AP Imotski / Autoherc Metković - razno (2)

Autor im, Prosinac 29, 2016, 13:20:57

Tomek

Da odmah provjerimo, MAN SL 222 su bila 3 komada? Regia 2 komada i Aresa 11 komada?

Lion's Driver

Za SL 222 i Regie se može potvrditi ali za Arese ne znam. Previše ih je, što po Imotskom što na potezu do Vrgorca što u Hercegovini. Bilo je tu svakakvih šema, bijelih, crveno žutih, bijelo žutih....a i kemijanja sa položajem tih svih autobusa

Tomek


dado1

Da još su gore ali uskoro se na tom mjestu trebaju početi graditi stambene zgrade tako da će uskoro svi autobusi koji su trenutno parkirani na kolodvoru trebati ili naći dr mjesto za počinak ili u vječna lovišta

dado1

Jedan Lion's regio i koliko sam uspio vidjeti 2 Crobusa su dobili na zadnjoj šajbi jako neukusnu reklamu za INU. Nazalost bio je mrak pa nisam uspio slikati

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/autoprijevoznik-prijeti-djeci-da-ce-ih-izbaciti-iz-autobusa-ako-ne-plate-kartu-nacelnik-je-ogorcen-na-njih-a-oni-za-njega-kazu-da-je-smijesan-lik-ne-ovo-nije-neka-komicna-serija-ovo-je-tuzna-istina-iz-runovica-1140411

Citat:Autoprijevoznik prijeti djeci da će ih izbaciti iz autobusa ako ne plate kartu, načelnik je ogorčen na njih, a oni za njega kažu da je smiješan lik. Ne, ovo nije neka komična serija, ovo je tužna istina iz Runovića
PIŠE VINKO VUKOVIĆ
4. studenog 2021. - 20:47

Više od 80 djece iz runovićkog kraja mora plaćati prijevoz do škole iako je u svim ostalim općinama Imotske krajine besplatan.

Roditelji su bijesni na Općinu, Općina na prijevoznika, a prijevoznik na načelnika. Kažu za njega da je smiješan lik.

Tekst koji slijedi, da ne biste krivo pomislili, nije komedija. Ne isključujemo, naravno, da ćete naletjeti i na kakav komičan detalj, no u osnovi je riječ o suvremenoj socijalnoj drami koju od mnogih sličnih kojima u Hrvatskoj svjedočimo izdvajaju živopisni likovi i njihov još živopisniji verbalni izričaj.

A u pozadini svega krije se novac. Neimaština. Ista muka koja muči i roditelje i Općinu i prijevoznika.

Priča počinje s početkom (n)ove školske godine. Prijevoznička tvrtka "Autoherc" obavještava Općinu Runovići kako će morati sudjelovati u pokrivanju dijela troškova prijevoza svojih srednjoškolaca do Imotskog ako žele da im prijevoz i dalje bude besplatan. Općina je šokirana.

- Nastava je počinjala u ponedjeljak, a oni su nama obavijest poslali u petak, u zadnji čas, namjerno, da nas dovedu pred svršen čin - govori načelnik Mario Repušić.

Dodaje da on ne pristaje na ucjene. U glasu mu se ponos miješa s prkosom.

- Kod drugih možda takvo ponašanje i može proći, ali kod mene neće - jasno će Repušić.

Roditelje, koji ga neprestano zovu, upućuje na prijevoznika. "Autoherc" je za sve kriv, to je adresa na koju se trebaju obratiti.

A roditelja ima dosta. Umirućem kraju možda su baš ovih 80 tinejdžera nova šansa za život.

- Na našu dicu vrši se nenormalan pritisak, da samo vidite - kaže nam jedan roditelj.

Anoniman je. Kao i ostali. Nitko ne želi da ga se krivo shvati. Pogotovo ne načelnik kojega su mnogi i sami birali. I čije im ponašanje nikako nije jasno. Jednako kao i ono "Autoherca".

- Šoferi nam dici govore da ih neće vozit ako ne plate, da će ih izbacit iz autobusa, da tako reču ćaći i materi - ljute se Runovićani.

Kad su nazvali u "Autoherc" provjeriti što se događa, rečeno im je da se obrate Općini. A kad su nazvali Općinu, rečeno im je da se obrate "Autohercu".

- Igraju se s nama ko da smo ne znan šta, i ko da pare sa grana beremo - gnjevno će drugi roditelj.

- Lako je, vraga lako, ali ajde, ko ima jedno dite, ali šta će onaj ko ih ima više, ko će njemu sve to poplaćat - zaključuje.

A platiti treba 150 kuna mjesečno. Za pokaznu kartu do 13 kilometara udaljenog Imotskog.

- Načelnik kaže da Općina za subvenciju nema para, a ima za razne gluposti i svoje budalašćine, koliko para samo na nogometni klub Mračaj ode - ne mire se roditelji s pojašnjenjima Marija Repušića.

A ne mire se ni s činjenicom koja kaže da od svih osam općina s područja Imotske krajine samo njihova ne pomaže srednjoškolcima. Pitaju se zar je baš njihova najsiromašnija. Pitaju se retorički, naravno, jer znaju da nije.

Načelnik je tvrda srca. Ne prestaje govoriti kako nije do Općine, nego do "Autoherca".

- Nikad mi s njima ugovor nismo ni imali, a na ovu njihovu taktiku "ako prođe, prođe", ja neću pasti - izričit je Repušić.

Uvjerava nas da su u "Autohercu" sami odredili cijenu prijevoza.

- Ne bi da do Imotskog ima sto kilometara - čudi se.

Ponavlja kako Općina novca nema, svakako ne onoliko koliko traži "Autoherc".

- Mi bismo, prema njihovu traženju, u sufinanciranju prijevoza naših srednjoškolaca godišnje trebali sudjelovati s oko 150 tisuća kuna, a to je nama previše. Kad ih pak pitamo papire, da nam pokažu ugovore na osnovi kojih su odredili tu cijenu, oni to odbijaju. A kad je tako, onda i mi njih odbijamo, jer nismo na pijaci da trgujemo. I plus, oni ne žele "kupiti" svu našu djecu, jer su im ona s područja Slivna neisplativa - napominje Repušić.

Najviše mu smeta što "ovi iz 'Autoherca' huškaju i djecu i roditelje protiv Općine".

- Zovu ih i govore da smo mi krivi što sad moraju plaćati skupi pokaz, šalju im kontrolore, zastrašuju ih, no ja im i ovom prilikom poručujem da kod mene zastrašivanje ne prolazi - decidirano će načelnik.

Ipak, svjestan je kako problem treba riješiti. I to što prije.

- Čuo sam se s Tomislavom Đonlićem, županijskim pročelnikom za prosvjetu, a uskoro ćemo imati i sastanak s "Autohercom", vjerojatno do kraja tjedna. Bez obzira na sve nesuglasice, moramo sjesti i naći rješenje koje će sve zadovoljiti - pomirljivo će na kraju kratkog razgovora za "Slobodnu" runovićki načelnik.

U "Autohercu", zanimljivo, prvi put čuju za ikakav sastanak.

- Nemamo pojma, nitko nam ništa nije rekao. No, to od načelnika Repušića i ne čudi, smiješan je to lik - kaže nam direktor tvrtke Domagoj Ćavar.

Na sastanak će se, ako do njega dođe, odazvati. I njima je, naglašava, stalo da se ova financijska zavrzlama okonča na korist srednjoškolaca. A opet, nemaju namjeru popustiti u svojim zahtjevima, jer - dosta su popuštali.

- Deveti mjesec smo na toj relaciji završili u gubitku jer smo mi pokrivali trošak koji za svoju djecu Općina Runovići nije željela pokriti, a taj minus sebi više ne možemo priuštiti jer je naša branša ionako na koljenima zbog svega što se u posljednje vrijeme događa s cijenama goriva - kaže Ćavar.

Demantira zastrašivanja i prijetnje.

- Gluposti, mi vozimo svaki dan i još nikoga nismo ostavili. Istina je tek da smo prije 25 dana rekli djeci da ih više nećemo voziti ako ne plate, nakon čega je dio djece kupio pokaznu kartu, njih negdje oko 40 - objašnjava Ćavar.

Tvrdi kako je "Autoherc" i tu roditeljima izišao ususret jer bi realna cijena pokaza trebala iznositi 200 kuna.

- Puna cijena mjesečne karte je 793 kune, od čega Ministarstvo obrazovanja pokriva 75 posto, odnosno 590 kuna, dok bi preostalih 25 posto trebale subvencionirati jedinice lokalne samouprave. I sve to i čine osim Općine Runovići - veli direktor.

Pitamo ga zašto načelniku ne želi pokazati ugovore s Ministarstvom na osnovi kojih je i određena cijena te dobivena koncesija.

- Pokazat ću ih vama, ali njemu neću, ne pada mi napamet! Što mi njemu imamo pokazivati ugovore, neka provjeri u Ministarstvu pa će vidjeti da mi s određivanjem cijene prijevoza nemamo ništa. Mogao bih, međutim, vama pokazati i još nešto.

- Što?!

- Mogao bih vam pokazati poruke koje mi je načelnik slao, sve ih imam sačuvane.

- Kakve poruke?

- Ništa, zasad toliko, zadržat ću ih za sebe, ali neka se zna da ih imam.

Ćavar spominje kako je čuo, nije nam znao reći od koga, da će Općina od prosinca početi srednjoškolcima plaćati pokaze.

- Hm, čudno, maloprije smo razgovarali s načelnikom i ništa nam nije rekao, spomenuo je samo sastanak.

- Smiješan lik, rekao sam vam, ali nema veze, neka zove na sastanak, kad je već umislio da je mali Putin kojemu treba doći na poklon, no može zaboraviti da ćemo mi od ikoga išta prositi.

Eto, čuli ste. Roditelji po Općini, Općina po prijevozniku, prijevoznik po načelniku, a runovićka djeca po 150 kuna mjesečno za pokaz.

793 kune iznosi puna cijena mjesečnog 'pokaza', prema tvrdnjama prijevozničke tvrtke, a država pokriva 75 posto
80 srednjoškolaca s područja općine Runovići koristi 'Autohercovu' liniju, i to bez učenika iz Slivna
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

MAN464

Na tim linijama se tuku samo takve pare, ne drže oni njih bezveze, a ovo oko cijena je bezveze, ima tu i zarade bez subvencije općine.

Možeš kako hoćeš ali ne dokle hoćeš ( ne želeći nikome ništa loše...)
AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

bonaparte12

POLAKO I SIGURNO

MAN464

AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

Doki21

Dosta zanimljiv članak a u drugu ruku i smiješan ,ali u jednu ruku i žalostan jer je to nažalost bila realnost APZ-a

https://www.facebook.com/107861655950370/posts/5062180503851769/

MAN464

#145
Momak 99% tih prica nisu istina i nastale su iz puke dosade. Autopoduzece nikad nije imalo 100 buseva ali je uvijek imalo najljubaznije i usluznije sofere, busevi su bili dobri dok ih jedan nije poceo malo po malo nagrizati (Zovko), ljudi su uvijek bili ljubazni i spremni svima pomoci. Sto se tice toga mislim da ti ne mozes bas znati sto im je bila svakodnevnica jer em si mlad em nisu bas bili u tvome kraju, osim u Osijeku gdje su bili svaki dan a uvijek se pitalo kad Imocani (Mate nek neda lagat)  voze tako da  good_boy . Bila je to nekad dobra tvrtka sa dobrim linijama, autobusima i najvaznije dobrim ljudima, da je bilo i losih stvari da bilo je ali tko od nas nije grešan, nazalost u samo par mjeseci uspjeli su ih Švabe dokrajčiti, ali su se te "zelene" švabe na krive namirile.  pivkan

Edit kad vidim koji je portal  th-down th-down povraca mi se
AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

Majstor

I ja se sjećam Imota
Prtljaga gore u bus pa hodaš po tuđoj prljazi jer su bunkeri puni mandarina,kupusa,biduna vina,rakije svega i svačega
Jel se još netko toga sjeća
Vozio se taj puta prvi i zadnji puta
Samo mi sudite pošteno !

MAN464

Neka je tebi Slavonija busa pa sa dihtuje u voznji da ne bude prevruce.

Sta nije tebe ono Ap povezao kad si isao iz vojske da stignes na vojni bus?

Eh malo nas je a mrzimo se ljepo  yahoo
AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

Doki21

Citat: MAN464  u Siječanj 18, 2022, 21:21:52
Momak 99% tih prica nisu istina i nastale su iz puke dosade. Autopoduzece nikad nije imalo 100 buseva ali je uvijek imalo najljubaznije i usluznije sofere, busevi su bili dobri dok ih jedan nije poceo malo po malo nagrizati (Zovko), ljudi su uvijek bili ljubazni i spremni svima pomoci. Sto se tice toga mislim da ti ne mozes bas znati sto im je bila svakodnevnica jer em si mlad em nisu bas bili u tvome kraju, osim u Osijeku gdje su bili svaki dan a uvijek se pitalo kad Imocani (Mate nek neda lagat)  voze tako da  good_boy . Bila je to nekad dobra tvrtka sa dobrim linijama, autobusima i najvaznije dobrim ljudima, da je bilo i losih stvari da bilo je ali tko od nas nije grešan, nazalost u samo par mjeseci uspjeli su ih Švabe dokrajčiti, ali su se te "zelene" švabe na krive namirile.  pivkan

Edit kad vidim koji je portal  th-down th-down povraca mi se
ništa loše nisam mislio na račun firme drago mi je da je to bila nekad uspješna i dobra firma mislim pošto sam mlad neznam baš toliko njihovu prošlost kakvi su bili prije rata,lijepo je to da su ih ljudi cjenili i voljeli putovati s njima

Znam ni ja nešto ne ulazim previše na index ali mi je bio zanimljiv članak zbog toga što svaki čovjek ima neku anegdotu s njima bila ona pozitivna ili negativna opet je smiješno ali i lijepo

Citat: Majstor  u Siječanj 18, 2022, 21:26:54
I ja se sjećam Imota
Prtljaga gore u bus pa hodaš po tuđoj prljazi jer su bunkeri puni mandarina,kupusa,biduna vina,rakije svega i svačega
Jel se još netko toga sjeća
Vozio se taj puta prvi i zadnji puta

Kolega Majstor mlad sam ali koliko mogu vidjeti toga je bilo oduvijek ima i bit će, baš sam negdje prije gledao jedan prilog o tome autobusi krcati sve dolaze iz DE nakraju više stvari nego ljudi ima u busevima ali dobro ipak je ovo Balkan ako griješim slobodno me ispravite ;D

Majstor

MAN 464
Ne nije me vozio Imota ni neće
Koji se klinac pjeniš i nabacujes sa Slbusom
oni su svemirski brod za većinu današnjih prijevoznika

Radim u bus branši već 25 god+ i isao i na intervenciju Imotama na Neoplana koji je stao na cesti
Pored njega istovarena robe za jedan kamioncic a putnika 15
Njima je bilo glavno dovest robu u Zg a putnika ko je..
Nez od kuda si ali vidim da nisi objektivan

Uvijek ću cijeniti privatan kapital u privatnoj tvrtci koja posluje po zakonu pa kako se ona zvala / ATI,CONTUS,BRIONI,RUDI,KNEŽEVIĆ,ANTONIO i ostali /
Danas je umjetnost opstati u toj branši i to treba cijeniti jel i mi servisno osoblje od toga živimo — nisam ja klinjo sa foto aparatom koji svršava na šarene buseve
Svega sam se u karijeri nagledao pa ponešto mogu i zaključiti
LP
Samo mi sudite pošteno !