Quantron

Autor smogovci.bbb2, Veljača 18, 2022, 19:25:21

smogovci.bbb2

Izvor: https://www.kamion-bus.hr/7255/Quantron-predstavio-novi-CIZARIS-12-EV
Quantron predstavio novi CIZARIS 12 EV
Quantron AG, njemačka tvrtka specijalizirana za elektromobilnost, predstavila je novi gradski električni autobus CIZARIS.

Novi 12-metarski CIZARIS će, bar kako ističe proizvođač, biti dostupan po pristupačnoj cijeni, a u početku će se pojaviti isključivo električna verzija kao CIZARIS 12 EV, dok će 2023. započeti proizvodnja verzije s vodikovim člancima – CIZARIS 12 H.

Ovisno o konfiguraciji, a prvenstveno zahvaljujući električnom pogonu zbog kojeg ne postoji uzvišeni dio u stražnjem dijelu unutrašnjosti kao kod konvencionalnih dizelskih autobusa, novi njemački gradski igrač dolazi sa nešto proširenim kapacitetom, od 81 do 95 putnika, uključujući i stajaća mjesta sa 2.449 mm prostora za glavu. Budući kupci mogu birati verziju sa dvoja ili opcijski troja dvokrilna ulazna vrata, širine 1.200 mm.

Pogonsku energiju sinkronom Dana/TM4 elektromotoru osiguravat će litij-željezno-fosfatne baterije tvrtke CATL, kapaciteta između 242 i 424 kWh postavljene na krovu vozila. CIZARIS može doći opremljen s najviše šest baterijskih modula, sprijeda i straga.

Stropne CATL baterije, ovisno o odabranom kapacitetu, mogu se napuniti za od dva do pet sati na DC izvoru sa snagom punjenja između 65 i 150 kW preko CSS utičnice. Električni doseg, prema eSORT-u 2, iznosi od 270 do 370 km.

Vodom hlađeni Dana/TM4 elektromotor dolazi s nazivnom snagom od 145 kW, vršnom snagom od 245 kW, dok maksimalni okretni moment varira između 1.055 i 3.029 Nm.

Ovaj tip elektromotora je na tržištu prvenstveno poznat po svojoj visokoučinkovitosti u usporedbi s asinkronim elektromotorima, pošto se već godinama ugrađuje u električne autobuse. S uvođenjem verzije na vodikove članke, ugrađivat će još snažniji pogonski sklop.

Novi CIZARIS, umjesto konvencionalnih retrovizora, dolazi sa sustavom kamera postavljenih sa svih strana vozila, a vozaču je na raspolaganju još i digitalna instrumentalna ploča tvrtke Actia.

Za dodatnu sigurnost svih putnika, CIZARIS je opremljen najnovijim sigurnosnim sustavima kao što su ABS/ASR, EBS 5.0, ECAS, te opcijski sustavom MobilEye Shield+.

Quantron daje dvogodišnje jamstvo na kompletno vozilo te osam godina ili 3000 ciklusa punjenja (ili 80 posto kapaciteta punjenja – što god nastupi prije) za baterije.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza