Gradski parking, Šibenik

Autor Paško, Kolovoz 06, 2021, 01:57:32


smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

conecto

S obilaznice se u MAN Importeru već danima vide dva MAN-a kao ovi na fotkama, a od danas ih je hrpa.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Mau2403


conecto

Citat: Mau2403  u Ožujak 17, 2022, 18:09:06
Koliko ih ima u MANa?

U vožnji ih je nemoguće prebrojati, ali ima ih najmanje (vjerojatno) deset
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Paško

Premješteni postovi ovdje da u riječkom podforumu ne pišete o šibenskim autobusima ;)
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Mau2403

Jadni autobusi neće ostati kod MAN-a do kolovoza, kada ih prihvati grad Šibenik, zar ne?

415 ul


Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Mau2403

Ovaj novinski izvještaj spominje da će autobusi stići početkom ljeta, pa se ispričavam na podvali. No, njihov redoviti rad bi trebao početi tek na jesen.


https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/u-poljskoj-se-glanca-novi-sibenski-vozni-park-novih-11-niskopodnih-autobusa-na-ulice-naseg-grada-stize-do-ljeta-1175159

Citat:"

ŠIBENIKBOLJI JAVNI PRIJEVOZ
U Poljskoj se 'glanca' novi šibenski vozni park: 11 niskopodnih autobusa na ulice našeg grada stiže do ljeta

Kakvi drugo doli "lokalno" obojeni, crno-narančasti autobusi budućeg šibenskog javnog prijevoza pred završetkom su u MAN-ovoj poljskoj tvornici u Starchowicama, doznajemo posredovanjem Danijela Milete, zamjenika šibenskoga gradonačelnika.
Mileta je zajedno s Goranom Bulatom, direktorom "Gradskog parkinga", početkom tjedna posjetio pogon u kojemu će se najvećim dijelom europskim novcem iz Kohezijskog fonda proizvesti budući vozni park namijenjen šibenskom gradskom okružju.

Prva dva suvremena, niskopodna autobusa s fotografija praktički su već završena i u voznom su stanju, no zajedno s još devet stići će na odredište početkom ljeta, a s prometovanjem na sedam gradskih linija započet će na jesen, podsjeća Mileta na europski projekt pod nazivom "Povećanje integrirane mobilnosti na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu", u sklopu kojeg je gradska uprava lani otvorila postupak javne nabave 11 autobusa s uračunatim petogodišnjim održavanjem i dugogodišnjim jamstvom.

HIBRIDNI POGON
Autobusi s dizelskim motorima, dopunjeni elementima hibridnog pogona, koštaju 21 milijun kuna, a projektom koji EU sufinancira u 85-postotnom iznosu obuhvaćena je također infooprema za uređenje 17 stajališta, studija za unaprjeđenje javnog prijevoza, te mobilna aplikacija za kupnju voznih karata. Vozila su dužine 12 metara, prilagođena da ih koriste invalidi u kolicima, teže pokretne osobe, te roditelji s djecom u kolicima.

- Ti su autobusi izrađeni unutar visoke norme EURO6, povoljni su za okoliš i zamijenit će postojeća vozila nižeg standarda opremljenosti - podsjetio je Danijel Mileta.

U partnerstvu s Gradom Šibenikom projekt ukupne vrijednosti nešto manje od 100 milijuna kuna operativno provodi "Gradski parking", pri čemu je udio Grada oko 13 milijuna kuna. U sklopu istog projekta već su izgrađeni podzemna garaža i logistički centar na Poljani. Vozni park buduće gradske javne tvrtke, zajedno s nužnim objektima za održavanje i upravnom zgradom, bit će smješten u Industrijskoj zoni Podi, na čemu se usporedo radi do početka uspostave gradskih linija izvan usluga ATP-a kao dugogodišnjeg koncesionara javnog prijevoza.

IDENTITET NA ZASLONIMA
A da se složeni poslovi na zasnivanju vlastitog komunalnog poduzeća za javni prijevoz užurbano odvijaju ovih dana svjedoče aktivnosti gradske uprave u dijelu postavljanja suvremenih, digitalno opremljenih informativnih zaslona na 17 autobusnih postaja diljem gradskog područja.

- Ti će zasloni nositi prepoznatljiv pečat šibenskog identiteta i na to smo posebno ponosni - izjavio je gradonačelnik Željko Burić za djelo Ante Filipovića Grčića, zapaženog dizajnera iz Šibenika.

Za grafičke detalje kojima će totemi biti ukrašeni inspirirali su ga artefakti svjetski poznate Danilske kulture, koja se iz šibenskog zaleđa prije sedam tisuća godina širila Europom. Zaslone će postaviti Hrvatski telekom, o čemu su ugovor u iznosu od 1,54 milijuna kuna potpisali šibenski gradonačelnik Željko Burić i Siniša Majdenić."

Mau2403

 Evo još jedan interesantan članak:

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/sibencani-prvi-u-hrvatskoj-i-sire-dobivaju-besplatan-gradski-prijevoz-prvih-11-autobusa-je-naruceno-vozit-ce-svakih-20-minuta-1176869

Citat:"
Besplatan komunalni gradski prijevoz? Zvuči kao znanstvena fantastika u zemlji u kojoj se građanima i zrak naplaćuje. Ali, šibenski gradonačelnik Željko Burić je odlučio biti hrvatski pionir u tome i od svoje ideje, koju je i javno prezentirao, na njezinoj realizaciji već učinio i neke konkretne, ozbiljne korake, ne misli odustati. Naprotiv!

Na sjednici Gradskog vijeća ovih je dana bio sasvim decidiran i precizan: U rujnu ove godine, narančasto-crni autobusi pokrivat će gotovo sve danas koncesionirane linije i gradski prijevoz će prometovati svakih 20 minuta, kružno, na svim linijama! Pa tko ne vjeruje, pričekati mu je još pet-šest mjeseci da se uvjeri u to je li gradonačelnik realni optimist ili samo ambiciozni futurist. Kojega ni drastični rast cijena goriva nije pokolebao...

Vijest zvuči nedrealno, iako i nije sasvim nova. O njoj se u Šibeniku već neko vrijeme govori, a komunalni gradski prijevoz, s intencijom da što prije za domicilno stanovništvo bude besplatan, dio je europskog projekta pretencioznog naziva "Integrirana mobilnost". Iza toga pomalo nerazumljivog naziva krije se zapravo podzemna garaža Poljana i organiziranje komunalnog gradskog prijevoza u režiji Grada, s vlastitom prijevozničkom tvrtkom koja bi posao javnog prijevoza preuzela od dosadašnjih koncesionara s kojima Grad nije imao neke sreće. Građani pogotovo.

VIŠE PUTNIKA
U okviru toga projekta, kojem je cilj povećanje broja putnika u linijskom gradskom prijevozu, ukalkulirana je i nabava prvih 11 autobusa. Ukupna vrijednost projekta je 99 milijuna kuna, od čega je 49 milijuna garaža, a 32 milijuna novi autobusi, aplikacija za kupnju karata mobitelom, digitalizirana autobusna stajališta i totemi s redom vožnje.

Kako je vijećnicima deklarirao šibenski pročelnik za gospodarstvo Petar Mišura, sva ugovorena sredstva ili su u okviru plana ili su manja, svi troškovi se uredno plaćaju, rokovi poštuju, dokumentacija je u izradi, a autobusi za buduću gradsku prijevozničku tvrtku su - na putu. Unutar cijelog projekta Integrirane mobilnosti, obveze Grada ne premašuju 15 milijuna kuna, rekao je Mišura, napominjući da grad plaća 15 posto, a EU fondovi pokrivaju 85 posto ukupne investicije.

Neki vijećnici, poput Marija Kovača (DP), međutim, projekt besplatnog javnog prijevoza smatraju pretencioznim, a skepsu kod njih pobuđuje činjenica da još uvijek nema troškovnika buduće tvrtke koja bi bila zadužena za ovu uslugu, a iz kojeg bi bilo razvidno koliki su njezini troškovi, koliko je potrebno autobusa, zaposlenih, koliko će stajati održavanje itd., naposljetku, koliko je to opterećenje za gradski proračun.

Gradonačelnik ne vidi u tome problema, jer, kaže, studija se radi i na sva ta pitanja će ona odgovoriti, a prema prvim izračunima kojima Grad barata, za 70-ak posto linija koje sada pokriva koncesionar, a sutra će gradska prijevoznička tvrtka, u proračunu bi trebalo osigurati oko 6 milijuna kuna.

- A to je za Grad apsolutno prihvatljivo - tvrdi Burić.

- A što time dobivamo? Napokon dobivamo autobuse koji na svim linijama voze svakih 20 minuta, nasuprot dosadašnjim ružnim iskustvima građana s koncesioniranim autobusima na koje su znali i uzaludno čekati, dobivamo kvalitetniji, pouzdaniji, točniji i redoviti gradski prijevoz na koji se građani mogu osloniti u polasku i dolasku. U tu priču su ukalkulirane i digitalne autobusne stanice, mogućnost da korisnici linije prate preko mobitela, rezerviraju karte itd. Naravno, treba zadobiti povjerenje građana i onda ćemo imati veći broj putnika u gradskom prijevozu i ostvariti ključni cilj: uvezat ćemo logiku parkiranja, odnosno komoditet odlaska i funkcioniranja oslanjanjem na komunalni prijevoz, s intencijom da smanjimo broj automobila u centru grada. Ako ne vozila drugih ljudi, onda barem domicilnog stanovništva - ističe gradonačelnik.

ŽELJENI STANDARD
Prvih 11 autobusa bi trebali prometovati s polascima svakih 20 minuta što je, objašnjava Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga, zapravo "željeni standard na najfrekventnijim gradskim linijama u vršnim satima opterećenja.

- Stižu do početka ljeta, a vrijednost im je oko 21 milijun kuna bez PDV-a, za što je Grad dobio bespovratno EU financiranje od 85 posto ukupne investicije, a prometovat će na najfrekventnijim linijama, kaže Bulat.

Sadašnja procjena je, dodaje, da će za ultimativno povećanje razine ove usluge u gradu Šibeniku trebati preko 35 autobusa podijeljenih u tri kategorije. Ostali autobusi se namjeravaju nabaviti iz budućih EU natječaja, a u međuvremenu linije voziti u suradnji sa sudionicima na tržištu.

No, u ovoj dobroj gradskoj priči pomalo je zbunjujuća vijest da je Skupština Gradskog parkinga (a to je gradonačelnik Željko Burić) prije nekoliko dana donijela odluku o prijenosu obveza i poslova vezanih uz organiziranje javnog gradskog prijevoza na tu gradsku tvrtku. Zašto, ako je najavljeno osnivanje samostalne gradske firme koja će se baviti javnim prijevozom?

- Da bi mogli ubuduće aplicirati na EU sredstva za dodatne autobuse, jer nam ih 11 nije dovoljno, uvjet je da imamo vlastitu komunalnu tvrtku. Čekamo studiju koja će analizom učestalosti prometa utvrditi koja nam je veličina i koji broj autobusa potreban s obzirom na administrativno područje grada koje pokrivaju, i da bismo mogli participirati u financijskom okviru 2020. - 2027. moramo imati registriranu vlastitu tvrtku kako bi se kandidirali za nove autobuse, a naša je intencija da budu na električni pogon. E sad, osnivanje tvrtke je zahtjevan, kompliciran posao i traži vrijeme, jer nije baš da imate novca na hrpi i sad samo treba složiti novu tvrtku u najkraćem mogućem roku. Stoga je bila najlogičnija odluka da gradska firma koja je registrirana i za komunalni prijevoz, a to je Gradski parking, preuzme privremeno i poslove prijevoza dok se ne ustroji nova tvrtka - objašnjava gradonačelnik.

Bulat kaže da su odlukom Skupštine od 10. veljače 2022. dobili smjernice za realizaciju usluge javnog prijevoza putnika na području grada Šibenika. Odlukom se zadužuje uprava GP-a da obavi sve pripremne radnje u svrhu realizacije obavljanja registrirane djelatnosti prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prijevozu (lokalnom). Cilj je gradske vlasti da se, tvrdi Burić, komunalni prijevoz u gradu uspostavi na takvoj razini da istovremeno i optimizira i olakša promet u miru, odnosno parkiranje. Gradski parking ima uhodanu, funkcionalnu strukturu, kaže, koja mu omogućava da jednostavno preuzme posao buduće tvrtke, jer sve mora početi funkcionirati tako da se odmah aktivira ovih prvih 11 autobusa, i da se od koncesionara prijevoz preuzme početkom rujna.

ŠIBENIKPIONIRSKI PROJEKT
Šibenčani prvi u Hrvatskoj dobivaju potpuno besplatan gradski prijevoz?! Novih 11 autobusa je naručeno, vozit će svakih 20 minuta

Besplatan komunalni gradski prijevoz? Zvuči kao znanstvena fantastika u zemlji u kojoj se građanima i zrak naplaćuje. Ali, šibenski gradonačelnik Željko Burić je odlučio biti hrvatski pionir u tome i od svoje ideje, koju je i javno prezentirao, na njezinoj realizaciji već učinio i neke konkretne, ozbiljne korake, ne misli odustati. Naprotiv!

Na sjednici Gradskog vijeća ovih je dana bio sasvim decidiran i precizan: U rujnu ove godine, narančasto-crni autobusi pokrivat će gotovo sve danas koncesionirane linije i gradski prijevoz će prometovati svakih 20 minuta, kružno, na svim linijama! Pa tko ne vjeruje, pričekati mu je još pet-šest mjeseci da se uvjeri u to je li gradonačelnik realni optimist ili samo ambiciozni futurist. Kojega ni drastični rast cijena goriva nije pokolebao...

Vijest zvuči nedrealno, iako i nije sasvim nova. O njoj se u Šibeniku već neko vrijeme govori, a komunalni gradski prijevoz, s intencijom da što prije za domicilno stanovništvo bude besplatan, dio je europskog projekta pretencioznog naziva "Integrirana mobilnost". Iza toga pomalo nerazumljivog naziva krije se zapravo podzemna garaža Poljana i organiziranje komunalnog gradskog prijevoza u režiji Grada, s vlastitom prijevozničkom tvrtkom koja bi posao javnog prijevoza preuzela od dosadašnjih koncesionara s kojima Grad nije imao neke sreće. Građani pogotovo.

Uskoro ugodnija i udobnija vožnja, a ni maske neće trebati

- Da bi mogli ubuduće aplicirati na EU sredstva za dodatne autobuse, jer nam ih 11 nije dovoljno, uvjet je da imamo vlastitu komunalnu tvrtku. Čekamo studiju koja će analizom učestalosti prometa utvrditi koja nam je veličina i koji broj autobusa potreban s obzirom na administrativno područje grada koje pokrivaju, i da bismo mogli participirati u financijskom okviru 2020. - 2027. moramo imati registriranu vlastitu tvrtku kako bi se kandidirali za nove autobuse, a naša je intencija da budu na električni pogon. E sad, osnivanje tvrtke je zahtjevan, kompliciran posao i traži vrijeme, jer nije baš da imate novca na hrpi i sad samo treba složiti novu tvrtku u najkraćem mogućem roku. Stoga je bila najlogičnija odluka da gradska firma koja je registrirana i za komunalni prijevoz, a to je Gradski parking, preuzme privremeno i poslove prijevoza dok se ne ustroji nova tvrtka - objašnjava gradonačelnik.

Bulat kaže da su odlukom Skupštine od 10. veljače 2022. dobili smjernice za realizaciju usluge javnog prijevoza putnika na području grada Šibenika. Odlukom se zadužuje uprava GP-a da obavi sve pripremne radnje u svrhu realizacije obavljanja registrirane djelatnosti prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prijevozu (lokalnom). Cilj je gradske vlasti da se, tvrdi Burić, komunalni prijevoz u gradu uspostavi na takvoj razini da istovremeno i optimizira i olakša promet u miru, odnosno parkiranje. Gradski parking ima uhodanu, funkcionalnu strukturu, kaže, koja mu omogućava da jednostavno preuzme posao buduće tvrtke, jer sve mora početi funkcionirati tako da se odmah aktivira ovih prvih 11 autobusa, i da se od koncesionara prijevoz preuzme početkom rujna.

KAD MOŽE U LITVI...
Nova tvrtka će se pripremati za osnivanje, a već je osiguran prostor u zoni Podi za garažu u kojoj će se obavljati održavanje i servisiranje autobusa, i plan je da se Grad kandidira za europska sredstva za opremanje i uređenje garaže koja mora biti koncipirana na moderan način što znači da osim servisa ima i punjače struje za električne autobuse.

Na kraju, ključ cijele priče je besplatni prijevoz za domicilno stanovništvo, odnosno ono koje ima prebivalište i boravište u Šibeniku. Jer, uvjeren je gradonačelnik, to je jedini način da ljudi počnu u gradu, specifične veličine i konfiguracije, kakav je Šibenik, koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih automobila. I za mene je, kaže, to velika pomoć!

Ako sve bude išlo po planu, Šibenik će uskoro biti prvi grad s besplatnim javnim prijevozom u Hrvatskoj, a i šire, jer, kako nam reče Željko Burić, poznato mu je jedino da takav primjer egzistira u Litvi i to je kod njih imalo izvanredan učinak. Zašto ne bi moglo i kod nas?

Bulat napominje kako je to konačni cilj. A u međuvremenu je potrebno ustrojiti organizacijsku strukturu, nabaviti autobuse i izgraditi prometno-logistički centar javnog autobusnog gradskog prijevoza u zoni Podi, na čemu se intenzivno radi. Dakle, oprezno s tim. Zec je još u šumi..."


podgora

Pa zašto bi bili isporučeni u 8 misecu.Kad su vec sada u Mana?

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

Osoblje

*Većina fotografija postavljenih s ovog profila djelo su naših pratitelja na Facebooku. Hvala vam svima!*

lussin