Roma Atac S.p.A.

Autor little-perfect-fairy, Lipanj 22, 2013, 13:13:59

little-perfect-fairy


Osoblje

Opraštanje od Francesca Tottija
*Većina fotografija postavljenih s ovog profila djelo su naših pratitelja na Facebooku. Hvala vam svima!*

Tomek

#2
Prije 3 godine(2014.) sam bio u Rimu, te sam ostao dužan fotke njihovih autobusa šta voze gradom. Ima podosta slika, vozni park se malo promijenio otada(vidio sam na netu da su nabavili nove Iveco Urbanway), al eto, da ostane zabilježeno.. Ugl. slikao sam većinom po centru gdje sam turistički razgledavao. Ulice su im jako loše, pune rupa, na razini naših, ako ne i gore.. Vozi se kaotično, svi se guraju, jure na sve strane, mnogo automobila je izgrebeno, a i buseva. Održavanje isto nije 'Njemačko' nego sličnije našem, tako da zapravo Rim je dobro mjerilo za usporedbu s našim autobusima..
Pa da počnemo, na rubnim dijelovima Rima sam naletio na par MAN-ovih autobusa, u centru ih nema, evo jednog NL-a

Najčešći autobusi su tada bili Iveco, Irisbus i Mercedes, no naletio sam i na BredaMenarini autobuse, pa evo slike jednog starog zglobnjaka M321:

I jednog novijeg solo Avancityja


Riječanima i Zagrepčanima dobro poznati skakavci se mogu naći i u Rimu
Cacciamali Urbi

Dok im policija vozi malo turističkije Cacciamalije

A i vojska (Cacciamali je u 2. planu) uz Iveco

Od midija sam ulovio ovoga, Rampini:

Tomek

Bus koji me ugodno iznenadio je elektični mini bus, zove se Gulliver Tecno bus i ima ih po cijelom gradu:





U jednom sam se i provozao i iskustvo je pozitivno:




Ovo je stranica tvrtke koja ih proizvodi:
http://www.tecnobus.it/home/en/prodotti.html

Tomek

Zatim monotoniju talijanskih autobusa (Iveca i Irisbusa) u najvećem je broju uspio razbiti Mercedes sa svojim sveprisutnim Citarom koji je ovdje zastupljen u svojoj prvoj generaciji, neki su prebojani u noviju sivu shemu s vremenom(u originalu sivi s crvenom crtom na dnu):
Unutrašnjost jednog


Izvana








Tomek

#5
Zatim prelazimo na najčešće autobse u gradu 2014., Iveco Cityclass.. Imao sam priliku i voziti se ovim autobusima, puno čvršći mi djeluju od Citelisa.. Naime priča ide tako da je Iveco 1996. predstavio novi gradski autobus u svom programu Cityclass. Kada je osnovan Irisbus Iveco je imao model Cityclass, a Renault model Agora.. Odlučeno je da se dalje nastavi sa Agorom koja je modernizirana i nastao je Citelis.. Cityclass se još par godina prodavao pod značkom Irisbusa i proizvodnja je završena 2008.
Evo ih:
Unutrašnjost





Kao što se vidi jedan ima prozorčić straga, drugi nema, stariji Cityclass(oznaka Iveco) imaju prozorčić i diesel su, noviji Cityclass(Irisbus) nemaju i CNG su.

Tomek


Tomek

#7






Tomek

#8






Na ovoj slici se najbolje vidi razlika između Iveco Cityclassa(stariji) i Irisbus Cityclassa(noviji)

Zajednička Cityclass-a i Citara

Tomek

I onda dolazimo do dobro nam poznatog Citelisa, koliko mi se čini u Rim su dolazili u dvije nabavke, stariji imaju staru shemu i sivi su s crvenom crtom, dok su noviji stigli 2013.(337 komada, što solo, što zglobnih), nova shema, rimski crvena.. Vozio se u njima, unutra lupaju, ovjes im se raspada, a tada su ovi noviji imali tek jednu godinu.. Nevjerojatno..
Stariji koji su CNG


Noviji koji su na diesel






Tomek




Jedan noviji sa Cityclassevima

tramvajac 92

Bio sam i sam u Rimu, od autobusa sam vidio da kruže (oko Terminija, Vatikana i tako)
Mercedes Citaro
Iveco Urbanway 12
Iveco Urbanway 18
Iveco Cityclass
Irisbus Citelis 12
Irisbus Citelis 18
Irisbus Cityclass
Temsa Avenue LF (2+2 vrata)

i trolejbuse:
BredaMenarini Avancity (2+2+2+2)
Solaris Urbino 18 (2+2+2+2)

Održavanje je katastrofa
Zglobni u pravilu imaju 3 vrata, kao i solo. Vozio sam se i njihovim tramvajem i metroom, nema slika ničeg što se tračnicama kreće.

Voznog reda kao da ni nema, bez pardona se kreće 10 min prije il poslje, na stanicama nigdje ni nema papira s rasporedom, samo koje linije su tu i di stoje (sa vezama). Prvi dan sam nabrojao 6 buseva u kvaru. Svi busevi kojima display radi (a ima ih dost kojim ne radi), imaju narančasti LED display.

tramvajac 92

Osim velikog broja autobusa (mreža se oslanja pretežno na solo autobuse koji su pretrpani na mnogim linijama) i idu u razmjerno kratkim intervalima, na metro (A, B (sa dva odvojka) i C). Na kolodvoru Termini se križaju A i B linija. Postoji i tramvaj, koji sa svojih 6 linija pokriva neke djelove grada. Jedna od linija (19) se okreće ispred Vatikana. Tramvaji su prilično rijetki, voze u intervalima od 10 do 20 minuta.

Trolejbuska linija je samo jedna, 90 i vozi od Terminija do Lago Labia. Voze Solarisi 18 Trolino, BredaMenarini trolejbusi i Citelisi 18. Intervali su 10, 11 min. BredaMenarini u slikama.


tramvajac 92

4259 - Irisbus Cityclass CNG
409 - Irisbus Citelis 18
556 - Iveco Urbanway

Vozio sam se u Urbanwayu i Cityclassu (klasični dizelaši) i Citaru. Šoferi ih ne štede, ali na terminalu se redovito gase busevi. Kad se upale, klime rade izvrsno, imaju dodatne otvore za klimu. Naravno, ima onih kojima klime ne rade, ili slabo hlade (Cityclass).

tramvajac 92

Bio sam (opet) u Rimu, i što se promijenilo? Pa ne baš puno tog.

Dizel Cityclassi su ili povučeni iz prometa, ili su negdje van mojih ruta bili, dok su nabavili Hybrid Citare, sa dvoja vrata i ZF mjenjačem. Nabavljeno je 100 autobusa 2021., garažnih brojeva 7xx. Inače, ZF je rimski standard, za razliku od Zagreba gdje je Voith standard. Ista priča sa Citelisima CNG, ni njih nisam vidio. Koliko sam uspio shvatiti iz političkog trabunjanja i hvalisanja, 2019. je prva tura od 227 (od ukupno 328) Citymoda je krenula, a 2020 su i ostali isporučeni. Industria Italiana Autobus– drugim riječima, spašen je Breda Menaribus, sa modelom Citymood. Također su naručili još 82 komada od njih. 2021 su stigli Citari Hybrid, kao što sam već napisao. Točne detalje sad ne znam, ali imam ovo za nabavu 2019:
•   116 dizel, 12 m
•   91 CNG, 12 m
•   20 dizel, 10 m

Navodno je oko 800 autobusa nabavljeno u zadnjih par godina. No, svejedno se prijevoz bori sa istim problemima kao i ranije. Preopterećenost sustava – npr. linija 64 koja je puna turista koji idu prema Vatikanu i iz njega, koristi solo autobuse u intervalima 6 do 7 od jutra do cca 20:30. Možda bi se tu moglo malo poboljšati s korištenjem zglobnih, ali je i to upitno. Dosta turista izbjegava podzemnu, što je s jedne strane razumljivo jer je pod zemljom, i za većinu ljudi, potpuno nezanimljiva. Dodajmo tome da su vlakovi često prepuni, iako voze u vrlo kratkim intervalima od 3 minute, posebice linija A, kažu čak da je dnevno koristi preko 450 tisuća putnika. Sa linijom B je situacija malo lakša, nju koristi samo cca 345 tisuća na dan. Linija C bi mogla malo rasteretiti to, u trenutku kad se spoji i sa A i sa B. Iako, ne vjerujem, pošto je izgradnja metroa u Rimu vrlo skupa, pošto gdje god zagrebeš, naiđeš na arheološke ostatke.

Postoje obične linije, koje staju na svakoj stanici, postoje i tzv. Express linije koje su ubrzane, pa preskaču par stanica – npr. 40 koja vozi Termini <> Borgo Sant'Angelo pa su nešto brže od ovih običnih. Postoje i kružne linije, najčešće po kvartovima, kojima je svrha povezivanje unutar kvarta (ili više njih – za ZG ekipu, zamislite da postoji kružna linija kroz Špansko i Prečko koja bi se povezala na tramvaj u Prečkom). Postoji i treća varijanta, E linije, te linije se striktno drže voznog reda i služe za periferne dijelove grada. Obične linije su na stanicama označene plavom pozadinom i bijelim slovima, express linije su sa zelenom pozadinom, a E linije su smeđe.

Da se razumije njihova numeracija (koja izgleda da te bog sačuva ako ne znaš), treba razumjeti da je Rim podijeljen u 10 zona (0-9), te je prva znamenka zona iz koje kreće, a druga u kojoj završava -> primjer: 916 počinje u zoni 9 (Trionfale-Cornelia) a završava u 1. (Termini). Neke linije imaju i slova. Ako počinju sa C, obično povezuju kvartove i groblja. F linije, te voze nedjeljom i praznikom, isključivo, N, kao što se može pretpostaviti su noćne. Postoji i posebna linija, H. Zašto je jedina sa samo slovom – ne znam.

O trolejbusima samo kratko – voze na trenutno dvije linije, 90, sa Termini ↔ Largo F. Labia, i 74 Metro Laurentina ↔ Fonte Laurentina. Također, vozili su i na 60 Largo Pugliese ↔ Piazza Venezia, ali od 2020. voze normalni autobusi. Nabavljeno je 75 trolejbusa, a koliko ih stvarno vozi, je jako dobro pitanje, s obzirom da sam na 90 viđao redovno zglobne dizele sa trolejbusima. Prema informacijama kojima raspolažem, kako je ugovor o održavanju istekao, tako su nestajali trolejbusi sa rimskih ulica. Iskreno, s obzirom da su (pre)ostale 2 od 3 linije, ne bih se čudio da trolejbusi potpuno nestanu s ulica, ovoga puta za stalno. Solarisi, ako još i voze, su već skoro 20 godina stari i njima je životni vijek pri kraju.

Dodajmo još da se je i sustav naplate modernizirao, sad je moguće platiti i karticom, direktno u busu, ako aparat ne zašteka. Iako se i kod njih smatra da se karta ne plaća, kontrolu sam vidio dovoljno puta, već prvi dan kad sam krenuo do grada, pa iskreno... nisam htio se igrati sa kontrolom i slično. Čak su me jednom i kontrolirali.
Što se tiče tramvaja, opet, postoji 6 linija. 2, 3, 5, 8, 14 i 19, a tramvaji većinom ni ne voze, 8 u potpunosti. 3 i 19 su skraćene, iz čega izlazi da 2, 5 i 14 jedine full voze. No s obzirom da 5 i 14 trebaju voziti do kolodvora Termini, a ja nisam ni jedan tramvaj tamo vidio, ne bih se čudio ni da su ta dva bila skraćena.

O održavanju cesta i vozila nema potrebe pisati, s obzirom da je nikakvo. Pojedini su unutra krpani izolir trakom, čak i oni dijelovi za koje čovjek ne bi pretpostavio da bi mogli biti. Ali začuđujuće, nikome ništa nije palo na glavu, iako se voze razmjerno brzo, s obzirom na mogućnosti – nije baš da u centru grada imaju poseban koridor, većinom vrijedi da se moraš pogurati da bi te pustili. Zato i jesu izgrebeni po bokovima i po ćoškovima porazbijani.

Toliko u uvodnom tekstu, slijede fotke.