Promet/Autoprijevoz Sinj - razno

Autor vedro-brzi, Studeni 23, 2007, 23:00:05

Paško

I MA-712-BI na sinjskim linijama s naljepnicom Promet Sinj
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Lion's Driver

712 BI je odavno tamo a zadnji je otišao 381

Lion's Driver

"upravo" automobil podletio u Baćini pod Sinjsku Setru na liniji Dubrovnik-Split. Osobni auto sa strancima kriv.

Paško

Izgorio kratki Transliner ST-166-TS. Možda jest prošao preventivni tehnički prije par dana, ali valja spomenuti da je na godišnji tehnički u lipnju morao ponovno zbog zauljenosti motora oko brtvi na donjem dijelu motora te cijevi za gorivo koje su propuštale. Vidimo kako je sve završilo.

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/625315/u-bitelicu-kod-sinja-u-potpunosti-izgorio-skolski-autobus-prije-tri-dana-prosao-je-pregled-bio-je-potpuno-ispravan-jedan-od-putnika-vozac-je-htio-gasiti-ali-onda-je-naglo-buknula-vatra

Citat:27.09.2019. | 14:05
U Biteliću kod Sinja u potpunosti izgorio školski autobus: 'Prije tri dana prošao je pregled, bio je potpuno ispravan'; Jedan od putnika: Vozač je htio gasiti, ali onda je naglo buknula vatra!'
vatrogasci brzo intervenirali


Piše G. Radanović, K. Marić Banje, T. Paštar

Na cesti u Biteliću kod Sinja u petak nešto prije 13 sati zapalio se autobus. Srećom, nema ozlijeđenih.

- Vozač je na vrijeme shvatio da nešto dimi i zaustavio autobus. U autobusu se u trenutku izbijanja požara nalazile ukupno tri osobe, no nitko nije bio ugrožen. Policija je na terenu - potvrđeno nam je iz PU splitsko-dalmatinske.

Dojavu o zapaljenju školskog autobusa kod Društvenog doma u Biteliću Javna vatrogasna postrojba Sinj zaprimila je u 12.50 sati, a požar je ugašen u 14 sati.

- Na teren su izašla dva vozila JVP Sinj s četiri vatrogasca, a jedno vozilo je još uvijek u Biteliću pokraj autobusa - potvrdili su nam dispečeri iz Sinja.

Putnici su uspjeli napustiti vozilo prije nego je izbio otvoreni plamen koji je u cijelosti progutao autobus pa nije pomogla ni brza intervencija pripadnika JVP Sinj. Oni su uspjeli ugasiti vatru i spriječiti eventualno širenje požara na okolicu.

Kako smo doznali od predstavnika prijevozničke tvrtke "Promet Makarska" za to područje, u trenutku nastanka požara u autobusu je bilo dvoje djece i vozač.

- Zapalio se autobus marke Neoplan koji je prije tri dana prošao preventivni pregled i bio je potpuno ispravan - kazao nam je predstavnik "Prometa Makarske" za područje Sinja.

Izgorjeli autobus danas je prvi dan vozio na ovoj liniji, a do sada je bio korišten na triljskom prostoru.

Prema neslužbenim podacima starost autobusa je 20-ak godina.

Uspjeli smo stupiti u kontakt s jednim od putnika koji nam je kazao:

- Vozač je primijetio da iz zadnjeg dijela vozila, gdje je smješten motor, izbija dim. Uspio je sići s kolnika na ledinu sa strane i svih troje smo izišli iz vozila. Vozač je imao namjeru gasiti, ali kada je krenuo prema vozilu naglo je buknuo plamen. Odmaknuli smo se još više, a vozač je pozvao vatrogasce. Iako su vatrogasci stigli vrlo brzo, a manje od 15 minuta, vatra je u međuvremenu zahvatila cijeli autobus koji se pretvorio u buktinju – kazao nam je putnik.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

XDonald

Izgorio Neoplan Euroliner  :'(  :'(
slika je sa forumskog facebooka.

Lion's Driver

ST 5203-I iz 1999 godine... ne ide ovo na dobro nikako  >hammer< al opet je dobro dok su glave na broju

Paško

http://www.ferata.hr/radalj-nije-istina-da-su-nasi-autobusi-stari-i-da-se-ne-odrzavaju/

Citat:Radalj: Nije istina da su naši autobusi stari i da se ne održavaju
Autor/ica Ivana Vrančić
Objavljeno: 17 listopad, 2019

U razmaku od 20-ak dana dogodila su se dva slučaja izbijanja požara na autobusima tvrtke za prijevoz putnika Promet Sinj. Oba autobusa u trenutku izbijanja požara bila su u vožnji, a srećom, nitko od putnika nije ozlijeđen.

Prvi slučaj dogodio se 27. rujna u Biteliću. Požar je izbio na autobusu u kojem se, prema informacijama PU splitsko-dalmatinske, nalazilo troje putnika. Drugi slučaj dogodio se jučer, 16. listopada. Požar je izbio na autobusu, na staroj kliškoj cesti, iznad tunela, koji je vozio na relaciji Split-Sinj i koji je bio pun putnika.

Direktor Prometa Sinj Dražen Radalj kazao nam je kako je policija obavila uviđaj, ali da uzrok požara nije utvrđen. Negirao je i komentare kako je riječ o starim, neispravnim autobusima. Prema njegovim riječima, vozni park Prometa Sinj star je oko 20 godina.

    'Ovom prilikom najprije se ispričavam svim našim korisnicima, putnicima što se dogodio taj eksces. Ja sam na čelu tvrtke već tri godine i do sada nije bilo niti jednog takvog slučaja, no nikada se ne zna kada će se to dogoditi. Nije istina da su naši autobusi stari i da se ne održavaju. Vozni park nije ništa stariji ni noviji od prosjeka u Hrvatskoj. Autobusi se održavaju redovno i dosta ulažemo u njihovo održavanje. To što se dogodilo može se dogoditi i na novom autobusu. Jučer smo imali uviđaj policije, no nismo otkrili uzrok požara. Ne mogu dati točan odgovor na pitanje što se dogodi. Posljednji autobus koji se zapalio je bio noviji, bio je u urednom stanju, nije trošio ulje, ni vodu', kazao je Radalj.

Zbog ova dva slučaja zapaljenja autobusa u vožnji, prema riječima direktora Radalja, bit će uvedene dodatne kontrole ispravnosti autobusa.

    'Radimo na tome da dodatno pojačamo kontrolu vozila, iako naši autobusi, shodno zakonskim obvezama, prolaze preventivne preglede svaka tri mjeseca u stanici za tehnički pregled Centra za vozila. Ja ne mogu garantirati da se to neće više nikada dogoditi, jer bi to bila iluzija, ali nadam se da ćemo stati na kraj tome', kazao je Radalj.

Požar na autobusu Prometa Sinj na staroj kliškoj cesti snimio je čitatelj Ferate:

http://www.ferata.hr/ponovno-gorio-prometov-bus/

Citat:Ponovno se zapalio Prometov bus?!
Autor/ica Ferata
Objavljeno: 18 listopad, 2019

Na mail Ferate dobili smo fotografiju i video o zapaljenju još jednog autobusa prijevoznika Promet Sinj. Treći je to slučaj u samo 20-ak dana, a ovoga puta dogodio se u ulici Put Ferate oko 20 sati.

Na snimkama se vidi kako se iz zadnjeg dijela autobusa širi crni dim, a prema navodima svjedoka, u tom trenutku u autobusu nije bilo putnika. Kako doznajemo, događaj nije prijavljen policiji i vatrogascima.

Uskoro očekujemo očitovanje direktora Prometa Sinja Dražena Radalja o ovom slučaju.

http://www.ferata.hr/bus-se-ipak-nije-zapalio-za-dim-kriv-webasto/

Citat:Bus se ipak nije zapalio, za dim 'kriv' webasto
Autor/ica Ferata
Objavljeno: 18 listopad, 2019

Iako se u medijima i na društvenim mrežama pojavila informacija kako je došlo do zapaljenja još jednog autobusa prometa Sinj, tijekom jutra saznajemo kako se to ipak nije dogodilo.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, dim iz stražnjeg dijela autobusa pojavio se zbog ispuha webasta, odnosno sustava grijanja, što nije neobično pri nižim temperaturama zraka. Otvorenog plamena nije bilo, a ubrzo je prestalo dimiti iz autobusa.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Lion's Driver

Kako se u Sinju bore protiv zime?  ;D Griju ruke oko zapaljenog autobusa.
ST 172 TS traži prijevremenu mirovinu  :'(
Jutros se zapalio alanser al su ga ugasili na vrijeme.

Lion's Driver

Danas su stigle dvije prinove... Malo bolje  slike Neoplana imamo, Setre ne al Setra se dobro vidi na fb stranici pa neka pogleda tko ima  kava

415 ul

Ne izgledaju lose,no mogao je i novije nesto

XDonald

#175
Treći bus koji gori od jutros  >hammer<

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/oe1c-cetvrti-put-u-tri-mjeseca-ponovno-se-zapalio-autobus-sinjskog-autoprijevoznika

Četvrti put u tri mjeseca: Ponovno se zapalio autobus sinjskog autoprijevoznika

Agoniju sinjskih autobusa pokušao je čak zaustaviti i sinjski saborski zastupnik Miro Bulj koji se založio za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora u cestovnom prometu.

Putnici iz Sinja svaku vožnju autobusom autoprijevoznika Promet Sinj doživljavaju s dozom straha i opreza jer već četvrti put u nepuna tri mjeseca autobusi su u plamenu. Posljednja vatrena avantura bila je večeras u 18 sati.

Autobus koji je tada prometovao iz Splita prema Sinju svoju, po svemu sudeći, posljednju postaju doživio je na Klisu. Javili su nam tako naši čitatelji koji su se zgroženi ponovno pitali do kada će Promet Sinj ugrožavati njihove živote.

- Do kad će putnici riskirati život i uredno plaćati karte za buseve iz Jugoslavije? Dok netko ne pogine ništa se neće poduzeti. Neshvatljivo je da baš vlasnik firme ima vlastitu stanicu za tehnički pregled u Sinju, napisala nam je čitateljica koju smo odmah potom pitali i okolnosti cijelog događaja.

Vozač nema nikakvu opremu i svi su putnici i nakon napuštanja busa riskirali život jer je vozač bljeskalicom od mobitela cijelo vrijeme signalizirao autima u prolazu da zaobiđu autobus jer nema čak ni prometne trokute da označi mjesto na kojem se sve dogodilo, tvrdi čitateljica čiji su podatci poznati redakciji koliko je zapravo svaka dodatna diskusija za osudu.

Podsjetimo, prvi puta se autobus istog autoprijevoznika zapalio 27. rujna u Biteliću. Srećom je učenička linija bila s malo putnika pa je snalažljivošću vozača izbjegnuta tragedija jer su se od vatre, koja je cijeli bus pretvorila u pepeo, zaglavila i izlazna vrata.

Dva tjedna potom autobus se zapalio u Klisu da bi samo dan poslije u Sinju planuo zadnji dio vozila.
Iz tvrtke su tada poručili kako se nije radilo o požaru već je iz autobusa dimilo zbog ispuha webasta, odnosno sustava grijanja.

Agoniju sinjskih autobusa pokušao je čak zaustaviti i sinjski saborski zastupnik Miro Bulj koji se založio za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora u cestovnom prometu. Nakon nekoliko tjedana obavljen je nadzor, a u njemu je stalo tek kako će tehničku ispravnost vozila ispitati MUP.

415 ul

Mislim da bi se Mate trebao malo zapitati o svemu tome!

Paško

Bulj o Prometu Sinj:

http://www.ferata.hr/miro-bulj-putnici-se-prevoze-kao-da-ste-ih-stavili-u-atomsku-bombu/

Citat:Miro Bulj: Putnici se prevoze kao da ste ih stavili u atomsku bombu
Autor/ica Ferata
Objavljeno: 8 siječanj, 2020

Saborski zastupnik i gradski vijećnik Miro Bulj danas je održao konferenciju za novinare na temu autobusa tvrtke Promet Sinj d.o.o , a potaknut jučerašnjim požarom autobusa na Klisu koji je prevozio putnike na relaciji Split-Sinj.

Bulj je istaknuo kako je tvrtka Promet Sinj d.o.o dovela građane, a posebno roditelje u strah i očaj zbog svoje djece.

    'Promet Sinj ne poštiva nikakve minimalne tehničke uvjete, tako da skoro svaki mjesec imamo jedan ili dva izgorena autobusa. Sam Bog zna kako nitko nije stradao. Činjenica je da ni institucije RH ovdje ne rade svoje posao, ovdje je riječ o očitoj korupciji jer prema ugovoru iz 2005. godina, tvrtka Promet Makarska koja je trebala izvršiti konsolidaciju i restrukturiranje Autoprijevoza Sinj nije apsolutno ništa napravila', rekao je Bulj

Bulj je rekao kako ovakvo stanje građani neće trpjeti te je pozvao gradonačelnicu Kristinu Križanac, župana Blaženka Bobana, ministra prometa, mora i infrastrukture Olega Butkovića, ministra financija Zdravka Marića, koji po Buljevim riječima, očito, pogoduje  Mati Jujnoviću kao i inspekcija koja još uvijek nema odgovora, da reagiraju na ovakvo stanje.

    'Ovdje je očito korupcija u pitanju na štetu sigurnosti naših građana. Ja ću još jednom sve uputiti dopise policiji, DORH-u te upitati ministra financija je li i on korumpiran u ovom slučaju, obzirom da ništa ne poduzima po pitanju bjanko zadužnica. Očekujem i od gradonačelnice Kristine Križanac da hitno reagira jer Grad Sinj i je krivac za ovu situaciju što se prijevoza tiče. Grad plaća učenicima prijevozom a njihovi roditelji  strepe hoće li im se djeca vratiti živa', rekao je Bulj.

Bulj je rekao da će zatražiti i tematsku sjednicu Gradskog vijeća Grada Sinja

    'Naša djeca i putnici se prevoze kao da ste ih stavili u atomsku bombu i lansirali na Hirošimu, eto toliki je strah na ovom području. Strah i jeza je u zraku', zaključio je Bulj konferenciju.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Cityliner 7032-R sad ima ljubičasti prednji i stražnji branik. Na boku još bez oznaka.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://www.dalmacijadanas.hr/bunt-u-sinju-djeca-ce-nam-se-zaraziti-u-prekrcanim-autobusima-kolodvor-odgovara-mi-tu-tesko-da-mozemo-ista/

Citat:BUNT U SINJU "Djeca će nam se zaraziti u prekrcanim autobusima"; Kolodvor odgovara: "Mi tu teško da možemo išta"
Autor: JOSIP PRVIĆ / Foto: Sinj.hr, Ferata -14. listopada 2020.

Situacija s pandemijom koronavirusa se ne razvija onako kako smo mi htjeli, ali ni kako su stručnjaci planirali. Broj zaraženih raste konstantno, izuzev u dane vikenda, kada se radi manji broj testiranja.

Danima smo svjedočili da je uz Split najviše novozaraženih bilo s područja Cetinske krajine. Rekordan dan je upravo danas, kada se broj zaustavio na 27 novooboljelih od ovog virusa koji je paralizirao svijet, redom: Dicmo 5, Hrvace 2, Sinj 12, Otok 1, Trilj 4 i Vrlika 3 zaraženih u samo jednom danu. Nakon što je jučer zabilježen rekordan broj novooboljelih u Cetinskoj krajini, današnjih 27 pozitivnih je novi rekord.

Također, potvrđen je i rekordan broj novooboljelih na području Republike Hrvatske, ukupno njih 748.

"Naguravaju se, kišu, dodiruju..."
Ranije je otkazan tradicionalni sajam u Trilju, što se sada već može ocijeniti dobrim potezom, obzirom na broj zaraženih nakon slavlja sv. Mihovila, triljskog patrona. Nažalost, postoje i slučajevi pozitivnih učenika, što rezultira samoizolacijom za cijele razrede, a u ovom trenutku ih je gotovo 100 van škole te u kutku svog doma čeka da prođe propisana samoizolacija.

Na naš redakcijski mail (info@dalmacijadanas.hr) se konstantno javljaju ljutiti roditelji, koji kažu da im se djeca voze u pretrpanim autobusima te da sve mjere kojih se pridržavaju u školama nemaju efekta ukoliko se nešto ne poduzme po ovom pitanju.

– Jednostavno strahujem da će se dijete zaraziti u autobusu. Iako se poštuje obveza nošenja maski, u autobusima ih bude više od dozvoljenog broja. Naguravaju se, kišu, dodiruju... Što ću ako se zarazim, kronični sam bolesnik, a u kući imam i stare roditelje? – zapitao se jedan roditelj, čije dijete ide u srednju školu u Sinj.

Navode ovog roditelja nam je potvrdilo i nekoliko učenika. Složno kažu – ne osjećamo se sigurno na putu do škole.

– Ujutro nam roditelj po naputku izmjeri temperaturu. I doma se pazimo jer smo svi izloženi virusu. Kada dođemo u autobus, sve to pada u vodu. Broj putnika je veći i od inače dozvoljenog. Ne želimo ugroziti svoje ukućane – rekao nam je učenik iz Graba pokraj Trilja, koji je također srednjoškolac.

Ravnatelj: "I meni se žale učenici"
Svi naši sugovornici žele ostati anonimni. Razumljivo, histerija i panika oko koronavirusa su već uvelike utjecali na sve nas pa tako i na aktere ove priče. Jedan od njih je i ravnatelj osnovne škole s područja Cetinske krajine. Kaže da je razgovarao s prijevoznicima. Svjesni su i oni problema, ali ne znaju kako pronaći rješenje. Vozni park je siromašan i jednostavno se ne može udovoljiti svime što je propisao Nacionalni stožer Civilne zaštite.

– Škole su učinile sve kako bi dočekali početak školske godine spremni. Iz razgovora s drugim kolegama sam se uvjerio da je i kod njih sve sukladnom propisanim mjerama. Uoči početka nastave smo povećali broj učionica, razmaknuli koliko smo mogli klupe, djelatnicima se svaki dan mjeri tjelesna temperatura. Učenicima se na ulasku dezinficiraju ruke, na hodnicima su također postavljena sredstva, a na nastavi je obvezno nošenje maski. Također, na veliki odmor se izlazi u različitim vremenskim intervalima. Na malim odmorima nema izlaska na hodnike, kako se učenici ne bi grupirali. Što da Vam više kažem? I meni se žale učenici da zbog čega sve ovo moraju poštovati u školi, kada se voze u pretrpanim autobusima? – rekao nam je upitani ravnatelj.

"U pogon smo stavili sve autobuse i ljude, da bude što manje gužve"
Kontaktirali smo i predstavnike sinjskog autobusnog kolodvora, koji su spremno dali izjavu za naš portal.

– Mi tu teško da možemo išta. Imamo u nekim autobusima i stajaća mjesta te popunimo dozvoljeni kapacitet. Imamo autobuse koji imaju 35 sjedećih + 60 stajaćih mjesta i u njega stane 95 ljudi. On bude pun, ali bez kršenja mjera – rekli su nam iz voditeljstva prometa na početku razgovora.

Zanimalo nas je jesu li razmišljali možda povećati broj linija te tako smanjiti broj linija.

– Nažalost, nemamo mogućnost povećati broj linija. U pogon smo stavili sve autobuse i ljude, da bude što manje gužve. Naši vozači nose maske, na ulazu je dezinfekcijsko sredstvo, kojeg je naručeno preko 200 litara. Što se tiče vožnje, sigurnost je na prvom mjestu i ne može vozač pratiti je li neki učenik nazad skinuo masku. Tu apeliramo na roditelje i školu, da utječu na učenike da poštovaju mjere. Mi smo jednostavno napravili sve što je u našoj moći. Kažem, ulazak u autobus je obvezan pod maskom te i ovim putem apeliram da se poštuju sve mjere – rekli su nam iz sinjskog kolodvora.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!