Ikarbus (ex Ikarus Zemun)

Autor negas, Prosinac 06, 2007, 15:44:52

konkordsky

#105
"U Zagrebu su vozili 13 godina, od 1983 do 1996. Bilo ih je oko 200 komada, solo IK-115, zglobni IK-160, 160B i 161. Obzirom da je ZET naručivao najjeftinije modele a u to vrijeme su autobusi bili pretovarivani, a ceste puno lošije nego danas dugo su i trajali. Garaže su bile premale za toliki vozni park, održavanje je bilo loše a autobusi su bili nekvalitetni i imali su preslabe motore, loše kompresore, jednostavno nisu bili dovoljno izdržljivi. Da, imali su klasične tipke i prekidače, nešto poput grebenaste sklopke za regulaciju brisača te centralnu lampu od Fićinog žmigavca koja bi svjetlila vozaču u oči kada je bilo kakva nepravilnost u radu bila. Dio Zagrebačkih je obnovljen vrlo kvalitetno u Prijedoru prije rata u BiH i oni su najduže trajali. Oni koje nisu obnavljali potrajali su desetak godina i rashodovani su. Najžalosnije je da su najbolji, najkvalitetniji i najnoviji IK-161 rashodovani čak i prije nekih IK-160 i 160B kada su bili stari tek 10-ak godina."

Zagreb je nabavio 192 komada Ikarusa, solo IK115 (95 komada), zglobni IK160 i 160B (65 komada) te IK-161B (32 komada).
Koliko smo ih platili toliko su vrijedili rekao je jednom prigodom direktor ZET-a koji je preuzeo fotelju 1987 godine i prekinuo suradnju sa tom tvornicom autobusa te se okrenuo nešto skupljim vozilima MAN što ih je sklapala Avtomontaža.
Ni dok je bio novi Ikarus nije valjao, poznat po buci, dimu, pregrijavanje motora, vrata se neće zatvoriti ili šušti zrak, visi na jednu stranu obično desnu, po zimi hladno u ljeti vruće.
Najgore su definitivno bile drvene stolice toliko neudobno, zimi hladne pa je bolje stajati u vozilu nego sjesti.
IK161 je najmanje trajao ni deset godina, otišli su godinu dana ranije nego IK160.
Vjerojatno bi vozili duže da nije bilo nabavke rabljenih buseva koji su se pokazali kao kvalitetnije rješenje.
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

STEFI- GRAF

Ma opće poznato za Ikarusa ali jbg taka vrimena su bila a tradicija se nastavlja izgleda da je i danas loše napravljen tj sastavljen pogledaj samo poklopac motora od ovog najnovijeg nisu mogli zvučno itoplinski izolirat >rigoleto<


Александар



lipovaccc

#110
Danas je prikazan novi model Ikarbusa na Mercedesovoj šasiji reč je o modelu IK112LE ...





IZVOR:BEOBULID.RS

Shole

Uopće ne izgleda loše,  mada mi se ne sviđaju ovakva sjedala.  Stražnja stjena je prilično elegantno izvedena, dok mi se Breda Menarini prednja baš nešto i ne sviđa

VISEON

Da, prednju i stražnju stijenu je dizajnirao mladi srbin koji studira industrijski dizajn u Beču, bilo na TV-u.
Ne izgleda loše, cijena 136t eura. Valjda će se odmaći i po kvaliteti i izradi od prethodnika jer je rađen pod kontrolom ljudi iz MB-a.

shef

Ovo je maska od BMB Avancity samo mrvu modificirana

Sent from my VIVAX TPC-71253G using Tapatalk

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Александар

#114
Prednja maska je 50:50 Ikarbus:BMB, jer je dizajnirana u saradnji sa IK za model koji se trebao proizvoditi ovde. Prvi autobus sa takvom maskom je izasao iz Ikarbusa. Nazalost, promena dizajna prednje maske zahteva promenu svetlosne grupe, sto s tehnicke stvari komplikuje stvari, jer je su potrebna nova testiranja. Zatim bezbednosni standardi i sl.

tramvajac 92

Tabla je očito standard merc, ne izgleda praktično za gradsko prigradski bus, guzica je super, zadnja vrata sa ovakvim rasporedom su zanimljiva iako bi ja više volio da se otvaraju kao i 1. i 2.


NAW HESS BGT 5-25

Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

juricast

ja gledam u rusiji su ikarbusi bolje očuvani nego u srbiji i bosni i  hercegovini