Napadi na Prometove radnike

Autor Kolega Ćole, Svibanj 27, 2016, 21:53:11

josipgrgin

Trebalo bi uvest civilnog policajca i nek se voza u busu kao putnik samo treba puno policajaca tj u svaki bus po jedan policijot  i ko zna kad ce opet napast to je malo zeznuto za rijesit ovaj problem ali ovo postaje sve gore i opasnije.

421

Citat: citaro  u Svibanj 31, 2018, 20:43:57
421, sve super, jedina intencija mog posta je bila da nestrucne osobe ne mogu na temelju novinskih clanaka ili bilo cega drugoga govoriti kako i za sto bi se kome trebalo suditi jer: 1. nisu strucnjaci, 2. ne raspolazu svim informacijama.
Shvatio sam prvu i recikliranu poruku, ali bi drugačije reagirao da si direktno (kao vozač/kontrolor) ili indirektno (kao član obitelji,kolega po struci, normalni građani) uključen,  a poučen iskustvom HR pravosuđa (rukovanje, sinkopa itd).
Veliki utjecaj, čak najveći u kreiranju javnog mnijenja baziranog na poluistinama ili nedovoljno istraženim slučajevima uz želju za senzacionalizmom snose "novinari", koji ne provjeravaju obje strane priče kao temeljni postulat novinarstva te apriori zauzimaju stav iako bi trebali biti neutralni.
U tome ih prate suci: https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvati-imaju-najlosiji-stav-u-eu-o-sucima-1248741
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dalmatinski anonimus

Ovo je stvarno prešlo sve moguće granice russian_roulette

https://www.dalmacijadanas.hr/donosimo-detalje-napada-maloljetnika-na-prometovog-kontrolora-u-autobusu-je-vladala-panika-kontolor-je-satima-bio-u-soku

Donosimo detalje napada maloljetnika na Prometovog kontrolora: "U autobusu je vladala panika, kontolor je satima bio u šoku"

Sindikat hrvatskog vozača čiji je član napadnuti kontrolor idući tjedan uputit će opširan dopis Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu unutrašnjih poslova

Kako smo već izvijestili, u četvrtak u poslijepodnevnim satima došlo je do novog napada na djelatnika Prometa. Nepoznata osoba nožem je napala kontrolora na liniji broj 3. Srećom, kontrolor se uspio obraniti, a policija ja pronašla maloljetnog napadača.

Iz Prometa doznajemo da je mladi Prometov kontrolor, bez obzira na to što nije zadobio ozljede, satima bio u stanju šoka i da je jedva mogao govoriti.

O cijelom slučaju razgovarali smo s Ivanom Barišićem, potpredsjednikom Radničkog vijeća Prometa.

"Putnici se razbježali"

Na neki način već smo "naviknuli" na napade, ali ovo što se dogodilo zadnji tjedan prešlo je sve mjere. Posljednjih tjedan dana imali smo dva potencijalno opasna napada po život napadnutih. Srećom, kod posljednjeg napada kontrolor je uspio izbjeći ozljedu. Napadač je mahao nožem, ali nije uspio ozlijediti kontrolora.

Barišić nam je potom pobliže opisao što se događalo u autobusu za vrijeme napada:

– U autobusu je nastala velika panika. Putnici su se razbježali, udaljili se koliko su mogli. Sve se događalo na putu od Općine prema Pazaru. Tamo se je i dalje bilo prepiranja, a napadač je i dalje mahao nožem. Na kraju je nasilno otvorio vrata i pobjegao vanka. Vidimo sada da je tek zaradio prekršajnu prijavu.

Potom nam je najavio što se planira poduzeti povodom najnovijih napada.

– Mi već duže vremena putem sindikata poduzimamo akcije prema nadležnom Ministarstvu. Tražili smo da se vozač proglasi službenom osobom, pa bi u tom slučaju napad na vozača bio u rangu s napadom na liječnika, policajca. Zadnja takva inicijativa bila je prije tri godine. Predsjednici sindikata, najčešće u Zagrebu, često se sastaju i također pokušavaju lobirati u tom smjeru.

Deset teških napada u samo dvije godine

Sindikat hrvatskog vozača čiji je član napadnuti kontrolor idući tjedan uputit će opširan dopis Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Na mogućoj konferenciji za novinare planiramo iznijeti podatke o napadima na Prometove djelatnike posljednje dvije godine. Već sada mogu reći da smo u tom razdoblju imali 10 napada koji su završili ili teškim tjelesnim ozljedama ili dugotrajnim bolovanjima. Neka su bolovanja trajala do 6 do 18 mjeseci. To je ogroman financijski problem za firmu jer kad se ostane na godinu dana bez vozača onda drugi vozači moraju raditi više i sl.

Inače barem je dvostruko više slučajeva koji nisu završavali bolovanjem. Primjerice, to su uvrede, svađanja gdje putnik ili netko izvrijeđa vozača "na pasja kola". Svi su ti slučajevi popisani i prijavljeni našoj službi sigurnosti – govori nam Barišić.

Na kraju smo ga pitali komentar za najavu uprave Prometa da će se uskoro postavljati video nadzorni sustav u autobuse.

– Točno, to je plan. Nova vozila koja dođu svakako bi trebala imati video nadzor.

Maloljetnom napadaču prekršajna prijava

Inače splitska policija danas je objavila da je dovršila kriminalističko istraživanje u slučaju napada na Prometovog kontrolora.

"U odnosu na jučerašnji događaj u autobusu javnog gradskog prijevoza u Zagrebačkoj ulici u Splitu, obavještavamo Vas da smo dovršili kriminalističko istraživanje .Naime, jučer oko 15:15 sati, u Splitu u Zagrebačkoj ulici, u autobusu javnog gradskog prometa mlađa muška osoba je verbalno i fizički, a potom nožem napala 40-godišnjeg djelatnika gradskog prijevoza koji je od njega zatražio na uvid autobusnu kartu. Odmah po dojavi policijski službenici su operativnim postupanjem pronašli i uhitili maloljetnika. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je maloljetnik ostvario obilježja prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, radi čega je protiv istog podnijet optužni prijedlog i danas tijekom dana je odveden na nadležni prekršajni sud. Za sada, kod djelatnika gradskog prijevoza nisu utvrđene tjelesne ozljede" – stoji u današnjem priopćenju splitske policije.

421

Zašto Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, kad postoji Kazneni zakon?!
(Član 6.)
Tko se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir,
kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 350 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.
(Član 13.)
Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće vlaute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.
(Član 14.)
Tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti
domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

(Član 17.)
Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja,kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.
(Član 21.)
Tko neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan ili zapaljiv materijal ili na drugi način narušava mir i
sigurnost građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Kazneni zakon?
Odmjeravanje kazne
Članak 47.
(1) Pri izboru vrste i mjere kazne sud će, polazeći od stupnja krivnje i svrhe kažnjavanja, ocijeniti sve okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža (olakotne i otegotne okolnosti), a osobito jačinu ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, pobude iz kojih je kazneno djelo počinjeno, stupanj povrede počiniteljevih dužnosti, način počinjenja i skrivljene učinke kaznenog djela, prijašnji počiniteljev život, njegove osobne i imovinske prilike te njegovo ponašanje nakon počinjenog kaznenog djela, odnos prema žrtvi i trud da naknadi štetu.
Zlostavljanje na radu
Članak 133.
(1) Tko na radu ili u vezi s radom drugog vrijeđa, ponižava, zlostavlja ili na drugi način uznemirava i time naruši njegovo zdravlje ili povrijedi njegova prava,
kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.(2) Kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka progoni se po prijedlogu.
Prisila
Članak 138.
(1) Tko drugoga silom ili ozbiljnom prijetnjom prisili da što učini, ne učini ili trpi,
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(2) Kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka progoni se po privatnoj tužbi, osim ako je počinjeno iz mržnje, prema djetetu ili osobi s invaliditetom ili članu obitelji.
Prijetnja
Članak 139.
(1) Tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio,
kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak,
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(3) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(4) Kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka progoni se po privatnoj tužbi, a kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka progoni se po prijedlogu, osim ako je djelo iz stavka 1. ili 2. počinjeno iz mržnje, prema djetetu ili osobi s invaliditetom ili članu obitelji.

Članak 224.
(1) Tko uništi, ošteti, ukloni ili na bilo koji način učini neuporabljivim ili neuočljivim znak ili napravu koja služi za sigurnost željezničkog, morskog, vodenog ili zračnog prometa,
kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Tko uništi, ošteti, ukloni ili na drugi način učini neuporabljivim ili neuočljivim znak, napravu ili prometni uređaj koji služi za sigurnost bilo koje vrste prometa ili postavlja prepreke, daje lažne obavijesti, znakove ili signale ili na drugi način ugrozi promet i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovinu velikih razmjera,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3) Tko kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka počini iz nehaja,
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(4) Ako je kaznenim djelom iz stavka 2. ovoga članka prouzročena ozljeda neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

josipgrgin

Da se ovo sto pise po zakonu provodi nebi bilo nereda niti napada  i ostalog kriminala jer bi  te doticne osobe koje cine prekrsaj  bile kaznjene ili novcano ili u zatvoru, ali kod nas se ti zakoni  provode kako kome, nekome se oprosti a nekoga ganjaju po sudovima dok ne dode zastara i onda nikome nista.
Ko ce platit vozacu ostetu  ca ga je oni deboto ubija , a jadan vozac imat ce traume od ovog napada do kraja zivota. Pitanje je samo kad ce se vec nesto poduzet da se zastiti djelatnike javnog prijevoza ili se ceka da nekoga "stvarno" ubiju pa da se onda nesto pocne rjesavat .
Mislim da je krajnje vrijeme da se nesto poduzme.

citaro

Citat: 421  u Lipanj 01, 2018, 21:04:35
Shvatio sam prvu i recikliranu poruku, ali bi drugačije reagirao da si direktno (kao vozač/kontrolor) ili indirektno (kao član obitelji,kolega po struci, normalni građani) uključen,  a poučen iskustvom HR pravosuđa (rukovanje, sinkopa itd).

Vjerojatno bih, medjutim to ne mijenja cinjenicu da se treba suditi za pocinjeno djelo.

XDonald

#96
Pa dokle vise ...  >hammer<

https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/crna-kronika/clanak/id/631006/novi-napad-na-vozaca-prometanbsptri-osobe-razbile-mu-arkadu-i-39poslale39-ga-u-bolnicu

Novi napad na vozača Prometa: tri osobe razbile mu arkadu i 'poslale' ga u bolnicu!

Ponovno je napadnut vozač "Prometa Split". Na Ravničkom mostu, početnoj stanici linije broj 60 u Omišu, u petak je došlo do incidenta kad je osoba za volanom automobila koji je bio parkiran na autobusnoj stanici odbila pomaknuti svoje vozilo kako bi autobus parkirao na za njega predviđeno mjesto.

U autu su bile tri osobe, dva muškarca (kako neslužbeno dozajemo - otac i sin) te jedna žena. Miro Delić, direktor Prometa, ispričao nam je kako je došlo do napada:

- Naš je vozač u 13 sati i 30 minuta došao na Ravnički most gdje je zatekao automobil koji mu je prepriječio put stanici. Na inzistiranje da se vozilo pomakne, došlo je do verbalnog, potom i fizičkog napada. Dobio je nekoliko udaraca u glavu i razbijena mu je arkada.

Naišao je drugi naš vozač i priskočio mu u pomoć tako što ih je razdvojio. Obaviještena je policija, vozač je prevezen na hitnu pomoć u Omiš, a potom je u pratnji naših djelatnika otišao put Splita. U postaji su uzete izjave svih sudionika - kaže Delić.

Napadnuti vozač ubrzo je otpušten iz bolnice jer nije zadobio teže ozljede.

Nažalost, napadi na "Prometove" vozače često pune stupce crne kronike, a izgleda da se ne čini previše kako bi se suzbili. Njihov sindikat već godinama predlaže da se proglase službenim osobama kako bi kazne počiniteljima bile veće, no za sada se to ne događa.

Upitali smo Delića koliko je šofera trenutno na bolovanjima zbog napada:

- Teško je precizirati. Nakon ovakvih incidenata oni trpe i fizičke i psihičke posljedice. Povratak na posao ovisi o liječnicima. U svakom slučaju, najoštrije osuđujem i ovaj napad. To je još jedan dokaz da treba što prije pozitivno riješiti inicijativu da se vozači proglase službenim osobama - dodao je Delić.

Već iduća šezdesetica krenula je po rasporedu...

Lion's Driver

Dokle god svi zajedno ne stanemo trajno i dignemo takav bunt da glava boli. Al eto, ja sam za, dobar dio nije, sloge nema pa kad možemo onda trpimo. Jadni li smo di živimo i šta doživljavamo glavauzid

Kolegi brz oporavak želim

421

 th-down th-down th-down "Već iduća šezdesetica krenula je po rasporedu..." th-down th-down th-down
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Paško

Nažalost, borba s vjetrenjačama

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/gradski-vijecnik-osudio-napad-na-prometovog-vozaca--misli-li-itko-konacno-uvesti-reda-na-autobusne-stanice-/

Citat:Gradski vijećnik osudio napad na Prometovog vozača: 'Misli li itko konačno uvesti reda na autobusne stanice?'
'Krajnje je vrijeme da se prestanemo sramotiti kao grad!'

Ivan Barišić, splitski gradski vijećnik iz redova Mosta, osudio je napad na Prometovog vozača koji se dogodio danas kod Omiša.

- U petak, 1. studenog, na dan Svih svetih, dogodio se još jedan u nizu nebrojenih fizičkih napada na vozače Prometovih autobusa. Na autobusnom okretištu na Ravničkom mostu iznad Nemire, nalazio se parkiran jedan autobus, a iza njega nepropisno parkirano jedno osobno vozilo. Kad je na okretište stigao još jedan autobus, nije mogao propisno ući na autobusno stajalište u čemu ga je onemogućilo nepropisno parkirano vozilo. Vozač autobusa zvučnim je signalom upozorio vozača nepropisno parkiranog osobnog vozila i od toga je sve krenulo. Čak tri osobe iz nepropisno parkiranog vozila, čini se cijela jedna obitelj, muž, njegova žena i sin, fizički su napali vozača autobusa, kojemu je uskoro priskočio u pomoć drugi kolega, a vrlo brzo i policijska patrola koja je bila u blizini.  Kao i mnogo puta do sada, uzrok nasilju je upravo nepropisno parkiranje na autobusnoj stanici.  Radi se o jednoj žalosnoj pojavi koja je u Splitu i okolici toliko uobičajena, da više ni policija, ni prometno redarstvo ne obraćaju pažnju na vozila u takvom prekršaju, pa su vozači autobusa i putnici prepušteni sami sebi. Zato se događaju i ovakve nemile scene nasilja. Pozivam policiju i prometno redarstvo da ulože primjeren nužan napor da tu sramotnu pojavu konačno eliminiraju sa splitskih ulica. Krajnje je vrijeme da se prestanemo sramotiti kao grad! Također pozivam gradonačelnika da svojim autoritetom potakne policiju da se uključi u uspostavljanje reda na autobusnim stanicama i voznim trakama, a kao nadređena osoba prometnom redarstvu da naredi hitno uspostavljanje reda - poručio je Barišić.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Metro

Napredak ili još jedan zakon koji se neće provoditi ?

https://www.dalmacijadanas.hr/velike-novosti-od-1-1-za-napad-na-nastavnika-ili-vozaca-gradskog-autobusa-predvidena-kazna-zatvora-i-do-pet-godina

citat:

Kaznenim zakonom oduvijek je opisano kazneno djelo napada na službenu osobu. Primjerice, nanesete li policajcu tjelesnu ozljedu, mogla bi vas dočekati zatvorska kazna u trajanju do 8 godina.

Na ljeto 2018. izmjenama kaznenog zakona prvi put je uvedeno kazneno djelo napada na zdravstvenog radnika gdje za najteže oblike napada možete dobiti do 5 godina zatvora.
Nove izmjene Kaznenog zakona

Na Badnjak prošle godine Hrvatski sabor izglasao je najnovije izmjene Kaznene zakona u kojem se prvi put definira kazneno djelo "Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi".

Tako u Članku 315.b sada stoji:

"(1) Tko osobu u obavljanju poslova od javnog interesa ili javnog službenika u obavljanju javne službe silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju poslova od javnog interesa ili javne službe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godina zatvora.

"(2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovog članka doveden u opasnost život ili tijelo osobe koja obavlja poslove od javnog interesa ili javnog službenika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.


(3) Počinitelj kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovog članka koji je bio izazvan protuzakonitim, bezobzirnim ili grubim postupanjem osobe koja obavlja poslove od javnog interesa ili javnog službenika može se osloboditi kazne.

Izmjene kaznenog zakona su stupile na snagu 1. siječnja 2020., a to je dobrodošla vijest za sve osobe u Hrvatskoj koje obavljaju poslove od javnog interesa.
Sindikati zadovoljni

To znači da se od sada napadi na, primjerice, nastavnike, poštare ili vozače javnih autobusa tretiraju po odredbama novog Kaznenog zakona i da će napadači na ove osobe ubuduće biti znatno strože sankcionirani nego do sada kada su znali proći i "lišo".

Kulminacija je ovo nastojanja brojnih sindikata, uključujući Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji su godinama tražili izmjene Kaznenog zakona na ovom području.

Paško

Prva prilika za provođenje novog zakona.

https://www.dalmacijadanas.hr/sto-se-dogada-u-splitu-zena-53-dvaput-sakom-udarila-vozaca-prometovog-autobusa-u-glavu

Citat:
Žena (53) dvaput šakom udarila vozača Prometovog autobusa u glavu!

"Kako je prošla iza mene, otvorila je vrata kabine i udarila me dvaput šakom u glavu ispod oka" - priča nam šokirani vozač
Autor: RADE POPADIĆ
16. siječnja 2020.

Splitska policija u 18:22 dobila je dojavu da je ženska osoba, ničim izazvana, napala vozača splitskog Prometa.

– Vozač je 1987. godište. Žena ga je iz čista mira počela vrijeđati i udarila ga je. Policija zna identitet ženske osobe koja 1967. godište – kazala nam je Ana Čepić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.
Napadačica uhvaćena

Napadačica je odvedena na pregled kod liječnika. O procijeni liječnika ovisit će daljnje eventualno postupanje. Policija ima informaciju da vozač nije ozlijeđen u ovom napadu, te je nakon obavljenog očevida nastavio vožnju.

Cijeli događaj opisao nam je 32-godišnji vozač Prometovog autobusa.

– Sve se dogodilo u Velebitskoj ulici u Splitu, u blizini kafića Providenca. Vozio sam autobus liniju br. 9, a žena je ušla na stanici na Sućidru. Odjednom je počela vikati da sam joj ukrao novčanik. Odmah je počela udarati po ticketingu, ali od stakla nije mogla doći do mene. Rekao sam joj da prođe naprijed ili da izađe vani. Kako je prošla iza mene, otvorila je vrata kabine i udarila me dvaput šakom u glavu ispod oka. Naravno, nisam joj uzvratio.
Ljudi "skočili"

Zaustavio sam autobus nasred ceste i otvorio sva vrata. Ona je tada izašla, no ljudi su "skočili". Policija je došla jako brzo, kroz nekoliko minuta te su uhvatili ženu koja me napala – kazao nam je vozač.

Ovo je već drugi napad koji je ovaj vozač doživio u posljednje vrijeme. Podsjetimo, novim izmjenama Kaznenog zakona, od 1. siječnja se napad na vozače autobusa javnog gradskog prometa tretirao kao napad na službenu osobu.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Blackadder

Veceras u trici koja je posla s Brda u 20:00 incident. Policija je cekala na stanici na pazaru i kad je bus dosao usla policajka a izasao neki rastrojeni idiot mladje dobi i ispred policije galami na vozaca i prijeti mu. Usao sam i ja na pazaru pa ne znam o cemu je bilo ric. Lik je vec bio u busu i spremao se izaci na zadnja, ali  vozac ih nije otvorio. Dok je policajka razgovarala s vozacem divljak je nekoliko puta dosao do prednjih vrata i urlao na vozaca, prijeteci mu kako je on s Brda i da ga je zapamtio. Nisam ni vidio na kraju jesu li ga policajke odvele, ali vise puta je i na njih zaurlao kako nece ici s njima. Vozac je ocito imao problema s tim idiotom i nazvao je policiju koja je sacekala bus na pazaru. I umisto da u takvoj situaciji posalju dva frajera koja ce ispendrecit idiota, oni posalju dvi zene ispred kojih ovaj mirne duse visekratno prijeti vozacu?!


Sent from my iPhone using Tapatalk

RV

https://slobodnadalmacija.hr/split/incident-u-prometovu-busu-muskarac-pljunuo-i-pokusao-napasti-vozaca-nakon-sto-je-upozoren-da-mora-staviti-masku-sad-se-njime-bavi-policija-1045230

Citat:Incident u Prometovu busu: muškarac pljunuo i pokušao napasti vozača nakon što je upozoren da mora staviti masku. Sad se njime bavi policija

Još jedan incident dogodio se u Prometovom autobusu u kojem je još uvijek nepoznati mladić pokušao napasti vozača javnog prijevoznika.

Kako javlja policija, na autobusnom stajalištu za sada nepoznata muška osoba, nakon što je upozorena na poštivanje epidemioloških mjera u autobusu javnof gradskog prijevoza vozača, pokušala ga je fizički napasti, nakon čega se udaljila u nepoznatom pravcu. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Uspjeli smo doći do spomenutog vozača koji nam je ispričao iz prve ruke što se zapravo dogodilo, a iz razumljivih razloga želio je ostati anoniman.

- Vozio sam prije dva dana liniju broj 10 u pravcu grada, a u Ulici Domovinskog rata na stanici prije Općine u autobus je ušao je mladić bez maske. Upozorio sam ga na masku, na što nije reagirao, a onda sam ga pitao kartu, na što je on došao iza stakla i krenuo rukom prema meni i volanu.

Ja sam nekako izbjegao udarac, na što me on pljunuo u čelo. Zaustavio sam autobus i on je izašao, ali sam ga dok je odlazio, ipak uspio uslikati. Nakon što sam se smirio, nastavio sam vožnju, obavjestio policiju kojoj sam u četvrtak dao iskaz - priča nam naš sugovornik koji u "Prometu" ima 39 godina staža. Svega se, kaže, nagledao, ali baš ovakvu situaciju, veli, nije doživio.

REAGIRAO I SINDIKAT

Na najnoviji slučaj ometanja u radu vozača reagirala je i "Prometova" podružnica Sindikata vozača i prometnih radnika.
- Što se tiče ove najnovije situacije i pljuvanja našega djelatnika koji je profesionalno i savjesno obavljao posao, svakako najoštrije osuđujemo, a ovim putem apeliramo na putnike da budu odgovorni i da donekle olakšaju posao vozačima koji su ionako preopterećeni odgovornošću i svim nedaćama koje se često događaju na cesti.

Usred pandemije koronavirusa, pljuvanje je potencijalno opasno za zdravlje našeg djelatnika i moguće širenje zaraze, pa iz tog razloga molimo policiju da prilikom pronalaska te osobe sve okolnosti uzme u obzir i adekvatno ga kazni - napominju sindikalisti.
Također, navode kako je od 1. siječnja ove godine, otkad je u primjeni novi kazneni zakon, nije zabilježen niti jedan fizički napad na vozača, ali je, nažalost, bilo nekoliko verbalnih.

Podsjetimo, prema tom zakonu je tako svaki oblik nasilja prema vozaču kazneno djelo, za koje zakon propisuje i višegodišnje zatvorske kazne.

421

Policija pronašla momka koji je pljunuo vozača Prometa jer mu je rekao da stavi masku.
Drugom vozaču prijetila četvorica, od stresa nije mogao voziti
18. rujna 2020. - 20:28
Kako neslužbeno doznajemo, splitska policija je danas saznala identitet mladića koji je pljunuo vozača splitskog Prometa.
Vozač je policiji prijavio da je mladića zamolio da kupi kartu, te stavi masku. Međutim, mladić je najprije burno verbalno reagirao, potom je pokušao i fizički nasrnuti na vozača, te ga na posljetku i - pljunuo.
Dok je mladić bježao vozač se ipak pribrao i fotografirao ga mobitelom. Incident se dogodio 16. rujna u 14 sati i 50 minuta.
Policiji je ustupljena fotografija, te su ga intenzivnom potragom uspjeli naći. Neslužbeno smo doznali da se radi o mladiću starom 19 godina.
Neslužbeno saznajemo da protiv mladića prijava ide redovnim putem i to za remećenja javnog reda i mira. Mladića su pronašli policajci iz Prve policijske postaje u Splitu.
Incident u Prometovu busu: muškarac pljunuo i pokušao napasti vozača nakon što je upozoren da mora staviti masku. Sad se njime bavi

Drugi izvor nam je pak naveo da je mladiću nedugo nakon incidenta određena i mjera samoizolacije.
Pljuvanje druge osobe je, podrazumijeva se, nedopustivo, ali takvo ponašanje prema starijoj osobi u vrijeme korone je još neprihvatljivije, jer evo vidimo da je ovaj nasilnik na kraju stavljen u samoizolaciju pošto je bio kontakt zaražene osobe?!
Izjavu nam je dao i direktor prometa Miroslav Delić koji nije krio zadovoljstvo kad smo mu rekli da je napadač na vozača uhićen.
- Puno hvala policiji na brzini, ali ovo nije jedini takav slučaj. Nedavno su četvorica mladića toliko maltretirali vozača, jer ih je upozorio da nemaju ni karte ni masku, da zbog uzrujanosti nije mogao nastaviti vožnju. Dakle, cijeli autobus je stao sa svim putnicima zbog nasilja te grupe mladih i neodgojenih ljudi. Morali smo poslati zamjenskog vozača.
Naime, zaprijetili su mu da će ga sačekati kad završi vožnju te će se s njim obračunati. Ne znam gdje ovaj svijet ide i kako stati na kraj takvom bahatom ponašanju. Ali i ova vijest da je uhićen napadač će sigurno u budućnosti odvratiti i druge od napada - kaže nam Delić, ipak napomenuvši da se većina građana pridržava mjere držanja maski u sredstvima javnog prijevoza.
- Oni koji ne nose maske su većinom mladi ljudi. Mi ih možemo upozoriti, ali nismo policija. Međutim i kad nekoga upozorite onda može nastati incident - zaključuje Delić, te se još jednom zahvaljuje policiji na brzoj reakciji.

Vozačevu izjavu o incidentu pročitajte OVDJE.

https://slobodnadalmacija.hr/split/policija-pronasla-mladica-koji-je-pljunuo-vozaca-prometa-jer-ga-je-upozorio-da-nema-masku-cetvorica-prijetila-vozacu-od-stresa-nije-mogao-voziti-1045295
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln