Solaris

Autor Tomek, Prosinac 13, 2007, 23:19:05

elez

Kolega je intelektualno nadmocniji od svih nas, kolega amfan mu je 3 posta iznad dobro odgovorio. Nema smisla dalje vodit raspravu.
A sta se tice natjecaja, a boze moj namistaju se uvik i vazda, kome upadne dobro upalo a ostali neka se krpe.
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

VanhoolTX


VanhoolTX

Novi Solaris,imao priliku se voziti,nemam zamjerki..Lijep izvana ,a unutra je veoma udoban..



smogovci.bbb2

#48
https://www.transportmagazin.hr/dinamican-razvoj-mladog-brenda-jos-jedna-rekordna-godina-za-poljski-solaris/
DINAMIČAN RAZVOJ MLADOG BRENDA AUTOBUSA: JOŠ JEDNA REKORDNA GODINA ZA POLJSKI SOLARIS
U 2019. godini Solaris je prodao rekordan broj od 1487 vozila. To je najbolji rezultat koji je tvrtka ikada postigla. Prethodni rekordni obim prodaje dogodio se u 2017. godini i bio je za gotovo 100 autobusa manji (1397)

2019. godine bila je rekordna godina za Solaris u mnogim aspektima. Prije svega, tvrtka je postigla svoj najveći obujam prodaje ikad. Ukupno su isporučili 1487 vozila. Nadalje, Solaris je zabilježio rekordne prihode od prodaje u iznosu od 2,6 milijardi PLN u 2019. To predstavlja porast za gotovo 40% u odnosu na 2018. godinu. Za 2020. godinu tvrtka je postavila ambiciozne ciljeve prodaje. I već je jasno kako će ove godine kupcima isporučiti preko 500 električnih autobusa

Solaris vrlo dinamično razvija svoju prodajnu poziciju na europskim tržištima, ali također brzo preusmjerava organizaciju proizvodnje, post prodaje i servisa na vozila s alternativnim pogonom, s niskom ili nultom emisijom. U 2018. godini hibridni i električni autobusi kao i trolejbusi činili su ukupno 29% svih prodanih vozila. U međuvremenu, u 2019. njihov se udio u prodaji povećao za 11 postotnih bodova na 40%.
Trenutno se proizvodi Solarisa mogu naći u 32 zemlje, i u preko 750 gradova, a ukupno su do sada kupcima isporučili gotovo 19.000 vozila. U 2019. godini najveća prodajna tržišta Solarisa bila su Poljska, Njemačka, Belgija, Litva i Italija.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

Izvor: https://www.transportmagazin.hr/medugradski-15-metarski-solaris-urbino/
MEĐUGRADSKI 15-METARSKI SOLARIS URBINO
Ove godine Solaris će u portfelj električnih autobusa pridružiti i troosovinsku verziju Urbina. Do sada je "električna ponuda" Solarisa obuhvaćala samo gradske autobuse, a ovo je po svemu sudeći pun pogodak
Ove će godine poljski proizvođač predstaviti potpuno novu generaciju modela Solaris Urbino 15 LE, isključivo s pogonom s nultim emisijama. Autobus će biti certificiran i ponuđen s karakteristikama za vozila klase I – kao gradski autobus, ali i kao vozilo klase II – kao autobus za međugradski prijevoz. Sam dizajn troosovinskog autobusa od 15 metara nije ništa novo za tvrtku. Solaris je svoje prvo višeosovinsko vozilo napravio 1999. godine i do danas ih je kupcima isporučio gotovo 1300. Međutim, to su bili modeli utemeljeni na uobičajenom dizelskom ili s CNG motorima.
Odluku o projektu izrade novog autobusa pokrenuli su ne samo tržišni interesi, već i neviđeni tehnički napredak s obzirom na električne autobuse, a posebno u pogledu skladištenja energije. Spremanje energije u električnim autobusima SU15 LE pokrivat će baterije Solaris High Energy + posljednje generacije, koje je Solaris predstavio prošle godine. Novo rješenje za bateriju omogućava ponuditi željeni doseg na jednom punjenju, što će ispuniti očekivanja gradskih i međugradskih prijevoznika u svim uvjetima putovanja.
Prva dva predserijska vozila bit će opremljena sa šest baterija s ukupnim kapacitetom od preko 470 kWh. Dvije će biti postavljene na krovu, dok će četiri biti smještena u stražnjem dijelu autobusa. Baterije ovog modela mogu se puniti pomoću električnog priključka ili, na zahtjev kupca, pomoću pantografa. Sve će biti u skladu s preferencijama kupaca i kompatibilno s postojećom ili planiranom infrastrukturom za punjenje električnih autobusa u Europi.
Pogonska jedinica ovog autobusa bit će tekućinom hlađeni električni motor CeTrax, snage 300 kW. Pogon će biti postavljen na drugu (srednju) osovinu vozila. Kako bi smanjio potrošnju energije na minimum, proizvođač će u električni sustav implementirati SiC tehnologiju. Riječ je o širokopojasnim poluprovodnicima nove generacije, poput silicij-karbida (SiC), koji su prikladniji za učinkovito podnošenje električnih opterećenja, brzih prebacivanja i drugih radnih karakteristika koje se zahtijeva za kontrolu potrošnje energije.
Prva dva električna vozila napravit će se ciljano za skandinavske operatere. Zbog toga će se u autobusima naći posebna rješenja koja su u skladu s nordijskim standardima za autobuse i takozvanim skandinavskim paketom. To između ostalog podrazumijeva posebna rješenja koja osiguravaju toplinsku udobnost u vozilu, rasvjetu ili određenu vrstu putničkih sjedala koja su namijenjena za međugradski prijevoz. Zanimljivo je da će autobus biti opremljen i posipačem pijeska što je rješenje uglavnom poznato s tramvaja. Uređaj omogućuje kretanje čak i po većini zaleđenih ili zasniježenih cesta. Kako bi se optimizirala potrošnja energije, autobus će biti opremljen hibridnim grijanjem na bazi toplinske pumpe.
Nadalje, vozilo će sadržavati rješenja povezana sa sustavom ADAS (Advanced Drivers Assistance Systems), tj. automatiziranim sustavima pomoći za vozača, uključujući napredne značajke MirrorEye ili MobilEye Shield +. U Solarisu kažu da iako novi model električnog autobusa s niskim ulazom projektiraju uglavnom imajući na umu skandinavska tržišta, ponudu za to vozilo sigurno neće ograničiti samo na te zemlje. Bit će dostupan svim operaterima koji traže troosovinski LE bus za gradski i međugradski prijevoz. Također će ovo biti alternativa s potpuno nultom emisijom u ovoj klasi autobusima na CNG. Bit će dostupan u konfiguraciji s dvoja vrata (2-2-0) ili troja vrata (2-2-1). Kapacitet putničkih sjedala iznosit će 55 osoba za međugradsku verziju.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

#50
Izvor: https://www.kamion-bus.hr/4821/Solaris-Urbino-15-LE-electric
Solaris Urbino 15 LE electric
Poljski proizvođač je predstavio 15-metarski troosovinski prigradski, odnosno međugradski, električni autobus.

Ovo je prvi autobus poljskog proizvođača koji će se nuditi isključivo s električnim pogonom. Za pogon se koristi elektromotor ZF CeTrax snage 300 kW (408 KS) koji preko kardana pokreče drugu osovinu.
Ukupni kapacitet baterija je 470 kWh pri čemu su četiri baterijska modula ugrađena u stražnji dio vozila dok su dva modula na krovu. Solaris nije naveo točan doseg, već su komunicirali kako s jednim punjenjem može prevesti "nekoliko stotina kilometra".
Baterije se mogu puniti priključkom na mrežu ili putem pantografa (koji može biti u vozilu ili odnosno stacionarni koji se spušta na vozilo). Solaris Urbino 15 LE electric može, ovisno o konfiguraciji, primiti do 105 putnika.

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Majstor

Gdje su oni Libertasovi ?
Samo mi sudite pošteno !

smogovci.bbb2

#52
U Austriji prezentacija Solarisovog gradskog solo autobusa na vodik/wasserstoff/hydrogen (autor fotografije "kekobus")
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

#53
Izvor: https://transportmagazin.hr/system/prvi-grad-u-poljskoj-dobiva-autobus-na-vodik/

PRVI GRAD U POLJSKOJ DOBIVA AUTOBUS NA VODIK!
MZK u Koninu bit će prvi operator javnog prijevoza u Poljskoj koji je svojoj floti dodao autobus pogonjen vodikom. Ugovorom sa Solaris Bus & Coach je predviđen četverogodišnji zakup autobusa Urbino 12 s gorivnim člancima, koje će biti isporučeno 2022.

Vodikom pokretani Solaris Urbino 12 pronašao je svog prvog korisnika u Poljskoj. Grad koji je zakoračio prema vodikovoj energiji u javnom prijevozu je Konin, smješten u središnjoj Poljskoj. Ugovor potpisan 7. srpnja pretpostavlja zakup vozila na četiri godine, a upravo će tamo, u Koninu, biti postavljena prva javno dostupna stanica za punjenje vodika u Poljskoj, i to već do kraja 2021. godine. Glavne prednosti ove vrste alternativnog pogona uključuju kratko vrijeme punjenja, širok doseg vožnje kao i rad vozila bez emisije buke, što se posebno cijeni u gradovima.
Vodik je apsolutno čisti izvor energije. Jedini nusproizvodi kemijske reakcije koja se odvija u vodikovim gorivnim člancima su toplina i para. Vodik se čuva u plinovitom obliku, u spremnicima postavljenima na krovu. Autobus će također imati dodatni uređaj za pohranu električne energije – Solaris High Power bateriju. Kad ovaj autobus bude isporučen Koninu, Poljska će se pridružiti elitnoj skupini država koje koriste prednosti Solarisove vodikove tehnologije. Tu se ubrajaju Austrija, Njemačka, Italija, Nizozemska i Švedska, koje su do sada naručile preko 80 vodikovih autobusa Solaris Urbino 12.

A gdje smo tu mi :'(
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

U Podsusedu je planirana punionica za autobuse na vodik, pa možda Solaris dobije priliku pokazati se u tom segmentu.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza