MAN

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:33:13

man323

#315
Citat: NP-549  u Listopad 07, 2017, 08:22:56
Baš me zanima da li će za početak izać samo klasični  NL324 i NG354   ili će odmah bit u ponudi i  NÜ,  LE i ostali "pomoćni" modeli

U početku će MAN nuditi Lion's Cityja u solo verziji (gradski, 12m) i Cityja G (18m), a ostali će modeli doći kasnije.

Citat: 421  u Ožujak 11, 2018, 15:17:28
Iz kuta gledanja vozača, potpuni fijasko radnog prostora.
Spartanski uređen, bez mogućnosti odlaganja stvarčica (boca vode, naočale, osobne stvari-torba itd).

U novom Lion's Cityju imaš sa lijeve strane iza ručne kočnice (prema natrag gledano) držač za boce, s desne strane elastičnu mrežicu u koju možeš staviti osobne stvari i sl. Mislim da bi bili MAN-ovi inžinjeri ludi, kada taj nedostatak ne bi ispravili u 2. generaciji Cityja. Polužica za staničnu kočnicu je dio serijske opreme, no ako kupac želi drukčije, onda se dobiva taster za staničnu. Ista priča kao i kod Cityja od 2004.-2018.
Kad si već spomenuo Mercedesa i konkurenciju: Citaro C2 se bazira na facelift platformi (koja datira iz 2005.). Najnovija instrument tabla u Citaru je isto na kritici, dosta tipki koje ne rade jer odgovarajuće opreme nema, ali su tipke tu. Isto su nabacane tipke bez logičkog slijeda, simboli su presitni, volan previše glomazan i sl. Nije da favoriziram MAN-a, ali nije Mercedes više No.1. Uostalom, C2 je samo dosta jači facelift od C1 facelifta. Kod Lion's Cityja se radi o potpuno novom modelu, što znači da su inžinjeri krenuli od nule.

Eh da, start-stop sustav je jedino raspoloživ ako se odabere varijanta "EfficientHybrid". Serijski, bez te opcije, start-stop sustava NEMA.
Svi motori zadovoljavaju EU6d normu koja je obvezujuća od 01. rujna 2019. godine.

421

Citat: man313  u Ožujak 11, 2018, 18:38:51
Najnovija instrument tabla u Citaru je isto na kritici, dosta tipki koje ne rade jer odgovarajuće opreme nema, ali su tipke tu.
Isto su nabacane tipke bez logičkog slijeda, simboli su presitni, volan previše glomazan i sl.
Ne slažem se oko tvojih navoda, jer od pojave O405N i O405GN, O530 i Citara te Citara G (obje verzije) u ZET-u, položaji tipki logično su posloženi po VDV pločama i promjenom vozila ništa se ne gubi na dinamičnosti vozačkog performansa na linijama.
Kod Cityja i Cityja G, situacija je totalno drugačija. Srećom da ne prelazimo sa solo/zglob ili obratno, jer treba vremena za prilagodbu iako bi trebalo biti isto (isti proizvođač, ali model2009/2017.)
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Ma znamo mi da je  421 fan trokrake zvijezde i da samo traži mane na laviću  ;) ;) ;)

Citat: 421  u Ožujak 11, 2018, 19:09:01
Srećom da ne prelazimo sa solo/zglob ili obratno, jer treba vremena za prilagodbu iako bi trebalo biti isto (isti proizvođač, ali model2009/2017.)


Ti bi obolio na živce da voziš u Rijeci, kod nas je normalno promjenit 3 busa u jednoj smjeni.

421

Potpis na obje tvrdnje!
Iako mi je rekord > 6 bus123.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Nedavno je kod nas otišao u penziju jedan vozač koji je jadan uspio u smjeni od 6 krugova promjenit 7 autobusa.  Stvarno ga zaredali kvarovi + uzimanje autobusa za djecu ......


man323

U Splitu isto mali dio vozača favorizira Citara. Ako takvim ljudima nabaciš pojam "MAN" ili "Lion's City" odmah "obole".
Mislim da je kod ZET-a i Prometa (ili Autotroleja) stvar oko poznavanja busa dosta drukčija. U Splitu se autobusi duže i imaju svoje ekipe, tako da se i nauče na svoj bus i znaju više manje ga napamet.

Nisam ja protiv da se favorizira bilo koja marka, ali je u Hrvatskoj generalno Mercedes "Number one", pa makar bio on gori od konkurencije.
Kod novog Cityja nema više razbacanih tipki, od sada svaka tipka imaju svoju fiksnu lokaciju. Znači neki standard.

NP-549

Ja nisam ni fan nijedne marke, ni žestoki protivnik.  Dobro mi je ono što se pokazalo kvalitetno i u čem mi je ugodno radit.  Od starijih je Conecto udoban za vozit i puno ergonomičniji, al jako ljulja, ima loše kočnice i volani su im problematični.  MAN Classic je više kamionski tip autobusa, al ima odlične kočnice, volan, trap ..... i zato rađe njega vozim. Nikad problema sa njime.  Iveco mi je loš Citelis i Urbanway gledano sa strane vozača, a nisu baš nešto ni mehanički,  dok mi je recimo Crossway odličan.

smogovci.bbb2

Evo još malo novog Lion's-a sa yt



"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Osoblje

S našeg Facebooka
*Većina fotografija postavljenih s ovog profila djelo su naših pratitelja na Facebooku. Hvala vam svima!*

smogovci.bbb2

 good_boy Ruska recenzija novog MAN LC+promidžbeni filmić

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

elez

Evo jedan službeni video

Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

smogovci.bbb2

http://www.autobusi.net/man-zglobna-diskoteka/

MAN zglobna diskoteka

Zabava na 18,75 metara: MAN-ov Centar za modifikaciju autobusa je pretvorio zglobni autobus MAN Lion's City GL u luksuzni klub na točkovima. Oko 50 ljudi može da igra, pije i provodi se ovde.

Kada padne mrak, vreme je za šou. Ali čak i tokom dana, posebna izvedba MAN Lion's City GL je predmet znatiželje. MAN-ov Centar za modifikaiju autobusa (MAN Bus Modification Centre) proizveo je gradski autobus kao ekskluzivni disko salon – sa svim što ide uz to, kompletno sa stilskim šankom. Šank koji ima leptir vrata, skriva tri frižidera i točilicu za pivo, uključujući hladnjak za pivo, što znači da uvek postoje savršeno temperirana pića za goste. U njemu se takođe nalazi DJ konzola, koja kontroliše vrhunski zvučni sistem sa ugrađenim zvučnicima, sabvuferima i prenosnim spoljašnjim zvučnicima.
Gosti mogu da igraju na prostranom plesnom podijumu u srednjem delu autobusa. Ako želite da se odmorite, zauzmite mesto u udobnom zadnjem salonu ili u nekom od mnogih mesta za sedenje. U autobus su ugrađeni magnetni držači čaša, tako da se pića mogu bezbedno spustiti tokom vožnje. Rukohvati koji se granaju ka plafonu su posebno upečatljivi.
Dizajneri i projektanti osvetljenja zadržali su fokus na individualnim i jedinstvenim rešenjima: ekskluzivni koncept sa LED tehnologijom piksela i okolnim LED osvetljenjem u salonu stvara fascinantne efekte. Plafon autobusa reflektuje svetla. Elementi se mogu kontrolisati pojedinačno, stvarajući impresivni ,,light show" u ritmu muzike. Hi-Fi sistem sa snagom od 5 x 700 W posebno je napravljen za autobus i prilagođen je uslovima vozila u saradnji sa akustičarima. U zadnjem delu vozila nalaze se dva punjiva transformatora snage 5 kW koji obezbeđuju energiju za sistem rasvete i muzike, bežični ruter, dve litijum-jonske baterije i sistem upravljanja baterijama.
Disko autobus je takođe opremljen monitorom društvenih mreža sa "riblje oko" kamerom. Gosti ne samo da mogu da fotografišu, nego mogu odmah da ih dele na društvene mreže poput Instagrama i Fejsbuka. Sve skupa, zglobni autobus dužine 18,75 metara može da primi oko 45 putnika. EBS elektronski sistem kočenja sa ABS i ASR, kao i program elektronske stabilnosti ESP obezbeđuju sigurnost i udobnost. Model MAN Lion's City ima Euro 6 motor sa 310 konjskih snaga (228kW).

MAN Lion's City GL naručila je firma Sales-Lentz Group sa sedištem u Luksemburgu, koja planira da koristi nesvakidašnje vozilo za događaje i proslave u biznis i privatnom sektoru. Ako se autobus koristi kao mesto događaja na fiksnoj lokaciji, moguće je proširiti električne tende i time dizajnirati otvoren prostor.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

elez

Jel se vozio neko u novom Coachu? Iskustva vozaca?
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

smogovci.bbb2

Izvor: www.autobusi.net
Premijera električnog gradskog MAN-a
Na predstojećem salonu IAA 2018 u Hanoveru će svetlost dana ugledati MAN Lion's City E, električna verzija iz najnovije familije gradskih autobusa predstavljene ovog proleća.

Pored dizel verzije, familija gradskih autobusa će biti unapređena alternativnim pogonskim sistemima i spremna za Međunarodni sajam komercijalnih vozila IAA 2018, koji se u septembru održava u Hanoveru. Kao svetska premijera će se, pored novog autobusa na gas, na štandu kompanije MAN Truck & Bus pojaviti prototip potpuno električnog autobusa Lion's City E.
Po svom izgledu se od svog "brata" na dizel razlikuje po modifikovanom dizajnu naglašavajući tako prirodu svog električnog pogona. Naročito je primetno odsustvo motorskog prostora na čije mesto dolaze dodatna sedišta u zadnji kraj autobusa, što ovaj električni autobus čini poesbnim. Električni pogon razvija od 160 – 270 kW. U enterijer ovog solo autobusa sa 29 sedišta se može ući kroz troja vrata na elektro pogon.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

Izvor: https://www.autobusi.net/man-u-poljskoj-se-zahuktava-za-proizvodnju-elektricnih-autobusa/
MAN u Poljskoj se zahuktava za proizvodnju električnih autobusa
Pripreme za proizvodnju potpuno električnih autobusa prelaze na sledeći nivo u MAN-ovoj fabrici gradskih autobusa. Sledeća faza modernizacije lokacije fabrike i pripreme za električni transport već je u toku u MAN-ovoj fabrici u poljskom gradu Starahovice. Kompanija MAN Bus Sp. z o.o. dobila je odobrenje u avgustu 2018. godine da proširi aktivnosti na proizvodnju kompletnih električnih autobusa u Strahovicama. Kapitalni trošak koji je povezan sa smeštajem proizvodnje autobusa na električni pogon, procenjuje se na blizu 118 miliona poljskih zlota (oko 27,4 miliona evra). Završetak radova planiran je za kraj 2021. godine.
Ovo je još jedan važan korak razvoja fabrike za montažu, u kojoj se primenjuju najviši standardi MAN-a u proizvodnji niskopodnih gradskih autobusa. Samo u poslednjih godinu dana sa proizvodne linije je izašlo 1724 autobusa. Proširenje fabrike Starahovice postavlja osnovu da se kompanija MAN u bliskoj budućnosti razvije ka vozilima bez emisije, istovremeno zadržavajući visok kvalitet kao i uvek. Pre masovne proizvodnje koja počinje 2020. godine, projekat će morati pažljivo da se pripremi, sa smislenim konceptom sigurnosti i električnim vozilima optimizovanim u pogledu ekonomičnosti i ergonomije.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza