Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

tramvajac 92

I tako dalje i tako bliže. Kaj se iz svega da zaključiti?

* Vozni park je loše održavan i u gradskom prometu prilično zastarjeo. Koliko god su kockasti MANovi izdržljivi, i njihovo vrijeme je na kraju (slično kao u Zagrebu).
* Potplaćeno osoblje
* Linije su premršave, treba dodatnih kapaciteta, da se ljude potakne da koriste buseve (vožnje svakih 50 minuta više ne prolaze u gradu, a ni u prigradu nisu neka sreća, svaki put moraš računati kad ide, bolje i svaki sat onda, s pojačanjem u špici, ako treba
* Minibus. Nit ih putnici vole, nit ih vozači vole, svima su nužno zlo, koje eto mora biti.
* Premali broj vozila (iako mi se više čini da je razlog u lošem održavanju i zastarjelosti, nego u broju)
* Razne političke igre i igrice koje donose štetu firmi...

man323

#1441
Ovo mi nikako ne ide na nešto pozitivno. Autotroleju, koji je nekada imao odlično održavanje, sada prijeti kolaps.
Takvo stanje je upravo stvorila politika i vodstvo firme, zbog čega stručni kadar, koji je radio u održavanju, odlazi van države gdje će imati bolje predispozicije za svoj rad.
Izjave direktora Smojvera su toliko smiješne, ne znam kad će se on spustati na zemlju? Riječani strahuju s razlogom, održavanje je i u Rijeci palo na lošu razinu. Zanimljivo je da u Rijeci i Zagrebu imaju više problema sa samozapaljivanjem, nego Split, ipak je održavanje u Prometa toliko grozno.


conecto

#1442
Postoji li mogućnost da se u Rijeci dogodi situacija poput one u Zagrebu iz 1994. kad se ZET uslijed kroničnog nedostatka kapaciteta povukao u granice Grada Zagreba uz izuzetak privilegiranog Grada Velike Gorice (čiji se stanovnici danas najviše bune na ZET)?
Tadašnja priča u Zagrebu nevjerojatno me podsjeća na ovu situaciju u Rijeci i nakon spomenutog napuštanja brojnih linija (od kojih je neke ZET već tradicionalno opsluživao desetljećima) navedeno je kako se ovim potezom za potrebe zagrebačkog JGP oslobodilo 54 autobusa, a u područje Zaprešića, Samobora, Jastrebarskog, Rugvice i Dugog Sela uletjeli su prijevoznici poput Meštrovića, Autoturista ili Čazmatransa.
Sigurno je Obersnel u pravu kad kaže kako se neće privatizirati Autotrolej jer za takve prijevoznike ionako ne postoji privatni interes, ali nisam siguran da neće u skoroj budućnosti povući sličan potez pa povući Autotrolej u granice Grada Rijeke pod izlikom da kako više nije u mogućnosti pokrivati sve to područje uz ,,zahvalnost dugogodišnjim putnicima". Prije toga bi se zacijelo mogle kontaktirati općine kojih se sve to tiče uz ,,potrebu o povećanju subvencije Autotroleju" u iznosu koje te iste općine neće moći platiti.
A onda bi se mogao otvoriti prostor za nekog poput Arrive koja se nekako prečesto provlači u ovoj riječkoj priči. Ne znam koliko je bilo nužno da je Autotrans kao najjača autobusna korporacija uopće morati doći u njihovo vlasništvo, a njima valjda ne nedostaju vozači u tolikoj mjeri bez obzira na lokalnu situaciju gdje ih ,,nema na tržištu rada".
Dok bi Arriva ili netko sličan operirao izvan Rijeke u samom Gradu ponovo ostaje dovoljan broj vozača i uz dolazak novih autobusa opet bi sve funkcioniralo savršeno na zadovoljstvo građana, a ove okolo se ne bi toliko čulo u javnosti i svi zadovoljni, a osobito oni koji bi se svime okoristili.
U Zagrebačkoj županiji se tokom lokalnih izbora ZET pokazao kao snažno oružje pojedinih stranaka. Mnoge su obećavale zauzimanje za njegov povratak na bivša područja što bi kasnije palo u vodu zbog prevelikih traženih subvencija. Stranka MB 365 obećava ZET i tamo gdje nikad nije vozio pa vjerojatno da je dobila vlast u nekom područjusubvencije bi bilo mnogo manje i prihvatljivije (ali nije nigdje pobijedila pa ne znamo).
Možda današnja situacija u Autotroleju nije nimalo slučajna. Nedostatak vozača mogao se predvidjeti pa i raniji odlazak u mirovinu koji se spominje (iako meni nije jasan taj mirovinski sustav u kojem kad radiš i uplaćuješ duže dobiješ manje u vrijeme kad nas forsiraju da radimo do 67 zbog stanja na tržištu rada i samom mirovinskom fondu). Ja sam mnoge kolege ispratio u mirovinu i nikad nije bila nikakva tajna da se netko sprema, uglavnom se koju godinu raspituju u mirovinskom o uvjetima i mogućnostima.
Jednako tako je malo čudno da Autotrolej kao firma koja je godinama bila primjer među sličnima kad je u pitanju smislena nabavka kvalitetnih vozila ili njihovo održavanje u kratkom vremenu ispada kao najgori.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

shef

Ima samo jedan "mali" problem... osim Arrive nemamo dovoljno jakih prijevoznika koji bi uletjeli, bar ne lokalnih...
To su sve prijevoznici sa 3-4 busa...čisto sumnjam da bi netko sad pun volje išao voziti za područje općine Klana...ili recimo Mošćeničke Drage.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

NP-549


mivano

http://rijecanin.rtl.hr/autotrolej-u-105-dana-458-kvarova-obersnel-vecinom-manji-kvarovi-koji-ne-ugrozavaju-sigurnost-putnika/?fbclid=IwAR2QMQx3Bm0WbZuoawXjrDYkqINW6nVVPQsrW7SDrDTzJnTsjWkJyAdyn2E

"AUTOTROLEJ – U 105 DANA 458 KVAROVA!
Obersnel: "Većinom manji kvarovi koji ne ugrožavaju sigurnost putnika"
By Rijecan.In  - 27. Veljače 2019.  - In Izdvojeno, RIJEKA I REGIJA
Foto: Ilustracija (Riječanin)
"Svjedoci smo toga da se veliki broj naših sugrađanki i sugrađana pita jesu li sigurni dok se voze u autobusima", konstatitao je gradski vijećnik Sandro Vizler


"Koliko se kvarova na autobusima Autotroleja, za vrijeme prometovanja, dogodilo u razdoblju od 1. studenoga 2018. do 14. veljače 2019. te od 1. studenog 2017. do 14. veljače 2018. kako bi mogli usporediti brojke?", pitanje je koje je član Gradskog vijeća Grada Rijeke Sandro Vizler – temeljem svoga prava kao gradski vijećnik Gradskog vijeća Grada Rijeke – postavio direktoru KD "Autotroleja" d.o.o. Albertu Kontušu.

Sandro Vizler je svoje pitanje temeljio na događajima posljednjih mjeseci (OVDJE), kako je naveo:

"U posljednje vrijeme smo svjedoci učestalih kvarova na autobusima KD Autotrolej. Riječ je zabrinjavajućoj pojavi koja, uz nedostatak vozača, utječe na kvalitetu pružanja usluge i dovodi u pitanje funkcioniranje javnog prijevoza na zadovoljavajući način.

Vjerujem da moju zabrinutost smatrate opravdanom jer svjedoci smo toga da se veliki broj naših sugrađanki i sugrađana pita jesu li sigurni dok se voze u autobusima, a osobnog sam dojma da nam je sustav javnog prijevoza pred kolapsom. Razloga takvom dojmu ima više nego dovoljno: smanjenje broja linija, smanjenje broja polazaka, nedostatak vozača, a sada i mogući propusti u održavanju voznog parka.", istakao je Sandro Vizler.

Na pitanje postavljeno temeljem insitucije "vijećničkog pitanja" u okviru djelovanja Gradskog vijeća Grada Rijeke odgovorio mu je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel:


"U razdoblju od 1. studenoga 2017. godine do 14. veljače 2018. godine na vozilima Komunalnog društva Autotrolej zabilježena su 342 kvara, dok je u razdoblju od 1. studenoga 2018. godine do 14. veljače 2019. godine zabilježeno 458 kvarova.

Svakako je važno naglasiti da je u najvećem broju riječ o manjim kvarovima koji na bilo koji način ne ugrožavaju sigurnost putnika javnog gradskog prijevoza.", odgovorio je Obersnel koji je svom odgovoru priložio i tablicu kvarova koja pokazuje, između ostaloga, i na kojim se sklopovima vozila najčešće događaju kvarovi."

gorgoroth

DRAMATIČNI IZVJEŠTAJI DISPEČERA Autotrolej jedva uspijeva održavati i smanjeni vozni red



Iz izvještaja od 4. veljače vidljivo je da su u razdoblju od oko tri sata ostale nepokrivene pojedine smjene, odnosno vožnje na nekim od najprometnijih gradskih linija – broj 2, 5, 7 i 7a, i to u vrijeme jutarnje špice prometa, između 6 i 9 sati ujutro

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/DRAMATICNI-IZVJESTAJI-DISPECERA-Autotrolej-jedva-uspijeva-odrzavati-i-smanjeni-vozni-red

mivano

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Kad-ne-gore-autobusi-Autotroleja-prokisnjavaju.-Ima-li-kraja-problemima-rijeckog-javnog-prijevoznika?meta_refresh=true

"AUTOBUS ILI AMFIBIJA
Kad ne gore, autobusi Autotroleja - prokišnjavaju. Ima li kraja problemima riječkog javnog prijevoznika?

Foto: R. BRMALJ

Autor: Marinko Glavan   
Objavljeno: 5. travanj 2019. u 16:21

Nakon našeg upita kako je moguće da su na jednu od najprometnijih gradskih linija, odnosno na bilo koju liniju, poslali autobus koji prokišnjava, iz Autotroleja su reagirali trenutnim skidanjem tog vozila s linije.

RIJEKA Ako vam kojim slučajem u vožnji autobusima Autotroleja ne zatreba vatrogasni aparat, onda bi vam mogla zatrebati – kabanica. Potvrđuje to fotografija koju je jutros, nešto prije devet sati snimio Riječanin u autobusu na liniji broj 2, čiji je krov obilato prokišnjavao, a kapljice vode padale na sjedala i putnike.

Putnik se u autobus, što nam je potvrdio i fotografijom kartice za jednu vožnju, ukrcao u 8 sati i 55 minuta na Mlaki, a odmah po ulasku, kako kaže, primijetio je da krov autobusa propušta, te da se uz rub skuplja voda koja je kapala po unutrašnjosti vozila.

Fotografiju je objavio i na društvenim mrežama, uz duhovit komentar – ,,Autotrolej je uveo preventivu od samozapaljivanja autobusa. Cijelu autobus prokišnjava".

Službeno objašnjenje je da će se utvrditi razlozi prokišnjavanja i pokušati otkloniti uzrok. Sam autobus marke je MAN, a riječ je o jednom od starijih vozila u voznom parku gradskog javnog prijevoznika, nabavljenom pred dvadesetak godina.

Neslužbeno pak, od djelatnika Autotroleja, saznajemo kako je autobus poslan na liniju na kojoj inače rijetko vozi.

Nismo imali što drugo poslati, zbog kvarova na drugim autobusima, kratko nam je kazao sugovornik iz Autotroleja.

A da je stanje s održavanjem voznog parka u Autotroleju i dalje kritično, osim današnjih snimki prokišnjavanja, svjedoče i svakodnevni kvarovi i otkazivanja vožnji na brojnim linijama, koji nisu prestali niti nakon što je direktor Alberto Kontuš pokrenuo program ,,vatrogasnih" mjera za popravljanje autobusa.

Kao što smo već pisali, u prošloj godini je u prosjeku svakodnevno svaki peti autobus Autotroleja bio u kvaru i izvan pogona.

Dnevni izvještaj o radu dispečera od srijede, 27. ožujka tako, primjerice, pokazuje da je već na startu, ujutro, u kvaru bilo devet autobusa, a zbog tih i drugih kvarova, te manjih prometnih nezgoda, otkazan je niz vožnji na ukupno pet gradskih linija, dok su neke pokrivene minibusevima ili autobusima iz garaže.

Kvarovi i udesi autobusa Autotroleja postali su, nažalost, pravi hit na društvenim mrežama i u urbanim ćakulama, a posljednji slučaj samo je dodao ulje na vatru.

Pitanje je do kad će takvo stanje trajati i hoće li gradska uprava prestati zabijati glavu u pijesak i potegnuti pitanje odgovornosti za stanje u koje je doveden vozni park gradskog komunalnog društva."

Boki651

Ne znam zašto se ovakve vijesti uopće više prenose ovdje, jer je očito neka kampanja Novog lista u tijeku. Pa ljeti više "prokišnjavaju" zbog klime pa nije bilo ovakve hajke.

mivano

Citat: Boki651  u Travanj 06, 2019, 01:07:39
Ne znam zašto se ovakve vijesti uopće više prenose ovdje, jer je očito neka kampanja Novog lista u tijeku. Pa ljeti više "prokišnjavaju" zbog klime pa nije bilo ovakve hajke.
OK. Onda nećemo pisati o tom.

mivano

http://www.fiuman.hr/ocajni-radnici-rijeka-plusa-objavite-istinu-koju-mnogi-znaju-ali-sute-i-prave-se-ludi/?fbclid=IwAR3pn00vVBmHn4ebbW33MY_D8mOBfS8k0CScJhzz-GvwgjABBTjrI4LwSFU

"Očajni radnici Rijeka plusa: Objavite istinu koju mnogi znaju, ali šute i prave se ludi

Objavljeno prije 8 sati na 15.05.2019. Autor Zoran Zdelar
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Stanje u pojedinim riječkim gradskim tvrtkama i društvima je idealno ako se pita gradonačelnika Vojka Obersnela, no realnost ga vrlo često demantira kad su u pitanju, u posljednje vrijeme, iznimno česti kvarovi autobusa Autotroleja. Puno bolja situacija, nažalost, nije ni kad su u pitanju kamioni Čistoće.

Već se dulje vrijeme nagađa da je za to odgovorna gradska tvrtka Rijeka plus na čelu s direktorom Željkom Smojverom, odnosno štednja prilikom održavanja autobusa koji služe za javni gradski prijevoz i kamiona za prijevoz otpada. Istinitost tih tvrdnji nedavno su direktno u garaži Rijeka plusa pokušali provjeriti i pojedini gradski vijećnici, no nadležne osobe nisu im dozvolile ulazak u garažu, a samim time i neposredni kontakt s radnicima.

Portalu Fiuman ovog je tjedna poštom stiglo anonimno pismo koje potpisuju "očajni radnici iz garaže Rijeka plusa", a u njemu se navode brojne zabrinjavajuće informacije o autobusima KD Autotrolej, ali i o kamionima KD Čistoća na čijem se čelu nalazi Jasna Kukuljan. Prema autorima pisma želja čelne osobe Autotroleja, Alberta Kontuša, je čak povratak servisiranja autobusa u vlastitu "kuću".

Anonimno pismo prenosimo gotovo u cijelosti, izostavljena je tek posljednja rečenica iz pisma s obzirom na to da iznosi prilično tešku optužbu te samim time potencijalno ima klevetnička obilježja. Pojedine zabrinjavajuće informacije navedene u pismu Fiumanu su potvrdili i drugi dobro upućeni izvori:

"Molimo vas da objavite ovu istinu. Mnogi je znaju, ali šute i prave se ludi. Mi radnici Rijeke plusa ne možemo više ovako. Iz Čistoće su nas šutnuli u Rijeka plus u garažu da bi nas sada ponovno šalju nazad u naše garaže, ali ostajemo radnici ove nesretne firme koja ničemu ne služi. Znači, činjenica je da Rijeka plus ne može održavati ni autobuse Autotroleja, a kamoli kamione Čistoće. Zato od trećeg mjeseca nije ni potpisan novi ugovor s Čistoćom. I sada nas Smojver vraća nazad, ali ostajemo pod njegovom moći."

"I dok se vidi i piše koliko autobusa stoji ili gori, za kamione nitko ne govori. E, pa evo vam podataka: 28. ožujka izvan pogona je bilo 20 bajara, 7. ožujka je stajao čak 21 kamion, a na primjer 14. veljače čak 22 bajara. I tako uz dana u dan. Smojver ne želi ni naručiti dijelove, niti platiti naše prekovremene. A naša direktorica diže cijene usluga sto posto i istovremeno sebi kupuje novi auto. I to kakav auto, najskuplju Mazdu 6 2.2 CD 150/AT/ Attraction. Bira boju i zaslone i naravno automatski mjenjač. A mi neka crknemo u ovoj garaži."

"Molimo vas pitajte čemu taj Rijeka plus služi osim da uništava radnike. Svi stari radnici, mehaničari pobjegli su glavom bez obzira, a oni stalno ponavljaju da rade isti ljudi. Tek nas nekoliko starih, ovo su drugo sve djeca tek završila školu. I Kontuš je zatražio da se održavanje vrati pod Autotrolej, jer ovako ne ide. Pitajte ih što to rade i čemu ta firma, osim da naplaćuju parking i vodi tržnice, a i to će veliki vođa brzo uništiti jer je sve manje i manje zakupnika na tržnici. Brajda je već propala, a uskoro će i glavna placa. Gdje su ti suncobrani od 4 i pol hiljade kuna", navodi se u pismu "očajnih radnika iz garaže Rijeka plusa" uz apel da im se pomogne."

AnakinRi

Mene zanima nešto......zbog čega se korekcija voznog reda radi na Bezjakima a ne na Grbcima tako da ljudi doma putuju po sat vremena skoro ?

kico101

Iskreno, ne znam u koju bih temu ovo stavio, jer niti je samo nabavka novih autobusa, niti samo rashod, pa idemo ovdje.

Razmišljam malo o budućoj strategiji potreba JGP za vozilima,odnosno potrebnom broju vozila za pokrivanje voznog reda. Sada možemo reći da je sigurno da najesen stiže 18+4 nova autobusa koja bi trebala zamijeniti najstarija i dotrajala vozila. Od najave nabavke novih, Autotrolej se riješio ( što zbog dotrajalosti, što zbog havarija, što zbog udesa ) popriličnog broja vozila. Prema onome što je meni poznato, od najave dolaska novih rashodovani su, ili su u postupku rashoda slijedeća vozila: 110, 582,584,585,586,591,621,623,625,631,636,641,642,643,647,648,649,650,688,694 i 807. Znači 5 zglobnih, 15 solo i 1 minibus, što ukupno čini 21 vozilo. Znači li to da dolaskom novih, neće automatski ići novi rashodi, odnosno ići će kako bude isticala registracija i to za ona najlošija vozila. Ili sam nešto krivo shvatio?

Isključimo li minibuse iz razmatranja, u drugoj turi trebalo bi doći još 15 solo i 7 zglobnih. Ako već sad imamo situaciju da je rashodovan otprilike isti broj vozila onome koji dolaze najesen, tada bi za zadržavanje postojećeg broja vozila dolaskom druge ture u rashod trebalo ići cca 15 solo i 7 zglobnih. Samo Avtomontaža SU240 je u prometu još 9, a turčina SL 222 još 11-znači ukupno 20 vozila. Znači li to da postoji mogućnost da i nakon druge nabavke ( hoće li se uopće ostvariti u najavljenom obimu? ) ostane nešto vozila MAN SU240 i MAN SL222, kao rezerve rezervi? Osobito stoga, što su pomalo počeli otpadati i Lion's Classici, za koje to još nisam očekivao, ali očito je teško raubanje, izvanredni prijevozi i naknadno ugrađene klime, učinilo svoje. Ili, će se, naprosto, broj vozila i dalje smanjivati ( postoje najave nekih JLS da će organizirati JP bez Autotroleja ).

Za zglobne mi je više-manje jasno da bi već dolaskom prva 4 Lionsa mogli u mirovinu 622,624 i možda poneka Avtomontaža, a dolaskom druge ture i svi ostali do gbr 667 ( iako je razvidno da ni zglobni Conecti nisu više u naponu snage ).

Za minibuse prepostavljavljam da će se prvo riješiti Caccamaia 108-114, a ostalo bo.

Jasne politike, barem one koja se predstavlja prema van ja ne vidim, ali je očito da će se broj vozila dalje smanjivati. Što će točno doći u drugoj turi, ne znam, osim da bi trebalo biti 7 zglobnih ( mislim da bi bilo poprilično čudo da se pojavi bilo što drugo osim još Lion's Cityja u nekoj od varijanti ), 15 solo ( od toga 10 plinskih-poprilično vjerojatno Iveco Bus ) i 10 minibusa ( nešto se šuška o Otokaru ). Od ovih solo, da li će biti i nešto midija ( vjerujem da hoće zbog manjeg broja putnika ), nisam siguran. Isto tako pretpostavljam da će CNG biti Crossway LE ili ( opet ) Urbanway.

Hoće li biti znatnije reorganizacije linija JGP, vjerujem da hoće, jer su prilike znatno drugačije nego onda kada se stvarao kostur današnje mreže. Prigradski terminali, produžene "gradske" linije do istih, razdvajanje istoka i zapada grada s linijama do centra ( a ne preko cijelog grada ), kružne minibus linije, svašta nešto. Nešto sam načuo, nešto pretpostavljam. Kako god, od jeseni očekujem nekakve pomake u tome smjeru, jer ovo je više dosadno.

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

NP-549

Ne možeš gledat buseve po ukupnom broju, kao doć će 52 pa će se otprilike  toliko i rashodovat. Samo u zadnjih godinu dana je broj potrebnih vozila za dnevni izlaz pao sa 130 i nešto na max. 117. A kao što i sam kažeš - vjerovatno će se još gradskih linija spajat,  prekrajat ..... a o okolnim općinama da ne pričamo. Isto tako, nema više uopće vanrednih vožnji, a i ovo što je ostalo pod ugovorom (OŠ Tribalj-2,  OŠ Bakar-2,  HV-1) je upitno dal će se produživat.  Znači još 5 manje. A i taj maksimalni izlaz je samo ujutro dok je popodnevna špica slabija za oko 6 vozila.  Pretpostavka je da ako bude nekakva reorganizacija linija i ukinu se skroz vanredne da bi broj potrebnih ispravnih vozila trebao bit negdje oko 100  th-down

Obzirom na značajno mlađi vozni park sa rijeđim servisima i tehničkim pregledima,  vjerovatno će se smanjit udio rezervnih vozila u ukupnom broju. Ako je sada taj postotak preko 30%,  sigurno će doć na oko 25%

Boki651

Punjenja linija nisu dirana od prošle godine pa nisam htio ih vraćati u život. Na 7a danas pravo osvježenje, pored dosadne plinske ergele i nezamjenjivih kockica. 675  je na liniji, meni super, ali realno posve neadekvatan bus za tako popunjenu liniju, gdje se na svakoj stanicu ulazi i izlazi.