Volvo Hybrid

Autor actros, Prosinac 09, 2014, 20:39:44

actros



Danas je u hotelu "Split" u Podstrani održano regionalno predstavljanje Volvo hibridnih tehnologija u gradskom prijevozu. Tim povodom doveden je model 7700 Hybrid, koji će narednih mjesec dana biti na probi u Splitskom JGP. Cijeli događaj najavila je i Slobodna Dalmacija u današnjem izdanju:



Aktualni model je noviji 7900 Hybrid, no namjerno je doveden 4 godine star polovni model, kako bi se ukazalo na trajnost i povjerljivost tehnologije. Ovaj testni model sve ove godine je obavljao JGP u Danskoj, no u izvarednom je stanju, prema riječima vozaća, u mnogo boljem stanju od Prometovih godinu dana starim autobusima.






actros

Prikazan je model 7700 Hybrid, 12-metarski niskopodni autobus, s 5 litarskim (4 cilindra) dizel motorom snage 220ks, te elektromotorom maximalne snage 120 kw (kod elektromotora obično je efektivna snaga znatno manja od maximalne), tj. realnih 70 kw, te baterijama kapaciteta cca 5 kWh, te automatskim 12-brzinskim mjenjačem.
Noviji model 7900, osim po estetskim detaljima, razlikuje se i po 20ak kw jačim motorom, no u globalu, to su jako slični autobusi.

Vozački prostor:







pojašnjenje:
http://i1315.photobucket.com/albums/t585/mrActros/SAM_2437_zps36f4fb88.jpg

actros

Unutrašnjost:

pogled s prednjih vrata prema straga:


pogled sa srednjih vrata prema naprijed:


pogled sa srednjh vrata prema straga:


predzadnja dva reda:


unutarnje kamere (gledaju na srednja i stražnja vrata):


vanjska kamera (naviše prednjih vrata):


ekrani:

actros

Održana je probna vožnja, stručno predavanje, te svečani ručak. Prisustvovali su predstavnici gradskih prijevoznika, predstavnici gradskih i županijskih uprava, stručni novinari iz svih ex.Yu država, a bilo je i forumaša ;)
Predavanje su održali švedski stručnjaci, bilo je jako zanimljivo, a najviše su me dojmili sljedeći detalji:

pogonska shema:


prema riječima Volvovih stručnjaka, pri konstrukciji ovog autobusa, naglasak je bio na trajnosti, a to je temeljeno na jednostavnosti. U odnosu na klasični dizel autobus, ovaj ima dodani elektro motor i baterije. Elektro motor je sam po sebi trajna stvar, a ako će mo pravo govoriti, on i nije neki dodatak, već samo zamjena za retarder. Kritični dodatak u odnosu na klasični autobus su baterije. Volvo kao prodavać je preuzeo na sebe rizik trajnosti baterija, što bi značilo da se prilikom kupnje autobusa, ugovorom određuje trajanje garancije na batreije, te se nakon isteka tog perioda, garancija ponovno produžuje ugovorom. Tom garancijom kupac nesnosi nikakav rizik baterija, šta je dobra stvar ako znamo da u baterije kritični dio svih električnih vozila. U neformalnom razgovoru, predavaći su rekli da oni očekuju da trajnost baterija bude najmanje 5 godina, te su napomenili da je testni primjerak star 4 godine, da su na njemu još uvijek prve baterije, te da još uvijek rade sa više od 80 % kapaciteta.



Isto tako predstavili su nam rezultate istraživanja, prema kojima prirodni plin kao pogonsko gorivo nema smisla u dugoročnoj eksplataciji. Volvo kao i ostali proizvođaći, u ponudi ima pogon na plin, no u narednih nekoliko godina, potpuno če ga izbaciti iz upotrebe. Kao ključni argumenti, navodi se činjenica da plin nije obnovljivi izvor energije, da će njegova cijena u budučnosti rasti, da je kompliciran za upotrebu, te kao vrhunac, kako najnovija istraživanja pokazuju da u odnosu na standardni dizel nije ništa ekološki prihvatljiviji.
Navedeno je da če se Volvo u budučnosti bazirati na električni pogon, pa tako za 2015 godinu najavljuju predstavljanje plug-in hibrida (hibrid s većim kapacitetom baterija, koje će se dodatno puniti prikapčanjem na el-mrežu), te za 2016 godinu najavljuju predstavljanje 100% električnog autobusa.

Isto tako predstavljeni su rezultati testiranja našeg probnog modela, koje je provedeno u europskim gradovima:

*prva dva stupca prikazuju potrošnju u L/100km, dok treći stupac prikazuje uštedu goriva u postotcima

Rezultati za Split če biti predstavljeni početkom veljače '15, a zboz brdovitog terena očekuje se da će ušteda biti preko 35% u odnosu na standardni dizel. U neformalnom razgovoru s gostima iz splitskog Prometa, dalo se čuti da je hibrid samo prvog dana testiranja uštedio 50ak litara goriva.

actros

Još malo slika s probne vožnje; samo da napomenem da autobus može voziti u sva tri režima (samo na dizel, samo na el.pogon, te oba istovremeno):








actros

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/267301/Default.aspx

Citat:marke volvo

Promet testira nove autobuse: 'Troši struju, a udoban vozačima i putnicima'


Putnici koji se posljednjih dana voze "Prometovom" linijom broj 7, vidjeli su na svoje oči i osjetili iz prve ruke kako se to voziti u volvo autobusima javnoga gradskog prijevoza s hibridnom tehnologijom. Kad kažemo hibridna tehnologija, u ovom slučaju ne mislimo na nikakav nakaradni spoj, već to znači da autobusi prilikom vožnje kombiniraju rad elektromotora i klasičnog dizelskog motora, te na taj način štede gorivo, energiju i ekološki su prihvatljivi.

Prezentacija ove hibridne tehnologije je upriličena u hotelu Split u Podstrani, a njoj su nazočili predstavnici "Volva" i "Prometa", dok su u ime Grada Splita došli Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, razvoj i EU fondove te Drago Davidović, pročelnik Ureda Grada. S obzirom na stanje u našem javnom prijevozniku, prava je šteta što na prezentaciju nisu došli gradonačelnik Ivo Baldasar i župan Zlatko Ževrnja, kako bi vidjeli barem djelić onoga što predstavlja moderni javni prijevoz diljem Europe.

No, vratimo se našem autobusu i njegovim benefitima koje na našim ulicama testira ,,Prometov" vozač Dragan Kolić. On je, naravno, oduševljen ovim vozilom koje je, uzgred rečeno, četiri godine staro, a izgleda kao da je upravo sada izišlo iz tvornice.
Ne bi se reklo da je pune tri godine svaki dan vozio u punom kapacitetu po ulicama Kopenhagena.
- Ugodan je za vozača, udoban za putnike, a prostora u kokpitu ima dovoljno. Zadovoljan sam s njim, nemam što drugo reći – hvali ga Dragan i dodaje da su i putnici oduševljeni.

Ono što je najvažnije i nama laicima najzanimljivije kod ovog gradskog autobusa jest situacija kad se zaustavi na stanici. Tada se, naime, gasi dizelski motor i pali se elektromotor, koji je jako tih, što stvara dojam kao da je autobus ugašen. Kad ponovo krene, još uvijek ga pokreće elektromotor i pri postignutoj brzini od 20 kilometara na sat, opet se automatski pali dizel. Upravo se tu, kažu nam u "Volvu", događaju najveće uštede goriva između 30 i 40 posto jer autobus umjesto dizela troši struju, a zna se da se najviše goriva troši pri pokretanju vozila.

Nas je najviše zanimalo znači li ova prezentacija možda korak prema nabavci ovakvih autobusa za ,,Prometov" vozni park. Direktor Edo Meštanek oprezno nam je odgovorio kako to pitanje postavljamo na krivoj adresi, misleći pritom da bi odluku o tome trebali donijeti suvlasnici "Prometa" na čelu s većinskim vlasnikom Gradom Splitom. Zato baš šteta što nisu bili jer su se osobno mogli provozati švedskim autobusom od Podstrane do crkve sv. Frane.
NIKOLINA LULIĆ

http://www.dalmacijanews.hr/clanak/f8ph-promet-ce-do-pocetka-veljace-testirati-volvov-bus-na-hibridni-pogon#/clanak/f8ph-promet-ce-do-pocetka-veljace-testirati-volvov-bus-na-hibridni-pogon

Citat:
Promet će do početka veljače testirati Volvov bus na hibridni pogon

09.12.2014. u 15:40h
INES BRAJEVIĆ


Jedan njihov takav autobus se već neko vrijeme nalazi na testiranju u realnim gradskim uvjetima pod dnevnim opterećenjem na splitskim ulicama


Volvo Bus Corporation u utorak je u hotelu Split u Podstrani predstavio hibridnu tehnologiju primijenjenu na autobusima namijenjenim gradskim uvjetima vožnje. Jedan njihov takav autobus se već neko vrijeme nalazi na testiranju u realnim gradskim uvjetima pod dnevnim opterećenjem na splitskim ulicama.

Promet će do 1. veljače testirati novu tehnologiju, ali ta suradnja nije obvezujuća tako da to nipošto ne znači nabavu novih autobusa, već je riječ o uobičajenoj praksi koja se provodi svuda u svijetu.

- Oni su nas zamolili kao tvrtku da testiramo njihovo vozilo i ovaj autobus će kod nas biti do 1. veljače. Nakon toga datuma ćemo mi u suradnji koja je neobvezujuća, da se ne bi ovo shvatilo kao bilo kakvo navijanje ili nešto slično, izaći prema njima kao kompaniji s podacima što smo mi utvrdili. Kakve su eventualne uštede, kako se ponaša u svim uvjetima vožnje, po kiši ili suhome, na brdu ili na ravnoj cesti. Dakle, u realnim uvjetima vožnje u gradu Splitu kao što voze svi naši drugi autobusi. Mi ćemo ga razvrstavati na raznim linijama kako bi dobili kompletnu sliku - kazao je Edo Meštanek, direktor Prometa.

Urbino LE

Mene to zanimaju konkretne stvari, a ne propagandne poruke. Koliko litara na 100 km on troši na recimo liniji broj 7, te naravno kolika je njegova cijena. Pa gledajte nama, a to znam iz više izvora, jedan Iveco potroši 10 litara manje na 100 km nego MAN. Znači ovaj bi morao nekih 20 litara manje od MAN-a pa i više da bi bio isplativ. Jednostavno ja tu ne vidim neku računicu osim da se hvalimo kako smo zeleni grad i slično.

STEFI- GRAF

Ima računice samo šta je kod nas svit naučija i želi da se sve u kratkom roku  isplati a to ne ide uvik tako.

Urbino LE

Pa ako ima računice onda staviš cijene novih vozila, potrošnju i to je to. Ali kažem nama već Iveco dizel ima 10 litara na 100 km manju potrošnju od razvikanih njemačkih dizela.

lussin

Ovdje nije riječ o Ivecu nego o Volvu. Ako već imaš izvore onda saznaj koliko Volvo troši na 100 km

Dreamwalker

Citat: Urbino LE  u Prosinac 11, 2014, 11:39:15
Mene to zanimaju konkretne stvari, a ne propagandne poruke. Koliko litara na 100 km on troši na recimo liniji broj 7, te naravno kolika je njegova cijena. Pa gledajte nama, a to znam iz više izvora, jedan Iveco potroši 10 litara manje na 100 km nego MAN. Znači ovaj bi morao nekih 20 litara manje od MAN-a pa i više da bi bio isplativ. Jednostavno ja tu ne vidim neku računicu osim da se hvalimo kako smo zeleni grad i slično.
Rečeno je, što piše u postu, da je prvog dana ušteđeno  50 litara goriva, pa ako je bio cijeli dan na liniji i nek je napravio 400 - 500 kilometara (Splićani, koliko vaši busevi rade dnevno kilometara u prosjeku?), i to je 10 litara na 100 km, ali vjerujem da je i više.

Mene zanimaju neke konkretne stvari što se tiče principa rada.
1. Kako se pune baterije, dal na naponsku gradsku mrežu ili iskorištavaju energiju kočenja pa tako pune???
2. Koji je princip rada autobusa u mješovitom modu???
    a.) Dal koriste princip Toyote Prius i Lexus hibrida da do određene brzine koristi isključivo elektromotor, a onda pali dizelaša dok se baterije nadopunjavaju?
    b.) Dal elektromotor prvo radi dok ima energije, pa se pali dizelaš i vozi na dizel dok se baterije u vožnji ne napune?
    c.) Dal je neki treći princip rada koji nisam naveo?

Moram priznat da mi se ovo sviđa. Struja je naša budućnost, plin je samo jedno prijelazno riješenje upravo zato kaj je neobnovljiv izvor energije. Cijena nafte i plina će sve više rasti (bez obzira na to kaj sad pada), a ako se baterije pune bez korištenja gradske naponske mreže, to je onda i više nego isplativa stvar bez obzira ako je cijena u startu viša i 40%. Još ako će i baterije biti u jamstvu, odlično. Svaka čast Prometu koji je uspio dobiti tak nekaj na relativno dugo vrijeme.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

Al ne zaboravi da taj autobus košta možda i 400 000 Eura, dok je obični upola jeftiniji

Dreamwalker

I, kakve to veze ima za dugoročnu isplativost??? Cijena dizela je od 7./04. do 7./14. porasla za 4,22 kune što je u postocima oko 70%. Nafta će i u slijedećih 10 godina vjerojatno i više poskupiti jer je ima sve manje. Ako uzmemo radni vijek od 20 godina i garanciju na baterije, svakim poskupljenjem goriva, hibrid će biti isplativiji. I neka svaki dan bus uštedi 75 eura goriva, nek vozi u prosjeku 280 dana na godinu, autobus se na gorivu isplati za 10 godina cca, a onda još 10 godina prijevoznik ima samo profit. I onda još uzmi u obzir neki malo skuplji kvar i opet ti ostaje bar 5 godina vožnje samo za profit.  Kroz 5 godina očekujem da će se prijevoznicima kroz fondove za ekologiju subvencionirati cijena, pa se možda smanji za kojih 10% pa će i isplativost biti veća.


Po meni se to isplati.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

NP-549

uz nekakve Europske fondove onda možda, ovako baš i ne.  Ako ti banka odobri 5 miljona Eura kredita, oš kupit pred izbore 20 običnih buseva, ili 10 ovih ? 

Dreamwalker

Ah da, zaboravio sam di živimo.


Subvencije će sigurno doći jer jednostavno moraju zbog floskula o ekologiji i obnovljivim izvorima energije. Ne bih isključio ni to da će se dobivati nekakve olakšice pri registraciji vozila jer EU svoju politiku po tom pitanju vodi prema tome da se pređe na hibride. Navodno će nam, i što se opće energetske politike tiče, do 2020. godine 20% korištene energije trebati biti iz obnovljivih izvora. Već se sad subvencionira postavljanje solarnih ploča na krovove za korištenje u kućanstvu. Pitanje je vremena kad će se i autobusi subvencionirati. Automobili su već počeli.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421