TAM općenito

Autor Ivan, Kolovoz 23, 2009, 09:15:06

shef

U još jednom gradu više nema TAM-ića u gradskom prijevozu. Bratislava. Inače je to grad u kojem ih je prema podacima koje imam bilo daleko najviše van prostora nekadašnje YU.
Inače su imali jedan TAM 260A180 i 34 komada 272A180 što se tiče zglobnih, te 11 solo 232A116, kao i 1 midi B3 075TLL i jedan turistički 331A119VT.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Shole

Očito su bili jako zadovoljni sa tim jednim stare serije kad su uzeli još 34 nova zglobna.  Di je uopće bilo još novih 272 zglobnih u Sloveniji ?

Krpan

Da se nadovežem na povlačenje TAM-ova u Bratislavi:

TAM 232 A 116 M, uglavnom su vozili na liniji 32 s polaskom ispred glavnog željezničkog kolodvora te na linijama iz Devinske Nove Vesi. Vozački prostor je bio fizički odvojen ogradom koja je prolazila sredinom prvih vrata, te je tako desno krilo prvih vrata bilo ulaz za vozača, a lijevo krilo za putnike. Sjedala i njihov tapecirung  su ovisili od vozila do vozila. Zvuk motora je bio identičan MAN NL/EL iz 90'ih godina. 3700 koji je prvi u seriji, razlikovao se od ostalih 10 po shemi bojanja, jedini je imao klimu te je vjerojatno jedini 232 koji je dobio ,,novi" crveni tapecirung na sjedala.

3704



3709



TAM 272 A 180 M, vozili su na velikom broju linija, ali uglavnom u Devinskoj Novoj Vesi i prema Petržalki. Obnovljenima u crvenoj shemi bojanja su ugrađeni displeji te je sređena unutrašnjost, ponajprije sjedala. Također kao i kod 232 vozački prostor bio je ograđen od putničkog prostora. Svi su se busevi razlikovali počevši od sheme bojanja, displeja, maglenki, sjedala, unutrašnjosti, boje volana te folija u boji na šoferšajbi i vozačevom prozoru.

1412



2400


Shole

Znači svi su bili sa MAN-ovim motorima.  Šteta, mislio sam da su bile Dajčine unutra

Majstor

Samo mi sudite pošteno !

medo

pitanje postavljam ovdje da ne trujem temu 260A120, shvaćam da je ovo sa conectove slike prototip 260A120, ali iako prototip svejedno bi trebao imat otvor za usis zraka, ali ja ga ne vidim, jel zna netko kako je to izvedeno?

Shole

Pa ima otvor i rešetke, kamo gledaš !?

medo

#22
paaaa. gledam na dio iza zadnjih vrata (a gdje bi trebao gledat??  >hammer<), gdje inače i jest taj otvor na svim normalnim 260A120, ali na ovome ga nema, bio sam siguran da sam stavio tu conectovu sliku, sad vidim da nisam, dakle, (conecto posuđujem sliku koju si ti stavio)

gdje je otvor za zrak?


Shole

Sorry, pošto nije bio slike pretpostavio sam da si gledao u pravoj temi pa me čudilo da nisi vidio sliku na dnu


medo

#24
skontao sam hehehe ma bio sam siguran da sam stavio sliku  ;D ;D, nema veze, nego što misliš ti shole, gdje je ovom gore otvor za zrak? ima nešto tanko crno na samom kantunu, ali sumnjam da bi to imalo veze sa usisom, ona "gljiva" je tražila ipak malo veći otvor. tvoj crveni ga ima, doduše s druge strane.

minimoto

Citat: medo  u Veljača 25, 2011, 14:18:31
paaaa. gledam na dio iza zadnjih vrata (a gdje bi trebao gledat??  >hammer<), gdje inače i jest taj otvor na svim normalnim 260A120, ali na ovome ga nema, bio sam siguran da sam stavio tu conectovu sliku, sad vidim da nisam, dakle, (conecto posuđujem sliku koju si ti stavio)

gdje je otvor za zrak?



Otvor za zrak si obkrožio, samo je drugčije oblike ožji i viši, ga sada vidiš. A to je bio jedan izmed  prototipa 260A120, jer ako ga dobro pogledaš se razlikuje od serijskog, jer kako se sečam ovog busa je sigurno imao dojcev motor a otvor za zrak takve oblike se očitno nije obnesel, pa so kod seriskoh prešli na obični.
Pozdrav

medo

Budući da imam slobodan dan, a vani puše bura što raditi nego kopati po bespućima interneta, i tako sam se dokopao skeniranih prospekata čije slike sam i objavio uz dozvolu autora (frenda koji nije na forumu), budući da gore nema teme za 190A110 (avtomontaža) sliku ću staviti tu, primjećujem drugačiji poklopac motora nego na standardnim modelima.


Shole

A bogami i prozore.  99% ovih Tamova je imalo prozore sa kederima i zaobljenim rubovima

medo

dobro, ali meni je bio neobičan poklopac motora sa 190a11, već sam viđao ovakve sa ovakvim prozorima.

Tomek

S ovakvim prozorima ih je bilo podosta, ja sam ih vidio podjednako kao i one sa kederima.