APP -- prošlost (počeci APP-a i ASP)

Autor 5AR, Svibanj 13, 2009, 23:40:37

Krpan


buSHunter795



Od 06:13 do 08:24 se mogu vidjeti ASP-ovi TAM 260A120T te dva Sanosa S314 (možda je jedan od ta dva onaj u prvom postu), te nakratko proleti tada novcati Čazmatransov TAM 331A119VT.

Paško

Mercedes O303 prije desetak godina u Splitu -- slika s japanske stranice

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

tamlover

#18
Evo da nemamo samo video koji je postavio buSHunter795 izvukao sam i screenove (prije nego sam vidio da je video već ovdje) asp-ovih buseva u Podravskoj Slatini 1992.:

...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Shole

Ovaj je bio na Njuškalu jedno vrijeme, sad više oglas nije aktivan.  Pretpostavljam da je APP-ov,  zna li tko nešto više ?


Tomek


Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Jedna od našeg redovnog suradnika. Može li netko potvrditi godinu?


Setra S317HDH Zagreb 1998a by Alain Mugica, on Flickr
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Tomek

Kolodvor Pakrac, TAM i dva Mercedesa

Kolodvor Nova Gradiška, dva Mercedesa

Izvor: mapio.net

Tomek

Prvo jedan bus-vlak iz davnina

Zatim koliko mi se čini, ovo bi trebala biti gbr 6

I jedna Setra S215H

Izvor: 034portal

tramvajac 92

Imamo nešto slika iz povijesti, ali da dodamo još malo teksta, preuzetog s Arrivine stranice:

APP d.d. svoje početke bilježi 1946. godine, kada je u Požegi osnovana Autostanica u sastavu Slavonskog Autopoduzeća u Osijeku čime je započet organizirani cestovni prijevoz putnika prema drugim mjestima u Slavoniji koji se obavljao kamionima prilagođenim za prijevoz putnika.

Od 1948. godine Autostanica postaje samostalna, te dobiva ime Kotarsko autosaobraćajno poduzeće Slavonska Požega, koje je kupilo i tri rabljena autobusa, te je po prvi put otvorena redovna linija Požega - Zagreb.

Krajem pedesetih godina prošlog stoljeća poduzeće mijenja naziv u Autosaobraćajno poduzeće Slavonska Požega, te pod poznatom kraticom ASP posluje sve do 1995. godine.

U navedenom razdoblju poduzeće se od malog lokalnog prijevoznika etabliralo u vodeće ime u prijevozu putnika i robe na području bivše Jugoslavije, te je proširilo poslovanje i izgradilo autobusne kolodvore u Požegi i Novoj Gradiški kao i vlastiti servisni centar u Požegi.

Promjene u političkom i gospodarskom životu, raspad Jugoslavije i agresija na Republiku Hrvatsku znatno su utjecali na poslovanje ASP-a u početku devedesetih godina prošlog stoljeća, što je rezultiralo i velikim teškoćama u poslovanju, pa i otvaranju stečaja 1992. godine, koji je rekordno brzo završen iste godine, te je poduzeće uz organizacijske i tržišne promjene nastavilo poslovati. Jedna od organizacijskih promjena bilo je i napuštanje sektora prijevoza roba, odnosno teretnog prometa pa se poduzeće od tada ne bavi navedenom djelatnošću.

Kako je novi Zakon o trgovačkim društvima nalagao, poduzeće se 1995. godine uskladilo s istim, te biva ustrojeno kao dioničko društvo sa svim pripadajućim organima i načinom poslovanja kao i s novim imenom Autoprometno poduzeće d.d. Požega, poznato pod kraticom APP.

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!