Nabavka novih autobusa (obnova voznog parka)

Autor man134, Studeni 29, 2007, 11:11:52

MAN SL222

#720
Mogu oni biti kvalitetni koliko hoće, međutim lažove ne toleriram. Je li bio problem staviti sekundarni retarder u te autobuse? Dostave dokument gdje kažu da imaju taj retarder i ne stave ga u autobus. Da su sve isporučili kako treba ni riječi ne bih rekao. A tko je sve kriv u to neću ulaziti, pretpostavljam i jedni i drugi    hi

MAN truck bus

#721
Očigledno nisi pročitao ni slova dokumenta koji je stavilo Osoblje.

Solaris je jasno u svojoj dokumentaciji naveo kako će vozila biti isporučena sa ZF mjenjačem i primarnim retarderom jer ih je Viskoki Upravni Sud proglasio jednakovrijednima.

Citat:
rezimirano glede mjenjača ZF serija Ecolife, tip 6AP, varijanta 2000B bio on sa sekundarnim retarderom/usporivačem ili on bio sa primarnim retarderom/usporivačem svakako je u cijelosti prihvatljiv u kontekstu odjeljka br. 6. Tehničkih specifikacija vozila, u potonjem slučaju s osnova jednakovrijednosti glede toč. 6.1. Tehničke specifikacije vozila.

Ako je proglašeno jednakovrijednim, znači da je Libertas i prilikom prve isporuke vozila morao prihvatiti autobuse, no on ih nije prihvatio jer nemaju sekundarni retarder, koji je Visoki Upravni Sud proglasio prihvatljivim. Jedini krivac u cijeloj ovoj situaciji je Libertas i nitko drugi.

Solaris - heroj, a ne prevarant!

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Majstor

Upravo tako odmah po dolasku prvoga u ZG to je bilo u dokumentaciji / jednakovrijedno/
Ako bas žele Man sa tim i tim morati će kupovati za svoje pare
Ovo sa EU parama nije zezancija i to ljudi trebaju shvatiti
Ni ZG nije nešto puno kupovao za EU novac jer nema muljanja pa je interes slab 🤫
Samo mi sudite pošteno !

MAN SU220

Trebalo bi čut reakciju onih koji daju novce za ovu nabavku a to su fondovi EU ali da se zaključit ako su išta mutili da su mutili svi skupa samo nam nije jasno zašto nisu igrali do kraja nego u zadnji tren odustali.
Jer da se slušalo stručnjake u libertasu davno bi došlo 11 Manova.

MAN truck bus

#724
Tko je odustao u zadnji tren? Tko je sve mutio? Iz cijele ove priče može se zaključiti da je mutio samo Libertas.

Solaris je od početka jasno naglasio da će isporučiti autobuse sa ZF mjenjačem i primarnim retarderom, jer je proglašen jednakovrijednim i prihvatljivim, a to što je Dubrovnik htio sabotirati Solaris sada će skupo platiti.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Majstor

Stručnjaci iz Libertasa su onda jasno trebali napisati sto žele ako to znaju i ako su stručni.
Ovako je to traljavo i ružno jer ako nećeš igrati po pravilima nemoj igrati .
EU fondove netreba koristiti svaki gradski prijevoznik .
Ako želite muljanje muljajte za svoj novac pa tražite u mm duljinu,visinu,širinu i ostale cake koje koristite za natječaje .
Ima hrpa primjera u Hr natječajima i netreba trošiti rijeci
Sto se tiče ovoga slučaja Solaris je u pravu i jedva čekam vidjeti iste u prometu u DU
Gradski oci zajedno sa ekipom iz Libertasa su posao obećali i namještali nekom drugom ali je ovaj put propalo / valjda nisu vec potrošili sredstva za poguranac /
Nije to jedini gaf Dubrovnika sljedeći je 3kom zglobnih Urbanway Iveca koje nisu ni naručili a već mjesecima su kod zastupnika u Hr / uzevši u obzir vrijeme izrade kad su tek oni ugovoreni i u kojem restoranu na blokiću /
Uvesti reda jer nikad nećemo sa dna koruptivne liste EUa
Samo mi sudite pošteno !

podgora

Ja ne znan šta oni misle da će njima Eu dat opet pare da da kako da ne ti pare ne daju ni rođenoj materi opet.

Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

vrba

Ako je Libertas tražio Voith mjenjače i sekundarni retarder u natječaju, onda je Solaris kriv što nisu ni ispunili uvjete natječaja  hi

MAN truck bus

#728
Evo nas opet na početku svega... >hammer<

Svaki natječaj sadrži "minimalno ... ili jednakovrijedan" zašto bi onda trebao biti VOITH ako je ZF proglašen jednakovrijednim?
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Majstor

Nije tražen direktno Voith već retarder koji koristi samo Voith
Ponuđen ZF i NETKO je podnio prigovor
Zatim je prigovor odbijen i Zf prihvaćen,ugovor potpisan , u fazi izrade posjeta tvornici / neznamo jer itko iz Libertasa bio u tvornici / i onda na kraju mi to nismo tražili
To možda ide sa Hr institucijama ali sa EU neide .
Ovime si je Libertas poprilično pritvorio EU vrata ako ne i zatvorio a samim time i ostale nabave stavio pod lupu
Samo mi sudite pošteno !

421

#730
"Stručnjaci iz Libertasa su onda jasno trebali napisati sto žele ako to znaju i ako su stručni.">Majstor

Politički stručnjak tumači svoju ulogu u nabavi, ono što je prethodilo, ne spominje, a tiče se struke: vozača, putnika, održavanja > kao da je njih išta itko pitao.

"Jasno im poručujem da su nam i drugi tako prijetili, pa im nismo bili podložni. Neka oni rade svoj posao, a mi svoj. Nejasno nam je kako se renomirana tvrtka odlučila na jeftin pokušaj manipulacije. Potpuno nepotreban", rekao je Franković.

Još u siječnju sam znao da Solaris ugrađuje primarne, a ne sekundarne retardere

Otkrio je kako je već u siječnju, dok još autobusi nisu bili ni u proizvodnji, imao informaciju da Solaris u autobuse ugrađuje primarne, a ne sekundarne retardere.

"Tada sam ih zamolio da o tome vode računa jer ćemo u suprotnom biti prisiljeni ne prihvatiti autobuse, jer ne želimo penalizaciju. Odgovorili su da se ne brinemo jer im je Dubrovnik iznimno važan te da će ispuniti sve na što su se obvezali. Ipak, to nisu napravili", izjavio je Franković.

Drago mi je da je struka (FSB ST) izrekla svoj neutralni sud o mjenjačima ustvrdivši manju potrošnju ZFa, nauštrb "povećane temperature" VOITHa.
Solaris je tim potezom dokazao da baš nije mali igrač i da se zna nositi s problemom.
Nakon što  bus123 bus123 provozaju DU, jamačno će se tražiti dlaka u jajetu od strane Libertasa i DU vodstva, to će biti zanimljivo!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dreamwalker

Prema datumu navedenom u mišljenju (27. svibnja 2020.) i datumu prvog pokušaja isporuke dan kasnije, vjerujem da im je mišljenje stručnjaka s FESB-a trebalo kao dokaz o jednakovrijednosti. Da sam na mjestu Solarisa, tražio bi još mišljenja stručnjaka s FSB-a u Zagrebu, Tehničkog fakulteta u Rijeci te SFSB-a i DEKRA-e. Kao kod liječnika kad se ide po drugo ili čak treće mišljenje. Pet istih ili sličnih mišljenja o jednakovrijednosti i sudsko rješenje o jednakovrijednosti bili bi nepobitni dokazi koji bi natjerali Libertas na prihvaćanje autobusa.

Citat: 421  u Lipanj 21, 2020, 07:35:21

Nakon što  bus123 bus123 provozaju DU, jamačno će se tražiti dlaka u jajetu od strane Libertasa i DU vodstva, to će biti zanimljivo!

To svakako. Zato bi mi kao "forumski stručnjaci" trebali bit pametni i svako Libertasovo mišljenje kako su autobusi teški škart treba uzet s velikom rezervom. Već godinama govorim da se Solarisu treba dat prilika da se pokaže i dokaže. U ovoj se situaciji nadam da će u drugom krugu EU nabavki Solaris polučiti bolje rezultate i da ćemo vidjeti stvarnu Solarisovu kvalitetu ili nekvalitetu.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

shef

Jesam ja krivo shvatio ili g. gradonačelnik raspravlja o retarderima. Stranački uhljepčić sa CV-om iz pokojnog Generalturista i ACI-ja?
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Renault25

Malo je i Solaris ispao  naivan, jer su dosad gubili natječaje zbog nekoliko milimetara. Ja vjerujem da je primarni retarder jednako vrijedan kao sekundarni, no ako već  mogu ugraditi mjenjač sa sekundarnim retarderom, ne znam zašto su se doveli u takvu situaciju da se moraju natezati sa gradom.

smogovci.bbb2

#734
https://www.transportmagazin.hr/skandal-umjesto-slavlja-u-dubrovniku/

Ponavljanje je majka mudrosti, dakle:

"Iz Solarisa je u vrijeme natječaja, nakon jedne od žalbi, putem njihovog zastupnika za Hrvatsku, tvrtke Wawa iz Svete nedelje, dostavljen službeni dokument u kojem su naveli kako su autobusi opremljeni sekundarnim retarderom, a što je bilo i traženo sukladno tehničkim uvjetima natječajne dokumentacije. A zapravo nisu. Dakle, natječaj je dobiven na prevaru, koja je omogućila Solarisu da bude karakteristikama izjednačen s ostalim sudionicima. Sada se jasno vidi kako u konačnici izgleda kad se pod svaku cijenu želi pobijediti na natječaju.
Naime, predmetne autobuse pokreću DAF motori od 270 kW, upareni s mjenjačem ZF EcoLife 6 AP. Svi koji se čak samo iz zabave bave autobusima znaju da uz taj mjenjač ne postoji opcija ugradnje sekundarnog retardera. Neshvatljiv i teško razumljiv potez znajući da je Solaris mogao ponuditi drugi mjenjač s ugrađenim sekundarnim retarderom koji kao opciju imaju u ponudi. Znači, netko iz Libertasa je tražio (za Solaris) nemoguće, a oni su to obećali ispuniti. Za 17,7 milijuna kuna iz europskih kohezijskih fondova, koje će najvjerovatnije sada trebati vratiti. Jer, kakav god da jest, spretno ili nespretno složen, javni natječaj je zakon i treba se poštovati svaki njegov zarez. Prometni stručnjak i sudski vještak Goran Husinec nam je rekao da razlika u ova dva retardera teško može utjecati na opću upotrebljivost tih autobusa čak i u specifičnim uvjetima konfiguracije terena i ceste u Dubrovniku, ali to u konačnici nisu autobusi iz natječaja i tu treba biti strog jer je novac za njih doniran i strogo se nadzire na što je potrošen. Libertasovi tehničari nisu imali izbora, jer bi se na prihvaćanje takvih autobusa sigurno žalili ostali sudionici natječaja, a to bi tada (ne kažemo da već nije) bacilo tamnu sjenu ne samo na ovaj dubrovački tender."
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza