Grattonijevi autobusi

Autor Jasenko, Ožujak 04, 2011, 23:25:02

Jasenko

Malo o prvom autobusnom prijevozniku u Puli...

Jasenko

Tridesetih godina naš nostalgični tramvaj zamijenili su autobusi. U literaturi se prepisuje naziv tvrtke Gattoni, pogrješka pri jednom prepisivanju pa sve publikacije krivo navode. Popularni Grattoni - stari naraštaj ga se sjeća kao talijanskog fašista koji je tramvaj otjerao iz grada - vlasnik istoimene autobusne tvrtke započeo je početkom tridesetih godina usporedno prometovati s tramvajima. Pogrješno se piše da su počeli po ukinuću tramvaja. Tramvaji su izgubili bitku i autobusi (Fiat)su samostalno nastavili prometaviti. Automobilska industrija učinila je svoje. Neki kažu do 1941., sumnjam u to pa ću prelistati onodobne novine.
Za početak samo par podataka i nekoliko (poznatijih) fotki. S vremenom ću otkrivati nove (meni još nepoznate) podatke i nadam se fotke.











Jasenko


Jasenko

Novinski članak o prvom danu autobusnog prometa u Puli paralelno s tramvajskim.(Corriere Istriano, 30.9.1931.)


Jasenko

Linija prema Stoji  (Via del Piave), tadašnjem i današnjem kupalištu i kampu, jedne od destinacija do kojih tramvajska pruga nije postojala - također jedan od razloga ukidanja tramvajskog prometa.
(Fotografija iz: L'Arena di Pola, 17. prosinca 1977.)


Jasenko




Ovaj gradski trg im je bio polazna stanica.




Iz: L'Arena di Pola, 8. kolovoza 1978., br. 31.

Jasenko

Prilikom proslave devedeset godina gradskog prometa u Puli 1994. (svečane tramvajske inauguracije 1904.), došlo je do tiskanja prigodnih razglednica s motivima tramvaja i Grattonijevih autobusa. Neosporno je da Pulapromet brižljivo čuva svoju tramvajsku prošlost. Evo jedne s motivom ove teme.


Jasenko

Budući da je to iz razglednica nemoguće vidjeti (i one u boji bile su naknadno kolorirane), autobusi su, po sjećanju jednog devedesetogodišnjaka, bili plavkasti, tamnije nijanse. Vjerujmo mu zasad. Inače, bili su ugodniji prilikom vožnje od tada dotrajalog tramvaja.

Jasenko

Evo ga na liniji prema Stoji. I tada kao i danas linija br. 1. Ovo je iz 1937. Zanimljivo rješenje za velik broj putnika.