Isplativost posla

Autor antonio97, Veljača 11, 2020, 00:41:53

antonio97

Pozdrav svima,

budući da su sve informacije zastarjele, otvaram ovu temu i molim vozače busa da mi kažu koliko je isplativo položiti D kategoriju i odraditi prekvalifikaciju i sve što je potrebno? Trošak nije mali, a pitanja je puno.
Zanima me prvenstveno koliko je lako naći posao u Osijeku te koliko se može zaraditi, znači recimo u početku pa nadalje, koje su konkretne cifre plaća i eventualnih dnevnica?
Ljubav prema busevima je nešto što me pere već godinama, ali imam siguran posao te nisam siguran isplati li se ulagati u ovo.
Molim vas sve za pomoć  :) bus123

Lion's Driver

Položiti kategoriju u startu je radi cijene nezgodno al brzo se isplati ako nađeš posao.

Valja imati na umu da su kod nas rijetko gdje visoke plaće na autobusima. Para nešto ima u turizmu al ti se m*** zaljepe u sjedalo... A gradski ili linijski... vecinom manje para al ako planiraš ostat jednostavno navikneš da je tako i pomiriš se s tim.

Pričam svoje iskustvo. Do kategorije sam došao "jedva", financijski al se već dobro isplatila.

nsut

Evo reći ću ti moj primjer.
Kao dječak sam uvijek bio pripijen uz vozača u busu, čim sam se uhvatio nekih para nisam ih trošio na provode i benzinu nego sam polagao B, C, CE, D pa tek onda A, državni položio između B i C.
Potom se zaposlio u državnoj službi, D nisam vozio preko 15 godina.
Prije nekoliko godina sam napustio državnu službu i zaposlio se na D, spasila me je jednu sezonu nikada u životu nisam zarađivao toliko novaca, ali nikada toliko radio, iz kreveta na posao, s posla u krevet.
Potom sam se zaposlio u doo u vlasništvu lokalne samouprave ne radim na D kategoriji, možda malo povremeno odvezem pokoji izlet turista u toku sezone.
Moja ti je preporuka da polažeš sve šta treba, ako si u dvadesetim godinama starosti uloži te ispite u svoje obrazovanje, imati ćeš lakši iizbor poslova u životu, kad te netko počne zajebavati hrabrije ćeš dati otkaz i otići raditi na D.
Nisu to visoke cijene, po omjeru plaće i cijene D (+ državni) više se trebalo štediti prije 25 godina nego sada i sada imaš veći izbor srednjih škola za polagati. Kada sam ja polagao državni trebale su mi 3 plaće da platim prekvalifikaciju, a kada sam polagao D koštalo je 3 moje tadašnje plaće, sada ti treba upola manje štediti - dakle pojeftinilo je s godinama.
Ako voliš to raditi - štedi i polaži i ne razmišljaj o isplativosti.