Mercedes-Benz Citaro

Autor man323, Veljača 09, 2016, 21:01:37

man323

Citaro je gradski, niskopodni autobus njemačkog proizvođača Mercedes-Benz. Predstavljen je 1997. u Stuttgartu.
Već tijekom predstavljanja se nije sumnjalo u njegov uspjeh. Od početka proizvodnje do danas ih je sa proizvodnih traka izašlo više od 40.000 i time se Citaro smatra najuspješnijih gradskim autobusom svih vremena. Citarov prethodnik je bio O 405 N.
Proizvodi ga sestrinsko poduzeće EvoBus u Mannheimu (Njemačka) i u Ligny-en-Barrois (Francuska).
Interna oznaka: O 530

1.generacija - prije facelifta

Citaro 1.generacije se proizvodio od 1997.-2007. godine. Dostupni motori su zadovoljavali euro 2 normu ispušnih plinova. Dostupan samo kao Citaro Ü (O530Ü), Citaro (O530) i Citaro G (O530G)
Prvi, mali redizajn, dobiva 2002., sa svrhom da smanje brojeve samozapaljenja. To postižu pomoću promjene cirkulacije rashladnog sustava. Poradilo se je i na komforu, te je Citaro postao udobniji. Stari tip osovina zamjenjen je novim, i komfornijim tipom. Malo prije velikog redizajna se uvodi low-entry verzija Citara koja je već imala vanjski dizajn nalik redizajnu 1.generacije. Dostupni motori imaju snage od 299KS.

1.generacija – poslije redizajna (facelift verzija) – Citaro II

Svima nama jako poznat kao Citaro II. 2006 dobiva redizajn – nova stražnja svjetla, zadnji kraj postaje zaobljeniji, prednji kraj dobiva potpuno drukčiju masku, dok u unutrašnjosti veći dio ostaje isti. Dostupna su nova sjedala City Star Eco (CSE):


Što se tiče prigradskih verzija, nadodavaju se i tu nova sjedala – Inter Star Eco (ISE) - za prigrad:




Citaro G II (Promet-Split):


Unutašnjost Citara II sa CSF sjedalima:




Vozački prostor ostaje daleko nepromijenjen. Jedina stvar, koju su inžinjeri dodali su mjesto za odlaganje osobnih stvari i držač za boce/čaše. I dalje se serijski ugrađiva VDV instrument tabla.
Dostupni su motori u rasponu snaga od 220-260kW. Verzija facelifta 1.generacije nudila se je do 2014. Dostupni su sa CNG motorima. Također postoji i hibridna verzija tog autobusa. Dizelski motori zadovoljavaju euro 4, euro 5,i  EEV norme ispušnih plinova.

Dostupne su sljedeće verzije tog autobusa:
,,dvoosovinci"

Citaro K – O530K – midi izvedba Citara dužine svega 10,5m
Citaro – O530 – normalna izvedba dužine 12m
Citaro M - O530M - produžena izvedba (13m)
Citaro Ü – O530Ü – prigradska verzija, 12m
Citaro LE – O530LE – poluniska verzija (low-entry) verzija dužine 12m
Citaro LEÜ – O530LEÜ – prigradska izvedba Citara LE
Citaro LEMÜ - O530LEMÜ - produžena (13m) prigradska, poluniska verzija



,,troosovinac"

Citaro L – O530L – troosovinska verzija dužine 15m
Citaro LÜ – O530LÜ – prigradska verzija Citara troosovinca

,,zglobni autobusi"

Citaro G – zglobna izvedba Citara dužine 18m (tri osovine)
Citaro GÜ – zglobna izvedba Citara u prigradskoj verziji

Citaro GL – O530GL – četveroosovinska zglobna verzija Citara ,,Capacity"  19,5m
Citaro GL II – O530GLII – četveroosovinska, duža zglobna verzija Citara ,,Capacity L"  21,0m

2.generacija – Citaro C2

2011. je predstavljena nova generacija – C2. Ponovno je Citaro redizajniran, te dobiva LED svjetla sprijeda, dok stražnja LED svjetla dobiva prilikom dodatnog redizajna 2012.
Početni motori, koji su se ugrađivali, bili su ležeći EEV motori. Prilikom tranzicije na euro 6, u Citara se ugrađuju isključivo vertikalni motori. Jedini proizvođač, koji ugrađuje ležeće euro 6 motore je MAN.
Po prvi puta se u Citara nailazi na Common-rail u novim motorima OM936 (299KS i 354KS) te OM470 (360KS i 394KS). Nova je instrument tabla dizajnirana od strane MB-a prema smjernicama VDV-a.

Capacity L (četveroosovinski zglobni Citaro):



Izvedbe autobusa Citaro C2 su jednake izvedbama Citara II. Potrebno je nadodati verziju na prirodni stlačeni plin – Citaro NGT.

netko

Nedostaje ti još Citaro LE MÜ. ;)
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

man323

Vozački prostor od Citara G II u vlasništvu FraPort AG (slikano na aerodromu Frankfurt na Majni):

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

netko

Vezano za 40 000 komada Citara. Ako MBu ide odlično prodaja Citara jel netko uspio saznati razlog izbacivanja iz ponude troosovinskog Citara. Samo su u 1. generaciji izbacivani.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Shole

To je samo marketinški trik. Nemoj mjenjat ime modelu i evo ti rekorde prodaje ikada u povijesti za jedan autobus.  Mogao je ovaj novi Citaro 2 pred koju godinu komotno dobit neko novo ime i više nebi pričali o najviše prodanih primjeraka

citaro

Nas Citaro C2. Imamo 7 zglobnjaka.


citaro


man323

Citat: citaro  u Srpanj 27, 2016, 01:43:22
Voznja u solo Citaru C2


Nevezano uz temu:
Zar u Zurichu imate i.box blagajne?

citaro

Na gradskim linijama ne - nema prodavanja karata u autobusu jer su sva stajalista opremljena automatima za prodaju karata.

Na prigradskim linijama da jer se prodaju karte u vozilima (samo najfrekventnija stajalista su opremljena automatima).

NP-549

Jedan od bivših londonskih  (Chariots of Fire) na sjevernom djelu Cipra


by Salupbus

citaro

Voznja u Zimmerbergovom solasu C2


citaro


citaro

#13
Zimmerberg Bus
Citaro C2
Zürich, Mittelleimbach

Linija 151: Zürich, Mittelleimbach - Adliswil, Bahnhof


smogovci.bbb2

http://www.autobusi.net/citaro-hybrid-u-listi-premijera-na-sajmu-busworld/
Citaro Hybrid u listi premijera na sajmu Busworld

Mercedes-Benz će na sajmu Busworld konačno predstaviti hibridnu verziju najprodavanijeg gradskog autobusa Citaro, a dogodine će uslediti i potpuno električni autobus. Međutim, drugačija filozofija izdvaja Citaro od ostalih hibridnih autobusa.

Kako tvrdi kompanija Daimler, hibridni pogon za Citaro je unikatan zbog toga što je prvi put u industriji dostupan hibridni pogon koji predstavlja dodatnu opremu, a ne posebno rešenje. Zbog toga, hibridni sistem je sada vrlo lako dostupan za sve nove Citaro autobuse, uključujući i one sa pogonom na gas. Ova izvedba hibridnog pogona može dovesti do uštede u potrošnji goriva od 8.5 procenata. Dakle, koja je to drugačija filozofija?
Ono što izdvaja Citaro od drugih autobusa jeste činjenica da je električni motor veoma mali i kao takav ne daje veliku snagu. Iako većina hibridnih autobusa povezuje mali motor, najčešće zapremine oko pet litara i snage oko 200 konjskih snaga, sa elektromotorom koji isporučuje tek nešto manju snagu i obrtni moment, što zahteva izmeštanje pojedinih komponenti na krov i redizajniranje vozila, Mercedesov autobus uparuje već viđen sedmolitarski motor OM936G, koji isporučuje 299 konjskih snaga, sa elektromotorom koji daje tek 19 konjskih snaga.
Elektromotor koji ima oblik diska je smešten tačno između motora i menjača. Svojim radom ne pomaže bešumno kretanje vozila iz mesta već dodaje snagu motoru onda kad je najviše potrebna. Osim pri kretanju iz mesta, elektromotor radi i kad je vozilo na leru, jer snabdeva vozilo strujom čime smanjuje rad a povećava efikasnost gasnog odnosno dizel motora. Ceo hibridni pogon dodaje samo 156 kilograma na masu praznog vozila. Energija se skladišti u dva modula na krovu, koji sadrže po šesnaest superkondenzatora. Za kapacitet od dva ampersata, za punjenje skladišta dovoljno je samo jedno usporavanje od 50 km/h do nule.
Kupci ovog vozila neće primetiti bitne razlike – visina vozila i vozački pult ostaju isti. Takođe, servisni intervali ostaju nepromenjeni u odnosu na prethodne Citaro autobuse. Hibridni pogon je dostupan samo za modele sa sedmolitarskim motorom. Vozila sa desetolitarskim OM470 nemaju mesta za ugradu hibridnog sistema što će, na primer, ostaviti model CapaCity oslonjenog isključivo na dizel pogon. Ukoliko je ugrađen OM936G ili M936G motor, Mercedes-Benz će po zahtevu ugraditi elektromotor i prateće komponente, bez obzira na dužinu vozila i na to da li je u pitanju niskopodni ili niskoulazni autobus. Citaro Hybrid će biti jedna od premijera na štandu Mercedesa na sajmu Busworld 2017.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza