Autokaroserija Split

Autor jure, Listopad 23, 2010, 20:36:48

jure

Moguće da je pod kapom FAP-a i ovaj napravljen u AK-Split. Imali smo ovaj model u temi AK. I zeka je za donje autobuse u #74 napisao:
Citat: zeka  u Listopad 10, 2011, 00:08:19

Ako je sudeci po dizajnu i hrom masci onda je i ovaj autobus potekao iz Splita.
U Lastinoj monografiji ga vode kao FAP iz 1960. sto i ne cudi jer je AK Split radila autobuse (uglavnom) na Saurer sasiji koji su prodavani pod oznakom FAP.




Uploaded with ImageShack.us

jure

Citat: amfan  u Prosinac 07, 2017, 19:19:55
Ova slika (izvor: DA Split) napravljena je 1958. godine i pokazuje defile raznih vozila po splitskoj Rivi...

Jedan bivši djelatnik AK-Split mi je više puta spominjao kako su na prvomajskim paradama u Splitu uvijek predstavljali novoizrađene modele. A i odjeća ljudi odgovara štađunu ;-) .

jure

Model Tropical je bio zamišljen za tržište nesvrstanih zemalja žarkog pojasa. Autobus je imao ugrađeno neovisno hlađenje u vrijeme kada je u Hrvatskoj jedino vila na Brijunima imala klimu. Zbog namjene uglavnom za Afričko tržište, autobus je imao dvostruki krovni lim s toplinskom sendvič izolacijom, ali kako je zeka na početku ove teme kazao planovi o serijskoj proizvodnji su se izgleda izjalovili.
Ova slika nedovršenog Tropicala je fotografirana u unutrašnjosti tada novog pogona Autokaroserije koji se može prepoznati na donjoj slici hale koja i danas postoji u Dujmovači.

Paško

Super slika! Zanima me kako bi izgledao stražnji kraj. Vidi se da je baš Autokaroserijin đir dizajna. Vrata su mu riješena na isti način kao kasnije na Dubravi D10. Koje godine otprilike je ovo slikano? Šteta što je Autokaroserija na kraju napravila jako malo autobusa u novom pogonu. Pretpostavljam da je jedan od razloga gašenja baš i bila vrlo mala serijska proizvodnja njihovih modela.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

jure

Ne znam točnu godinu, ali napravljen je tijekom 60-ih. Gaspa je u postu #18 objavio  razglednicu sa slikom Tropicala na 5. peronu Zagrbačkog kolodvora. Gaspa pretpostavlja kako je autobus najvjerojatnije bio u vlasništvu petrinjskog Slavijatransa. Budući da je fotografija izbrisana obnavljam je jer se na njoj vidi cijela dužina Tropicala.

jure

Tek mi danas pada na pamet da se mislilo možda baš na Tropical kada su neki članovi ovog foruma spominjali kako je Autokaroserija proizvodila model autobusa koji je sličio na Raketu (Dubrava 5).

Paško

Autokaroserija je to ime dobila tek krajem 1954. godine. Evo oglasa iz Slobodne Dalmacije (23.12.1954.) u kojem najavljuju promjenu imena - prije su se nazivali samo Karoserijska radionica.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Vjerojatno se Autokaroserijom ne bih puno bavio da nije iz Splita i da nije bila izravno vezana uz splitski Promet. A to bi bila prava šteta jer je Autokaroserija izrađivala stvarno neobične autobuse. Napravili su nebrojeno puno novih karoserija na starim šasijama, ponajviše AEC-ima, čime su se ostali karoseristi puno manje bavili. Što se više starih slika pojavljuje, to nailazimo na više jedinstvenih dizajna. Jedan takav neviđeni je i ovaj iz Pakraca. Slike dolaze iz kolekcije Tihomira Turčana i postane su u jednoj FB grupi. Iskopao sam ovaj članak u Slobodnoj Dalmaciji od 14. kolovoza 1958. godine:

Poduzeće Autokaroserija počelo je s izradom novog tipa autobusa za međugradski saobraćaj. Ovih dana saobraćajnim poduzećima u Somboru i Pakracu isporučena su dva autobusa tipa Ikarus 601. Ovi autobusi imaju 40 sjedišta, u jednom je montirana hladnjača, a imaju instalirana automatska hlađenja, grijanje i radio - aparat. Sada se u poduzeću radi na gradnji još triju karoserija istog tipa po narudžbama Autocentra iz Zagreba, od kojih će dvije biti dovršene krajem kolovoza, a treća sredinom rujna. Nacrte za gradnju ovih autobusa izradili su sami stručnjaci Autokaroseije. Pored toga, Autokaroserija je prihvatila proizvodnju autobusa Ikarus 601 namijenjenih gradskom saobraćaju. Dva ovakva autobusa, koja mogu primiti oko 70 putnika, isporučena su već saobraćajnom poduzeću u Skoplju, a treći će biti dovršen oko 15. rujna.

Pretpostavljam da se članak odnosi na (i) ovaj autobus, ali možda i ne. U Pakracu je bilo i nekih ranijih Autokaroserijinih djela, ali njihove slike stavit ću idućih dana. A i nešto još o Tropicalu...
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Idemo dalje. Jedan malo poznatijih Autokaroserijinih linija. Tablice su iz 1957.-58.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

A ovaj je slikan nešto kasnije, ima gradske tablice. Razlikuje se samo po par detalja. To bi mogao biti isti autobus kao u prethodnom postu.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

jure

U objavi #62 je bila slika AK modela Interurban. Autobusa napravljenog 1957. na mađarskoj Ikarus 601 šasiji. Nastojat ću uskoro obnoviti tu sliku kao i slike na istoj Ikarus 601 šasiji napravljena dva gradska (Urban) modela za Jugohrom iz Jegunovca u Makedoniji, koja su iz iste 1958. godine kao i ovaj model Autosaobraćajnog poduzeća Pakrac u objavi #112 poviše.

Paško

Slobodna Dalmacija, 15.10.1960.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Sudeći po prozorima, i ovo bi moglo biti Autokaroserijino.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

miligor

Citat: jure  u Listopad 10, 2011, 20:09:17
Ispravan ti je zaključak. Oko 1960. god. otkad je započela suradnja Autokaroserije s FAP-om  (kada su još rađeni na početku spominjani FAP-ovi modeli Kometa). Maska na gornjem busu je ista kao na  modelu za Turist express jer i taj model datira negdje oko 1960-te. Ovaj  također turistički, koji preko brda napušta primorje, je model Granturizmo koji se na FAP-ovoj šasiji izrađivao u Splitu 60-ih godina za razne prijevoznike. Za Lastu Beograd Autokaroserija je napravila sveukupno između 10 i 20 različitih modela autobusa. Ovaj na tvojoj  fotografiji je još s probnim tablicama 2-292  s kojima je isporučen iz Splita. Ispod su slike ovog istog tek napravljenog autobusa fotografiranog na splitskoj rivi.


                                                                                                                                                                 TIP A Granturizmo   


                                                               TIP A Granturizmo   

                                    
                                                                 TIP A Granturizmo 
Da li ima šanse da se ove slike ponovo postave?

Paško

Otvorio sam grupu o Autokaroseriji Split na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/410580166500912/

U njoj će u dogledno vrijeme biti objavljene sve fotografije koje su nestale s foruma, a i neke neviđene. U grupi će također biti i svi članci o Autokaroseriji koje sam uspio pronaći u starim brojevima Slobodne, uključujući i ovaj od 1. travnja 1968. godine. To je najmlađi poznati nam autobus koji je AK (tada u sklopu Dalmacija auta) izrađivala, a po sjećanjima nekih radnika proizvodnja je i prestala te godine.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!