Samoborček - Autoturist - Lokalne linije

Autor gaspa, Prosinac 03, 2007, 12:05:08

gaspa

Imao je Samobor svog autobusnog prijevoznika još davno, davno. Bio je to Samobortrans.

Autobusi su bili neke blijedožute boje s plavim slovima.

Pokušat ću se prisjetiti ondašnjih linija. Mislim da su to bile:

10 SAMOBOR - ŽELJEZNIČKA STANICA
11 SAMOBOR - STRMEC - PODSUSED
12 SAMOBOR - NEDJELJA - KALINOVICA
13 SAMOBOR - SMEROVIŠĆE
15 SAMOBOR - BREGANA
16 SAMOBOR - GORNJA VAS
17 SAMOBOR - RUDE

a onda je uvedena i
18 SAMOBOR - ZAGREB

koja je poslije produžena do Bregane.

Kad kažem SAMOBOR, onda je to Tomislavov trg koji je bio polazna stanica.
Kad kažem ZAGREB, onda je to autobusni kolodvor, a svojedobno je 18-ica vozila do Zapadnog kolodvora.

gaspa

A sad jedno pitanje - gdje je taj (cenzurirano) Kršlin? Molim mikrolokaciju. Kako su mi zetovci jednom objašnjavali, prođu se Grdanjci a ne dođe se u Gabrovicu. Time nisam postao ništa pametniji. Pa između nema (gotovo) ništa. Osim skretanja za Javorak(?).

Kršlin, kao toponim, nisam našao ni na jednoj specijalki niti u popisu naselja i dijelova naselja Hrvatske. Nisam uočio ni gostionu s takvim nazivom.

FitzTN

Valjda tak lokalci zovu to di je okretište, ili se tak zove/zvala neka birtija tamo. Zakaj pitaš?

gaspa

#3
Jer za sva druga okretišta manje-više znam a ovo mi je misterija. Ako se hoću odvesti u onaj kraj, bilo planinariti, bilo brati gljive, hoću znati gdje ću završiti. Ili: gdje se mogu ukrcati kad se vraćam odn. gdje mogu računati na više od jednog ili dva polaska dnevno na liniji iz Gornje Vasi.

Na dionici og račvanja za Noršić Selo pa do Gabrovice nisam vidio ništa označeno kao autobusna stanica, pogotovo kao okretište (Da li bi bilo iluzorno očekivati red vožnje barem na zadnjoj stanici? Domaći ga znaju a stranci tamo ionako ne zalaze? I kaj se, uopće, tko ima tam voziti ak tam i ne stanuje!)

FitzTN

Tako je, kaj to tebe ima zanimat di je to :)

Vojna tajna ;)

tamlover

To mora biti zaselak neki iako ne znam zakaj ga nema ni na jednoj karti. Imaš dosta ljudi iz tog kraja koji se prezivaju Kršlin  ;D al fakat mi je enigma di je to. Malo sam sad gledo, Hrvatske ceste imaju registriranu lokalnu cestu Kršlin - Kostanjevac u dužini 2500 metara, al to mi se nikako ne uklapa u ovu priču. Kostanjevac je jednostavno predaleko.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

tamlover

#6
Nije mi vrag dao mira.
Nije cesta Kršlin - KostanjevAc, nego Kršlin - KostanjevEc. U tom slučaju sve je puno jednostavnije. Kršlin je po tome zaista između Grdanjaca i Gabrovice - mjesto gdje se s glavne ceste skreće prema mjestu Kostanjevec Podvrški. Od križanja do Kostanjeveca ima 2 i pol km.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

tamlover

#7
Ima i druga varijanta. Da je Kršlin jedino neobilježeno naseljeno mjesto na jednoj inače odličnoj karti Žumberka. Također 2,5 km od Kostanjeveca Podvrškog (vidi se dobro lokalna cesta između ta dva mjesta).

Ovo ima logike jer bi ta linija prolazila i kroz još dva mjesta koja se vide na karti - Beder i Javorek. A na vozno mredu se vidi da polasci iz Gornje Vasi nemaju nikakve veze s polascima iz Kršlina, tj da nakon polaska iz G.Vasi bus ne polazi i iz Kršlina.

Izaberite si opciju ili provjerite prema ovim uputama.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

hochdecker

KRŠLIN je autobusno okretište (neobilježeno) na glavnoj cesti D505. Malo poslije Grdanjaca ima jedan zavoj gdje se vadi kamen (s lijeve strane.) . S desne strane je Bregančica i "popularno" odmaralište. Na tom stajalištu često "spava" MUP. Dakle to nije prema mjestima Beder i Javorek jer realno gledajući gore ne bi mogo niti TBX.

tamlover

...i bilo je lepo i navek TAM bu....

hochdecker


FitzTN

Ma to je kod one birtije dole, ima veliki parking tamo, nemos fulat... e sad zašto je to Kršlin... mogo bi se zaletit jedan dan do tamo ako ce mi se dat...

Nego, MUP cesce kampira na jednom zavoju prije di je sljuncani parking i tamo pecaju :)

gaspa

Očigledno, priča o crvenoj strelici ima smisla. Kojom trasom se vodi linija (da usto i bude rentabilna)? Onom na kojoj ima putnika. Koji su putnici za Kršlin? U ponuđenom slučaju oni iz Kostanjevca Podvrškog. Do tamo ionako nema drugih naselja. Završavanje linije na drugom mjestu nema ekonomskog opravdanja. Račvanje za Javorek je preblizu Grdanjcima (postoje vožnje samo do Grdanjaca). Nakon crvene strelice cesta prelazi u Sloveniju (i Gabrovica je u Sloveniji) pa bi vođenje linije do tamo predstavljalo administrativne probleme (dozvole i sl.).

Administrativni problemi? Neobično, ali da! Pa se onda prijevoznici domišljaju raznim štosevima. Ptt autoprijevoz (i poslije njegovi nasljednici) održavali su liniju (Zagreb)-Jastrebarsko-Kalje (na području općine Jastrebarsko). U stvarnosti bus vozi za Gornju Vas (i tamo okreće), ali se linija ne smije tako zvati jer je Gornja Vas u općini Samobor koja tom prijevozniku nije izdala ni koncesiju ni suglasnost za vožnju po njezinom području.

tamlover

#13
Cesta prema Stojdragi ide uz samu granicu (jesi negdje vidio znak koji potvrđuje to kaj govoriš?).
I Gabrovica je u Hrvatskoj osim ako ti nisi pristaša Zmage Plemenitog!!!

Molim ne dezinformirat tako jaaaaaaaaaaaaako.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

gaspa

#14
Administrativna granica ide potokom Bregana. Jednostavno: lijeva obala Slovenija, desna Hrvatska. Na jednom dijelu cesta prelazi na lijevu obalu, dakle u Sloveniju. Taj komad ceste ni Zmagi nije od koristi jer ne može doći na nju osim kroz RH (ili da se strovali bespućem s brda). U Gabrovici granica skreće na sjeverozapad dolinom potoka kojem sad ne znam ime. Upozoren od tamlovera detaljno proučivši situaciju utvrdio sam da su i autobusna stanica pred gostionicom kao i sama gostionica (adresa je Stojdraga 1) u RH (doduše, na knap).
Uz dužno poštovanje na dobrim namjerama, priložena karta je, bojim se, presitnog mjerila za ozbiljnije razmatranje, dok se na specijalkama 1:50.000 i većim to vidi bolje.
Što se znaka tiče, on je u dvorištu.