Nabavke novih autobusa (2)

Autor ManNLNG, Srpanj 02, 2017, 16:35:45

Ivan

#825
Procijenjena vrijednost 18 mil. kn, kakav to bus koji košta 100.000 € a ukupne mase 10,5 t može ičemu služiti u zagrebačkim uvjetima gdje autobusi deru 200 km dnevno?

A ovo pravno kompliciranje na 35 stranica nikad dosad nisam vidio, valjda samo da bi mogli naći sitnicu ako se prijavi netko "nepoželjan".

Što se tiče rasprave o markama vozila, ja mislim da je stvarno uzaludna, niti jedan prozvođač koji radi ili uvozi u EU nije drastično lošiji od drugih. Mislim da jednostavno gubite vrijeme. Novi Conecto mi je ružniji i nego Citelis i što se mene tiče šteta je jer mi je MB u većini generacija imao k jep dizajn čak i za ranije još jeftinije Conecte, ali je li bitno? Može i ne mora proći. I grbu za CNG ima svaki niskopodni  bus, nisam nikad vidio nešto drugačije. Potpuno zakrčivanje glupostima


Bitnije je da imamo kaotičnu nabavu koja bi mogla tražiti katastrofalna vozila otpočetka, neki manji gradovi s manje kilometara eksploatacije možda trebaju ekonomični kombi, dok je u Zagrebu gdje linije voze 4-24 i na stotine kilometara bus s motorom 2.5 l i osnovnom platformom od 3,5 t ili ponekad specijalno povećan na 7,5 t (uz ceh trajnosti, zato su obično kamperi i sl. a ne
redovno korišteni dostavnii kamioni na kombi šasijama u toj kategoriji) koja je povećana na 10,5 t stvarno recept za raspad (i prijenos kod Stratosa pati vjerojatno zbog toga, kamo li još veći, ali zašto bi učili na greškama)
Zato Zg treba pravi midi na busnoj šasiji, zaista je manje bitno je li proizvođač Iveco sa srpskom karoserijom ili Mercedes ili VW iz Austrije, ili u drugoj kategoriji Otokar ili MAN sklopljen u Portugalu, efekti će biti slični.
Nadam se da postoji neka šansa da će biti autobusne šasije, ali sve manje se nadam jer nikog od odgovornih ne zaboli za to, bitno da rade birokratske monstrume i destimuliraju pravu nabavu koja nečem služi.

(ispričavam se zbog tippfelera p :) )

smogovci.bbb2

Izvor: https://www.autobusi.net/indcar-mobi-broj-1-000/

Indcar Mobi broj 1.000!
Španski proizvođač je u fabrici u Rumuniji proslavio proizvodnju modela Mobi sa fabričkim brojem 1.000


Od početka proizvodnje 2013. godine, Indcar Bus se specijalizovao za proizvodnju modela Mobi namenjen školskom, gradskom i međugradskom prevozu.

Paleta modela Mobi je nastala 2013. godine kao odgovor na potrebu da se napravi jednostavan minibus visokog kvaliteta i niskih troškova održavanja. Prvi primerak je izašao iz fabričke hale u Rumuniji iste godine u oktobru i od sada ih je proizvedeno hiljadu.

Minibusi su izrađeni na šasiji Iveco Daily 70c18 sa motorima od 180 KS. Paleta se sastoji od 4 različita modela sa više od 13 verzija. Slavljenički broj 1.000 je Mobi City L8 dužine 8 metara sa spuštenim zadnjim ogibljenjem. Namenjen je glavnom gradu Italije, Rimu.

Možda ovi dođu ???
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Akropola

#827
Opet mijenjana dokumentacija za 15 CNG-a.
Novi rok za dostavu ponuda je 27.2.2020. u 9h.

Te za auto gume za autobuse.
Rok za dostavu je 26.2.2020. u 10h.

Ivan

Jesu možda dostupne i konačne specifikacije i za CNG i za midi (natječaj kaže da su u prilogu)?

Majstor

Jel ista mjenjano ili kao GUP kupnja vremena ?
Samo mi sudite pošteno !

Akropola

Citat: Majstor  u Veljača 09, 2020, 15:10:20
Jel ista mjenjano ili kao GUP kupnja vremena ?

Izgleda mi kao kupnja vremena.

Citat: Ivan  u Veljača 09, 2020, 11:31:07
Jesu možda dostupne i konačne specifikacije i za CNG i za midi (natječaj kaže da su u prilogu)?

Evo stavio sam. to nisu mijenjali.

Ivan

A, znači odustali su od 10300 kg dopuštene mase jer bi se netko javio s pravim midijem, a baš su nas odlučili zlostavljat s kombi kantama. Nema onda više nade... Jadno.

smogovci.bbb2

#832
Ne bi imao ništa protiv nabave ove Mečke (izvor: MB)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

Trebao bi biti veći. Svejedno, ne znam što bi Mercedes poboljšao, među prouzvođačima nema velike razlike ni u izdržljivosti i održivosti, ni u udobnosti. Kombi je kombi.

Treba se koncentrirati na bitno a to je što se traži, ove prepirke o markama su na razini čiji je tata jači.

marin

Vjerujem da ovakav Sprinter košta kao i midi, samo zato jer je mečka i jer lijepo izgleda, a to se danas plaća- šminka, a sigurno je daleko lošiji po udobnosti i po trajnosti.

421

Svim stručnjacima i "stručnjacima"  kojima je na pameti Cacciamalli / Stratos u odnosu na teaser by smogovci.bbb2:
s pravom je Sprinter vrh ponude i prvi izbor, jer svako MB vozilo je prilagođeno svojoj namjeni: kombi za prijevoz tereta nije isti kao i kombi za prijevoz ljudi niti po ovjesu, niti po mjenjaču(softveru automatskog mjenjača) što je kod drugih pravilo. Mnogo se ulaže u razvoj pa se rezultati vide.
Pitanje: zašto se ipak za prijevoz osoba s invaliditetom naručio Sprinter kojom je započet navedeni prijevoz +Ernst Auwärter Microstar ? Zašto Daily ili Jumper/Boxer/Ducato nisu zadovoljili?

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Sjećaš se one priče kad su dečki iz Iveco servisa za dalje intervencije imali Mastera ?   Na pitanje zašto ne voze Dailya odgovor je bio - pa moramo imat udobije vozilo za dalji put. 
A mi možemo vozit putnike i invalide u vašim teretnim Dailyima sa staklima   glavauzid

smogovci.bbb2

Samo podsjetnik na državu "koja nije valjala" kava
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

#838
A jeste spremni flejmat ovu temu i ići u milijun offtopica i zajedljivih anegdota...

Vozio sam se u Sprinterima u putničkoj izvedbi i bez zračnih jastuka i sa i zaista nikako ne znam što je u njima bilo udobnije za putnika ili za vozača. Sitnice mogu biti bolje ali je ugrubo (a je s njima uvijek grubo :P ) isti jad u usporedbi s pravim midibusom. I što se tiče prijenosa isto su zvučali preteško za tehniku na kojoj su rađeni i preizrabljeno. Jedini koji su se ponašali kako treba su oni koji puno više podsjećaju na standardni Sprinter od 3,5 t nego na bus.

Za održavanje ne znam, ali ja nikako ne vidim da platfoma rađena za 2,5-3,5 t s ponekim kamperom i slabo korištenim minibusom ima šansu na više stotina tisuća kilometara izdržati kao bus od 7,5 t, uostalom i drugdje ti kombiji svih proizvođača kratko žive i većinom voze bedaste linije par puta dnevno. To nije za zagrebačke linije.

No dobro, nastavimo dalje u uobičajenom tonu. Dok svi ne shvate da ne moramo pričati uopće o tehnici i strategiji nego samo o markama.

421

O čemu bismo u temi "Nabavka novih autobusa (2) inače trebali  ???
Marku ćemo dobiti strategijom putem tehnike.


Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln