Fotografije iz ZET-ove prošlosti

Autor Portos, Prosinac 02, 2007, 08:48:07

conecto

Citat: Portos  u Svibanj 31, 2019, 08:35:39
664 iz 1983. vjerojatno obnovljen u Prijedoru 1990. rashodovan zajedno sa IK 161 iz 1987.  Dokaz koliko su ih u APD dobro održavali, ali nije bilo problema, novostvorena mlada država imala je novca za polovne autobuse iz Njemačke, trebalo se što prije riješiti Srpskog smeća Ikarusa...

Točno, 664 je obnovljen u Prijedoru poput mnogih IK-115 i IK-160 dok kod najnovijih IK-161 prema mojim spoznajama tamo nije bio nijedan. Ne mora biti da je to isključivo zbog toga što je ovaj model otpisan već je odmakao rat kad je došlo vrijeme za njihov remont, a tada Prijedor više nije bio u igri (nakon širenja rata na BiH navodno je nekoliko ZET-ovih Ikarusa tamo i završilo, tj. nikad se nisu vratili).
Jednako je točno da je MAN-ov motor bio prejak za Ikarusovu konstrukciju što je negativno utjecalo na njegov vijek koji ni kod ovih Rabinih nije bio nešto osobito. Sličan konstrukcijski promašaj je bio zglobni TAM 260 A 180 koji su trajali vrlo kratko. Ne znam točno za ZET-ove, ali npr. onaj zglobni TAM iz Čazmatransove PJ Zelina ( u njemu je snimljen onaj spot Pips, Chips & Videoclips) rashodovan je kad je bio star oko 4 godine.
Inače nemam nacionalnih problema, ali ne bih rekao kako su Ikarusi rashodovani zato što se ,,trebalo riješiti srpskog smeća" već zato što nisu valjali ni kad su bili novi. Zapravo su čak bili bolji kad bi došli s remonta u Prijedoru.
Što se tiče održavanja istina je kako je ono u ZET-u uvijek bilo loše, a u APP ipak bolje nego u APD, ali upravo tih godina bilo je znatno drugačije. Negdje oko 1992. šef radione u APD postao je izvjesni g. Varga koji je donio velike promjene. Održavanje u APD bilo je tada odmah iza Samobora, dakle bolje i od APP. Nažalost, čovjek je bio na toj poziciji tek negdje oko godinu dana jer je navodno prešao kod gradskog prijevoznika u Osijeku odakle je valjda rodom, ali su dobre stvari koje je postavio ostale u APD još dugo godina.
Sami Ikarusi su se prestali kupovati dolaskom Julijusa Pevaleka na poziciju direktora ZET-a. Idućih godina dolazili su MAN-Avtomontaža i novosadski TAM-ovi dok i to nije leglo raspadom Jugoslavije. Rabljeni autobusi se nisu kupovali iz razloga što je ,,novostvorena mlada država imala novca" već upravo iz razloga što novca nije bilo za nove, a vozni park je bio u komi.
Ti rabljeni autobusi bili su daleko ispravniji i kvalitetniji od većine domaćih koji su možda bili i noviji (osim što su i bolje opremljeni), a pogotovo od Ikarusa. Čak bih pohvalio ljude koji su ih pronalazili po Njemačkoj jer su u ZET uglavnom dolazila vozila u dobrom stanju dok su neki drugi prijevoznici dovozili prave krampove.
U svakom slučaju ti rabljeni busevi su iznijeli gradski prijevoz Zagreba (slično je bilo i u Splitu) dok se vozni park polako obnavljao novim niskopodnim vozilima sve do one megalomanske nabavke iz 2009., dakle dobrih 15-16 godina. Iako su dolazili stari u pravilu preko 10 godina s prethodnim planom da u ZET-u voze još oko 3 godine na kraju su služili u Zagrebu većinom još 10-ak godina.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tomek

Iz Nikoline arhive!
Ikarus IK 160 gbr 218 ulovljen 23.10.1995.

vrba


Tomek


Tomek

#919
Iz Nikoline arhive!
Slikano 23.10.1995., zglobni Magirus gbr 240, sa strane na prvoj slici se vide i dva TAM-a 260A116M Autokaroserija.
Na drugoj slici vidimo natpis na stražnjem djelu, Poklon grada prijatelja Mainza ZET-u.
Treća slika je klasični Črnomerec s početka 90-ih godina, Ikarus IK115B gbr 87, TAM 190A11M gbr 955 (s neoriginalnim stražnjim svjetlima) i zglobna MAN Avtomontaža


Tomek

Iz Nikoline arhive!
23.10.1995.
Ikarus IK115B gbr 56

221

Sve fotke iz Nikoline arhive su fantastične, ali slike Ikaruseva su čisto zlato!

Možda netko zna, da li je TAM gbr. 955 bivši 555 iz APD-a? Vozio sam se kao mali u njemu i uvijek sam se čudio uskim vratima koja je imao.

Tomek

#922
gbr 555 je TAM 190 A 11 L Avtomontaža sa malim dvostrukim uskim vratima i tapeciranim sjedalima te je završio 1993. u 2. brigadi HV-a.
gbr 955 je TAM 190 A 11 M Autokaroserija sa troja vrata (dvoja dvokrilna, zadnje jednokrilno), drvenim sjedalima i puno stajaćeg mjesta. U Samobor je stigao iz Podsuseda gdje je imao gbr 281

Tomek

Iz Nikoline arhive.
Ove fotografije su mi osobno možda jedne od najboljih, IK160B gbr 231 (ex 247) slikan 23.10.1995., tek koji mjesec pred rashod, koliko vidimo u prilično 'Ikarus' stanju.
Linija je 136!

Paško

Izgleda loše, ali mora se spomenut da je u njemu stvarno hrpetina ljudi.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

vrba

Kad su niskopodni poceli vozit na 136?

MAN truck bus

Citat: amfan  u Lipanj 12, 2019, 16:29:32
Izgleda loše, ali mora se spomenut da je u njemu stvarno hrpetina ljudi.

Izgleda kao Citaro G koji se nije nivelirao nakon izlaska svih ljudi.

@Tomek
Imaš li možda slika Ikarusa sa istoka? Čuvaš li to kao šećer za kraj? :D
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

421

#927
U ratno doba i do samog kraja eksploatacije, ovakve slike prekrcanog  bus123 bile su više pravilo nego iznimka.
Osim toga, ovaj je još dobro izgledao jer su se  jastuci prilično ravnomjerno pridigli.
Najjakije mi je bilo kad smo na 212 od Dubrave prema Sesvetama vozili nagnuti na lijevu ili desnu stranu, jer se jastuci nisu izravnali.To bijaše iskustvo! I normalna, gotovo svakodnevna pojava na linijama s IK predznakom.
Zanimljiva je mješavina stare i nove sheme natpisa "ULAZ" i "IZLAZ" na bokovima vrata i iznad vrata, te uputa o kupnji karata.
Črnomerec kao terminal nije doživio veće preobrazbe, tad su Žika i Favoritke vodili glavnu riječ.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Do koje godine otprilike su novi autobusi dolazili sa vratima plavo ofarbanima ?   Ovaj ima samo jedno krilo u toj staroj shemi, ostala imaju krem gornji dio

Portos


PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.