Registarske pločice - rasprava

Autor Dreamwalker, Travanj 01, 2015, 00:18:49

peron24

Ovo izmišljanje novih tablica u vrijeme krize je pravi Apsurdistan APS. Druga je stvar bila u Srbiji koja je 2011 zamijenila stare tablice jer oni su koristili prastare tablice gotovo iste kao iz vremena ex-yu. To je modifikacija tablica kakve su se i kod nas koristile od 1962 i stvarno im je bila potrebna modernija zamjena. Ovim našima fali samo oznaka Europske unije na lijevom rubu. Netko je mudro predvidio 1992 da ćemo jednog dana biti u EU pa je ostavio slobodan prostor.
Uvođenje 130 registarskih zona je pravi cirkus i potpuno je nepregledno. Ako već toliko inzistiraju na lokal-patriotizmu onda bih ja napravio ovakav kompromis:
Vozila prijavljena u većim gradskim središtima imali bi standardne oznake kao i do sada npr. RI-378-UE
Vozila iz ostalih manjih gradova imali bi ovakvo rješenje: npr. Vodice bi imali oznaku ŠI-V-123A ,tako da prvo ide oznaka šireg područja pa onda jedno slovo koje predstavlja manji grad ili općinu. U drugim djelovima županije imali bi npr. P za Primošten, R Rogoznica, M Murter, S Skradin, D Drniš itd.
Nelogično je da država od 4 milijuna stanovnika ima 130 zasebnih oznaka. Osim postojećih 34 dodao bih još samo nekoliko novih i to u ZG-prstenu kao Velika Gorica, Zaprešić,Samobor, na jugu Sinj i u Istri Pazin,Rovinj i Poreč. Ostali neka dobiju jedno slovo i svi zadovoljni a da sve to opet sliči na nešto. 
Ovaj novi font je estetski prihvatljiv ali ja ne bih mjenjao ni stari budući da je ipak bolji. Ove nove brojke  su malo bucmaste i jednolične.
Sjećam se kada sam sa ekipom iz razreda prije 20 godina raspravljao koja je oznaka za Trogir. Jedni bi rekli da je TR, a drugi da je TG, a ja sam rekao da je oznaka ST. Međutim svi su tvrdili da nisam u pravu jer su oni vidjeli auta sa TR i TG oznakama. Samo što su to tada bili Novi Travnik i Tomislavgrad koji su također imali hrvatske oznake do 1998 ali sa specifičnim grbom koji je vrlo sličan onom našem samo je drukčijeg oblika.





NAW HESS BGT 5-25

Citat: Marek  u Travanj 01, 2015, 00:38:13
Po meni jedna velika glupost. Čemu uvođenje oznake za svaki grad posebno, što nedostaje trenutnom sistemu označavanja? Sve mi se čini da će nam bit kao u susjednoj BiH, nemaš pojma tko je odakle.


via Tapatalk

To je kod nas više kao hmm političko-nacionalni problem ::| ,pa smo to riješili vrlo jednostavno samo sa brojevima i slovima,s tim da se koriste slova koja su ista ćirilićno i latinično. :)
Preduzeće ima zaštitni znak koji se sastoji iz dvije kružne strelice (plava i žuta) u dva različita pravca kretanja što simbolizira kružni prevoz. Završetak strelice izveden je potezom kista i daje dojam brzine.

COVIK

Ako ja imam tablice npr ST 123 A znaci da ce jos netko imat iste samo umjesto grba imat ce kockice  buljo
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

ChRiStIaN

@ Autobusi Hrvatska @

NP-549

nastavit će se niz, ali u drugačijem dizajnu

lussin

Da nebi bilo zabune, nastavit će se niz u ova 34 grada koji za sad imaju svoje. Jer neće netko s Lošinja dobit npr. ML-347-ZA, a trebao je RI-347-ZA

NP-549

pa nemože se nastavit nešto čeg nije bilo.  Ono što je do sad postojalo ide dalje,  a ono što je novo ide ispočetka


zlikowszky

I tak to biva kad o svemu odlučuju svi, a demokracija se poistovjećuje s anarhijom. Nema čvrste ruke koja će reći bude tak i tak i amen. Lakrdija.....
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

ChRiStIaN

Raspišu natječaj. Čovjek pobjedi, dobije novce i onda ga iskaraju iza leđa i pod pritiskom javnosti popuste i vrate grb. Baš me zanima kaj bude sad. Dal bude moral vratiti novce ili bude ih zadržal? :)
@ Autobusi Hrvatska @

Done

Po meni je moglo biti elegantno riješeno na više naćina,
1.Samo zaljepiti oznaku EU na sadašnje tablice,najjeftinije i elegantno riješenje jer su dimenzije i onako evropske jer više manje i okviti pašu kao i na njemačkim tablicama neki milimetri su u pitanju.
2.Novi dizajn ako je već nekom i trebao,je mogao biti sa prepoznatljinim kockicama po kojima smo prepoznatljivi u svijetu kao napr i na dresu reprezentacije.
Što se grba tiće mislim da mu mjesto na tablici nije, uz sav moj patriotizam jer me duša boli da neki majmun buši rupu usred grba da bi je zašarafio na branik,a još gore kad od sunca izbljedi pa se ni nevidi,onda to ispadne nacjonalna sramota,mogao se doduše napraviti između kockica reljefni otisak,slično kao i na ovim postojećim tablicama koji se vidi pod određenim kutem nešto ala vodeni žig,a i mislim da nas je prošla euforija da na sve što imamo trebamo okačiti grb,a tim nebi bili ništa manji i gori patrioti,niti bi nam nacjonalni ego bio nešto manji.
I na kraju koji bog da ja naprimjer imam tablicu VS-001-A,a deset kilometara od mene KŽ-001-A, glupo i nepotrebno,a mi otočani bi ponovo trebali mjenjati i vinjete i pisat zahtjeve pa opet 80 kuna za sve to pa ni tablice nebi bile đabe,a čemu to sve?.

Dreamwalker

Saga se nastavlja. Ništa od tablica za mjesec dana.

http://www.24sata.hr/politika/ne-zele-mijenjati-rad-mup-u-su-zabranili-koristenje-tablica-419717

Citat:Dizajneri pobjedničkog rješenja na natječaju za dizajn novih registarskih pločica, predvođeni Nikolom Đurekom, nisu pristali na izmjenu njihova rada i da se umjesto kvadratića vrati grb. Odustali su od projekta, a Ministarstvu unutarnjih poslova zabranili korištenje njihova rješenja.
Dizajnerski tim razgovarao je s predstavnicima MUP-a kako bi došli do zajedničkog rješenja. Međutim, u MUP-u se nikako nisu mogli odlučiti gdje bi na registraciji smjestili grb, piše Jutarnji list.
U MUP-u ne odustaju od novih tablica, ali nije poznato s kojim će rješenjem na kraju ići. Očito je da je 45.000 kuna, koliko je pobjednički tim dobio, potrošeno uzalud.

"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Bari

Možda ipak ugledaju svijetlo dana. S tim da još ne znamo konačni izgled, već samo kako će biti organizirane. Ovo slika što se pojavljuje u prilogu i u članku je samo novinarsko predviđanje kako bi mogle izgledati tablice, sigurno ne i konačan izgled.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pogledajte-kako-ce-izgledati-nove-registracijske-plocice/873960.aspx

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1930814/ovo-su-nove-registracijske-plocice-novi-ministar-unutarnjih-poslova-kaze-da-se-vec-tiskaju/

Dvije i pol godine nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska bi napokon trebala dobiti nove registracijske pločice. Bivši ministar Ostojić, kojem nisu bile priorite,t zbog njih je trpio brojne kritike, a njegov nasljednik - slavodobitno je objavio da se nove tablice već izrađuju

Prije su u Poreču registracijske tablice dobivali jednom mjesečno - i to priličan broj. Sad ih zbog manjih zaliha policije dobivaju češće, ali manje.

"Do sada nije bilo nestašice, dosad smo redovno opskrbljivani, a ako ih nema, onda se ne može registrirati vozilo, normalno", kaže Branko Radoš, voditelj stanice za tehnički pregled vozila Poreč.

Takva je situacija i dalje u Osijeku, gdje bi trebale stići sutra, čekaju ih i u Zadru, nemaju ih ni neke policijske uprave, a mnogi su pri kraju sa zalihama. A voditelj stanice za tehnički pregled u Zagrebu Ivan Grbac kaže da ih ni ne želi previše, pa naručuje po 50 komada.

"S obzirom da se očekuje da će izaći novi obrazac registarskih pločica usklađen s EU, zato ne naručujemo prevelike količine da nam ne ostanu neiskorištene zalihe", kaže Ivan.

Iako neke stanice nemaju niti jednu tablicu za osobna vozila, u MUP-u tvrde da nema govora o nestašici.

"Nije točno, to je riješeno, tako da nikakav problem po tom pitanju, jednostavno i tu uvodimo reda i u taj prostor. Već se jutros rade nove, vjerujte, stvarno", kaže na sve ovo novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Zbog sigurnosti, novčarski zavod koji ih inače izrađuje nije nam dozvolio snimanje, a MUP je potvrdio da je rješenje u završnoj fazi.

"Trenutačno je u tijeku usklađivanje pratećih pravilnika s tehničkim specifikacijama i testiranje njihove čitljivosti sukladno standardima", poručuju iz MUP-a priopćenjem.

Priča traje skoro tri godine. Prvo su u MUP dizajnere zaobišli, pa ih pitali, a nakon kritika zbog micanja grba - povukli. Ljetos su u suradnji s trećenagrađenim dizajnerom Gordanom Resanom postigli kompromis. On nam nije želio otkriti konačan dizajn, ali ideju je. Prema njoj, grb bi išao na desnu stranu, logo Unije na lijevu, a font bi nalikovao sadašnjem.

"Projekt, kad se kaže, to je jedan zbir kompromisa, tako i ovaj projekt, ne nas i naručitelja, nego silnih pravila i pravilnik koje smo morali ispoštivati, tehnologije koju smo morali u tom projektu implementirati", kaže Gordan Resan, autor idejnog rješenja za izradu registracijskih pločica.

Grb je bio obvezan.

No budući da je ovakvo rješenje dogovoreno sa starim ministrom, a sada je na poziciji novi, konačna je odluka njegova.
KREPAT MA NE MOLAT !

Dreamwalker

Ja mislim da je ova slika realna jer mi se čini da ju je RTL dobio prema uputama dizajnera koji vjerojatno po ugovoru ne smije pokazati točan dizajn. Ako će i biti razlika, vjerojatno će biti sitne. Uglavnom, prije se prigovaralo zbog nedostatka grba, a sad se prigovara na font jer isti podsjeća na font kakav su imale pločice bivše Jugoslavije.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Tomek

Ja ne razumijem zašto mora grb biti na tablicama, većina zemalja ga nema, dvije kockice bi bile puno prepoznatljivije kao što npr ima Croatia Airlines ili neki naši autobusni prijevoznici... Bezveze...