Rashodovanje autobusa

Autor maky, Studeni 21, 2007, 08:59:00

netko

#247 je otišao jer je šteta od cca. 200 000kn (27 000e) možda blizu same polovice vrijednosti autobusa?? Možda je i zatrebalo dosta dijelova za druge autobuse pa je zbog štete skončao.
Neznam jel Promet plaća kasko? Sumnjam. Možda da do 2018 dok nije istekao leasing.

#230 je bio puno gori. Da nije bilo desne strane razbijene zbog izmicanja možda bi se i provukao pošto nije Prometova greška.
A ionako su sada definitivno gurnuti skroz kao rezerve. Njihove linije su samo 6, 9, 60.

MAN 890 UO/UG i SU 220 su bili 78/79 godište. 19+6 i 25 kom. Recimo da su mogli potrajat 15 godina. Ne svi. Do 1995 najdalje zbog starosti i vjerovatno lošeg održavanja.
Ali ako se ulagalo u njih i obnavljalo kao što su neki SU 220 čak i dobili Promet shemu, a neki čak i požutili to bi moglo značit da se moglo sigurno na njih 10 računati barem do kraja 2000 g.

Sanosa je bilo puno sa čeličnim oprugama. Neznam koliko su oni bili kvalitetni, ali barem je nekoliko njih od onih VO moglo dogurati do 1998. Mislim da i je jedan.

Ikaruse netreba ni spominjati. Rok trajanja 6-7 godina. Zanimljivo je kako su
solo TAMovi odbijeni zbog xy razloga, pa onda opet kupnja nakon njih solo Ikarusa.

Autobusi su kroz 90te brzo pilani. Valjalo se možda riješit staraca, ali je nešto malo više zaštekalo pri dolasku polovnih. Dokaz tomu je i registracija autobusa koji su bili za dijelove i stajali i po 9 mjeseci u garaži.

Isto tako neznam što je bilo sa serijom G&S #9-#21. Jel itko zna što o njima? Do kada je zadnji od 13 potrajao?


Kako god.....Bilo je to doba najgoreg direktora u povijesti Prometa. I najgoreg stanja u firmi. JK. Pa tako i ulaganje u vrlo dobre AV 120 i turističko - međugradski prijevoz nije moglo proći bez muljaže. Naravno nekažnjeno....
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

#601
Ako je za #247 procijenjeno da bi bilo potrebno previše sredstava za njegovo uređivanje, a jest, onda je to tako. Je li to procijenjeno opravdano ili ne je druga priča, ali mi, koji smo samo gledali slike, nismo previše sposobni opravdano suditi o tome.

O MAN-ovima 890 UO sam valjda već pisao, ali ponovit ću. Šest zglobnih izuzetno su dugo trajali i prvi su rashodovani tek krajem 1995., a posljednji, #495 i 496, u rujnu 1996. godine. Toliko o pretpostavkama - ovo što ti pišem su službeni podaci (ima ih dosta koje još nisam stavio na forum iz raznih razloga). Dakle, između povlačenja posljednjeg 890 i posljednjeg Ikarusa prošlo je manje od pola godine. Solaši 890 dosta su ranije otpadali, a posljednji je ostao #504, do proljeća 1996. godine.

Sigurno sam pisao o tome kako je posljednji MAN SU 220 rashodovan prije #542 bio bijeli (ex Autoroller reklama) #550, rashodovan 1999. godine. #542 je rashodovan 2008., što je dovoljan pokazatelj toga koliko su neki rashodi bili (ne)opravdani.

Što se tiče Sanosa S14, njih je početkom 1996. bilo registrirano 16 komada. Početkom 1998. ostao je jedan, #465, inače 1976. godište, iz prve serije jastučara. Taj je ostao zato što je bio u vrhunskom stanju. Vozio ga je vozač koji ga je pazio kao svoje auto, Komar, pa su se ostali vozači pobunili kad je trebao ići u rashod. Ipak, ostao je još samo kratko i otpisan je u lipnju 1998. Time je završila era S14 koji su sigurno mogli još potrajati, pogotovo oni generalno uređeni. Ali, veliki problem bili su slabašni i istrošeni FAMOS-ovi motori. Niti jedan nije imao Mercedesov. Čuo sam priču (ne znam koliko je točna) da je Promet u garaži na Hvaru nakon povlačenja ostavio par Sanosa jer im nije htio platiti prijevoz trajektom natrag do Splita. Toliko (ni)su računali na njih.

Što se tiče prve serije Grafova, tri su dočekala da ih u rashod pošalju novi autobusi 2003. godine. To su bili g.b. 14, 18 i 20. Ne znam gdje su vozili, ali pretpostavljam da je barem jedan bio u Trogiru.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

A što se tiče muljaže s Eurobusima, mislim da ona zapravo nema veze s Prometom, nego s Eurobusom. Više prijevoznika izvisilo je za nove autobuse kad je Eurobus propao, a ostao je na aparatima (nasilnom) propasti Glumina banke. Pretpostavljam da je #167 originalno bio za Polet, ali je na kraju završio u Prometu kad se serija tih 120 L raspodijelila drugim prijevoznicima. #184 i #185 uvezeni su 2002. kao dio nadoknade za, valjda, dva neisporučena visoka Eurobusa.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#233 i definitivno raspakiran i parkiran kraj #247. Zadnja registracija istekla je 9.9. i više nije bio u stanju zaraditi novu.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Možda još posluži nešto od njega dok ne odu ona 2. Proć će možda i godina dana dok ne odu sva 3.

Trebalo bi baš pogledat broj kilometara i usporedit ga napram #234 i #235.
Uzrok je vjerovatno neki veći kvar na motoru ili sl ??
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

Pa mislim da je samo Shole jedno deset puta ovdje pisao da bus obično ne ide u rashod radi kvara na motoru. Najvažnije je stanje šasije, koje je na #233 loše (izjeda ga ruzina). Onda idu svi ostali problemi zbog kojih vozilo ne može proći tehnički pregled. Kad imaš već narušenu šasiju, svakako se ne isplati ulupati novac u ovjes, kočnice, motor i sve ostalo što treba popraviti. Ostala dva vozit će dok budu ispravna. Ovaj mjesec im je TP, a prethodni su prošli bez većih problema (#235 iz prve).
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Ja bih rekao malo obrnuto. Sad jesam li u pravu ili ne.......Neznam što drugi misle.


#233 je već puno puta ležao zbog kvara na motoru. I to duže vremena. Tako da ako popravak zahtjeva velika ulaganja oko motora, a to je već n-ti put i svi popravci kad se zbroju nadmašuju vrijednost samog autobusa - to ne vrijedi popravljat.

#236 vjerujem ima vrlo dobru rešetku i ostalo. Ali jedva se spasio bio one godine kada je dobio ipak novi motor. Bez obzira na nove koji dolazu, koliko je u njega uloženo, bilo kakvi veći idući kvar oko motora šalje ga u rashod.

Osim ako Promet nema novaca na bacanje, pa recimo #236 ponovo dobije novi motor.

Mislim da se kod takvih stvari ne gleda baš rešetka i podvozje. Nego ulaganja u autobus i sama vrijednost autobusa koja pomalo sa starošču gubi na vrijednosti.
;) :)


Što se tiče samog #233 to je isključivo problem neodržavanja u Prometa. Dok vozi, vozi. Isto to bih prepisao i za odlazak #247.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

Naravno da je prva stvar koliko treba uložiti u autobus, odnosno koliku on vrijednost donosi naspram potrebnog ulaganja. Zato je šasija, rešetka i najvažnija. To je kostur na koji ide sve ostalo i o čemu ovisi sve ostalo. Ne možeš na oštećeni "kostur" nabiti jake "mišiće". Mogao je na #233 motor biti mijenjan i 25 puta. Prošli TP (podatci su, fala bogu, dostupni svima) pao je i sljedeći prošao za 11 dana, a pao je zbog ovih grešaka:

Citat:POLUGE I ZGLOBOVI UPRAVLJAČA, ZRAČNOST, PREVELIKA
KOČNA CRIJEVA, OŠTEĆENOST
ZRAČNI ILI HIDRAULIČKI CILINDRI, ZAŠTITNA MANŽETA, OŠTEĆENA ILI  NEDOSTAJE
IZVRŠNI KOČNI ELEMENTI RADNE KOČNICE, SKOKOVIT PORAST SILE KOČENJA
KRATKO SVJETLO, JAKOST SVJETLA, NEDOVOLJNA
BOČNA SVJETLA, JEDNO ILI VIŠE SVJETALA, NE RADI
KOČNA SVJETLA, JEDNO ILI VIŠE SVJETALA, NE RADI
RETROVIZORI, OŠTEĆENI
SAMONOSIVA KAROSERIJA, KOROZIJA ISPOD VOZILA
PNEUMATICI, DUBINA GAZNOG SLOJA, MALA
POLUŽJE OVJESA, ZRAČNOST STABILIZIRAJUĆIH POLUGA

Koliko njih se tiče motora? A problem kod ovih manjih autobusa često su dijelovi koji se čekaju mjesecima.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

#306 bez registracija, vidjet ćemo je li za stalno
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Vidim da mu nema povratka na cestu pa je preseljen u odgovarajuću temu. Dostigle ga godine, pogotovo trulež odispod.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

NP-549

Vjerovatno potaknuto još necim - motor ili mjenjač vrisnuli

Intouro


Josip-Split

I bez retrovizora
Ponistivac u prolazu nisan vidia ali vjerovatno nema ni njega

Paško

Gotov je.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

RegioBus

#614
#236 već neko vrime bez tablica....