Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

Zadarsko dite

Autoindustrija je sirok pojam. Ovdje je tema o autobusima. Navedi mi primjer koji je to autobus izisao losiji jer je za ´juzna´ ilitiga tuzna trzista.

Koliko znam, a znam, neoplani koji su dosli u ZGT su bili iste kvalitete kao i svi koji su proizvedeni za sva ostala trzista. 302 koja je dosla za zadarski Turisthotel je bila apsolutno ista kao i za sva zapadna trzista. Croatia bus je dobila neoplane apsolutno iste kvalitete kao i svi ostali neoplani. Contus je imao apsolutno pdlicne nove mercedese, AM turist godinama uzima autobuse, nove ispod cekica, po istim standardima kao i svi ostali iz svih zapadnih zemalja. Zadarski gradski mercedesi su apsolutno iste kvalitete kao i oni u Svicarskoj, na primjer.

Jednom Mercedesu bi bilo skuplje napraviti losiiji autobus za ´juzna´ trzista nego im prodati onaj koji radi za sve ostale. Zasto tako pisem. Pa zato sto bi u jednom trenutku morali prekinuti roizvodnju te dovesti losije materijale e kako bi napravili losiji proizvod, Rad i radno vrijeme su jednaki, cak i malo veci ako radis losijim materijalima.

Ili motori , mjenjaci i trapovi. Kako mislis da bi oni u tvornici ZF trebali raditi posebno dvadeset losijih mjenjaca jer idu za Rijeku?Ili ce zaustaviti liniju i dvadeset motora napraviti losije s losijim klipovima i cilindrima jer - idu za Zagreb?

Preskupo, ne radi se tako.

Autobus je jos uvijek polumanufaktura, gdje se na tvornicke sasije dogradjuje, karosira, autobus. U narudzbi se, kod poprilicnog broja karoserista, bira prvo tip vozila paopcije motora, mjenjaca, stakala, sjedala, instrument tabli, boje, disleja ovog ili onog, svacega necega na ovom svijetu. I, kao i sve muzicke zelje, sve to lijepo placas, kad se podvuce crta. Juznija, zapravo tuznija, trzista su uvijek birala opcije gdje su materijali uredjenja interijera bili oni jeftiniji, sjedala neudobnija, boja jednostavnija, bez termostakala, koze, tepiha po podovima, you-name-it.
U procesu sastavljanja autobusa radnicima je apsolutno svejedno koja ce sjedala montirati, njemu je potrebno jednako vrijeme i za ona skupa i za ona jeftinija.....

Dreamwalker

#1336
Recimo Mercedes Conecto je namjenjen za istočna tržišta. Rađen je u Turskoj. Htjeli to priznati ili ne, vozila iz Turske nisu toliko kvalitetna kao ona rađena u Njemačkoj ili Poljskoj. Neki kažu da je kvaliteta Neoplan Citylineru pala otkad se proizvodnja preselila iz Njemačke u Tursku. Isto tako, spomenuti Conecto ne možeš kupiti u Njemačkoj koja je članica EU, ali možeš u Rumunjskoj koja je također punopravna članica EU od 2007. Rumunjska i dalje spada pod(jugo)istočno tržište kao i mi iako smo članice EU.
I tu leži odgovor na pitanje možemo li mi dobiti midi MAN-a? Ne možemo. Mogu li Talijani dobiti midi MAN-a? Mogu. Zašto? Zato jer je proizvođač tako odlučio da mu se ne isplati za naše tržište prodavat takav model. Zašto? Zakon velikih brojeva.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421


NP-549

Ovo su stari prospekti. Neke slike su čak fotomontaža prastarih slika od pred 10 godina, npr. kratki crveni troosovinac City C CNG samo sa klimom za vozača


Zadarsko dite

Koliko vidim, ima midija u ponudi. I u RH.

Conecto je razvijen kao jeftiniji bus i ponudjen slabije plateznim trzistima gdje popunjava gamu i mjesto gdje ulazi Iveco ili Solaris sa svojom ponudom. To nije proizvod koji se na jedno trziste plasira ovako, na drugo onako. tako i svi autobusi koji se proizvode u Turskoj. Kvaliteta jtih autobusa je jednaka za sve, neovisno o zemlji narucitelja. Mada, o njihovoj kvaliteti rada se da pricati. Zalomi se grjeska malo cesce no u Njemackoj, no to je sve pitanje kontrole i izlazne kontrole gotova autobusa.

mivano

http://www.fiuman.hr/autotrolej-zeli-uzeti-kredit-za-nova-vozila-i-sustav-obavijesti-kada-bus-dolazi/?fbclid=IwAR2UdaV08bLHXFjGd5q2F65IFi_zUTPPk4Z_pF6Lap2d6Y0zFPSZ2-j2OFs

"Autotrolej želi uzeti kredit za nova vozila i sustav obavijesti kada bus dolazi
Objavljeno prije 12 sati na 12.12.2018.
Autor Fiuman.hr

Gradsko komunalno društvo Autotrolej uskoro će se upustiti u nabavu 32 nova autobusa i to sedam zglobnih gradskih niskopodnih dizel autobusa, pet solo prigradskih dizel autobusa, deset solo gradsko-prigradskih niskopodnih SPP autobusa i deset mini autobusa na dizel ukupne vrijednosti 52,2 milijuna kuna + PDV.

Također u planu je nabava sustava najave dolaska autobusa na stajališta, a vrijednost te investicije je 7,9 milijuna kuna + PDV. Osim toga, planira se i izrada mobilne i web aplikacije čija se cijena izrade procjenjuje na 195 tisuća kuna + PDV. Autotrolej mora osigurati 15 posto vrijednosti ukupne investicije, što iznosi 9,1 milijuna kuna, dok bi se ostatak trebao financirati iz EU fondova.

Na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela izdana je suglasnost za prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Autotroleja na iznos od deset milijuna kuna, a ukoliko takvu odluku potvrdi i Gradsko vijeće Grada Rijeke, kredit će se uzeti od Istarske kreditne banke koja je ponudila spomenuti kredit uz ukupni trošak od 1,8 milijuna kuna uključujući kamatu.

Pred gradskim vijećnicima naći će se i odluka o davanju suglasnosti komunalnom društvi Vodovod i kanalizacija za reprogramiranje kredita uzetog kod Europske banke za obnovu i razvoja za projekt dogradnje sustava javne odvodnje otpadnih voda s pratećim radovima na vodovodnoj mreži. ViD bi uzeo kredit u iznosu od 60 milijuna kuna u Erste banci."

gorgoroth

Sada bi oporba po u zadnje vrijeme ustaljenoj praksi mogla minirati glasovanje, i odu autobusi u tri pm  glavauzid

NP-549

Ne vjerujem da će bit problema jer su EU pare u pitanju

gorgoroth

#1344
Problem je politika, vidiš da se opstruira gradsko vijeće, nema kvoruma nema niti autobusa, jednostavna računica
Da bi se uzeli autobusi grad mora sudjelovati s 15% a za to je potrebna odluka gradskog vijeća

man323

Evo dobrih vijesti za "novogodišnju" noć:
Autotrolej je objavio Odluku o odabiru s sljedećim rezultatima:
Niskopodni solo/prigradski autobusi - MAN Lion's City (9 komada)
Zglobni gradski niskopodni autobusi - MAN Lion's City G (4 komada)
Prigradski solo autobusi - Iveco Crossway

MAN-ove tvornice će imati pune ruke posla. U Split ide (zasada) 14 solo Cityja, u Rijeku 9 solo Cityja i 4 zglobna Cityja. Čekamo još Libertas i drugi Prometov natječaj.

gorgoroth

#1346
Odlično  pivkan

Koliko dolazi Iveca

Dreamwalker

Citat: man313  u Prosinac 31, 2018, 19:35:04

Prigradski solo autobusi - Iveco Crossway

MAN-ove tvornice će imati pune ruke posla. U Split ide (zasada) 14 solo Cityja, u Rijeku 9 solo Cityja i 4 zglobna Cityja. Čekamo još Libertas i drugi Prometov natječaj.

A i Ivecove tvornice također. 6 za Pulu, 20 za Sisak (10 Evadysa i 10 midi autobusa), Rijeka dobiva Crosswaye,...
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

kico101

Vjerojatno ide stara serija City-a ( monotrali u izvedbi 2+2+2+0, solo 1+2+0 ), a Crosswayi 1+1(2)+0.
Pa dobro. Žao mi Solarisa, ali moglo je i gore ( Urbanway ).
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

man323

Da, stara generacija Lion's Cityja je u pitanju.