Sunsundegui

Autor lav, Siječanj 08, 2008, 22:04:14

aaaaa

Citat: pospanac  u Travanj 23, 2009, 22:31:33
A da malo približimo terminilogiju prosječnom korisniku...

Pravi automatski mjenjači ne koriste za mjenjanje brzina vanjsku lamelu, odnosno vanjsko kvačilo, nego u sebi imaju integrirani sistem lamela, hidroventila i zupčanika kojima u zadnjih, ajd' 20 godina, upravlja nazovimo to primitivnim računalom, iako je to više automat, koje čita vanjske podatke o brzini, opterećenju i slično te određuje kad promijeniti brzinu gore ili dolje. Kod takvog sistema vanjska lamela, ako je ima, služi samo za ublažavanje udaraca na motor i nema funkciju mijenjanja brzina. (Ovo je jedna od vrsta automatskih mjenjača. Napominjem da ih ima i bez struje koji rade na čisto mehaničkim principima, da ne ulazim u detalje...)

Kod automatiziranih mjenjača je osnova za mjenjač čisti mehanički mjenjač koji je uz dodavanje hidrauličnih ventila za promjenu brzina, (svaka brzina ima svoj ventil za ukapčanje/iskapčanje), servo cilindra kvačila sa vanjskim (obično struja/zrak) upravljanjem i računala, (ili automata) osposobljen da samostalno mijenja brzine prema nekim zadanim parametrima pomoću vanjske lamele. Takav mjenjač ima sve prednosti i odlike mehaničkog mjenjača, samo što se izmjene brzine obavljaju puno pravilnije i preciznije i u većini slučajeva brže nego što ih može obaviti čovjek. Posebno im je, recimo to tako, prednost da u isti volumen mjenjača stane puno veći broj brzina čime je i veća šansa za vožnju u optimalnom podrčju snage/potrošnje goriva. (Recimo da je ZF automatska getriba sa 5 brzina (5HP500) skoro pa veća od 16 brzinske za kamion (16S180IT) što daje povoljan omjer mase/prenesenoj snazi... itd, itd. itd...)

Treba li još kakvo pojašnjenje?

:)

Hvala na konciznom ali jako stručnom objašnjenju. Ovo me je jako zanimalo. Imam još jedno pitanje. Za ove stvari sam laik zato ako je nekima čudno moje pitanje neka se ne ljute. Dakle koji postupak radi vozač kada hoce da prešalta iz veće u manju ili iz manje u veću brzinu kod ovakvog tipa menjača?

conecto

Tu postoje razlike u postupku među proizvođačima. Konkretno Volvo I-Shift ima položaj ručice M za manulno šaltanje koje vozač vrši preko dodatnog prekidača na ručici + ili -. Uz manualni mod ručno je moguće prešaltati i dok je u automatskom modu, ali će mjenjač tada ubrzo prebaciti u brzinu za koju on smatra da je najbolja. Tu je i dodatni prekidač P-E kojim se bira ekonomični rad mjenjača (E) ili power (P) kad šalta na višim okretajima (u kojem je modu ili stupnju prijenosa pokazuje na displeju). Ovi mjenjači su toliko usavršeni da su ručne izmjene gotovo nepotrebne.
Inače je I-Shift konstruiran za teške tegljače pa mu je rad u daleko lakšem autobusu mačji kašalj i u većini situacija koristi tek pola od 12 brzina. Zato je Mercedes (prvi i jedini do sada) napravio automatizirani mjenjač s 8 brzina baš za buseve.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

maky

Zanimalo vas je kako Siderali podnose sudare?! Sjetio sam se da sam odavno na prijevoz.hr nažalost vidio snimke nesreće sa Sideralom. Na ovom linku scroolajte prema dolje pa ćete vidjet...
http://www.prijevoz.info/galerija_2005.asp?page_id=galerija_2005

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Tlimfocit

Citat: maky  u Svibanj 23, 2009, 20:36:08
Zanimalo vas je kako Siderali podnose sudare?! Sjetio sam se da sam odavno na prijevoz.hr nažalost vidio snimke nesreće sa Sideralom. Na ovom linku scroolajte prema dolje pa ćete vidjet...
http://www.prijevoz.info/galerija_2005.asp?page_id=galerija_2005

joj ovo je grozno bilo....sićan se toga....nepropisno i bez žmigacva se isprid busa prestrojia šleper i onda odmah naglo zakočia....pošto u to vrime između busa i šlepera je bilo tek 50-ak cm razmaka ovakva nesreća je bila neizbježna.... mislin da je šleper u koji su se zabili prevozia cigle tako da vozaćima nije bilo spasa....pa nekom mom mišljenju puno su bolje zaštićeni putnici od vozaća u svim busevima....to se vidi i sa ovih slika....laka zemlja mladom vozaću....

mate

#19
evo i te slike s prijevoz.hr
da ljudi ne moraju previse scroolati... ;)



imaju jos 2 slike al mislim da je i ovo dovoljno...

Tlimfocit

evo dvi slike starijeg modela siderala slikano ispred UN-a u Beču.....


Tlimfocit

Osvježena stranica SUnsundeguia sa novim Sideralom 10. Posebno zanimliv je dio sa Novostima jer pokazuje da firma ima poprilično posla.....
http://www.sunsundegui.com/?idioma=2&sec=

Tlimfocit

#22
Izašao nosi Sunsundegui S7. (slika sa facebooka Sunsundeguia:



Tomek

Baš izgleda super, puno zrelije nego sadašnji model, prava evolucija. Nadam se da će Globtour/Panorama brzo uzeti par komada!

sibencan

Nama dobro poznati Sunsundegui Sideral i kraj njega SC7 3os



   
1997 - 2017