Beograd - gradski prijevoz - GSP i dr.

Autor BGS1, Lipanj 06, 2008, 02:43:27

elez

#180
Koje je ovo čudo?
Izvor: www.gsp.rs
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

NP-549

Pošto je slika očito prilično stara  (mogao si navest odakle ti, red bi bio),  pretpostavljam da se radi o CNG MAZ-ovima

Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Albatros


Osoblje

Iz našeg inboxa, 3 od 170 Higera na putu za Beograd.  ;)
*Većina fotografija postavljenih s ovog profila djelo su naših pratitelja na Facebooku. Hvala vam svima!*

gorgoroth

Vidio ih na riječkoj zaobilaznici prije dva dana, dva komada

Dreamwalker

Stigli su u luku Koper, pa ih od tamo voze za Beograd.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

gorgoroth


Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

garfield

Rano ujutro danas je došlo do teške nesreće dvaju autobusa u Zemunu koju je skrivio vozač automobila; jedan vozač autobusa je poginuo!

Citat:PRVE SLIKE NESREĆE U ZEMUNU: Poginuo vozač na liniji 15, povređeno 3 u Cara Dušana, vozač auta uhapšen, pokušao da beži
Prema nezvaničnim informacijama, nesreću je izazvao vozač automobila koji je pokušao da pobegne ali je ubrzo uhapšen. Istraga u toku. Izgubljen mladi život (31), nenadoknadiv gubitak za porodicu

BEOGRAD - Jedna osoba je poginula dok su tri povređene u sudaru automobila i dva autobusa u Zemunu.

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u Ulici Cara Dušana u Zemunu jutros oko četiri sata. Sudarili su se dva autobusa i automobil.
Poginuo je vozač autobusa na liniji 15 (31). Tri putnika iz autobusa na liniji 45 su povređena i prevezena u KBC Zemun.
Prema nezvaničnim informacijama, nesreću je izazvao vozač automobila koji je pokušao da pobegne ali je ubrzo uhapšen.

MUP potvrdio hapšenje
Policija je uhapsila A.R. (22) zbog sumnje da je jutros u Zemunu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo vozač GSP. On se sumnjiči da se, dolaskom do raskrsnice Tršćanske i Ulice cara Dušana, nije zaustavio na crveno svetlo na semaforu, već je nastavio da vozi i sudario se sa jednim autobusom. Od jačine udara autobus je odbačen u levu stranu i direktno se sudario sa drugim autobusom koji je išao iz suprotnog smera. Osumnjičenom A.R. je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, biti priveden nadležnom tužilaštvu.


Intervenisale su tri ekipe Hitne pomoći. Povrede su zadobili vozač drugog autobusa, putnica autobusa i vozač automobila. U Ulici Cara Dušana obustavljen je autobuski saobaćaj, linije su izmeštene ili skraćene.

Sekretar za javni prevoz: Ništa ne može da vrati mladog čoveka koji je izgubio život
GSP Beograd i privatni prevoznik "Unicop" sarađuju sa nadležnim organima na istrazi saobraćajne nesreće u Zemunu, u kojoj je jutros poginuo vozač GSP, dok su tri osobe povređene, saopštio je sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

Na osnovu prvih informacija sa lica mesta, sve ukazuje na to da je saobraćajnu nezgodu u kojoj su učestvovali autobus GSP, autobus privatnog prevoznika i automobil, izazvao "bahati" vozač automobila i da vozači autobusa nisu krivi, navodi se u saopštenju. Sekretar za javni prevoz je u ime grada izjavio saučešće povodom saobraćajne nezgode na raskrsnici ulica Cara Dušana i Tršćanske.

SAOPŠTENJE GSP: Autobus išao prazan iz garaže u Zemunu da se uključi na liniju 15
Vozač autobusa GSP na liniji 15 poginuo je jutros u saobraćajnoj nesreći na raskrsnici Ulica cara Dušana i Tršćanske u Zemunu, a nekoliko osoba je povređeno, saopštio je GSP. Kako navode, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 4 sata, a u kojoj su učestvovali autobus GSP na liniji 15, autobus privatnog prevoznika i automobil, poginuo je vozač GSP (1989), dok je povređeno nekoliko putnika i vozač drugog autobusa, kao i vozač automobila. Prema nezvaničnim informacijama, nezgodu je izazvao automobil koji je na raskrnici koja je regulisana semaforom velikom brzinom iz Tršćanske ulice ušlo u Ulicu cara Dušana, udarilo u autobus privatnog prevoznika, koji je nakon toga udario u autobus GSP.

Autobus GSP je išao prazan iz garaže u Zemunu da se uključi na liniju 15, a autobus privatnog prevoznika je radio na liniji 45. Na vozilima koja su učestvovala u nezgodi pričinjena je velika materijalna šteta. GSP "Beograd" izrazilo je najdublje saučešće porodici nastradalog vozača, koji nije svojom krivicom izgubio život i želi brz oporavak povređenima. Takođe, apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju saobraćajne propise, kako se ovakve situacije ne bi dešavale. Istraga će utvrditi okolnosti pod kojima se zaista desila nezgoda, saopštilo je GSP "Beograd".


"Ništa ne može da vrati mladog čoveka koji je izgubio život i to predstavlja nenadoknadiv gubitak za porodicu. Duboko saosećamo s porodicom poginulog vozača i sa GSP 'Beograd', navedeno je u saopštenju iz Sekretarijata za javni prevoz. Ističe se i da GSP "Beograd" ima podršku Grada Beograda u unapređenju uslova i bezbednosti u radu, posebno vozača.

Dodaje se da će Grad nastaviti obnovu voznog parka GSP-a, kako bi građani imali sve bolji i kvalitetniji prevoz, a vozači bolje i bezbednije uslove rada, s obzirom da nova vozila podrazumevaju veću pouzdanost i sigurnost u svakom pogledu. Sekretarijat za javni prevoz izrazio je nadu da će se povređeni putnici u jutrošnjoj saobraćajnoj nezgodi brzo oporaviti.

(Kurir)

Marko NS

Da konacno uslikam i njega , verovatno jedini Zglobni Hibrid na nasim Prostorima koji vozi za Firmu Beobuscity . Izvinjavam se na ne bas dobrom kvalitetu slike  :D
Volvo Hibrid EURO6.
Prevoznik:BeobusCity 2015,Srbija.


BMC Procity 3331 na liniji Beograd na vodi-Surcin  :D

belmoo02


smogovci.bbb2

Izvor: https://transportmagazin.hr/system/jos-deset-elektricnih-autobusa-u-beogradu/
JOŠ DESET ELEKTRIČNIH AUTOBUSA U BEOGRADU
Primopredaji deset autobusa proizvođača Chariot Motors, od kojih će osam voziti na novoj liniji, prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministrica za zaštitu okoliša Irena Vujović i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Oni su se, nakon službenih izjava medijima, novom linijom provozali nekoliko stanica. Ruta linije EKO 2 je od Beograda na vodi do Kalemegdana. Vozila na toj ruti će prometovati s vremenom okreta od 80 minuta i intervalom nailaska od 10 minuta. Tvrtka Chariot Motors, u konzorciju s DAT Holdingom, pobijedila je na lanjskom natječaju za isporuku deset solo, ultrakondenzatorskih (UC) električnih autobusa glavnom gradu Srbije, beogradskom operateru javnog prijevoza GSP. Ponuda konzorcija uključivala je deset UC e-buseva kapaciteta 80 putnika, četiri električna punjača, dijagnostičke alate i obuku osoblja.Ključni kriterij prema kojemu je tvrtka pobijedila na natječaju bilo je vrijeme punjenja električnih autobusa, koje je bilo ograničeno na 7 minuta. Za razliku od skupih i teških baterija, čija masa dostiže i 2,5 tone, superkondenzatori funkcioniraju znatno jednostavnije, teški su 960 kg, a njihovo punjenje preko pantografa traje samo 8–10 minuta. To je dovoljno da autobus, zahvaljujući kapacitetu od 20 kWh, prijeđe oko 20 kilometara. Pokreću ga dva asinhrona Simensova elektromotora, čija snaga iznosi po 90 kW, uz maksimalni okretni moment od po 430 Nm, što je dovoljno za maksimalnu brzinu od 70 km/h. Čitava konstrukcija postavljena je na dvije ZF-ove osovine. Chariot Motors je mlada ali ambiciozna bugarska tvrtka koja razvija i sastavlja klasične akumulatorske električne autobuse, autobuse s pantografima (UC) duljine 12 i 18 metara, kao i druge UC aplikacije. Karoserije su proizvod Higera.U 2016. godini je u Beogradu pušteno u komercijalni promet prvih pet električnih autobusa Chariot UC. Od tada na liniji EKO 1 rade na temperaturama između -14°C i 40°C te svakodnevno od 5:30 do 23 sata. Godišnja kilometraža svakog autobusa je preko 62.000 km. Prema proizvođaču, u prvoj godini rada, e-autobusi Chariot nudili su 97,5 posto dostupnosti: veću od dizel ili CNG autobusa i trolejbusa. Chariot Motors tvrdi kako su troškovi održavanja samo četvrtina onih za dizelski autobus. Pored toga, Beograd očekuje isporuku 100 zglobnih autobusa na plin, jer Strategija Grada Beograda za smanjenje zagađenja podrazumijeva da do 2030. godine u javnom prijevozu više ne bude niti jedno vozilo koje koristi dizelsko gorivo.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

mate

Feniks #7558 u ranim jutarnjim satima 27.5. u Beogradu