Plaća Vozača gradskog/prigradskog autobusa u Njemačkoj?

Autor Lion's Driver, Srpanj 23, 2017, 22:37:18

Lion's Driver

Znači kao šta naslov kaže, zanima me plaćanje vozača autobusa u Njemačkoj. Kolike su razlike recimo vozit za BVG, MVG, SSB ili za neku manju firmu u manjem gradiću. Da li je isplativo recimo otić u manji gradić zbog broja linija i obujma posla? Neke uvjete sam saznao recimo poznavanje njemačkog A2 (pisat i govorit njem).

MAN truck bus

Pročitao sam na internetu ,da je plaća 2000€. Ako ideš u veći grad više ljudi,više gužvi,ali tamo nemaš posla s kartama jer su automati u busu. U većim gradovima novi autobusi,a u manjim malo stariji. Manji grad+manji obujam posla= manja plaća. Bio je video na internetu u kojem skupina Hrvata ući njemački u (ako se dobro sjećam) MVGu.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Lion's Driver

A kako onda možeš reć da je 2000 eura kad su već razlike. Ja imam info da je plaća u gradu Rottwielu 2300 eura + 24 € "dnevnica" noćna i subota 25% više, blagdan i nedilja 50% veća " dnevnica" i kad se sve oduzme opet ostane cca 2100-2300 eura za život a to mi je sumnjivo malo. Zato tražim odgovore ljudi koji znaju, koji će reć detaljnije i uvjete i plaće nekih firmi i isplativost odlaska na takav posao bio ogromni BVG ili neka firma iz gradića šta vozi po okolnim selima. Svaka točna informacija dobro došla  kava

Dreamwalker

Imaš na fb autobusi.org od prije par dana gdje se čovjek u komentarima javio iz Calwa s konkretnim brojkama, pa potraži ako već nisi vidio.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Lion's Driver

Prilista san sve slike do Čzminog  novog Tourlinera  i nisam još naišao  kava

Shole

Plaća je u većini slučajeva od 1700-2300 €.  Od tog moraš odbit stan koji pak varira od 400-1000 € ovisno o gradu/mjestu.  Muenchen je najskuplji za stanove, al su i plaće malo jače.  Nek dobiješ 2000€ prosječno,  odmah odbij prosječnih 600€ za stan to ti je 1400 € ostalo a da nisi još ništa pojeo ni benzina potrošio za na posao.  U najboljem slučaju možeš mjesečno ušparat nekih 700-tinjak eura, al isto tako računaj da ćeš živit ko pas.  Zaboravi na "komoditet" kojeg imaš u Hrvatskoj.  Neće ti bit svaki dan kuhano za jest,  prat ćeš se u nekakvim ubi bože kupaonicama,  nećeš nikamo izlazit jer je skupo nego ćeš se za fejs naslikavat sa limenkama pive koje si kupio u Lidlu. 

Lion's Driver

Znači generalno gledano i nije bajno stanje. Onda bolje traži posa u Prometa (on mi je najbliže), vozit svoju smjenu, niko te ne gleda, a plaća, nema veze šta kasni koji dan al dobiješ je, a vozači bježe. Ili vozit đake u Imotskom, prić 100 km dnevno za 3000 kn. A zašto bi živio ko "pas" ako imaš svoje radno vrijeme i nađeš normalan stan? Šta se izlazaka na zabave i pijanke tiče to ne radim ni ovdje  ;D

Shole

Na prehranu sam mislio.  Zaboravi gore na maneštre, i ostalo "na žlicu".  Pljeskavice,  pomfriji, kobasice .......  to se gore jede svaki dan.   Jedino je dobro ić ako ide cijela familija.  Sam čovjek ić gore to je loš potez

busfan

 Zasto moras ustediti 700eur ;D   Ne znam koliko je tacno to za dnevnicu 24eur, jer se u Njemackoj dnevnica od 24eur dobije samo ako si 24h na putu, a za linije mislim da ne dobijes dnevnicu uopste. Tako da odmah tu pricu uzmi sa rezervom.
Za plate zavisi koliko radis, ali dosta se razlikuje, mislim da u nekim graovima postoje ugovori koji svi prevoznici moraju postovati, ali generalno mislim da je satnica 12-15eur, 168sati prekovremeno 20%, nocni 25%, nedelja 50%, praznik 100%
To su ti sve brutto brojke, u Njemackoj ne mozes pricati o netto plati jer zavisi koja si porezna klasa.
Moje misljenje je da je u Njemackoj prilicno dobar standard za svakog radnika, samo je bitno naci ozbiljnu firmu

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole


Lion's Driver

#11
Izgleda da je onda samo bauštelcima i strojarima dobro gore, jer znam ih nekoliko i nitko ne gunđa, nego rade i ne misle se vraćat  ;D "Znam" i jednog što vozi autobus al on od djetinjstva živi gore a vozi dok ne počne spavat pa se i namlati štogod love. (Mislim da je u Stutgartu) A šta se tiče stanova nisam baš upućen osim što mi je jedan strojar (koji mi je i rekao ovo sve za Rottwiel) rekao da je on plaćao samo za sebe stan 250€, a sad kad mu je cura gore uzeo je malo veći. Također za informacije je pitao bivšeg vozača autobusa koji sad radi s njim na bagerima.

Shole

Ima jeftinijih stanova,  ali neznam kako da ti to opišem, imaš sobu i kuhinjicu, a kupatilo i wc ti je zajedničko sa još par takvih stančića.  Bjež ča, nikad neznaš ko se prao prije tebe, po čijim dlakama hodaš ..... kakvih boleština ima.  U toj kuhinjici si možeš paštu skuhat,  gulaš iz kantice,  pljeskavice ispeć.....  Više priručno nego prava kuhinja.  Ko što sam ti reko,  živit ćeš ko pas, puno tog se morat odreć da bi možda neki dinar uštedio.  Ako ćemo tako, onda ti bolje se probat u Prometa ugurat, ipak si doma i drugačije je to skroz.

A bauštelci nisu nikakvo mjerilo jer su navikli spavat svukuda i svakako se hranit.  Takva im je nažalost priroda posla.  Što se tiče vozača autobusa s tim nemožeš uspoređivat ni kamiondžije, a kamoli neka druga zanimanja

Lion's Driver

Navikao sam i ja radeći na kiperu bit po tuđim kućama al zgadilo me. Radije, kažem, u APZ za osnovicu i đake nego više tako, jedino za ne daj Bože da nemam izbora. A šta se Prometa tiče, tu bi se možda i mogao uvalit, al naravno...neka je 90 km od kuće trebao bi se raspitat o svemu ko i za njemačku jer valja opet nać stan, vidit koliko košta i bit siguran da ću moć plaćat sve na vrime inače "aj ća" na ulicu . Iako su mi draži gradski autobusi izgleda da su mi za sad jedine donekle normalne opcije čim za koji tjedan položim  tražit posao u Autopoduzeću 7 km od kuće ili u Promet Makarskoj

busfan

U Njemackoj ne mozes naci (pristojan) stan za 250eur, ali ipak kazem da mozes imat dobar standard posebno ako imas volju raditi prekovremeno. Nije mi jasno zasto je vecina stranaca opterecena time koliko ce "usparati". Polako kad tek dodjes.
Sto se tice stanova, ne vjerujem ja ovim novinama, ovde nije niko gladan, cak ni oni koji nece nista da rade, ali generalno je mali izbor i ponekad je problem naci bilo kakav stan bez obzira na cijenu.

Nisu mi jasne te rasprave moze li se ziviti ili ne, pa ako se u Njemackoj ne moze gdje se onda moze??? Druga je stvar sta ko voli, ja se ne bih vratio u Bosnu ni da mi daju platu 5000 eur, moje licno misljenje je da u Njemackoj imas vece mogucnosti i za sebe i za dijecu, ma koliko cudno zvucalo bolji su odnosi medju ljudima i na kraju krajeva je "zdravija" sredina bez puno nerviranja nerviranja  i sl.
Ako volis radit i ako znas RASPOLAGATI SA PARAMA mozes si priustiti lijep zivot.

Ali konkretno da se vratimo na temu, ako si zainteresovan i znas malo Njemacki prijavljuj se na oglase, svako ko bude zainteresovan poslat ce ti uslove i primjer radnog ugovora, plata ili satnica ti je uvjek brutto i ako si neozenjen tj KL1 moras racunati da ces dobiti 40ak posto manje. Dnevnice nisu oporezovane.
Moje misljenje je da je jako dobar sajt Njemackog biroa
https://jobboerse.arbeitsagentur.de