Prije pohvala nego pritužba a bolje reći: prijedlog

Autor gaspa, Prosinac 04, 2007, 12:53:23

gaspa

Administratori i moderatori!

Vidite li vi kamo ovo vodi? Unatoč naizgled skromnom broju članova, neki od njih stvarno su genijalci, što po znanju, što po trudu. Nadam se da će priča potrajati, da se svi skupa nećemo prebrzo ispucatii da ćemo još dosta dugo imati materijala za obradu i raspravu.

Inače, ideja o forumu je odlična. Stalno netko novi ispuže ispod kamena na svjetlo dana,  dosad misleći da je u svom hobiju usamljen i kao takav na sramotu sebi i familiji, pa se čudom čudi koliko ima istomišljenika.

A sad o prijedlogu. Pokušajmo uvesti malo reda na stranice. Ne kažem da je sad nered, ali, kako će se društvo širiti, širit će se i teme, pa valja osmisliti kako ih nazvati i što u njih stavljati. Dakle, mislim da u okviru foruma govorimo o trenutnim prijevoznicima, prvenstveno u RH, i njihovom voznom parku.

No, polako se uvodi i sve više tema iz povijesti. Nekadašnji prijevoznici (nisu nužno direktno vezani s današnjim, npr. Transport iz Podravske Slatine ili Auto-poduzeće Sisak, OOUR PO Saobraćaj Velika Gorica), nekadašnji vozni park, nekadašnje linije. Sve češće će se pojavljivati i vozni redovi, sadašnji i bivši, vozne karte, tarifni sustavi i tko zna što još. Vozni redovi opet ne moraju biti vezani uz jednog prijevoznika. Zašto, naprimjer, ne bismo imali prikaz autobusnog prometa na jednoj relaciji, bilo međugradskoj, bilo lokalnoj, koji bi uključio sve prijevoznike? Npr. na liniji Ljubljana - Kranjska Gora  vozili su istovremeno SAP, Ljubljana Transport, Transturist, Creina i Avtopromet Gorica, pa je izdvojeni vozni red svakog od njih za tu relaciju pomalo beskoristan.

Možda bi se i putopisi dali nekako grupirati. Imamo lijep primjer iz JAR-a. Ja ću se pridružiti prilogom iz Ghane, toliko skromnim da teško zaslužuje zasebnu temu (3-4 slike i malo teksta), pa, kako je teško vjerovati da će tu temu netko ikad (ili u skorije vrijeme) nadopunjavati, možda bih uveo temu: Afrika. Pa svi koji prođemo onuda, stavimo nešto.

Dakle, hajd'mo smisliti neki naslov za ovakve (jednu ili više) tema iz prošlosti. Možda da, uz sadašnje prijevoznike, uvedemo temu Bivši prijevoznici? Možda da formiramo grupe: fotografije, tehnički podaci vozila općenito (nevezano uz prijevoznika), vozni parkovi s garažnim brojevima i rasporedima vožnji, linije, vozni redovi i vozne karte, linkovi na stranice s ovom tematikom, modeli (igračke za odrasle) itd.

Sad imamo raspored po prijevoznicima. Možda bi bilo dobro imati i podjelu po proizvođačima. Jer, priloga će biti svakim danom sve više i više.

Spada li u okvir ovog foruma i električni autobus, tj. trolejbus? Po meni da. Ali, recite i vi ostali.

Preraspodjelom tema i ujednačavanjem njihovih naziva možda bi se olakšalo i sortiranje i pretraga podataka, jer ima nas koji ćemo dati manji ili veći osobni doprinos, a ima, i bit će, samo zaljubljenika koji će se ograničiti na čitanje i downloadanje.

Dakle, razmišljajte. Predlažite. Činite. Sve u cilju napretka ovog foruma.

STIB

Citat: gaspa  u Prosinac 04, 2007, 12:53:23
Spada li u okvir ovog foruma i električni autobus, tj. trolejbus? Po meni da. Ali, recite i vi ostali.
Da, svakako. Iako se o trolejbusima često raspravlja i u okviru tramvajsko/željezničkih foruma, ne bi smjelo biti problema da se spominju i ovdje. E sad, da li ih staviti u jedan poseban podforum (kategoriju) ili ih samo spominjati u okviru grada/države o tome bi se moglo raspravljati...
Srećom (nažalost) u Hrvatskoj ih više nema, a najbliži (Beograd, Budimpešta, Italija,...) se uvijek mogu smjestiti u putopise.
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU