Rijeka City Card - novi sustav naplate

Autor Bocko, Siječanj 09, 2013, 18:15:37

mivano

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Novi-problemi-Citaci-u-autobusima-ocitavaju-pogresne-podatke-s-pametnih-kartica-Rijeka-City-Card?meta_refresh=true

"Muke korisnika usluga javnog gradskog prijevoza
Novi problemi: Čitači u autobusima očitavaju pogrešne podatke s ''pametnih'' kartica Rijeka City Card

Autor: Marinko Glavan   
Objavljeno: 27. veljače 2016. u 8:10

Čitač izbacuje poruku da iznos na kartici nije dovoljan, a korisnik je platio kartu. Iako su vozači Autotroleja dobili upute da im u tim slučajevima omoguće vožnju, putnike to izlaže neugodnostima

RIJEKA  Rijeka City Card ne prestaje zadavati muke korisnicima, ni pet godina nakon pokretanja tog očito preambicioznog projekta koji je Grad Rijeku i njegova komunalna poduzeća već stajao više od deset milijuna kuna.

Nakon što je početkom ovoga mjeseca, bez prethodne najave i bez suvislog objašnjenja iz gradske uprave, krenula zamjena postojećih RCC kartica novima, što je izazvalo goleme gužve i višesatna čekanja na prodajnom mjestu Autotroleja na Jelačićevom trgu, pokazalo se da u dobrom dijelu Autotrolejevih autobusa nove kartice čitač naprosto ne prepoznaje, ili krivo očitava podatke s njih, izbacujući poruku da iznos na kartici nije dovoljan iako je korisnik uredno platio mjesečnu prijevoznu kartu.
Ogorčeni korisnici

Putnike to izlaže nepotrebnim neugodnostima, iako su vozači Autotroleja očito dobili upute da im u takvim slučajevima ipak omoguće vožnju, pa je dio njih s pravom ogorčen što kartica na koju su u većini slučajeva morali satima čekati naprosto ne funkcionira.

Iz Autotroleja na naš upit o nemogućnosti korištenja kartica u njihovim autobusima kratko objašnjavaju kako validatori u određenom broju vozila ne prepoznaju nove kartice, zbog neodgovarajućeg softvera, te dodaju kako se na uklanjanju ove greške svakodnevno radi te će uskoro u svim autobusima validatori moći očitavati podatke s novih kartica, uz ispriku svim putnicima zbog nemogućnosti korištenja kartice.

Zamjena RCC kartica novima traje do kraja ovog mjeseca, za sve kategorije korisnika osim godišnjih radničkih karata, onih za umirovljenike starije od 65 godina te višemjesečnih kartica iz socijalne kategorije.

Skupi projekt

Projekt RCC kartica, zamišljen kao kartica kojom će se moći plaćati sve usluge gradskih komunalnih i trgovačkih društava, a u određenim trgovinama koristiti i kao kreditnu ili debitnu karticu, zasad je zaživio praktički jedino u sustavu Autotroleja, te na dijelu gradskih parkirališta, što je više nego poražavajuće s obzirom na utrošeno vrijeme i nemali novac. Još je poraznija činjenica da ni u Autotroleju kartice putnicima nisu omogućile jednostavnije korištenje usluga, primjerice mogućnošću plaćanja mjesečnih karata putem interneta, iako ta mogućnost službeno postoji, ali u praksi uglavnom ne funkcionira, pa putnici koji žele mjesečnu kartu i dalje moraju osobno na Jelačićev trg gdje ih čekaju redovi. Za takve katastrofalne rezultate deset milijuna kuna skupog projekta u gradskim strukturama, naravno, nije odgovarao nitko, niti je korisnicima ponuđeno pravo obrazloženje kao ni isprika."

Shole

Bio bi red da netko ponudi svoj mandat na raspolaganje.   Ne kažem da treba smjena, ni drvlje i kamenje,  al valjda bi netko trebao smatrat da je velikim djelom odgovoran za ovaj nered