autobusna stajališta

Autor Jasenko, Ožujak 04, 2011, 22:38:25

Jasenko

Možemo malo i o stajalištima, pokojoj info-tabeli ili nadstrešnici...

Jasenko

Sjećam se starih info-tabela na stajalištima osamdesetih koje su poput autobusa pratile plavu boju grada. Ovu su pribili na Karolini naopako na ogradu, na sreću izvorna boja još je tu.



Na Stoji su se poigrali zagasito crvenom (dobro da nije još odfikarena)



Stajalište na Busoleru, novi znak, nova info-tabela. Stari znak svjedoči o nekadašnjim vremenima. Ovaj je pozelenio.



Žuti je novije generacije s izvornom bojom, dakako i on davno zamijenjen. Ovog su ipak sačuvali u funkciji, ne znam ima li ih još (kao i prethodnih) Stajalište Monte Paradiso.



Ako netko zna još koju lokaciju, nek javi.


Jasenko

Busoler. Nadstrešnica koju su po gradu zamijenile one novije generacije. Ima ih duž Istre, no ne znam ima li ih još u f-ji Pulaprometa.


Jasenko


Jasenko

Sačuvane stare (yu) plave info-tabele promjenom gradskog grba (žuta i zelena) prebojane su u zeleno. S vremenom su zamijenjene i sekundarno korištene u druge svrhe.
Evo jednoe. Nekoliko stotina metara od stajališta u Šišanu, u dijelu ex vojne zone.


Jasenko

Ako malo pogledamo stajališta gradskih i prigradskih linija, vidi se neusustavljenost - po pitanju info-tabela, nadstrešnica, ugibališta... Razumljivo je da financije ne omogućavaju da svako stajalište u gradu ima nadstrešnicu, rovarenje po pločniku da se napravi ugibalište (apsurdno), no na nekim stajalištima, osim (ne znam kako bih to stručno nazvao) ispisane oznake BUS na asfaltu nema ničega, čak ni plavog prometnog znaka koji upućuje na postojanje stajališta (primerice kod kampa Puntižela). U samom gradu stajališta s jedne strane kolnika imaju nadstrešnicu (s malom info-tabelom unutar) dok stajalište s druge strane (za suprotni smjer) ima samo veliku info-tabelu (na stupu) uglavnom s reklamom na drugoj strani. Kako u centru, tako i izvan njega. No, i u strogom centru, ispred Arene, stajalište je označeno plavim obavijesnim znakom za stajalište s priheftanim voznim redom. Možda sam ja neusustavljen pa ne razumijem njihovu logiku :o

Da ne duljim, evo koja fotkica.

U Barbarigi su sami putnici nadopunili stajalište.



Na izravnoj (ljetnoj, uglavnom uvdenoj za sezonske radnike) liniji od Pule do Medulina i natrag, posebno aktivnoj osamdesetih, postojalo je i stajalište na skretanju prema selu Šikići.





nexus

Citat: Jasenko  u Ožujak 22, 2011, 22:39:43
U samom gradu stajališta s jedne strane kolnika imaju nadstrešnicu (s malom info-tabelom unutar) dok stajalište s druge strane (za suprotni smjer) ima samo veliku info-tabelu (na stupu) uglavnom s reklamom na drugoj strani. Kako u centru, tako i izvan njega. No, i u strogom centru, ispred Arene, stajalište je označeno plavim obavijesnim znakom za stajalište s priheftanim voznim redom. Možda sam ja neusustavljen pa ne razumijem njihovu logiku :


Logika je, po meni, sasvim jasna - koliko god neke gradske linije bile više ili manje kružne pa službeno uglavnom ne postoje A i B smjer, u stvarnosti je prilično jasno na kojim se stajalištima većinom čeka bus, a na kojim se većinom samo izlazi. Na prvima je nadstrešnica nužna, na drugima je u većini slučajeva (izuzev presjedanja i čekanja neke kružne vožnje) suvišna. I dok se negdje ta logika prati (Stoja, Veruda, Vidikovac itd.), negdje je promjenom smjera linije poremećena (Jurja Žakna u Šijani) i tebala bi se čim prije ispraviti selidbom nadstrešnice, a negdje nikad nije ni postojala (npr. Giardini u smjeru sjevera ispred Max Mare, potez Valkane-Streljana i još neka slična mjesta gdje nadstrešnice nema, a stane i potrebna je). Destak nadstrešnica ne bi smio Gradu biti problem nabaviti.

Jasenko

Prihvatljiva i logična pretpostavka, mogu se složiti. Stajalište na Giardinima (Max Mara, Ghetaldus) samom zgradom (br. 15) koja natkriva dio pločnika, dobilo je poveću nadstrešnicu, i to od samog početka - tu i nije prijeko potrebna. No, Sisplac je uistinu problem.

Jasenko



Stajalište na Valkanama (linija 1) iz pravca Stoje.



Kupalište Valkane, zbog  radova trenutno neaktivno stajalište, odnosno prema obavijestima Pulaprometa: Zbog zatvaranja Ulice Veruda, u dijelu prema kupalištu Valkane, od četvrtka 02.12.2010. preusmjerava se promet autobusa na linijama 4 (Veli vrh-Valkane-Veli vrh) i 6 (Jadreški-Valkane-Jadreški) na način da će obje linije prometovati Ulicom Ljudevita Posavskog. U ulici Ljudevita Posavskog postavljena su stajališta u oba smjera  i to u njenom gornjem dijelu, neposredno prije skretanja u Ulicu Velog Jože. Stajališta su označena prometnim znakom.