OMSI - Bus simulator igra

Autor 1A, Ožujak 08, 2011, 19:59:57

MAN SU220

Citat: mateo  u Studeni 29, 2012, 14:12:22
gdje mogu kupiti ili naručiti igricu
ne moras je kupovat skini je!

staypp83

"The difference between stupidity and genius is that genius has its limits." - Albert Einstein

MAN SU220


sendipula

Živjela 184-ka!

MB Citaro


MAN SU220

Gdje nađeš ove autobuse i kako.ih ubacis???

MB Citaro

imaš na omsi.cz modove, samo u google napiši omsi bus mods i pregledaj

DJ_ZG

Prije tjedan-dva sam skužio kako napraviti križanja u 3ds max-u pa sam trenutno u punom pogonu da napravim jednu zagrebačku liniju. Pošto više gravitiram istočnim linijama i taj dio grada mi je puno poznatiji tražio sam neku koja ne bi bila prekomplicirana za prvi put.
Tako sam odlučio napraviti 214.
Trasa je ravna, bez brdovitog terena (a svi znamo kako tereni i ceste u OMSI-ju stvaraju glavobolje), i nije pretjerano dugačka za modeliranje.

Trenutno sam završio sva križanja i ceste do Resničkog gaja. Modelirao sam aveniju Dubrava, križanje sa ulicom Klin, Koledinečka, Čulinečka podvožnjak i kružni tok na Resničkom gaju.
Za sad ide dobro, ali ne znam što ću napraviti po pitanju zgrada. Mislio sam uzeti postojeće iz programa, ali onda ne bi bilo baš realno... Modeliranje zgrada i drugih objekata bi mi produžilo posao za dosta pa se još premišljam.

Na kraju, plan mi je završiti 214, a onda planiram u postojeću mapu ubaciti neke druge linije sa istog prostora. Najvjerojatnije će to biti 223 linija za koju ću modelirati obadva terminala Dubravu i Dubec. Nisam ih htio odmah dok se ne istreniram na lakšim modelima.
Eto, da znate što se sprema. Mapu ću objaviti na službenom forumu, aussiex i vjerojatno ovdje tako da ćete biti pravodobno obaviješteni :)

MB Citaro


DJ_ZG

Citat: MB Citaro  u Veljača 19, 2013, 20:16:57
zanimljivo

Već skoro dvije godine planiram ovo ali do sada je bilo izvedivo modeliranje samo preko Blendera (kojeg sam neuspješno pokušavao kontrolirati jer su sve kontrole kamera i navigacije drugačije i neintuitivne). Nedavno vidjeh jedan timelapse na youtubeu tipa koji je napravio križanje u 3ds maxu pa sam skinuo filmić, usporio ga maksimalno i skužio što treba. Na kraju sam ga uspio pronaći na aussiex forumu i dao mi je link za 3ds max export plugin koji radi odlično.
Prvi model je bio u najmanju ruku jadan pa sam se nekoliko puta vraćao na njega da ga doradim. Čak i sad kad sam dosta završio vidim neke greške koje ću morati ispravljati.
Najteže je zapravo stavljanje tekstura pogotovo rubnika, ali sa vježbom sad imam dosta automatike kojom prilično brzo sve poligone razdvojim i složim teksture.

Podvožnjak Branimirove mi je do sad bio najzanimljiviji za raditi. Pošto je prevelik, podijelio sam ga u dva dijela, sa Google Eartha snimio teksturu i stavio je na zidove tako da izgleda prilično realistično... a tek što se može zaletjeti busom to je prava zabava :)

Evo vam i par screenshotova ako nekog zanima:
Koledinečka gledano u smjeru istoka: http://i.imgur.com/FSTJflu.jpg
Čulinečka-Dubrava,stajalište 210, tramvajske pruge nema zasad: http://i.imgur.com/HNw4cKH.jpg
Čulinečka prije podvožnjaka: http://i.imgur.com/idQv1aS.jpg
Pogled iz podvožnjaka prema jugu (teren ponegdje izviruje to će se popraviti): http://i.imgur.com/XwxN1m6.jpg
Kružni tok na Resničkom gaju (dodao parking da malo bude zanimljivije): http://i.imgur.com/dDHIdQf.jpg

Zasad tolko, pa ako što bude nejasno pitajte.

MAN SU220

A kako ubacis mapu i autobuse u igricu?

DJ_ZG

Citat: MANsu220  u Veljača 19, 2013, 21:31:10
A kako ubacis mapu i autobuse u igricu?

Mapu i autobuse uopće nije problem ubaciti.
Karta ide u direktorij u kojem je igra u kojem postoji direktorij pod nazivom maps. Bitno je da ta karta koju ubacuješ isto bude u direktoriju koji je obično naziv karte. Unutar tog direktorija su podaci o broju tilesa (iliti pločica po našem) i podaci o svjetlosti i objektima koji se koriste. Svi ti fajlovi moraju biti u tom jednom direktoriju koji je naziv mape a ide u maps folder.
Autobuse ubacuješ u direktorij Vehicles.
Ako želiš koristiti autobus u nekoj mapi onda moraš kopirati .hof datoteku iz direktorija nekog drugog autobusa. Hof datoteke sadrže informacije o stanicama, terminalima, linijama, i potrebne su da bi IBIS sustav funkcionirao. Bez hof datoteke putnici neće ulaziti u autobus jer autobus nije "prikačen" na tu liniju.

Novije karte imaju dosta novih objekata koji su u međuvremenu modelirani, svi ti objekti idu u direktorij Sceneryobjects. Unutra su po direktorijima raspoređeni objekti, i hrpa .sco datoteka u kojima su upisane specifikacije, koordinate, teksture, i slično.
Ukoliko postoji neka nova cesta ona ide u direktorij Splines.

Za svaku kartu bi trebalo pisati koji novi objekti idu i gdje se mogu skinuti. Ali čak i ako ih zaboraviš, OMSI bi te trebao obavijestiti da se neki objekti nisu učitali.

Dakle, karte idu u Maps, autobusi u Vehicles, objekti u Sceneryobjects, ceste u Splines.
Ako je još što nejasno, pitaj pa ću probat malo detaljnije objasniti.

minimoto

Lp
Koji konventer koristiš za pretvorbo iz 3dsmax . Ja koristim kW X-port pa uvjek ne radi najbolje jer mi okrene teksture.
Pozdrav

DJ_ZG

Probavao sam ih i ja par pa nijedan nije napravio što sam htio, pogotovo to sa teksturama... Uglavnom tip mi je dao link od neke japanske stranice: http://mofo.pns.to/wibs/#5
U principu ne možeš razumjet ništa osim linkova za download. Samo skini verziju za koji program imaš i stavi ga u plugin folder, meni za 2012 radi bez ikakvih problema. Ako budeš zbunjen oko export postavki javi pa ću napraviti screenshot kako mi je on preporučio da ih namjestim.

minimoto

Lp
Hvala za link, sam ga inštalirao. A moram da ti kažem da mi ne radi kao treba, teksture pretvori pravo, ali sence nisu realne. Tako da sada malo kombiniram sa različnimi konventorji.
Pozdrav