LPP - Mestni promet

Autor LPP driver, Prosinac 29, 2007, 01:23:14

Majstor

Cijenjeni kolega Monshishi molim te pojasni kako Zet utječe na kupovinu u Lpp a ni sami ne možete birati vozila i drugo Vaši su se pohvalili sa cifrom od 9,45 mil Eura za 29 buseva pa daj podijeli jel to više od 205 ili 285 000 € koliko ti tvrdiš i daj ne brani se i ne mudruj Conecto je bolji al samo tebi

Ipak su Vas oženili !
Samo mi sudite pošteno !

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Majstor

Ok 285 000 € + pdv

Koliki je porez u Slo
Samo mi sudite pošteno !

Majstor

LP Monshishi
"Onaj MAN ima nalepljenu takvo reklamo za GARMIN, da izgleda kao staklo u staklu.
Onaj Turkich airlines je MB CITARO II gb.162, kupljen iz lagera, ili ga je koji kupac naručio pa je tražio takve retrovizore, a poslije ga nije uzeo, zato i nije u bojama LPP"

Autor minimoto
Samo mi sudite pošteno !

voznik


conecto

Izgleda da je monshishi ipak malo preosobno shvatio kad sam ja za Conecto II napisao da je meni taj auto bezveze (jer me citirao u svom postu). Priznajem, kriv sam zbog toga jer nisam objasnio zašto (MENI OSOBNO, dakle moj osobni stav koji nitko drugi ne mora prihvatiti), pa se želim ispričati monshishiju i bilo kome tko je to shvatio na sličan način!
Pa da probam objasniti!

Nije meni Conecto II bezveze kao autobus već politika Mercedesa među modelima. Po mom mišljenju, pošto se autobusi ionako rade po narudžbi sva jeftinija oprema mogla se dati kupcima na raspolaganje i kod Citara i na taj način postići isto tako povoljna cijena. Npr. ta jeftinija tabla, ili ti retrovizori na granama koji se ionako mogu naručiti kod Citara iako su to rijetki slučajevi. Mogao se i dio proizvodnje takvih Citara preseliti u Tursku zbog jeftinije proizvodnje pod uvjetom da kupac zna gdje je vozilo proizvedeno i u skladu s tim bude i cijena (slično postoji kod Travega). Jer...
...mislim da je Mercedes takvom modelskom politikom izgubio u ponudi klasični gradski autobus (što je bio prvi Conecto) za koji također postoji interes na tržištu, autobus je na lošim cestama čvršći u odnosu na niskopodne a cijena je još manja. Najbolji dokaz je MAN Lions Classic kojeg se MAN ne odriče i još se dobro prodaje. MAN ga je još malo razvio pa je nastala od njega low-entry verzija Lions City LE. Još mi je više žao Conecta sa stepenicama pošto je u takvoj izvedbi po meni daleko bolji od turskog MAN-a koji je živi kamion za voziti, položaj za volanom nikakav, pod i stepenice previsoki. Sve to je kod bivšeg Conecta bilo daleko bolje i prihvatljivije riješeno, pa da ga je Mercedes ostavio i još tu i tamo malo osuvremenio novom tehnikom i malo kozmetike mislim da bi više dobio na tržištu (uz eventualne jeftinije mogućnosti kod Citara ako se traži baš niskopodni).
A Conecto - i novi i stari - je oduvijek prije svega model za istočna tržišta. Ipak, stari Conecto sam viđao i u Njemačkoj što znači da je i tamo našao kupce. Za novog čisto sumnjam da ćemo tamo moći vidjeti?!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: monshishi  u Siječanj 31, 2010, 13:33:45
Ako ne upoštevaš armature i još nekih razlika, što je sad ZET-ov Citaro drugčiji od našog Conecto? Jer ja smatram naš Conecto bolje opremljen od vašog Citaro, za bitno manje para....

Armatura je takva zbog cene. Nije pitanje jeli teško staviti VDO Continental armaturo u bus, ali bitna je razlika u ceni. Pa zato neki proizvođači imajo sad opcijo svoje armature po VDV standardu: MAN, Scania,... i to samo zbog cene!!!!! Zašto je Scania napravila svojo novo VDV armaturo ako jo može kupiti kod VDO Continentala? Ali kad je pitanje cijena, onda se u bus stavi ono što je najeftiniji za proizvođača. I kod Conecta nema opcije za ovo armaturo. Također nemaš izbor broj i tipa vrat, ili klime, i tako dalje... Ali na kraju razlika u cijeni je več nego očitna...

Ako bih bila sad ova armatura takav problem onda bi vozači rajši vozili Ikarbus sa ovo armaturo nego Conecto sa MB armaturo? Pa veruj, da kod nas nitko vozač nije tako glup, nikada... Što znači, da bi bilo lijepo ako bih jo imeli, ali nije to takav problem što se to žele sveposuda predstaviti.

Pa za vozača je bitno, da može sa vozačkog mjesta resetirati ventile nad vratimi, ako netko nad vratima aktivira varnostni ventil! Šta čem ja sa 300 tisoč + evrov vrednim busom, ako trebam svaki put ponazad po vozu, da ročno obrnim ventil!?

Ili senčenje na levi strani vozila kod voznika. Levi senčnik ne pokrije potpuno območje kot levog ogledala. Ali kad sonce sije malo iznad ogledala pa ti sije pravo u očima. Pa koji problem je sad tu urediti!? Malo si pogledaj na slikama, gdje je Lj. župan za volanom, i vidjet češ da imamo levo staklo blindirano. Pa to je 100% bolje bitno za vozača nego nešto drugo. Opet, imaš skupo vozilo ali sonce ti još uvijek sije u glavo, genialno!



Neki proizvođači su ponudili svoje armature kao alternativu za VDV, ali nude mogućnost izbora. Kod Mercedesa izbora nema - za Citaro samo VDV, a za Conecto ovo što ima. MAN nudi svoju tablu koja ljepše izgleda (i ne vjerujem da je jeftinija, a ne štela se s volanom), ali VDV je po ergonomiji i pristupačnosti prekidača zakon po mom skromnom mišljenju. Ali ne očito samo po mom jer po Austriji sam u većini Lions Citya vidio VDV, a imaju ga i naši iz 2006. godine.
Ne vidim smisao usporedbe da bi vozači radije vozili Ikarbus nego Conecto samo zbog VDV-table. Nismo čak ni mi vozači ovdje tako glupi, nekim slučajem i mi vozimo godinama vozimo nove MAN-ove i Mercedese pa imamo neka iskustva.
Ako već uspoređuješ autobuse LPP-a i ZET-a za tvoju informaciju - na svim našim novim Citarima, Lions Cityijima i Citelisima također možeš s vozačkog mjesta resetirati sigurnosne ventile!
Što se tiče sunca, to je istina, osobito kod Citara, ali i to se narudžbom može riješiti. Ima mnogo primjera po Europi pa i kod nas, npr. riječki Citari.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: Majstor  u Siječanj 31, 2010, 22:11:52
Ok 285 000 € + pdv

Koliki je porez u Slo

Firmama se taj porez ionako odbija u vidu troškova poslovanja pa on realno ne ulazi u cijenu autobusa.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: monshishi  u Siječanj 31, 2010, 13:33:45

Kod nas se avtobusa ne kupuje, nego zmaga oni koji je jeftiniji. Ako bi bio Ikarbus 1000 evrov jeftiniji od Citara II, onda bi normalno bio glup, da ne bih uzeo Citara, ali kad bi na našom tenderom bio toliko jeftiniji, onda ga mi moramo uzeti, bez obzira, da bi bio samo 1000 evrov jefitniji.
Još jednom, "kupiti" bilo koje vozilo kod nas NIJE MOGUČE!

Pa Ljubljana ti je isto nego Holandija, onda uzeti nešto drugo nego D-N-R bilo bi potpuna glupost. Pa ako imaš u menjaču TopoDyn, onda ti ne može šaltati između 3. in 4. brzinu, jedino ako ga vozač ne zna voziti i ga forsira do kraja. Je li imate TopoDyn kod vaših ZF menjača? Jer ako nemate onda netko kod vas na zna nabavljati vozila.



Kad bi ovo prvo zaista bilo istina, po Ljubljani sigurno ne bi vozilo toliko Mercedesa i MAN-ova jer oni na takvom natječaju gdje je cijena jedini kriterij ne bi nikada prošli. Većina konkurencije je jeftinija od njih, ne samo Ikarbus.
Ali sam ja čuo od ljudi u npr. Scania-Slovenija da se na natječaje za gradske buseve u Sloveniji pokraj Mercedesa i MAN-a nema smisla uopće javljati i trošiti vrijeme i novac. Ili kao što kod nas kažu - ne javljaj se na natječaj koji nisi sam pisao! Dakle, nikakva razlika između Hrvatske i Slovenije, može se uvrijediti tko god hoće, ali sve drugo su bajke!

I ne znam kakvo je to čudo u tom TopoDyn programu. Ako je tako nezamjenjiv i dobar zašto ga onda odmah ne stave u sve mjenjače? Mi ZF imamo samo u Irisbusima, u početku je to bilo koma, sad kad su ih reprogramirali dobili su 6. brzinu i posve drugačiju strategiju šaltanja. Ne znam jel to taj TopoDyn, ali kod npr MAN-a i Mercedesa s Votihom 4 brzine tipka 3 je zakon na cestama gdje po zavojima voziš brzinom oko 40 km/h koja varira za par km/h gore-dolje bez obzira ako je i ravno. Naravno, možeš i pipkat lagano po pedali gasa, ali ni to kod svakog busa nije jednako jednostavno. Npr. naše MANove uvijek lako izvučeš bez šaltanja naniže i kad padne ispod 1000 o/min, Mercedes je puno osjetljviji kad dodaš gas, obadva imaju Voith.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

voznik

#54
Tako je dobio posao i Dumida iz Maribora, koji nam je dobavio 5 komada Irisbusa. Doduše, ovo su jetra, večih od njih nema.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sl/4/4b/IMG_1617.jpg

421

Citat:Naravno, možeš i pipkat lagano po pedali gasa, ali ni to kod svakog busa nije jednako jednostavno. Npr. naše MANove uvijek lako izvučeš bez šaltanja naniže i kad padne ispod 1000 o/min, Mercedes je puno osjetljviji kad dodaš gas, obadva imaju Voith.
U vezi Mercedesa s Voith mjenjačima: ovisi da li je u "power"modu" ili "spar modu". U spar modu isto "izvlači" pri malim okretajima, dok je u "power"modu osjetljiv kao da je stalno u kick-downu.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

MAN-a lako izvučeš i s 800 okretaja čak i dok je u "poweru" (kao što svi naši busevi uglavnom i jesu)!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Bilo je ovdje govora da su u Ljubljani autobusi bolje opremljeni nego u npr. Zagrebu. Evo jednog dokaza - još su MAN NG xx2 (pretpostavljam 272 pošto je "Ljubljana ravna kao Holandija tako da im je dovoljan D-N-R) pojedini imali klimu.



E sad mi samo nije jasna jedna stvar! Zašto noviji NG xx3 u Ljubljani iako zglobni imaju samo jednu klimu, a stariji imaju dvije (moram priznati da nisam to još vidio na zglobnim busevima osim na ovim ljubljanskim)



A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

shef

Negdje sam čitao da je u ovu seriju kod nekoga u Sloveniji (Prebil?) naknadno ugrađena klima jer je to bilo puno jeftinije od tvorničke. Nadam se da to netko od "insidera" može potvrditi ili demantirati.
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

minimoto

Lp
Shefe imaš pravo. Svi NG 312 imajo daknadno ugrajenu klimu od firme Pebil. U neke so ju ugradelivi tek lansko ljeto, jer tada kad su bili kupljeni još u Ljubljani nije bio pogoj da avtobus ima klimo. Isto so ju naknadnu ugradili i u MB405g. Tako imaju svi niskopodni zglobnjaci sada klimu.
Pozdrav