Vandalizam

Autor tramvajac 92, Prosinac 27, 2012, 20:34:08

tramvajac 92

Vandalizam općenito u autobusima.
Za početak dva primjera iz Podgorice:
Citat:  Vijesti
Linija 22
Srednjoškolci demolirali autobus za Mataguže

Grupa srednjoškolaca demolirala je autobus Gradskog saobraćaja "BLT", nakon što je vozač zaustavio autobus i pozvao policiju zbog eksplozija petardi u vozilu.

Šef saobraćaja Janko Bulatović ispričao je da su đaci ljuljali autobus - harmoniku, a potom bacali petarde, pa je vozač bio prinuđen da se zaustavi kod Logističkog centra "Voli", na putu iz Mataguža ka Podgorici.

Nakon što je vozač pozvao policiju, huligani su počeli da lome sve pred sobom u zadnjem dijelu autobusa, u kojem je bilo pedesetak putnika koji su u podne krenuli iz Zete.

Bulatović je rekao da je juče iz autobusa koji je saobraćao na liniji 22 iščupano 14 sjedišta, da je jednim pogođen automobil koji je tuda prošao i da je čak i krov harmonike probijen.

"Prvo su nasilno otvorili zadnja vrata, a onda su počeli da izbacuju sjedišta iz autobusa i lome držače i stranice. Jedno sjedište, koje su bacili kroz prozor, udarilo je auto u pokretu, ali na svu sreću niko nije povrijeđen. U zadnjem dijelu je ostalo samo jedno sjedište koje nijesu izbacili. Iščupano je 14 sjedišta, uspjeli smo pokupiti samo tri, a i krov su probili šipkama koje su iščupali. Potpuno su opustošili zadnji kraj autobusa", rekao je Bulatović, istakavši da je pričinjena velika šteta i da će autobus najmanje dvadeset dana biti van upotrebe.

On je istakao da će podnijeti krivičnu prijavu protiv neidentifikovanih počinilaca.

"Već smo podnosili više prijava, ali još ništa nije riješeno. Morao sam poslati drugi autobus, jer ovaj više nije upotrebljiv", kazao je Bulatović.

On je istakao da su se incidenti i ranije dešavali na toj liniji i da vozači često moraju da zovu policiju da smiri putnike.

"Vijesti" su nedavno pisale o hororu na liniji 22, kada je vozač zaustavio autobus na Zabjelu i pozvao policiju, jer je grupa srednjoškolaca u bacala petarde, ljuljala dupke punu "harmoniku", pušila, vrištala i galamila...

Vlasnik preduzeća "BLT" Božo Bulatović tada je kazao da da je takvo ponašanje srednjoškolaca učestalije pred Novu godinu i da vozačima nije svejedno da voze narod dok im petarde pucaju oko glave.
http://www.vijesti.me/vijesti/srednjoskolci-demolirali-autobus-mataguze-clanak-106677
Citat:  Vijesti
Vozači nemoćni
Srednjoškolci u autobusima na liniji 22 bacaju petarde, puše, vrište...

"Podnijeli smo prijavu policiji, pa će se pronaći počinioci. Kad mu roditelj plati odštetu za majstore i vozilo koje ne radi, onda će sve biti drugačije"

Grupa srednjoškolaca u dupke punom gradskom autobusu sa oko 170 putnika baca petarde, ljulja autobus čas na jednu, čas na drugu stranu, puši, vrišti i galami... To nijesu scene iz filma, već uobičajena slika od početka decembra u autobusima na liniji 22 koji u večernjim časovima saobraćaju prema Matagužima.

Rijetki putnici stariji od osamnaest godina negoduju i prozivaju đake zbog nevaspitanja, a vozač "harmonike", nemoćan da bilo šta drugo učini, poziva policiju. I tako iz noći u noć...

Vlasnik preduzeća "BLT", koje vozi prema Matagužima, Božo Bulatović kazao je "Vijestima" da "nema mnogo vajde" od toga što policija dođe i pribilježi štetu koju su djeca napravila, pa se odlučio na konkretnije korake.

"Podnijeli smo prijavu policiji, pa će se pronaći počinioci. Kad mu roditelj plati odštetu za majstore i vozilo koje ne radi, onda će sve biti drugačije", smatra Bulatović.

Vozač Milan Uskoković je prošle sedmice morao da zaustavi autobus na Zabjelu i pozove policiju, nakon što je grupa đaka toliko ljuljala "harmoniku" da su mnogi putnici strahovali da će se prevrnuti. Vlasnik preduzeća "BLT" Božo Bulatović smatra da djeca bacaju petarde utvrđujući ko je jači i ko je šerif u selu On je istakao da je takvo ponašanje srednjoškolaca učestalije pred Novu godinu, kada djeca bacaju petarde "utvrđujući ko je jači i ko je šerif iz sela".

Bulatović je naglasio da vozačima nije svejedno da voze narod, dok im petarde pucaju oko glave.

"To je rizično i opasno za vožnju", kazao je Bulatović.

Koliko je teško voziti u takvom okruženju najbolje zna vozač na liniji 22 Milan Uskoković.

On je prošle sedmice morao da zaustavi autobus na Zabjelu i pozove policiju, nakon što je grupa đaka toliko ljuljala "harmoniku" da su mnogi putnici strahovali da će se prevrnuti. Tvrdi da ne može da preduzme ništa drugo, sem da pozove policiju.

"Malo su prestali od kada dolazi policija, ali me je strah da će se, ako prestanu da dolaze, dešavati iste stvari. Teško je voziti u tim okolnostima. Pred Novu godinu đaci se potpuno promijene, za 180 stepeni... Mi znamo tu djecu iz viđenja... Ipak, ne možemo zbog velikih gužvi tačno da prepoznamo koje je dijete bacilo petardu, ili koja grupa je zaljuljala autobus", rekao je Uskoković.

Bulatović smatra da djeca možda misle mogu da rade šta god hoće, a da im niko - ni tata, ni mama, ni učitelj, ni policija - ništa ne može.

(Foto: Vesko Belojević) "U ovo vrijeme i u ovom vijeku to je neprimjereno. Bili smo i mi mladi, pa nijesmo smjeli uraditi ništa slično", kazao je Bulatović.

On je istakao da osioni đaci, umjesto da čuvaju autobuse, nanose veliku štetu, lomeći stolice na kojima sjede i oni i njihovi roditelji.

"U Njemačkoj kupim vozilo staro petnaest godina, koje izgleda kao da nije korišćeno. Poslije godinu dana vožnje kod nas, potpuno drugačije izgleda", kazao je Bulatović.

Bulatović je rekao da na gradskim linijama imaju manje problema, da se desi da sjedište bude ispisano, ali nije rijetkost da građani "izrešetaju" autobus, najčešće grudvama, ali i kamenicama.

Novović: Žele da su u centru pažnje

Pedagog Radoje Novović smatra da novogodišnje raspoloženje i prateća atmosfera utiču na ponašanje i emocionalne i kognitivne reakcije svih, pa i omladine i djece.

"Takvo ponašanje kod određenog dijela omladine predstavlja nezadovoljenu potrebu za slobodom, zabavom i moći koju treba da ispolje pred generacijom ili vršnjačkom grupom. Oni sad koriste tu priliku i ambijent da bi bili u centru pažnje i da bi bili glavni, da se zabavljaju, imaju slobodu izražavanja...", kazao je Novović "Vijestima".

On je istakao da većina te potrebe zadovolji na društveno prihvatljiv i konstruktivan način, dok "određeni broj populacije to pokušava da zadovolji na ovaj način".
http://www.vijesti.me/vijesti/srednjoskolci-autobusima-liniji-22-bacaju-petarde-puse-vriste-clanak-104652
Koji su to debili