Plinski autobusi

Autor NP-549, Studeni 10, 2009, 11:31:09

dragec52

Samo kratak osvrt na pitanje kako je moj poštovani koleg zadovoljan sa busom. VRLO ZADOVOLJAN a detaljniji opis i utisak slijedi kad se još na miru popričamo.

Boki651

#31
Kako ja imam dobru sestru, zna ona sta brat voli pa je za mene uslikala unutrasnjost busa i snimila video, ali imam problema s uploadom






Sto je ovo s lijeve i desne strane od natpisa izlaz?


421

Mlaznice za grijanje/hlađenje.Naime kroz te otvore se distribuira zrak klima uređaja.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

STIB

Citat: Portos  u Studeni 12, 2009, 11:58:15
Sada Autotrolej ima priliku napraviti punionicu CNG plina, nabaviti autobuse, a plinom bi mogao puniti i druga CNG vozila
Pa da, mogli bi zagrebački autobusi na punjenje u Rijeku (naravno, vlakom  ;))
::|
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Berlingo

Evo i dvije od mene,slikane u voznji.U 5-6 dana 3 slike ZET-a iz Rijeke.To ce mi se dogoditi drugi puta nakon 100 godina.



Ovo meni nije ruzan bus,ali za plin definitivno nisam!

1A

Dizajn je bljak. Onaj bijeli sa prve strane je prva liga, barem dizajn. Na plin... Onako, prije ne nego da.

dragec52


Pošto već ima dovoljno fotki " plinskog busa" ovo je od mene sve. Dizajn je interesantan i nije dosadan. Kad će Rijeka i Autotrolej dobiti svoj vlastiti bus neznam ali nadam se ubrzo.
I prije su dolazili busevi na testiranje i probne vožnje ali nisu izazvali ovoliki interes što putnika što članova našeg foruma.

421

Moje je mišljenje da Rijeka nije ,zbog brdovitosti, zahvalan izbor za Citelisa CNG.Solo možda da ako bi imala motor od zglobnog s 310 Ks.I ZF  mjenjač koji je sad ugrađen  u 793 bi trebao  biti podešen drugačije nego za ZG.
Možda bi VOITH bio bolji, ali trebalo bi to sve temeljito ispitati.
Najbitnije je da se ne ponovi ZG greška vezana uz dopunu plinom.Punionica MORA biti izgrađena PRIJE dolaska buseva(ako će dolaziti!).No nemojte se baš veseliti busevima jer završno sklapanje, a naročito završna kontrola je daleko ispod razine koja postoji kod konkurencije.   
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Berlingo

#38
Ovo je mijesto za rasprave i svako ima pravo na svoje misljenje. Meni nisu ruzni. Gledao sam ih vec islikao po Zagrebu.Nekom smeta sta iza pise Iveco. Ali ja cu opet ponoviti da u takvim vozilima (kamion ili bus) nebi uvodio plin. Uostalom, ovo je forum. Pisite.

Shole

Anketa je provedena na premalom broju ispitanika (17) da bi nešto predstavljala ova razlika između 64.7% i 35.3%.  Trebalo bi barem 50 glasova.  Hmmm plin !? Činjenica je da se treba okrenut nekim alternativnim gorivima, a sad dal je to prirodni plin dalo bi se diskutirat.  Bilo je već riječi o hibridima ali bojim se da smo previše skeptični prema najnovijim tehnologijama.  Budimo sretni da se i plin prihvati.  Kao što je kolega 421 objasnio, trebalo bi jako dobro proučit puno stvari prije nego se odlučimo na takvu investiciju.  Vjerovatno bi za početak došlo 10 ili 20 zglobih Citelisa jer ruku na srce solo buseva nam stvarno ne treba trenutno.  Uz pretpostavku da se izgradi punionica (GDJE??)  i to na vrijeme, ne gine nam minimalno još godina dana ako ne i više dok prve ne ugledamo na cesti u Rijeci. Druga stvar je kako će se ti autobusi uopće ponašat u prometu brdovitom Rijekom (ne vjerujem da se ovim testom od par krugova na 4 i 7A došlo do nekog zaključka), a pitanje je dali je netko uopće upitao gospodina Stjepana Sorolu: reci nam Stipe kako taj autobus uopće ide i kako se ponaša uzbrdo Kumičićevom ili Vukovarskom i dalje prema Pehlinu.  Treća stvar je njihova autonomija, odnosno da li će taj Citelis kad ga napunimo na predviđeni tlak moć izdržat 3 smjene (jutro/srednja/noć) na recimo liniji 7, ili će se desit ko u Zagrebu da ih moramo stavaljat na kraće smjene (2 ili 2+1/2) ili pak na prekidne.  U tom slučaju je korist od novih autobusa jednaka nuli

conecto

Što se tiče punionice, ali i radione propisi za plin su vrlo strogi. Uoči njihova dolaska u ZET u radionu se ugrađivala dodatna ventilacija.
Meni je glupo da ga vozi na probi samo jedan vozač, trebalo bi ga voziti više vozača da se čuju različita mišljenja. Isto tako, možda je sad krivo vrijeme, trebalo bi ga probati ljeti dok se pali klima, a svakako bi trebalo probati zglobni bus jer ipak ima razlike.

Citat: Berlingo  u Studeni 12, 2009, 21:48:50
Ovo je mijesto za rasprave i svako ima pravo na svoje misljenje. Meni nisu ruzni. Gledao sam ih vec islikao po Zagrebu.Nekom smeta sta iza pise Iveco. Ali ja cu opet ponoviti da u takvim vozilima (kamion ili bus) nebi uvodio plin. Uostalom, ovo je forum. Pisite.

To što na njemu piše Iveco? Iveco ima veliko iskustvao s CNG-om i kompletnu svoju pogonu nudi s tim pogonom, pa tako i teretna vozila: Daily, Eurocargo i Stralis (kamion, ne tegljač). Ako pribrojimo i srodni Fiat oni nude tvornički i osobna vozila na CNG kao Multipla. Taj motor uopće u Citelisu uopće nije loš, ima i dosta momenta na niskim okretajima (iako ipak manje od dizela), ali treba paziti s izborom mjenjača, no čini se da je novim upravljačkim programima i taj problem riješen.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

lukica

vozio sam se u oba dva i moram reć da su izvana jako  lijepi i ovaj bijeli je jako lijep, dobro vuče i čuja se samo tiho "zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz", ali je ovaj bijeli jako loš iznutra i ružen...( moje mišljenje). I voli bi reći da su ovo prvi busevi u Rijesi koj imaju rampu za invalide...

tramvajac 92

Šta vaši citari nemaju?

lukica


Shole

Moje mišljenje je da bi izgradnja nekakve punionice bilo čisto bacanje para u vjetar dok se ne izgradi nova garaža na Srdočima, a to bi u prijevodu značilo da do daljnjega nećemo gledat plinske autobuse.  I to po mogućnosti još jako dugo jer garaža na ovoj lokaciji odgovara doslovno svima koji su zaposleni u Autotroleju.  U samom centru je, znači da oni koji radi u garaži imaju kamo izać i na marendu i u dućan, i blizu im je bus za doma, vozačima je jednostavno doć na posao, smjene se mjenjaju 3 minute hoda od garaže.....  Zamislite kolege vozači da je garaža na Srdočima.  I sad ajde ti recimo sa Škurinja odi na posao u jutranju smjenu.  Ideš svojim autom jer službeni kombi ti ide pola sata prerano, a onaj drugi ti je prekasan.  Odvoziš svoju smjenu recim ona šestici, mjenjate se na fontani u 11:00 i ti moraš ić na Srdoče po svoj auto.  JAKO DOBRO, nema šta