Samoborček - novosti i rasprava

Autor Tomek, Studeni 21, 2007, 01:09:41

415 ul


sofer29

Kakva je sad to zavrzlama od 1.8??
Svatko svoje pokaze i linije,pa kaj ce sad ekipa putnika imat po dva pokaza??? russian_roulette

415 ul

Navodno se sve razdvaja, Autoturist dobiva svoje, Samoborcek svoje linije, no jos nista nije sluzbeno

415 ul

Na stranici Autoturista pise da od 1.8 preuzimaju linije na području grada Samobora, onda ce Samoborcek ocito Jasku i okolicu

Portos

#1264
https://www.radiosamobor.hr/2022/08/04/otvoreno-pismo-gradonacelnice-prijevozniku-samoborceku-eu-grupi/

OTVORENO PISMO GRADONAČELNICE PRIJEVOZNIKU – SAMOBORČEKU EU GRUPI

OTVORENO PISMO GRADONAČELNICE PRIJEVOZNIKU – SAMOBORČEKU EU GRUPI

Poštovani,

s obzirom na probleme u javnom prijevozu te ponovnom i još većem nezadovoljstvu naših građana, prisiljena sam obratiti Vam se putem otvorenog pisma. U posljednjih godinu dana smo održali niz sastanaka i razmijenili velik broj dopisa i informacija s ciljem da javni prijevoz bude prilagođen vašim novonastalim poslovnim okolnostima, ali nikako ne na štetu građana. Moj osobni stav i stav Grada Samobora Vam je poznat – pomažemo i spremni smo pomoći poslovnim subjektima u novonastalim situacijama, ali su nam uvijek građani i javni interes na prvom mjestu. Zbog toga me neugodno iznenađuju Vaši opetovani jednostrani postupci kojima prije svega građane kao korisnike Vaših usluga dovodite u neizvjesnost i neugodne situacije. Zbog toga Vas i javno želim pozvati na profesionalnost i odgovornost u sredini u kojoj radite i živite. Na kraju, ako radite na štetu vaših korisnika, u konačnici ćete i Vi biti na gubitku.

Ukratko ću navesti kronologiju događaja vezanih uz javni prijevoz te sastanaka s Vama:

Od trenutka stupanja na dužnost gradonačelnice Samobora krenula sam intenzivno raditi na rješavanju problematike vezane uz javni prijevoz koja je u Samoboru prisutna dugi niz godina. Stari i dotrajali autobusi koji su neodgovarajući za prijevoz putnika, visoke cijene u odnosu na kvalitetu usluge, ukidanje broja polazaka na linijama, nedolazak autobusa u terminima polazaka samo su neki od problema koji se vežu uz javni prijevoz. Od prvog trenutka sve se to komuniciralo prema Vama kao prijevozniku te se krenulo raditi na rješavanju tih problema. Sada, nažalost ostaje dojam da Vi kao prijevoznik uopće niste bili spremni na suradnju, već ste u svojim postupcima kontinuirano provodili samovolju i sve Vaše odluke su bile jednostrane bez želje za dogovorom. Upravo to se pokazalo i početkom prošle školske godine kada je zbog Vaših postupaka nastao opći kaos u funkcioniranju prijevoza.

Da razjasnim, koncesionar na području Grada Samobora za komunalni prijevoz je poduzeće Autoturist s kojima ste Vi nekada uspješno surađivali. Dogodilo se to da je Vaše poduzeće Samoborček (s kojim je Grad nekada također imao poslovni odnos) otišlo u stečaj te Grad nije imao nikakvu pravnu osnovu nastaviti suradnju s Vašim novoosnovanim poduzećem Samoborček EU Grupa na koje ste prebacili poslovanje i dopusnice za međužupanijski prijevoz, ali niste mogli i koncesiju za lokalni prijevoz. Sve je funkcioniralo dok ste Vi imali dobre poslovne odnose s poduzećem Autoturist te su Vas oni angažirali kao podizvođača. Prošle godine je, prema informacijama koje smo dobili od Vas, ta suradnja prestala iz Vaših osobnih razloga i svatko od Vas (Autoturist i Samoborček EU Grupa) krenuo je voditi svoju poslovnu politiku, nažalost na štetu svih građana i Grada. Zbog takvog odnosa početkom prošle školske godine našli smo se u velikom problemu jer su Vaši vozači Samoborček EU Grupe tjerali školsku djecu iz autobusa. Ponovo su problem međužupanijske linije koje se nastavljaju na lokalne linije. Najveći problem je bio na liniji Bregana-Samobor koja pokriva prijevoz djece dvije osnovne škole. Uz to i linije prema Rudama, Kladju i Medsavama. Obavijest o tome da nećete surađivati te da nećete voziti školsku djecu ste nam poslali neposredno pred sam početak školske godine. Tada je drugi prijevoznik, Autoturist, kako bi pomogao djeci i Gradu te smirio cijelu situaciju uveo dodatne linije na tim relacijama i pokazao da se zajedničkim naporima određeni pomaci na bolje ipak mogu napraviti. To je bio izrazito mukotrpan proces na kojem se danonoćno radilo jer je rješenje bilo potrebno odmah. Sve se dogovaralo s ravnateljima škola kako bi se polasci na tim dodatnim linijama uskladili s rasporedom u školama te dodatnim aktivnostima. U toj situaciji se pokazalo koliko ste nezainteresirani za suradnju i da Vas nimalo ne zanima dobrobit građana Samobora, već samo Vaš osobni interes i inat. Nakon toga se situacija malo smirila, ali problemi su i dalje postojali i mi smo se bavili njihovim rješavanjem.

Pokrenuli smo postupak nove studije javnog prijevoza, odradili sastanke s Ministrom, sa Županijom i radili sve da se napokon riješi taj problem.

Nakon nekog vremena, u proljeće ove godine, ponovo smo se zbog Vas našli u problemu. Bili smo na sastanku na kojem ste nas došli informirati kako će Vaše cijene rasti i to za 30 posto. S obzirom na to da niste koncesionar s kojim Grad ima poslovni odnos zbog prethodno navedenih razloga, a imate dopusnice na međužupanijskim linijama koje Vam je izdalo Ministarstvo te nad kojima mi nemamo ovlasti, ponovo je Vaša odluka bila jednostrana bez mogućnosti pregovora. Nezadovoljstvo građana koje je zbog neodgovarajuće usluge iz dana u dan sve veće, u tom trenutku je postalo još veće i krenuli su s peticijom. Vas ni tada nije bilo briga i doveli ste građane i Grad u još goru situaciju.

Posljednja situacija, kada je problem dodatno eskalirao, bila je krajem srpnja. Dobili smo informaciju od prijevoznika Autoturista o Vašem razdvajanju na međužupanijskim linijama. Vi čak ni niste smatrali potrebnim da nas o tome obavijestite, već ste obavijest uputili na lokalne medije koji su nas potom kontaktirali po tom pitanju. Toliko o korektnosti Vašeg odnosa prema Gradu Samoboru kao instituciji te želji za suradnjom na dobrobit svih građana Samobora. Tada smo Vas mi pozvali na sastanak i tražili obrazloženja zašto se to radi i što to znači za putnike i Grad jer ta situacija je ponovo stvorila probleme za naše građane. S obzirom na to da ste se odlučili podijeliti s drugim prijevoznikom na međužupanijskim linijama, najveći problem je što će na nekim linijama putnicima biti potrebna dvije mjesečne karte jer Vi ne želite jedinstven digitalan sustav naplate (u kojem je uz dostupne tehnologije jasno evidentirano tko je vozio i koliko putnika te je moguća pravedna raspodjela sredstava između Vas i Autoturista). Odluku ste krenuli primjenjivati od 1. kolovoza 2022., ponovo nam ne ostavivši prostora za djelovanje s obzirom na to da smo tek nedavno dobili ovu informaciju.

Uza sve to, od 1. kolovoza 2022. krenuo je dodatan kaos što na samom Autobusnom kolodvoru, što u prodaji mjesečnih karata. Svojevoljno ste došli na Autobusni kolodvor te izmjestili table za perone i polaske autobusa iako autobusni kolodvor nije vaša imovina. Nastao je opći kaos jer su putnici čekali autobus na peronu s kojeg polazi godinama, a autobus je išao s nekog drugog perona.

Poštovani, ovim putem Vas pitam odakle Vam pravo i ideja da se ponašate na takav način? Ponašate se kao da je Autobusni kolodvor Vaše vlasništvo. Uz to do mene dolaze informacije te upiti građana koji su željeli kupiti mjesečnu kartu da im je na prodajnom mjestu rečeno kako im ne mogu prodati istu, da se za to jave u Grad jer smo mi krivi za to što je očito laž.

Poštovani, ponovo vas pitam kakav je to način i zar Vas nije sram poslovati na takav način? Svaljivati odgovornost i krivnju za svoje postupke na mene kao gradonačelnicu i na Grad. Čim su takvi upiti i informacije došli do mene, uputila sam Vam dopis i tražila obrazloženje.

Poštovani, ovim putem Vas još jedanput pozivam na razum i korektan odnos za dobrobit naših građana, a Vaših putnika. Pritom, da Vas podsjetim, koristite autobusni kolodvor koji je u vlasništvu Grada, sva autobusna stajališta koja su u vlasništvu Grada te Grad sufinancira javni prijevoz. Naravno zbog toga imamo puno pravo očekivati korektnu suradnju i partnerski odnos isključivo i samo zbog dobrobiti naših građana, a Vi svakim svojim postupkom izazivate sve veći bijes građana. Kao gradonačelnici to mi je nedopustivo, ja sam na strani građana i uvijek ću se boriti za njihova prava. Sve što Vas tražim je da se držite ugovornih obveza i profesionalnog poslovnog odnosa. Ni manje ni više od toga.

Molim Vas da shvatite da smo došli do krajnje granice strpljenja i za Vaš neprofesionalni odnos, jednostrane odluke i lošu komunikaciju nećemo više imati niti malo razumijevanja. Ne ulazim u razloge i motive Vašeg ponašanja, no to morate riješiti na neki drugi način, a ne da Grad Samobor i građani budu taoci Vaših privatnih odnosa. U cilju zaštite javnog interesa i prava građana ja ću poduzeti sve što bude potrebno.

Srdačan pozdrav,

Gradonačelnica Grada Samobora

Petra Škrobot

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

415 ul


MAN464

AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

415 ul

Poslali su priopćenje gradonačelnici Samobora di su dosta optužili Autoturist zbog svih ovih podjela


tramvajac 92

Trakavica ide dalje. kava
Usput budi rečeno, ovo je samo jedna od firmi...
SAMOBORČEK d.o.o., Brisano   14.03.2016.
SAMOBORČEK TURIST d.o.o., Brisano 15.04.2015
SAMOBORČEK GP d.o.o.,   Aktivno
SAMOBORČEK TOURS d.o.o., Brisano 25.05.2015.
SAMOBORČEK EU GRUPA d.o.o. Aktivno

smogovci.bbb2

#1270
Gradonačelnica je iz HSS-a?
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

C2


sniff

166 neaktivna preko dvije godine, a 196 godinu dana.
Primitivnim računom starost prigradskih buseva, ne računajući S315GTHD, crnog Sprintera, Craftera i VW T4/5, ispada 19 godina. Nikad gore rekao bih.

415 ul

Setre 419 su trenutno na prigrad u najmlađe, 2007 godiste, i trenutno nista nema da bi mlađe stiglo

415 ul

Kaze gosp.Božo da su nabavili 15 novih buseva i minibuseva,za minibuseve znamo ,buseve ne,te da od iduce godine uvode elektronsku naplatu karata