Zalutala bez izlaza u Bosni... :(

Autor slucajna prolaznica, Prosinac 01, 2015, 13:47:03

slucajna prolaznica

Stigla u Bosnu prije par sedmica. Nisam kupila povratnu kartu, jer nisam znala kad cu nazad. Sada kada gledam prevoz do Skandinavije- to je dzungla odavde. Gledam i kombinovani prevoz, npr da do EU stignem sa nekim autom ili autobusom, a da onda udatle uzmem avion koji je jeftiniji i da usparam i malo sati putovanja.

Mislim da su bus karte do Skandinavije preskupe, pogotovo u odnosu na avion.
Razmisljam da li bi se bolje isplatilo bus-prevoznicima, da naprave nekakav aranzman do juga Njemacke, pa onda odatle da Deutche Bahn do Malmea, sa Deutche Bahn cini mi se kosta oko 30-40 € do Skandinavije?

Razmisljam i zasto nema vise ovakvih ponuda, od strane naroda sa Balkana?
Pogledajte. Doduse, jeste da sve ide na povjerenje ili slicno, ali moglo bi se mozda nekako napraviti neka sigurnost. Da li ima ovdje iko sa iskustvom ovog prevoza...? 
https://www.blablacar.rs/

Evo jos jedan link, mozda nekome posluzi...
http://www.rome2rio.com/s/Sarajevo

Evo jos jedan link:
https://gomore.dk/

Da li postoji neki link u Bosni, koji je detaljan za sve bus prevoze koji idu van zemlje, i za ove koji ulaze na zeljeznicke stanice, i za ove druge koji staju pored? 

Ovi gore linkovi, kada bi se prosirilo znanje o njima, mozda bi bilo vece sanse da se ide sa nekim komsijom koga poznajes, ili sa prijateljem od prijatelja, kad bi puno naroda to koristilo, ovaj zna ovoga od povjerenja, onaj zna onoga od povjerenja... ? 

Moram da udjem u EU za koj dan, izgleda da ce me ispasti skupo u zadnji momenat.
Sta bi sa Bosna Airlines, bankrotirali?

Avioni iz Tuzle idu oko podne,a voz ili bus tek stize kasno u Tuzlu odavde... Rjesenje da ne moram nociti u Tuzli?

Da li postoji ikakve informacije da se nazovu- koje bi mogle informisati o svim busevima koji idu van zemlje? Informacije na zeljeznickim stanicama su haos, a doduse, i radnicima tamo se najradije ne prica sa potencijalnim putnicima... Postoji li turisticki info i u kojim gradovima? Zasto internet stranice nekih gradova nisu opdatirane sa detaljnim informacijama, da turisti mogu da usparaju vrijeme?
U ovoj zemlji je jos uvijek sve razbucano... ?

tramvajac 92

Može se u etapama nešto naći, recimo za 35€ možeš naći autobus od Zagreba do Minhena bez problema. Može i za manje, ali to je već druga priča. Od Minhena do Malmea ne mogu naći kartu za vlak ispod 100€. Znači, iz Zagreba 135€. Plus još karta do Zagreba, ispadne sigurno preko 150€.

http://voznired.akz.hr/VozniRed.aspx je dobra stranica za sve linije koje dolaze u Zagreb.

Hrvatska je u EU, ali to ne mjenja puno na stvari ako ti je cilj Skandinavija.

Dreamwalker

Pozdrav :)

Zrakoplovno, balkan je dosta loše povezan sa Skandinavijom. Iz Tuzle leti Wizz Air prema Skandinaviji, iz Zagreba se može najsjevernije do Copenhagena. Bosna airlines više ne postoji. Iz BiH ima nešto autobusnih linija za Skandinaviju, ali to je višednevno putovanje, vjerujem i jako zamorno. Što se tiče putovanja automobilom i dijeljenja troškova s nekim, ja osobno ne bi išao u tako neki deal. Čisto radi tog (ne)povjerenja kojeg danas nikako ne možeš imati skoro u nikoga.

Kolega tramvajac je stavio cifru od 150 Eura, ali ima i puno vožnje. Malo sam pogledao opciju da prespavaš u Tuzli i da onda letiš za Malmo s Wizz Airom. Spavanje + karta ako ju kupiš danas za sutra košta cca 150 eura. S tim da ako kupiš kartu za Wizz Air danas, ali da ti je let recimo 9.12., spavanje + let ti koštaju cca 100 eura. A daleko ćeš se manje umoriti.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

slucajna prolaznica

#3
Hvala na odgovorima.

A gdje da pogledam da prespavam na sigurnome u Tuzli, a da to ne bude u nekom skupom hotelu, da bi se moglo i bolje isplatiti naspram drugih troskova?
Kada se slijece u Tuzli, vidim sad da ima neki prevoz do Sarajeva za 20 €, sa "P-airbus.com".


Racunam da je udobnije putovati sa Deutche Bahn preko cijele Njemacke, nego sa busom... Onda od Berlina i Hamburga pa do Skandinavije, postoji "Europa Special" karte za jedno 40 € ...
http://www.bahn.com/i/view/GBR/en/prices/europe/europa-spezial.shtml

Kombinacija da zakoracim u Hrvatsku (EU) je takodje moguca, samo da predjem granicu u EU prije nekih datuma mi je vazno... Inace sam gledala i voz od Hrvatske do vrha Njemacke, ali nisu balkanske webstranice toliko profesionalne sa detaljima kao one vani... Na ovoj sad stranici vozni red iz Hrvatske, sam sad nasla kartu za oko 250 BAM u jednom pravcu.

One kao low budget avio karte malo zezaju, jer mi ovamo najcesce putujemo sa velikim prtljagom, tako da te prtljag skoro ispadne skuplji nego avio karta ako kupujes u zadnji momenat... Drugi put idem samo sa rucnim prtljagom u kabinu, ima da kupim sebi drugi put odjece da mi stoji u BiH da nemoram da nosim svaki put...

Nije mi jasno zasto i ko je dopustio da BiH airlines bankrotira da bi se otvorio zracni prostor za turske avio kompanije i za Air Serbia do Skandinavije, koliko vidim oni su sve bosanske relacije malte ne ili vec preuzeli ili pokusavaju...(?) Ima neki Pegasus, ali s njime se dugo ostaje u Turskoj prije nastavljenog leta, meni je problem sto je i Turska van EU tako da nocenje tamo ne dolazi u obzir...

Od Minhena do Malmea izgleda ima ovaj bus, samo sto ne poznajem ikoga da se vozio s njime pa ne znam je li stranica sigurna?
https://www.flixbus.com/

Mozda nekome zatreba:
http://www.swedavia.com/malmo/to-from/bus/

https://shop.flixbus.com/search?route=Zagreb-Berlin-Sch%C3%B6nefeld+Airport&rideDate=05.12.2015&adults=1&children=0&bikes=0&departureCity=2205&departureStation=&arrivalCity=88&arrivalStation=471&currency=EUR 

Trazim i dalje jos malo, pa mi je vrijeme da se smislim kuda...   >hammer<    klinac

Mozda je zapravo najveci problem sto ima previse raznih ponuda. Samo sto nisu skupljene na jednome mjestu da bude laksi pregled...


Hvala na odgovorima!       kava 


Je li ovo ista sigurno?
http://meinfernbus.de/en

Inace pogledam uvijek prvo stranice aerodroma, da vidim ko leti i gdje, ali izgleda da zimi nema bas puno konekcija...
http://www.split-airport.hr/index.php?lang=en
http://www.mostar-airport.ba/
http://www.osijek-airport.hr/
http://www.beg.aero/en/strana/9851/scheduled-airlines
http://www.zadar-airport.hr/en
http://www.banjaluka-airport.com/index.php/lat/ 

Compare cheap flights, ako kome zatreba:
http://www.momondo.co.uk/?simigvis=MzcuNzkuNDE1ODI3MDI3NzUxNzUuMTQ0ODk3NzU3MzYxOC4yYTE2NTgwYg__*&currency=EUR&plr=false























Dreamwalker

#4
U ovu ponudu Wizz Aira koju sam stavio uključena je jedna velika torba težine do 32 kg + 1 torba koja ide u ručnu prtljagu. Za smještaj sam u google upisao "noćenje u Tuzli" i bacilo mi je neku cijenu koju sam stavio u izračun. Što se tiče flixbusa, oni su relativno novi na tržištu, ali stekao sam dojam da su dosta pouzdani. Autobusi su im do 7 godina starosti, pa nije ni to loše.

Edit: Meinfern bus je mislim isto pouzdan. Od aerodroma koje si linkala, nijedan osim BEG nemaju letove za van, ni jeftine konekcije.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

lussin

Meinfernbus i Flixbus su od nedavno spojeni u jednu firmu, a kao firma čini mi se da su jako dobri. Treba znati i da Meinfernbus nije jedna firma, nego skupina privatnika koji neke svoje buseve daju u službu Meinfernbusa