Razno (2)

Autor Paško, Kolovoz 29, 2016, 16:53:17

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/ude-u-autobus-pitas-ga-ima-li-masku-a-on-pocne-divljati-psovati-i-razbijati-tko-to-moze-kontrolirati-pita-se-direktor-prometa-miroslav-delic-1085462

Citat:Uđe u autobus, pitaš ga ima li masku, a on počne divljati, psovati i razbijati. Tko to može kontrolirati!?, pita se direktor 'Prometa' Miroslav Delić
PIŠE ANA FRANIĆ
20. ožujka 2021. - 19:40

Maske trebamo nositi prilikom ulaska u sve zatvorene prostore, ali i prilikom vožnje u javnom gradskog prijevozu. Znaju to već i ptice na grani.

Maske su nam postale neizostavan dodatak pa ih držimo u džepovima, torbama, ruksacima ili u automobilima, da su nam uvijek pri ruci. No, iznimaka uvijek ima.

U posljednje vrijeme, kada je riječ o javnom gradskom prijevozu, iznimke su postali mlađi putnici koji, čim sjednu, u pravilu u zadnji dio autobusa, skidaju maske. Bez obzira na apele vozača i ostalih putnika i na opet povećan broj zaraženih koronavirusom u našoj županiji, oni "guraju" po svome.

OKRŠAJI NAKON UPOZORENJA
Direktor "Prometa" Miroslav Delić nam kaže kako oni, što se tiče javnog gradskog prijevoza, nadziru ono što mogu.

- Vozač prilikom ulaska putnika u autobus upozori one koji nemaju masku da je moraju nositi, ali, nažalost, nekada takva upozorenja dovedu do verbalnih okršaja. Primjerice, prošli tjedan, na liniji 60, vozač je upitao mlađu osobu ima li kartu i masku, a na to pitanje mladić je počeo iz čista mira psovati, podivljao je, razbio stakla na ulaznim vratima i izašao vani - govori nam Delić.

Dodaje kako i kontrolori prilikom pregledavanja karata upozoravaju one koji ne nose maske.

- Naš je prijedlog da se škole organiziraju na način da nastava ne počinje svima u isto vrijeme. Kada bi pomaknuli početak nastave za 15 minuta ili pola sata, došlo bi do smanjenja opterećenja na gradski prijevoz. Ovako svi učenici putuju u isto vrijeme i cijela školska populacija treba se prevesti u vremenu od pola sata - ističe Delić.

Hrvoje Mlikota, povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika u ovoj komunalnoj tvrtki, ističe kako je to problem koji je najizraženiji u udarnim terminima - ujutro između sedam i osam sati te od podne do 14 sati, kada su smjene učenika.

KONTROLE CIVILNE ZAŠTITE
- Vozači ne mogu to baš puno iskontrolirati. Kada mladost ulazi u autobus, nosi masku, ali kada dođu do kraja autobusa, gdje najčešće sjede, oni je skinu. Ne znam kako to kontrolirati, možda da pripadnici civilne zaštite češće kontroliraju autobuse i upozoravaju na kršenje mjera.

Nisam za novčane kazne jer mislim da bi i njihova upozorenja urodila plodom - govori Mlikota, dodajući kako je to problem koji postoji i u ostalim gradovima, ne samo u Splitu.

Savjetuje i starijim građanima da izbjegavaju vožnju u udarnim terminima ako im nije prijeko potrebno jer će tako sebe zaštititi.

- Upravo kako bismo osvijestili sve putnike obveze nošenja maski u javnom prijevozu, u suradnji s "Prometom" krenuli smo s kampanjom "Masku nosim, odgovorno se vozim". Cilj kampanje od samog početka je da putnici shvate kako svojim odgovornim ponašanjem mogu minimalizirati rizik prijenosa zaraze - poručio je Mlikota.

Problem je to koji je prisutan od samog početka obveze nošenja maski u javnom prijevozu, smatra i Ivan Barišić, član Radničkog vijeća "Prometa" i povjerenik radnika za zaštitu na radu.

- Mladi to inače rade. Imaju masku kada ulaze u autobus i prolaze pokraj vozača, ali čim dođu do kraja autobusa, skinu je. Problem je to od početka, samo se to prije nije primjećivalo jer je većina učenika imala online nastavu. Kada su se svi vratili u školske klupe, taj je problem postao izraženiji - kaže Barišić.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/split/radnici-prometa-na-pola-mandata-ocijenili-direktora-delica-od-400-ispitanih-samo-16-ih-nije-zadovoljno-sindikalci-izborio-se-za-nas-ne-damo-ga-1086279

Citat:Radnici 'Prometa' na pola mandata ocijenili direktora Delića: Od 400 ispitanih, samo 16 ih nije zadovoljno. Sindikalci: Izborio se za nas, ne damo ga!
PIŠE GABRIJELA RADANOVIĆ
24. ožujka 2021. - 09:33

Radnici "Prometa" nedavno su sudjelovali u nesvakidašnjem procesu, za hrvatske pojmove gotovo nezamislivom.

Naime, nakon dvije godine mandata na čelu te tvrtke, predsjednik Uprave i direktor Miroslav Delić proveo je anonimnu anketu među svojim zaposlenicima. Kako smo doznali iz poziva za sudjelovanje u izjašnjavanju, koji je bio izvješen i na oglasnim pločama, nedvosmisleno je najavljeno sljedeće:

– Ako većina od ukupnog broja zaposlenih bude smatrala da ne podržava smjer u kojem ide tvrtka, odnosno ako ne podržava rad predsjednika Uprave, onda će tvrtku vrlo brzo voditi netko drugi jer bi sve drugo bilo gubitak vremena, kako za predsjednika Uprave, tako i za radnike i za tvrtku – poručio je direktor Delić i time u ruke radnika svoj mandat stavio na raspolaganje.

OBEĆANO - ISPUNJENO
Prigodom dolaska u tvrtku Delić je najavio brojne aktivnosti i mjere koje možda neće biti ugodne, ali koje su bile neophodne kako bi se spasilo tvrtku koja je bila zrela za stečaj.

Obećao je da će na polovini njegova mandata radnici imati mogućnost dati svoje mišljenje o smjeru u kojem tvrtka ide, jasno poručiti što misle o upravljanju "Prometom" te se izjasniti je li do sada ostvareno sve ono što je kao direktor u planu oporavka tvrtke i najavio.

Izjašnjavanje radnika trajalo je tri dana, a od 603 zaposlena, pristupilo je njih 400, što je veliki broj jer tih nekoliko dana veći broj djelatnika, zbog raznih razloga te zbog organizacije rada, nije ni bio na poslu.

Od onih koji su pristupili izjašnjavanju, samo je 16 zaposlenika izrazilo nezadovoljstvo, što iznosi četiri posto od onih koji su se izjašnjavali, a 2,7 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Doznajemo da je određeni dio zaposlenika poručio da nema ni potrebe organizirati izjašnjavanje, a ni pristupiti izjašnjavanju, jer je sve vidljivo iz postignutih rezultata.

Kako na rezultate gledaju sindikalci, upitali smo Hrvoja Mlikotu, predstavnika radnika u Nadzornom odboru i potpredsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika u "Prometu", te Marija Jukića, povjerenika Sindikata hrvatskog vozača za splitskog javnog prijevoznika.

'NE ŽELIMO POLITIZIRANJE'
– Mene rezultat uopće nije iznenadio. U vrlo kratkom vremenu značajno smo podignuli materijalna prava radnika i napravili kolektivni ugovor koji je među boljima. Sve što je dogovoreno kolektivnim ugovorom ispoštovano je, isplaćuje se na vrijeme, čak i zaostaci.

Naš Sindikat vozača i prometnih radnika uvijek će stati u obranu takvog direktora i u budućnosti neće dopustiti da se njegova pozicija ispolitizira i da se tako vratimo sto koraka unatrag – poručio je Mlikota

Posebno je naglasio kako je, nakon dugogodišnjeg prozivanja i pregovora, upravo Delić taj koji je, među ostalim, realizirao potpisivanje Europske uredbe 1370.

– U vrlo kratkom roku je s jedinicama lokalne samouprave riješio tu uredbu o sufinanciranju javnog gradskog prijevoznika, što je bio jedan od temelja za sve do sada nabrojeno i odrađeno – kazao je i dodao da je direktor "Prometa" stabilizirao poslovanje tvrtke te da je "otvoren za razgovor sa svima".

'PODMETNUO JE SVOJA LEĐA'
– Ispostavilo se da su radnici prezadovoljni, pokazao se i iskazao u svim segmentima. Sa sindikatima se izborio za sve što je mogao i pokazao je da je najveći sindikalac u ovoj firmi.

Voljeli bismo, kad ode u mirovinu, da ostane raditi na pola radnog vremena – rekao je Mario Jukić, povjerenik Sindikata hrvatskog vozača za "Promet", ali nije stao na tome.

– Podmetnuo je svoja leđa za radnike ispred vlasnika, suvlasnika i vjerujem da će radnici sigurno iza njega stati ako kojim slučajem dođe do smjene vlasti, time i smjene direktora, kako to već ide u politici. Mislim da ovdje to više ne bi dobro prošlo – uz osmijeh je naglasio Jukić.

Miroslav Delić: ''Nije to ništa posebno, samo sam ispoštovao naš dogovor'

– Ne bih posebno komentirao izjašnjavanje jer se radilo o dogovoru mene i sindikata nakon što sam preuzeo tvrtku u teškoj situaciji. Prigodom moga preuzimanja tvrtke radnici su bili sumnjičavi jer su se direktori često mijenjali, a stanje tvrtke nije se poboljšavalo. Prva sumnja im je bila uopće oko razloga moga premještaja iz "Čistoće", kao ponajbolje gradske tvrtke, u "Promet", koji je bio u predstečajnoj situaciji.
Osim toga, bili su skeptični i oko plana oporavka jer sam im prezentirao da ćemo u tri ili četiri godine napraviti totalni preokret u tvrtki, što im je bilo čudno – navodi Delić.
Ističe kako je zatražio od radnika da mu dopuste provođenje plana oporavka tvrtke, a zauzvrat im je obećao da će na pola mandata imati priliku odlučiti je li se provelo sve što im je najavljeno.
– Mislim da ne treba od ovoga raditi nešto posebno – rekao je Delić, zahvalivši zaposlenicima na golemoj potpori.

Hoće li i ostali direktori slijediti Delićev primjer?

Vodeći se ovim primjerom, poslali smo upit direktorima svih gradskih tvrtki i javnih ustanova jesu li spremni provesti anketu među svojim zaposlenicima o tome jesu li zadovoljni njihovim radom, provođenjem aktivnosti i planova. Tražili smo da nam kažu jesu li spremni odustati od direktorske pozicije u slučaju da više od polovine radnika ne bude zadovoljno smjerom u kojem ide tvrtka. Njihove odgovore objedinit ćemo u zajedničkom tekstu.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

400 osoba. Ajmo reći vozači i tehničko osoblje.
Onih 200 vjerovatno u administraciji nitko nije ni pitao. Njima je i za vrijeme krize, kad je Promet napustilo dosta vozača, bilo vrlo dobro.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Intouro

Pitalo se sve djelatnike, a ovi koji nisu odgovorili, su djelatnici na bolovanju,neki na slobodnim danima,a neki jednostavno nisu stigli ili nisu htjeli.

Paško

Ploče s voznim redovima autobusa na Splitu 3 fotografirane prije nekoliko sati. Kome je palo na pamet da ih isprinta u puno užem formatu nego ranije?! Pa valjda su njihova glavna publika ljudi koji inače ne koriste Prometovu internetsku stranicu, dakle, ponajprije penzioneri. Njima format s duplo manjim brojevima sigurno ne odgovara. O onoj na drugome dijelu stanice ne treba trošiti puno riječi. Staklo je toliko prljavo da se uopće ne daju pročitati ni ti manji brojevi. Znam da stanice nisu u Prometovoj ingerenciji, ali postavljanje papira u ovakvo "okruženje" stvarno nema smisla.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

tramvajac 92

Zanimljivo, kako su ispirintali vozni red linije koja uopće ne prometuje (prva slika, prva skupina voznih redova, dolje, sredina)

Paško

Zato što ta linija inače prometuje par puta dnevno, ali je privremeno obustavljena dok se učenici ne vrate u klupe.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Kakvi su ovo autobusi na renderima, Ikarbusi? MAZ-ovi? ;D Šalim se, lijepo je vidjeti nešto konkretno i o budućoj garaži nakon godina najava. Još kojih 5-6 godina i možda postane realnost. bus123

https://slobodnadalmacija.hr/split/ekskluzivno-predstavljamo-buduci-kompleks-prometa-na-dracevcu-danas-derutna-bivsa-vojarna-a-sutra-svemirski-brod-za-autobuse-1096264

Citat:Ekskluzivno predstavljamo budući kompleks 'Prometa' na Dračevcu: danas derutna bivša vojarna, a sutra 'svemirski brod' za autobuse!
PIŠE GABRIJELA RADANOVIĆ
4. svibnja 2021. - 21:48

Dovršeno je idejno rješenje "Prometova" garažno-servisnog kompleksa na Dračevcu, čija je procijenjena vrijednost oko 50 milijuna eura.

Ekskluzivno vam predstavljamo kako bi trebao izgledati kompleks koji će se smjestiti na sjeveroistočnom dijelu bivše vojarne, odmah uz postojeću brzu cestu Split - Klis.

Miroslav Delić, direktor "Prometa", rekao je da su trenutno u fazi ishođenja lokacijske dozvole te izrade projektnog zadatka za izradu glavnog i izvedbenog projekta, a proteklih osam mjeseci radilo se na pripremi dokumentacije za preseljenje garažno-servisnog kompleksa na novu lokaciju na Dračevcu.

- Aktivnosti i radnje za navedeni projekt izgradnje novog kompleksa smo intenzivirali u jesen prošle godine, kada smo potpisali ugovor s Gradom o našem preuzimanju svih prava i obveza vezanih za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Mogu reći da je uloženo dosta truda i znanja u dosadašnju izradu potrebne dokumentacije jer je trebalo razraditi mnogobrojne tehničke i operativne detalje - rekao je čelni čovjek tvrtke javnog gradskog prijevoznika.

Kompleks bi se trebao smjestiti na građevinskoj čestici površine 30.000 metara četvornih. Osim nulte razine, predviđene su i dvije podzemne etaže, a ukupna korisna površina budućeg kompleksa je otprilike 70.000 kvadrata.

SVE ŠTO AUTOBUSU TREBA...
Delić je objasnio da bi se na razini prizemlja nalazio ulazni dio, prometni uredi, stanica za tehnički pregled, postaje za punjenja različitim vrstama goriva, servis za pregled vozila i manje popravke, radionice za održavanje i popravak autobusa, lakirnica, posebne radionice za popravak plinskih i električnih autobusa, prostori za Upravu i druge zaposlenike...

Ukupna kvadratura navedenih objekata na nadzemnom dijelu kompleksa iznosi 19.200 metara četvornih. Cijeli sustav je, dodao je, složen tako da prati tehnološki proces, i to od povratka autobusa s vožnje i ulaska u kompleks pa do ponovne spremnosti za novu vožnju.

- U podzemnom dijelu kompleksa, na dvije etaže, predviđeno je 35.000 kvadrata korisne površine - na prvoj podzemnoj etaži predviđena je samo garaža, odnosno parking za autobuse, dok bi se na drugoj etaži dio koristio za parking autobusa, a dio za parking osobnih automobila. Ukupni kapacitet podzemnih garaža predviđen je za parkiranje oko 190 autobusa te oko 400 osobnih automobila - otkrio je Delić.

Zanimljivo je naglasiti da je predviđena instalacija fotonaponske elektrane te da svi objekti u navedenom kompleksu budu prekriveni solarima. Proizvedena energija bila bi dostatna, ne samo za potrebe funkcioniranja budućeg kompleksa, nego i za napajanje budućih električnih autobusa.

MOGUĆA NADOGRADNJA
- Također, u pripremi dokumentacije ispunjen je i još jedan zahtjev Grada da se sukladno DPU zone Dračevac osiguraju infrastrukturne pretpostavke kako bi se eventualno, sukladno potrebi, mogao dograditi dio za moguće preseljenje Prometne policije, tvrtke "Split parking" te Centra za upravljanje prometom.

Iako smo do sada već odradili zahtjevan dio posla, trebamo biti svjesni da nas u budućnosti čeka još puno aktivnosti te da će biti potrebno nekoliko godina kako bismo odradili posao, kako na pripremi potrebne dokumentacije, tako i na gradnji samog kompleksa - naglasio je Delić.

Napomenuo je da bi prema okvirnim procjenama stručnjaka za pripremu i gradnju navedenog kompleksa bilo potrebno oko 50 milijuna eura, ali dodaje da će nastojati i za ovaj projekt, ako ne sva sredstva, onda najveći dio financija osigurati preko bespovratnih EU sredstava.

- U tom cilju smo već odradili nekoliko sastanaka s nadležnim institucijama te za sada imamo pozitivne povratne informacije, a mislim da nije potrebno naglašavati da bi izgradnja ovakvog modernog i funkcionalnog kompleksa bila na ponos i našoj tvrtki i svim suvlasnicima na čelu s Gradom Splitom - rekao je čelni čovjek "Prometa".

Garaža u Hercegovačkoj izgrađena prije 60 godina

Delić podsjeća na to da postojeći garažno-servisni kompleks, izgrađen prije 60 godina, sve teže zadovoljava njihove minimalne potrebe u tehničkom, operativnom i organizacijskom smislu, dok dodatni problem za njihovo funkcioniranje predstavlja i sama lokacija jer je područje Kopilice sada praktički centar grada.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Jel ovo Promet Split?

Sjedala su čini mi se MB Conecto, žuti rukohvati, vozač negoduje....
Ako onda je ovo dosta stari video.

https://dalmatinskiportal.hr/video/urnebesni-video-kokos-se-vozi-u-busu/98978
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Intouro


Paško

Citat: Paško  u Travanj 24, 2021, 10:51:41
Ploče s voznim redovima autobusa na Splitu 3 fotografirane prije nekoliko sati.

Svaki put kad prođem ovdje nešto novo za prijavu. Tu još uvijek stoji obavijest o trasi linije 8 koja više nije takva. Možemo baciti pogled i na stup koji valjda neće više biti na ovom mjestu za godinu dana.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://www.dalmacijadanas.hr/clanovi-no-promet-split-stavili-mandat-na-raspolaganje-interes-i-boljitak-prometa-ne-zelimo-dovesti-u-pitanje/

Citat:ČLANOVI NO PROMET SPLIT STAVILI MANDAT NA RASPOLAGANJE: "Interes i boljitak Prometa ne želimo dovesti u pitanje"
Autor: D.D. / Foto: D.D. -Petak, 11.06.2021, 19:44

Nakon promjene izvršne vlasti u Splitu, Prometov Nadzorni odbor, uključujući predsjednika Matu Zeljka, tijekom petka, novom splitskom gradonačelniku Ivici Puljku stavili su mandate na raspolaganje.

Uz predsjednika, nadzorni odbor čine, zamjenik predsjednika Mirko Ramljak i članovi Petar Varvodić, Marko Franić, Miljenko Modrić, Jurica Jurišić i Vlado Tandara.

– Promet d.o.o je u većinskom vlasništvu grada Splita, te je normalno da aktualna vlast preuzme odgovornost za njegovo djelovanje i razvoj. Protekle četiri godine radili smo isključivo u interesu Prometa te možemo konstatirati da ga ostavljamo u puno boljoj situaciji nego što je bio na početku našeg mandata (obnovljeni vozni park, financijska stabilnost, povećanje radničkih prava i primanja...).

Ovaj nadzorni odbor je pratio tvrtku Promet od vremena kad je dosegla svoje apsolutno dno 2017. te smo ponosni što danas nakon 4 godine možemo reći da je tvrtka u potpunosti obnovljena, restrukturirana te stabilna i neovisna.

Sa sadašnjim direktorom tvrtka je u našem mandatu napokon doživjela pozitivan financijski rezultat te mir unutar tvrtke sa potpuno provedenim ugovorima prema uredbi 13/70. Obnovljeni je vozni park sa bespovratnim sredstvima Europske unije uz upravo otpisanih i najavljenih novih 47 autobusa za koje će natječaj izaći uskoro. Stavljajući se na raspolaganje gradonačelniku dozvoljavamo kolegijalno da nova gradska uprava kao većinski vlasnik tvrtke odredi svoje ljude za sve segmente upravljanja i nadziranja kako Prometa tako i drugih gradskih tvrtki i ustanova – poručio je NO Prometa.

Istaknuli su da će savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost dok se ne imenuje novi Nadzorni odbor.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Kraj priče o penalima, ali kraj priče zbog kojih su nastali penali još se ne nazire...

https://slobodnadalmacija.hr/split/sudski-trijumf-promet-vise-ne-mora-vise-placati-penale-od-2500-kuna-dnevno-za-devet-autobusa-odvjetnika-zeljka-lubine-koji-nikad-nece-biti-u-voznom-stanju-1113648

Citat:Sudski trijumf: 'Promet' više ne mora plaćati penale od 2500 kuna dnevno za devet autobusa odvjetnika Željka Lubine koji nikad neće biti u voznom stanju

PIŠE NIKOLINA LULIĆ
18. srpnja 2021. - 22:07

Kako doznajemo, nedavno je pravomoćnim rješenjem okončan dugogodišnji spor između "Prometa" i odvjetnika Željka Lubine oko plaćanja penala za devet autobusa koji su nabavljeni za Europsko atletsko prvenstvo 1990. godine.

Podsjetimo, nakon tužbe odvjetnika Željka Lubine te dugogodišnjeg postupka došlo je do pravomoćne Presude Trgovačkog suda u Splitu 31. listopada 2014. godine prema kojoj je naloženo "Prometu" predati Lubini devet autobusa marke MAN, i to točno određenih brojeva šasije u tehnički ispravnom i registriranom stanju za prijevoz putnika.

Problem izvršenja navedene presude je bio u tome što predmetni autobusi već i davno prije donošenja presude nisu bili u voznom stanju niti je na tržištu bilo adekvatnih dijelova za njihov popravak.

Budući da splitski javni prijevoznik nije bio u mogućnosti udovoljiti navedenom traženju suda, Lubina je podnio prijedlog za ovrhu nadležnom sudu radi naplate sudskih penala.

Općinski sud u Splitu je potom donio rješenje o ovrsi na način da je odredio da je "Promet" Željku Lubini dužan plaćati 250 kuna dnevno za svaki autobus i za svaki dan neizvršenja, odnosno zakašnjenja, što je dnevno značilo ukupno 2250 kuna.

JEDAN U NIZU POSTUPAKA
- Mogu potvrditi da smo dobili pravomoćno rješenje o ukidanju plaćanja sudskih penala. Što se tiče konkretnog predmeta, on je bio samo jedan u nizu mnogobrojnih sudskih postupaka koji su se vodili protiv "Prometa" i svi oni su bili dodatni teret na poslovanje tvrtke koja je ionako loše poslovala i imala druge mnogobrojne neriješene probleme.

Kad sam se, nakon preuzimanja tvrtke, zajedno s našim zastupnikom, odvjetnikom Krunom Peronjom, upoznao i s navedenim predmetom, zaključili smo da imamo osnove za ukidanje navedenih penala.

Stoga smo krenuli u pribavljanje potrebne dokumentacije kao što su određena vještačenja stručnjaka, odnosno određena dokumentacija od proizvođača navedenih autobusa kako bismo dokazali da se navedena presuda ne može izvršiti.

Ako je izvršenje nemoguće, smatrali smo da ne mogu postojati niti penali, čija je svrha da nekog prisili da je što prije izvrši - kazao nam je Miroslav Delić, direktor "Prometa".

Nakon pribavljanja svih potrebnih papira, gradska komunalna tvrtka je u prosincu 2019. godine podnijela prijedlog za ukidanje sudskih penala, ali je Općinski sud u ožujku 2020. godine taj prijedlog odbacio kao nedopušten, na što se "Promet" žalio te je Županijski sud tu žalbu prihvatio i naložio da se predmetni postupak može pokrenuti.

Kako doznajemo, u navedenom postupku, osim pregleda sve dostavljene dokumentacije izvršene su i određene radnje u Prometovoj garaži, gdje su se navedeni autobusi nalazili uz prisutnost predstavnika Suda te vještaka.

Nakon provedenog postupka Općinski sud u Splitu je 25. veljače 2021. godine donio rješenje kojim se obustavlja navedena ovrha, odnosno plaćanje ,,penala".

Na navedeno prvostupanjsko rješenje žalio se Lubina, ali je Županijski sud u Splitu u predmetu u svibnju ove godine donio Rješenje kojim se u cijelosti potvrđuje odluka Općinskog suda u Splitu.

'PROMETU' NAZAD I 5 MILIJUNA KUNA
- Nakon što smo prikupili svu dokumentaciju za koju smo smatrali da potvrđuje naše navode i nakon što smo pokrenuli sudski postupak, prošle godine sam donio odluku da više ne plaćamo navedene penale na temelju kojih je prethodnih godina već bilo isplaćeno cca tri milijuna kuna.

Sve to pokazuje koliko je važna ovakva sudska odluka jer su se penali mogli plaćati unedogled, godinama, pa i desetljećima - pojašnjava prvi čovjek "Prometa".

Valja istaknuti da je u vezi navedenog spora odvjetnik Lubina bio podnio i zahtjev da se blokiraju sredstva na računima javnog prijevoznika te je Rješenjem ovršnog odjela Općinskog suda u Splitu od 10. travnja 2017. godine određena ovrha u korist odvjetničkog društva "Lubina i Čutura" za iznos od 5.145.048,75 kuna nad sredstvima "Prometa".

Budući da je "Promet" smatrao da je navedena ovrha nedopuštena, protiv navedenog rješenja podnesen je prijedlog za proglašenje ovrhe nedopuštenom, kao i prijedlog za odgodu ovrhe, što je sud i prihvatio te je tvrtka upućena u sudsku parnicu za deblokadu navedenih sredstava.

Nakon dugotrajnog postupka prvostupanjski Općinski sud u Splitu je u svibnju 2020. godine donio presudu kojom se proglašava nedopuštenom citirana ovrha na koju se Lubina žalio, no žalbu je drugostupanjski Županijski sud u Osijeku odbio te je u travnju 2021. godine potvrdio prvostupanjsku presudu.

- Ovakva odluka znači da bi navedena blokirana sredstva, koja su se nalazila na izdvojenom računu Fine, trebala vratiti "Prometu" kroz ovršni postupak.

Razumljivo je da osjećam zadovoljstvo nakon ovakvih sudskih odluka bez obzira na dugotrajnost ovakvih postupaka i različite situacije kroz koje se prolazi u ovakvim postupcima, ali smo bili svjesni u što se upuštamo i da je to jedini način da se zaštite interesi tvrtke - zaključio je Delić.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://www.dalmacijadanas.hr/ako-ste-mislili-da-autobuse-voze-samo-muskarci-jelena-ce-vas-razuvjeriti-u-prometu-su-me-svi-prihvatili-a-splicani-jos-ponekad-pokazuju-prstom/

Citat:Ako ste mislili da autobuse voze samo muškarci, Josipa će vas razuvjeriti: "U Prometu su me svi prihvatili, a Splićani još ponekad pokazuju prstom..."
[VIDEO] Simpatična Splićanka odustala je od karijere medicinske sestre i odlučila je biti - vozačica autobusa!

Autor: MISLAVA ZUPPA / Foto: Igor Jakšić -Ponedjeljak, 26.07.2021, 17:42

Jeste li znali da u splitskom Prometu autobuse voze čak 3 profesionalne vozačice?

Imali smo priliku razgovarati s najmlađom od njih- i prema godinama i prema stažu u Prometu, a ona se zove Josipa Maretić.

Iako je "vani" svakodnevna pojava vidjeti ženu kako upravlja autobusom ili tramvajem kod nas to ipak nije nešto što možete vidjeti često. Na takve situacije i situacije koje bi upućivale na spolnu diskriminaciju pri obavljanju, u ovom slučaju, posla profesionalne vozačice pitali smo Josipu da nam ispriča anegdote s terena.

Josipu ovih dana možete vidjeti kako upravlja autobusom br. 12 na liniji crkva sv. Frane – Bene, a zašto je odabrala biti vozačicom autobusa iako je završila srednju medicinsku školu pogledajte u novom videu Dvi tri riči...
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Nitko

Jeli iko zna u kojoj je fazi e-tiketing. Hoceli se uspiti ospisobiti uistinu do 9. miseca.