Iveco Crossway LE CNG

Autor NP-549, Veljača 06, 2021, 15:13:45

shef

Na ovom 831 je sve ok uredno pisalo 26 straga
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

smogovci.bbb2

#46
Citat: Zmajhir  u Svibanj 15, 2021, 16:18:00
Koja je shema s ovim troznamenkastim linijama?
219 GLAVNI KOLODVOR-SLOBOŠTINA pivkan
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Zmajhir


NP-549

Citat: Zmajhir  u Svibanj 15, 2021, 22:37:21
To su baš testirali po linijama u Zagrebu?

Šta su testirali po linijama ?

tramvajac 92

Testirali su displaye, pretpostavljam da su tutnuli stick s zadnjim linijama koje su programirali, pa da vide jel sve radi. Očito su zadnje zagrebačke bile.  ;D

gorgoroth

838, 835


gorgoroth

836


gorgoroth


MateV

Može li sada, nakon što je prošlo neko vrijeme od nabavke, netko od vozača dati svoj osvrt na ove buseve? Čine mi se poprilično bolji od citelisa i urbanwaya.

tramvajac 92

Urbanway je sve ono što je Citelis trebao biti 2009., samo s novom maskom.  ;D

NP-549

Busevi su tristo puta bolji od Urbanwaya.  Motor je velik i ima puno prostora oko njega pa se ne grije ko na Urbanwayu i Citelisu i stoji normalno tj. uzdužno, a ne poprečno ko na gradskima.
Salon je takav kakav je, za prigrad OK. Stepenice su nakon drugih vrata za u prostor sa puno sjedećih mjesta.  Vozači su zadovoljni,  lijepo se vozi, dobro ide i pogođeni su prijenosni omjeri.  Nema nikakvih kvarova na njima. Neki već imaju skoro 100 hiljada iako još nisu imali prvi tehnički. 



pehar_11

#56
Primjetio sam da u niti jednom autobusu u funkciji nije bustec unutranji bijeli displej (iznad vozača) koji prikazuje trenutnu i nadolazeću stanicu. Imal li razloga zašto to nikada nije u funkciji?
vrijeme je novac?!?

pehar_11

#57
Evo primjetio sam da nitko nije zapravno napisao konkretno mišljenje o autobusima, pa ću ja napisati jedno od strane mene, putnika.

Autobusi su sami po sebi udobni i tihi, savršeni su za zahtjevnije prigradske linije (npr. kao 34, 35, 37 i još par linija). Za razliku od Urbanwaya i Citelisa koji su poprilično glasni, LE je tih, tako da je ugodno sjediti na zadnjim sjedalima. Interijer je sasvim u redu, nije plastičan kao kod Urbanwaya, pa autobusi još nisu u raspadnom stanju i putnike u glavu može pogoditi dio krova ili vrata, jedino vandali često šaraju po zadnjim sjedalima i pokušavaju paliti sjedala, no plastika ih u tome sprječava. Zadnja kamera (na kraju autobusa koja gleda prema vozaču) je postavljena na totalno krivo mjesto jer je lako dostupna kome god sjedi na zadnjim sjedalima. Vidio sam da su u pojedinim busevima (nisam zapamtio garažne brojeve) naljepnice zaljepljene na toj kameri pvozač ne može vidjeti situaciju u zadnjem djelu autobusa, a ne znam koliko može vidjeti kada pogleda u retrovizor jer je zadnji dio podosta povišen.
Prednji dio autobusa meni osobno nema smisla jer ima jako mali broj sjedećih mjesta i sva sjedala su povišena, valjda su računali da će veliki broj putnika na prednjem dijelu (do stepenica za zadnji dio) stajati i držati se za rukohvate. Zadnji (povišenii) dio autobusa je donekle komotan, no na prednjim sjedalima u zadnjem dijelu (iza/iznad vratiju te mjestu za invalide) od pregrade ne stanu noge, jednostavno fali mjesta. Zadnji dio je poprilično nepraktičan za starije osobe, jer im je teko penjati se po stepenicama gore i dolje, pogotovo dok autobus vozi. Uzimimo u obzir da je stop gumb pored vratiju, tako da i da žele pozvoniti moraju se ustati ranije. Zadnji dio bolji je za "ove mlade" kojima nije problem hodati gore-dolje. Vrata se otvaraju relativno sporo (ne toliko kritično sporo kao kod Urbwanwaya), ali se zato nakon vremena nasilno zatvaraju (barem jedno krilo vratiju). Neka su već počela ostavljati crne tragove na podu od otvaranja i zatvaranja, nisam siguran je li u pitanju WD40 ili je jednostavno prljavo. Kabina od vozača čini se komotna, vidim da je na par autobusa naknadno zatamljena.
Staklo koje dijeli putnički prostor i vrata je u svim busevima rasklimano, nekontrolirano lupa i trese se, tako da sam već vidio improvizacije kako se ne bi treslo (papiri, kartoni, maramice...). Ne razumijem zašto pregrade nisu plastične, kao kod MANovih autobusa. Jednostavnije, tiše, jeftinije i praktičnije.
Prozori su katastrofa - ne razumijem kome je pala ideja da napravi klizne prozore koji se otvaraju u oba smjera. Kada putnik ispred otvori prozor prema iza do kraja, ja ne mogu otvoriti drugi prozor jer moram zatvoriti ovaj ispred. Katastrofa.
Ono što me ugodno iznenadilo jest opcija da se u unutrašnjosti autobusa upale plava LED svjetla. Poprilično ugodno u kasnim noćnim satima kada plava svjetla dovoljno osvjetljavaju prostor, ali ne blješte i osljepljuju kao ova standardna (bijela). Primjetio sam da je par vozača ta svjetla "otkrilo" i koristilo tu mogućnost, dok ostali ne znaju ili jednostavno zaborave.

Ukratko, sasvim solidan autobus. Pogodan za prigradske linije, tih, donekle komotan, puno bolji od Urbwanwaya i Citelisa. Izvana mu paše plava boja, pogotovo sa motivima Rijeke. Autobus je meni osobno puno ljepši od iza, od naprijed su mu svjetla jako nisko, izgleda nekako debelo. Završna ocjena je 7/10.

Zanima me što ostali misle, pogotovo vozači.
vrijeme je novac?!?

NP-549

Naručivani su za vrijeme Corone tako da se nije moglo posjetit tvornicu kod detaljnih specifikacija. Sve se rješavalo mailom ili telefonon.  A Jiři samo  yes, yes i dobiješ to šta dobiješ.  Neće bit puno drugačije ni sa novih 12 low entrya jer su već skoro gotovi i opet se nije moglo ić u Vysoke Myto

pehar_11

Novih Low Entry-ja? To su isti kao i ovi ili?
vrijeme je novac?!?