ZET razno (3)

Autor MAN19464, Ožujak 29, 2017, 15:57:45

smogovci.bbb2

I Oktogon (tako ga zovemo) je u Dugavama isto kao i Kauzlarićev prilaz. Autobus je kod Oktogona već u Dugavama a ne tek kod Kauzlarićeva prilaza. Prvotno i je bilo početno stajalište kod Oktogona. I tu se mijenjao smjer. Ali se onda pametan netko sjetio pomaknuti polazno stajalište na izlazu iz naselja. Tako isto i u Travnom. I u VG. Što je pogrešno. Smjerovi linija 220, 221 u smjeru Dugava i Travnog trebali bi se mijenjati nakon stajališta Islandska. Onda ne bi na displayu pisalo Dugave/Travno ako sam već u Dugavama/Travnom nego Glavni kolodvor kamo zapravo autobus i vozi. I ne bi trebao štancati dvije karte već jednu. Da ti priča ne drži vodu imaš primjer linije 109. Njoj je početna stanica na ulazu autobusa u naselje a ne na izlazu. Znači da je do ZET-a i kako je tu na forumu jedan forumaš napisao GDJE ZAVRŠAVA LOGIKA TU POČINJE ZET. I to bi trebao biti ZET-ov slogan ;D
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

NP-549

#256
Kod nas se smjer službeno mjenja na stanici koja se koristi za korekciju vremena.  Nekad je ona na početku, nekad u sredini, nekad na kraju naselja, ovisno da li ima ugibalište da možeš čekat vrijeme.  Na poništivaču za karte smjer se ručno mjenjao na početku naselja, na prvoj stanici koju više nećeš proć, odnosno na prvoj stanici koja nema stajalište i na suprotnoj strani ceste.

Na vozačkom računalu (vaš Atron),  ako korekcija vremena nije na prvoj stanici onda je ona (i eventualno još neka) označena kao "kružna stanica" pa im sistem automatski okreće smjer iako još nije polazak promjenjen.

Ali, da sve bude jednostavnije,  od 1.5.2017. ukinuti su smjerovi i pravila presjedanja (prva zajednička stanica) i sad karte imaju samo vremensko ograničenje

tramvajac 92

Kako je uobičajeno? Ući kod Oktogona, napraviti krug po kvartu i onda za GK? U Prečkom na Jarnovićevoj 68 ima putnika koji se tako voze, na ostalima prilično malo. Tako da ima smisla da od tamo počinje B. Pogotovu na stanici Slavenskog ne ulaze. Umjesto 5 min vožnje + stajanje na zadnjoj stanici rađe se prošeta do zadnje i tamo ga čekaju.

421

#258
Citat: smogovci.bbb2  u Rujan 03, 2017, 16:29:01
Da ti priča ne drži vodu imaš primjer linije 109. Njoj je početna stanica na ulazu autobusa u naselje a ne na izlazu. Znači da je do ZET-a i kako je tu na forumu jedan forumaš napisao GDJE ZAVRŠAVA LOGIKA TU POČINJE ZET. I to bi trebao biti ZET-ov slogan.
Normalno da je do ZET-a, jer on kao davatelj usluge prijevoza diktira uvjete prema stajalištima uz zahtjeve VGČ.
Vjerojatno su putnici tražili početno stajalište kod Kauzlarićevog prilaz/ Doma zdravlja "da bez veze ne čekamo".
Gdje je za tebe ulaz autobusa u naselje a gdje izlaz?
Kad već spominješ liniju 109, Kauzlarićev prilaz zajednički je naziv stajališta za linije 109 i 220.
Razlika je u smjeru dolaska u naselje i veličini stajališta. Dok na 109 ima mjesta za 5 zglobnih autobusa, 220 je stiješnjeno između rasvjetnih stupova gdje prikolica viri na kolnik i prolazna je s adekvatnim  prekratkim voznim vremenom da se ne bi stvarala gužva.
220 u dolasku ima 4 stajališta:  Hribarov prilaz/Heksagon, Abramovićeva,  Hrelićka,  Kauzlarićev prilaz/ Dom zdravlja, 109 ima dva: Hrelićka Abramovićeva.
Dok je za 109 bilo logično postaviti početno stajalište kod Vatrogasnog doma zbog dužine, sva stajališta 220 su prekratka i rađena za solo bus, bez mogućnosti izgradnje dužeg početnog. Dakle Kauzlarićev prilaz nužno je zlo linije 220.


Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Joj, koliko ste tema sad pomiješali, ne može se čitati.

Citaro, ne kužim gdje točno vozači autobusa osjetno krše vremena, većina prilagođava i vožnju prolaznim vremenima ako su stanice prazne itd., to je što se mene tiče vrlo dobro (u odnosu s tramvajcima koje boli ona stvar za vozni red i treba provesti poštenu čistku oko tog pitanja), većina je i pristojna pa na pola minute - minutu zaustavi bus kad dolazi tramvaj (dok tramvajci voze i po 7-8 minuta prerano recimo u Dupcu kad se približava bus i onda kad nema gužve, dakle teško je naći riječi za takav bezobrazluk), skoro nitko ne vozi prerano i to je odavno tako bilo i kad im se točnost provjeravala i na tahografu a ne samo Atronom. Što se mene tiče u ovom segmentu ne vidim prave probleme i skoro da je pohvalno kako stvari funkcioniraju na većini linija (ne brojimo krivu organizaciju na 268 itd.).


@smogovci, to nije značilo da je promjenom stajališta od Oktogona promijenjena praksa mijenjanja zone.

@421 vozači su prije Atrona, sasvim logično, mijenjali smjer kad bi ušli na kružni dio trase, kod Vatikanske, Zagrebačke u VG, Petrovaradinske itd., ne znam zašto braniti krivu praksu kad je ZET nekad znao bolje nego sa sadašnjim vodstvom koje sve manje zna što radi... Nema smisla da je na kružnoj liniji početno-krajnje promjena smjera jer sve se može razumnije programirati.
Da i ne spominjemo linije koje imaju samo smjer A...
Naravno da prijevoznik određuje neka pravila ali zbog ovakvog nemara dolazi do nepotrebnih konflikata s putnicima i sa zdravim razumom. Ne vidim smisao toga da se stalno na ovakvom forumu ponavlja da davatelj usluge ima pravo raditi nešto, možemo ovdje raspravljati kako bi bilo bolje a ne kako stvari stoje i kako da stvari funkcioniraju elegantnije i privlačnije za putnike od kojih ZET živi.

Uostalom nemar vodstva dovodi i do toga da vozač uopće ne može čitati zone na karti nego samo čuje "bip". Tako se ne može organizirati sustav sa zonama, vozač mora imati razumniji pregled. No istovremeno 268 od 6 do 21 h radnim danom (kao i 109 svaki dan) treba biti i linija s kontrolorima kao tramvajska, i to i s više kontrole nego tramvaji, jer ovako gubi smisao ako je neki vozač pretjerano strog, iako tu treba biti i većih promjena na 268/330, no sustav naplate je ovdje nemoguć, prestresan, prespor... Jednostavno se treba razumno prilagoditi (i na kraju naplaćivati i više, ne kažem uopće da treba tolerirati švercanje) jer stvari ovako dovode do potpunog gubitka reda i kontrole.

Nema smisla ponoviti koja su pravila ako je stvar u tome da pričamo da ne valjaju, većina ih zna. Ako tako nastavljamo trebamo umjesto cijelog podforuma samo zalijepiti pravilnike.

421

Topic je ZET razno, stoga se razgovara o mnogim temama  niti je  o-0.
Izjava da su  "vozači su prije Atrona, sasvim logično, mijenjali smjer kad bi ušli na kružni dio trase" naprosto nije točna.
To smo radili ručno preko PEL-a, na istim mjestima kao što sad radi ATRON, ali automatski.
Citat: Ivan  u Rujan 03, 2017, 17:56:24
Nema smisla ponoviti koja su pravila ako je stvar u tome da pričamo da ne valjaju, većina ih zna.
Ako tako nastavljamo trebamo umjesto cijelog podforuma samo zalijepiti pravilnike.
Evidentno ne zna, već postoji wannabe opcija koja "odgovara samo meni i ja ju tumačim kako meni odgovara.
Isto kao tvoja tvrdnja da 109 nije za Citara zbog automatskog zatvaranja vrata.
Isto kao tvrdnja o LE verzijama  bus123.
Jbš zakone, pravilnike. Ne pridržavamo ih se, ali uredno kukamo i cmizdrimo kako smo banana država.
Ajmo prvo početi od sebe i počnimo živjeti moralno, po pravilima. Poput ovog primjera:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/novinar-koji-je-poharao-fejs-statusom-o-svedskoj-skoli-objasnio-nam-zasto-je-napustio-hrvatsku/991419.aspx
"Rekao sam kako je večernja škola učenja jezika za polaznike besplatna. Dogodilo se to da nam se profesorica ispričala zato što nam ne može iskopirati knjigu jer na njoj piše da je kopiranje zabranjeno. Njoj nije palo na pamet da ju kopira, a ispričala nam se zbog troškova koje ćemo imati da ju kupimo."
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Citat: 421  u Rujan 03, 2017, 20:09:51
Topic je ZET razno, stoga se razgovara o mnogim temama  niti je  o-0.
Izjava da su  "vozači su prije Atrona, sasvim logično, mijenjali smjer kad bi ušli na kružni dio trase" naprosto nije točna.
To smo radili ručno preko PEL-a, na istim mjestima kao što sad radi ATRON, ali automatski.
To su vozači radili na ulasku u kružnu trasu, živio sam u Prečkom i dobro se sjećam mijenjanja na Petrovaradinskoj, ali radili su to praktički svaki put kad bih se našao i u Travnom ili Dugavama ili VG i ispravili bi ti smjer na karti kemijskom s potpisom i ispričali se ako bi se dogodilo da nisu promijenili smjer.

Nisam izmislio. Velika većina je to radila i uvijek sam imao dojam da je u skladu s pravilima.

Citat: 421  u Rujan 03, 2017, 20:09:51
Evidentno ne zna, već postoji wannabe opcija koja "odgovara samo meni i ja ju tumačim kako meni odgovara.
Isto kao tvoja tvrdnja da 109 nije za Citara zbog automatskog zatvaranja vrata.
Isto kao tvrdnja o LE verzijama  bus123.
? Nisam jedini koji to kaže, upravo suprotno. 
I zašto izvući još tema koje nemaju veze, kao da rasprava nije dovoljno raspršena? Ovo postaje shizofreno.


Većina vozača se slaže i da je nespretno raditi s Citarom na 109 i da ih umara do besvijesti (a netko tko ju nikad nije vozio tumači da to ne može biti istina), i jednostavno je činjenica da su neki drugi modeli autobusa mogu biti bolji za neke linije nego samo gradski niskopodni s 3 vrata. Ne bi ni ZET u doba Pevaleka eksperimentirao s drugačijim nabavkama poput visokopodnih 2004./5. i vrata manje 2006. da nije tako (no sad su neki pametniji ljudi na pozicijama, kome je u interesu braniti svaki njihov potez?).


Bezobrazno je reći da nešto tumačim kako mi odgovara kad je to problem o kojem sasvim razumno može pričati iz vizure prometnih znanosti, ZET-ova pravila s tim nemaju veze jer nije definirano kakav bus treba biti na kojoj liniji.
Ovdje raspravljamo i ako se pokušavam (ne kažem da uvijek uspijem) staviti u poziciju interesa većine vozača, putnika i (odgovornih) ekonomista firme, reći mi da tumačim pravila kako želim tamo gdje ne postoje je čisto nametanje svog mišljenja kao jedinog kompetentnog.

MAN truck bus

Sve ovisi o vozaču na 109. Znači s Citarom se može voziti bez problema na 109. Prilikom dolaska na stanicu otvaraju se 1. i 2. vrata,većina putnika dolazi do 1. i 2. vrata zatim vozač daje dozvolu/privolu i odma ju isključuje vrata se otvaraju vrši se izlaz putnika vrata se zatvaraju i vozač kreće iz stanice. Osobno doživio i došao je na vrijeme u Dugave i išao je +/- 1 minutom prije/kasnije stanica(ne početnih već prolaznih stanica). Slično rade APD vozači za pregled karati,samo oni otvore 1. vrata zatim dozvola i onda druga. byeg
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Ivan

#263
Mislim da većina vozača tako vozi u APP, ali to tako ide izvan špice ali ne na Selskoj u 7 ujutro ili 4 popodne kad val ljudi koji ulazi na 2. vrata jedva propusti sve one koji idu prema Ozaljskoj, dok će pola ovih koji čekaju opet završiti na 3. vratima i napraviti zastoj od 5 minuta, ne zato jer ne znaju za senzore nego jer nemaju kuda sa sobom a ni sljedeći bus neće biti prazniji.

Uglavnom, neadekvatna situacija s obzirom na uvjete i komplikacije koje se odgovarajućom konfiguracijom mogu izbjeći, dok ZET-ovi ni gradski ni državni ni EU pravilnici ničim ne uvode obavezu senzora tako da je bespredmetno ponavljati da postoji samo jedan pravilan način.

tramvajac 92

Citat: Ivan  u Rujan 03, 2017, 21:28:00
To su vozači radili na ulasku u kružnu trasu, živio sam u Prečkom i dobro se sjećam mijenjanja na Petrovaradinskoj, (...)
Dva mjesta su bila uobičajena, na semaforu za skretanje u Prečko ili na semaforu kod tramvaja.

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Rujan 03, 2017, 17:08:31
Gdje je za tebe ulaz autobusa u naselje a gdje izlaz?
Dok je za 109 bilo logično postaviti početno stajalište kod Vatrogasnog doma zbog dužine, sva stajališta 220 su prekratka i rađena za solo bus, bez mogućnosti izgradnje dužeg početnog.
Linija 220 ulazi na zapadu u Sv. Mateja i radi krug kroz Dugave u smjeru suprornom od kazaljke na satu. 109 ulazi na istoku i radi krug u smjeru kazaljke na satu. Ugibališta su identičnih dužina i na 109 i na 220. Polazno stajalište 109 nije izgrađeno ugibalište nego mjesto gdje se kolnik sužava iz dvije trake u jednu te je prenamjenjeno u polazno stajalište. Inače je ugibalište bilo ono kratko što služi za izlaz putnika hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

Da malo i ja prokomentiram. Promjena smjera na liniji 220 bi trebala biti,kod stajališta Hribarov prilaz jer on spada u Dugave i po meni bi se tamo trebao i mjenjati natpis jer bus više ne ide za Dugave već Glavni kolodvor i mjenjao bi se smjer iz A u B, a kod linije 221 bi ta promjena bila kod stajališta Božidara Magovca, tamo bi išao smjer B i natpis Glavni kolodvor jer je bus već ušao u naselje Travno. Ako ZET ne želi komplicirati može jednostavno maknuti smjer i ostaviti samo vrijeme. Kada netko poništi kartu u autobusu 220 njemu ta karta vrijedi 30 minuta ne bitno vozili se on do Središća pa zatim presjedne na 7 do Savskog mosta.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

smogovci.bbb2

Recimo na 221 ako ćemo baš cjepidlačiti Fancevljev prilaz je u Utrini a ne u Travnom a piše na displayu Travno umjesto Glavni kolodvor ier trust mozgova u Centru nije sposoban na atronu postaviti izmjenu kod Mamutice jer kao ne znaju vrijeme dolaska (a piše im na tom istom atronu) već se mijenja na već spomenutom stajalištu. Isto tako putnici koji čekaju autobus kod Mamutice ne znaju da se vremena polazaka iz Travnog odnose na stajalište Fancevljev prilaz tako da im je vozač kriv jer polazi ranije od objavljenih vremena polazaka (a zapravo ne polazi). Do te zbrke ne bi dolazilo da su na voznom redu vremena polazaka iz Travnog ona od Mamutice a ne od Fancevljeva prilaza. Tako je i na 220, 268, 290 etc. Uglavnom >hammer<
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

421

Citat: smogovci.bbb2  u Rujan 04, 2017, 19:49:09
Linija 220 ulazi na zapadu u Sv. Mateja i radi krug kroz Dugave u smjeru suprornom od kazaljke na satu. 109 ulazi na istoku i radi krug u smjeru kazaljke na satu. Ugibališta su identičnih dužina i na 109 i na 220. Polazno stajalište 109 nije izgrađeno ugibalište nego mjesto gdje se kolnik sužava iz dvije trake u jednu te je prenamjenjeno u polazno stajalište. Inače je ugibalište bilo ono kratko što služi za izlaz putnika
Gdje je za tebe ulaz autobusa u naselje a gdje izlaz?
"Linija 220 ulazi na zapadu u Sv. Mateja, 109 ulazi na istoku."
Imaš dva ulaza, nemaš izlaza.
nnee razumijemo se, evidentno  nnee.
Citat: smogovci.bbb2  u Rujan 04, 2017, 20:59:49
Recimo na 221 ako ćemo baš cjepidlačiti Fancevljev prilaz je u Utrini a ne u Travnom a piše na displayu Travno umjesto Glavni kolodvor ier trust mozgova u Centru nije sposoban na atronu postaviti izmjenu kod Mamutice jer kao ne znaju vrijeme dolaska (a piše im na tom istom atronu) već se mijenja na već spomenutom stajalištu.
Zašto je tako teško shvatiti da je promjena smjera na kraju naselja, a ne na početku?
My energy is low so > O&O.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

smogovci.bbb2

#269
Citat: 421  u Rujan 04, 2017, 21:30:10
Gdje je za tebe ulaz autobusa u naselje a gdje izlaz?
Imaš dva ulaza, nemaš izlaza.
nnee razumijemo se, evidentno  nnee. Zašto je tako teško shvatiti da je promjena smjera na kraju naselja, a ne na početku
220 ulazi na zapadu a izlazi na istoku. 109 ulazi na istoku a izlazi na zapadu. Po tvojoj logici linija 109 bi trebala mijenjati smjer na kraju naselja a ne na početku. Ali ga mijenja na početku naselja hi
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza