Vandalizam u autobusima i na stanicama

Autor jedan_019, Srpanj 17, 2010, 03:25:32

Boky719

Citat: Bocko  u Siječanj 14, 2021, 10:15:17
Izvor ref:








u%u010Destalo razbijanje autobusa na Delti vikendima, o%u010Dito nema za%u0161titara. Razbijaju se stari i novi autobusi vikednom.
Puno boca alkohola i ostalog sme%u0107a.
Ove kockice nisu vise na delti bas zbog vandalizma i nemojte preuzimati nakakve slike sa fejsa

Pozdrav svima


Zmajhir


Putn1k


mivano

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/nepoznati-pocinitelj-reze-obloge-sjedala-u-prigradskim-autobusima-steta-vec-premasila-50-tisuca-kuna/

"VANDALIZAM

Netko reže obloge sjedala u autobusima Autotroleja! Već je uništeno 80-ak sjedala, šteta premašila 50 tisuća kuna
Marinko Glavan

18. lipanj 2021 07:47

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Riječ je o linijama prema Grobniku, Hreljinu, Bakru i Kraljevici, a s obzirom na to da su oštećenja na svim sjedalima praktički identična, s uvijek jednakim uzorkom izrezanim nožem ili skalpelom, pretpostavlja se da se radi o istom vandalu


RIJEKA – Nepoznati vandal ili više njih u proteklih su nekoliko mjeseci oštrim predmetom uništili obloge na više od osamdeset sjedala u autobusima Autotroleja, počinivši time štetu u iznosu većem od 50 tisuća kuna.


Robert Mrvčić, rukovoditelj službe prometa u javnom gradskom prijevozniku kaže kako su prvi slučajevi uništavanja »tapecirunga« na sjedalima bili zabilježeni početkom ove godine da bi eskalirali u posljednjih nešto više od mjesec dana. Sva su sjedala oštećena na praktički identičan način, izrezivanjem tkanine i spužve ispod nje u nepravilnom kvadratnom obliku, a pojavljuju se uvijek na istim linijama.


Kaznena prijava

– Riječ je o linijama prema Grobniku, Hreljinu, Bakru i Kraljevici, dakle na linijama prema istočnim prigradskim naseljima. Na gradskim linijama sjedala su na isti način oštećena samo jednom na liniji broj pet kada su uništene obloge na trima sjedalima. S obzirom na to da su oštećenja na svim sjedalima praktički identična, s uvijek jednakim uzorkom izrezanim nožem ili skalpelom, pretpostavljamo da je riječ o istom počinitelju ili više njih. I ne samo da se štete događaju na istim linijama nego su u nekoliko navrata počinjene u istim autobusima. Dodatan je problem to što se, kako vrijeme prolazi, učestalost ovakvih oštećenja povećava pa je tako od ukupnog broja oštećenih sjedala najveći dio oštećen u posljednja dva-tri tjedna, kaže Mrvčić, pokazujući nam dvadesetak demontiranih, oštećenih sjedala u garaži Autotroleja koja čekaju na ponovno tapeciranje.

Iz Autotroleja je policiji upućena i kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja, no zasad bez rezultata.


Počinitelj je za svoja nedjela pažljivo birao autobuse jer su, dodaje Mrvčić, sve štete počinjene u vozilima nešto starijih godišta, koji nisu opremljeni nadzornim kamerama.

Nema kamera

– Očito je da oni koji ovo rade dobro znaju koji su autobusi opremljeni kamerama, a koji ne jer još niti jedna slična šteta nije počinjena u novim autobusima koji imaju kamere. Inače, broj uništenih sjedala u svakom od incidenata varira, od jednog pa do čak osam sjedala, koliko ih je 4. lipnja bilo uništeno na jednoj od linija, a tom je prilikom uništeno i nekoliko ručki na naslonima sjedala. Ne znamo tko radi štete, iako vjerujem da su ostali putnici u autobusima vidjeli tko je počinitelj, barem u ovim slučajevima kada je uništeno više sjedala jer je nemoguće izrezati sedam-osam sjedala tijekom vožnje, a da nitko ništa ne primijeti, kaže Mrvčić.


Štete su, prema njegovim riječima, višestruke jer osim samih troškova ponovnog tapeciranja sjedala dolazi i do poteškoća u organizaciji i održavanju voznog reda autobusa, posebno na prigradskim linijama.


– Sama šteta na oblogama sjedala kreće se od 600 do 700 kuna po sjedalu, što dosad ukupno iznosi preko 50 tisuća kuna, a s obzirom na sve veću učestalost ovih nedjela, strahujemo da će se iznos dodatno povećavati. Dodatan je problem u tome što autobus s tako oštećenim sjedalima ne može biti pušten u promet dok se sjedala ne zamijene drugima ili ne pretapeciraju. U špicama prometa to povremeno dovodi do velikih poteškoća u organizaciji i do nedovoljnog broja autobusa na linijama, kaže Mrvčić."

NP-549

Policija će vjerovatno odradit svoj dio posla kako treba, ali poznavajući naše sudstvo od svega neće bit niš. 

Bilo bi mi drago da se osiguranje uhvati naplate obzirom da su svi busevi kasko osigurani i da sva ova tapeciranja idu po polici.

Putn1k


Zmajhir

Preuzeto s Facebooka.

Torpedo Media:

"[VIDEO/FOTO] Divljaci razbili školski autobus po povratku iz Bakra..."

Nastradao 652...

Toni602

Dok ta bakarska mularija ne dobije po repu (aka starci saznaju za njihova sranja ili neka jača kazna tipa pritvor) ovo će se događat.

Usput, bio sam njihovih godina i stvarno ne kužim tu foru sa razbijanjem buseva - ono, voziš se na tuđi račun, sjedneš i pričaš sa svojom kompanijom u busu i to je to, ali ne - ide se razbit tuđa imovina samo zato jer je to ko ful 'cool'.

Znam da je to tema prožvakana jedno kvadrimilijon i sedamsto tisuća puta, ali to je jedna stvar koju ne kontam.

Poslano sa mog Mi Note 10 Lite koristeći Tapatalk

602-masaza za kicmu, a muka za guzicu!

pehar_11

#128
Osobno smatram da je ovo "škakljiva" tema (jer često ovakve teme dovode do prepiranja i neslaganja), no prisiljen sam objaviti slike idiota koji konstantno demoliraju autobuse i nikada za isto kažnjeni nisu. Naime, šaranje po autobusima nije velika stvar (ima i puno gorih stvari, no ja ne opravdam niti jedni), ali me zgražava činjenica da su novi autobusi demolirani. Na slikama je gbr. 832 koji je danas, kada sam i ovo slikao, vozio na (ako se ne varam) linijama 34, 37 i možda 35. Stvar je jednostavna, autobusi u 21. stoljeću, ukljućujući i ovaj, imaju kamere koje su tamo s razlogom. Iste ove "crteže" nacrtali su idoti, seljačine i delikventi iz osnovne škole Matulji, Opatije i koji srednjoškolac koji ide u Opatiju, jer sam i sam tome svjedočio prije par dana. Ružni izrazi, morao sam, jer dječurlija od 14 i 15 godina, koja su toliko glupa, bahata i neodgojena, uništavaju autobuse koji koštaju poprilično puno. Ono što mene zanima jest zašto se takvim idiotima ne stane na kraj? Da, to je komplicirano, da, to je mukotrpan posao, tko zna može li se policija i u to uključiti? Vjerovatno ne može, čini se kao "sitan problem" ili "ništa strašno". Desecima puta svjedočio sam idiotima koji razbijaju autobuse, kidaju siceve, pale naslone, čupaju sigurnosne čekiće i zavjese, deru se, galame, lupaju i ometaju ostale putnike u vozilu. Jasno mi je da vozaći tu ne mogu puno, koliko puta smo čuli da su ih napali, koliko puta je netko završio u bolnici, ili je autobus ispao demoliran. Ono što mene čudi je kako se ne može stati na kraj idiotima iz osnovne škole, u autobusu u kojemu se nalazi vozač, još 20 drugih putnika, i kamere. Mislim, tamo su valjda s razlogom. Da tim istim idiotima plavci pokucaju na vrata, nikada više ne bi pomislili uzeti upaljač, nož, šestar u ruke, a kamoli demolirati ili pipnuti sjedalo u autobusu. Autotrolej bi se s ovakvim idiotima trebao pozabaviti (ipak su iz osnovne škole, a takvi rade najviše problema) i stati na kraj, jer ipak vrije prolazi, ništa se ne događa, a autobusi se demoliraju. Kako god se okrene stvar, idalje netko mora potrošiti vrijeme i novac da te idiotarije uredi i pobriše. Vidio sam ja svega, od krvi u busevima, do šećera, brašna, pokidanih siceva i prolivenih sokova, no treba stati tome na kraj, zbog dobrobiti voznog parka, jer nije jeftin, ali i zbog toga jer se posjeduje oprema koja bi trebala pomoći da se takvo ponašanje spriječi, ili čak zaustavi.
vrijeme je novac?!?

amalok.95

Nažalost tome se ne može stati na kraj i toga će uvjek biti, niti se može išta promjeniti toj mulariji u glavi dok sami ne počnu zarađivat i plaćat neke stvari. Ne opravdavam ovime ništa, ali dok takvi ne počnu svaki dan radit da kupe kruh i ostale potrepštine neće cijenit ništa tuđe.

Boki651

Jedino bi represija dala rezultate. Udari roditelje po džepu pa da vidiš efekta.

pehar_11

Citat: Boki651  u Lipanj 18, 2022, 01:47:28
Jedino bi represija dala rezultate. Udari roditelje po džepu pa da vidiš efekta.
Na to sam i prvenstveno mislio. Da jednom Trolej malo pogleda i pregleda te kamere pa pošalje neku prijavicu mulariji, kladim se da bi ovoga bilo manje, jer bi se przo proširilo "ej dobio sam globu zbog demoliranja buseva". I tako malo po malo. Dovoljno je samo jednom, ovako, za pokazati mulariji.
vrijeme je novac?!?

NP-549

Di vi živite, u paralelnom svemiru ?

1. Maloljetniku nemožeš niš. Ni ti, a ni murija.
2. Današnji roditelji će sve živo izmislit i preokrenut da dokažu da to nije njihovo dijete.
3. Da se i dokaže da je punoljetan i koji je točno, onda će bit da je šteta zanemariva.
4. Ako je i veća steta onda će ti netko negdje nabit na nos sta te briga ko radi štetu kad je sve osigurano.

Jedini način na koji bi se eventualno nešto riješilo je to da murija ustanovi počinitelje i da osiguranje tuži njih za naknadu štete

pehar_11

#133
Citat: NP-549  u Lipanj 18, 2022, 10:51:59
Di vi živite, u paralelnom svemiru ?

1. Maloljetniku nemožeš niš. Ni ti, a ni murija.
2. Današnji roditelji će sve živo izmislit i preokrenut da dokažu da to nije njihovo dijete.
3. Da se i dokaže da je punoljetan i koji je točno, onda će bit da je šteta zanemariva.
4. Ako je i veća steta onda će ti netko negdje nabit na nos sta te briga ko radi štetu kad je sve osigurano.

Jedini način na koji bi se eventualno nešto riješilo je to da murija ustanovi počinitelje i da osiguranje tuži njih za naknadu štete
Znači, rješenja nema. Mislim, briga mene, moji autobus nije, ali od Autotroleja je. Zapravo, imam bolje pitanje, čemu onda silne kamere u autobusima kada se za ništa ne koriste?

Meni je jasno da je sustav glup, ali ako se ne pokuša ovakva stvar će se nastaviti događati. Meni je samo žao gledati demolirane autobuse koje su pokidali idioti od 15 godina.
vrijeme je novac?!?

Matija87

Citat: pehar_11  u Lipanj 18, 2022, 10:55:28
Znači, rješenja nema. Mislim, briga mene, moji autobus nije, ali od Autotroleja je. Zapravo, imam bolje pitanje, čemu onda silne kamere u autobusima kada se za ništa ne koriste?

Meni je jasno da je sustav glup, ali ako se ne pokuša ovakva stvar će se nastaviti događati. Meni je samo žao gledati demolirane autobuse koje su pokidali idioti od 15 godina.

Autobusi su od Grada Rijeke obzirom da su većinski vlasnik troleja, oni bi trebali poduzet određene mjere ali obzirom na aljkave zakone to je nemoguće spriječiti.