Nabavka novih autobusa (obnova voznog parka)

Autor man134, Studeni 29, 2007, 11:11:52

man323

Nije išla žalba na žalbu, već se AutoHrvatska žalila na odluku o odabiru gdje Libertas namjerava nabaviti Solarise.

smogovci.bbb2

Mislim kako nije?! Solaris se žalio na odabir MAN-a a sad MAN na odabir Solarisa
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

man323

U Dubrovnik stižu 3 zglobna Lion's Cityja, to je rezultat objavljene odluke o odabiru koju je Libertas ovih dana objavio na EOJN-u. Leasing traje 84 mjeseca ili 7 godina, te u tih 7 godina će održavanje provoditi MAN servis u Dugopolju, također će busevi imati jamstvo dok traje leasing.

netko

Citat: man313  u Kolovoz 25, 2019, 19:17:10
Leasing traje 84 mjeseca ili 7 godina, te u tih 7 godina će održavanje provoditi MAN servis u Dugopolju, također će busevi imati jamstvo dok traje leasing.
Kako Dubrovčani izlazu na kraj sa upravo ovom situacijom?
Koliko ih košta put do Dugopolja?
Koliko se toga može popraviti u garaži, a za koliko mora ići brodom pa do Dugopolja?
Tko im Isuzue servisira i kako?
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

tramvajac 92

Nisam baš siguran da bi išli brodom. Brod je dodatnih 870 kuna (minimalno, ako Libertas ima status javne službe, a trebao bi imati). Recimo da bus napravi 460 km (tamo i natrag, bez cestarina) i neka u tome potroši 140 litara goriva. Dobro je ako vozač može preuzeti drugi bus i njime se vratiti doma + 85 kn za pola dnevnice vozaču, jer je na putu između 8 i 12 sati, kako piše u zakonu.

U slučaju da idu autocestom, vozaču ne pripada pravo na dnevnicu, pa je račun malo drugačiji. 480 km, neka potroši isto goriva. Cestarina u oba pravca je 224 kn.

Skup je put do servisa...

MAN SL222

#545
https://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/donosimo-ocekuju-nas-novosti-na-dubrovackim-cestama-ako-vijecnici-odobre-libertas-nabavlja-tri-autobusa-tipa-harmonika?fbclid=IwAR0z2Cmw1p5ZMkc5G3yy2ywMgnWuuUadbSq802e-liWbbZpjRMC7wc6LK6Y


DONOSIMO Očekuju nas novosti na dubrovačkim cestama: Ako vijećnici odobre, Libertas nabavlja tri autobusa tipa 'harmonika'!


Javni gradski prijevoznik Libertas nabavlja nove autobuse, doznaje Dubrovački dnevnik. Nabavka će ići pred vijećnike na sljedećoj sjednici gradskog vijeća koja će se održati 23. rujna.

Rado se o tri autobusa tipa "harmonika". Treba reći da se ovdje ne radi o nabavci putem fondova Europske unije, a za što je već osigurano 15,3 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda Europske unije. Podsjetimo, taj projekt je na čekanju zbog žalbe poljske tvrtke koja nije odabrana na javnoj nabavi koju je proveo Libertas.

Više o nabavci ova tri autobusa tipa "harmonika" za Dubrovački dnevnik rekao je glasnogovornik Libertasa Nikša Grljević.

- Svakako ne treba miješati obu nabavku autobusa s onom koja je osigurana većinom novcima Europske unije. Dakle, prema svemu sudeći, na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća ide točka posvećena Libertasu, nabavci tri nova autobusa koja se kupuju putem operativnog leasinga. - rekao je Grljević.

Ukoliko vijećnici izglasaju točku, išlo bi se u sami proces kupovine. Pojedinačna vrijednost svakog autobusa iznosi vrijednosti 2,050 000 kuna uvećano za PDV, što u ovoj investiciji znači cca 6,2 milijuna kuna plus PDV. - naveo je Grljević.

Dodao je kako su spomenuta vozila veća od onih koje Libertas ima u svojem voznom parku.

Dužina jednog autobusa je 18 metara, visina s klimom iznosi tri metra, a širina 2,5 metra. Vozila su opremljena motorima od 10.500 kubičnih centimetara te motor ima šest cilindara što ispunjava ekološki standard E6. Autobus će imati četvero vrata. - izjavio je Grljević, ističući kako je "jamstvo na vozila sedam godina, što je prva nabavka u povijesti Libertasa s ovako dugim jamstvom te je rok isporuke 90 dana"

Zaključio je kako bi se nabavka trebala provesti do kraja ove godina ako sve bude po planu, ističući da će autobusi biti upotrebljavani ovisno o potrebama poslovanja.

Inače, iz gradske upravo još u svibnju, kad su ovi autobusi testirani, napisali su kako bi "zglobni autobusi bili korisna akvizicija u vozni park Libertasa zbog svojih mogućnosti za komercijalnu upotrebu".

"Naime, intencija gradske uprave jest ukidanje dolaska tzv. shuttle turističkih autobusa na Pile i preuzimanje prijevoza gostiju s kruzera na relaciji Luka Gruž - Pile s dva niskopodna autobusa koje Libertas namjerava nabaviti, a čime bi se značajno smanjile gužve." - napisali su tada iz gradske uprave, dodajući kako bi "akvizicija rasteretila najopterećenije linije, prije svega one na relaciji Mokošica-Pile i Babin kuk-Pile."

Ovo ne piše u članku,ali ako se ne varam,početkom 10. mjeseca možda saznamo odluku žalbe o odabiru 11 niskopodnih (početak 10. mjeseca sam uzeo jer se početkom kolovoza MAN žalio na odabir Solarisa,ali sve ćemo saznati uskoro).

smogovci.bbb2

Kako je tako kratak rok isporuke (90 dana)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

#547
Da nije možda s


umnik2

Zanima me hoće li ih voziti svi vozači ili samo odabrani?
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

smogovci.bbb2

To i meni pada na pamet. Valjda zato i daju 7g garancije
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

gospardbk

#549
Sa sjednice Gradskog vijeca o nabavci novih autobusa:

GRAD KUPUJE 'HARMONIKA' AUTOBUSE

Prijedlog odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Libertas Dubrovnik d.o.o. za sklapanje Ugovora o operativnom leasingu za nabavku tri gradska niskopodna zglobna autobusa - usvojen

18:10 Ante Vojvodić: Mi smo u plusu otkada sam ja tu. Znate da je gorivo svake godine sve skuplje i skuplje. Pet milijuna kilometara prođemo godišnje. Mi taj autobus ne moramo otkupiti ako nam ne odgovara.

18:06 Matija Čale Mratović: Na što se odnose gubici Libertasa. Svake godine su pozitivno financirali.

18:05 Ante Vojvodić: Upućen je poziv svima drugima.

18:04 Miho Obradović: Nismo našli zašto je baš taj leasing odabran i je li on najpovoljniji.

18:00 Ante Vojvodić: Split nam je ustupio jedan autobus da dođe tu na probu i prošli su probnu vožnju po gradu. Nakon toga prošli smo javnu nabavu i stigle su dvije ponude tako da smo u kriteriju bodovanja uzeli ponudu od OTP leasinga jer je ekonomski najpovoljnija. Fiksna kamatna stopa je nešto više od 2 posto tako da dođe više od 24 tisuće kuna za mjesečni najam plus pdv.

17:58 Mato Franković: Osnovna namjena je da služe za shuttle bus, ali ne samo to. Autobusi su pogodni za liniju 6 i 1, a one su opterećene tako da bi se nivo kvalitete pojačao. Dogodi se da su autobusi puno pa se kapacitet s ovim povećava. Ukupni broj mjesta je 120 i vjerujem da će građani i Libertas profitirati. Nakon ovoga ići ćemo u nabavu još tri autobusa i bit ćemo spremni za sezonu 2020. godine. Imali smo problema s 'europskim' autobusima i čekamo odluku DKOM-a da bi nabavili još njih 18.
"I noga u guzicu je korak naprijed" - Mao Tse-tung

* Izreka nije u vezi sa gore objavljenim sadržajem/postom

gospardbk

https://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/prvi-zglobni-autobusi-korak-blize-gradu-potpisan-ugovor-o-leasingu

Prvi zglobni autobusi korak bliže gradu, potpisan ugovor o leasingu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Datum objave: 04.10.2019.
0
Uprava društva Libertas d.o.o. sklopila je ugovor o operativnom leasingu za nabavku prva tri gradska niskopodna zglobna autobusa za potrebe organizacije prijevoza gostiju s brodova na kružnim putovanjima, ali i druge potrebe Libertasa u gradskom prometu.

Ugovor o leasingu potpisan je s OTP Leasing d.d., a vremenski rok trajanja aranžmana je sedam godina. Prva tri vozila koja će se ovim putem nabaviti su MAN Lion's City G Euro niskopodni zglobni autobusi.

Dužine 18 metara, autobusi raspolažu kapacitetom od 41 sjedećeg i 107 stajaćih mjesta, a između ostalih karakteristika ispunjavaju i najstrože ekološke norme te nose oznaku E6. Zbog svog kapaciteta  i efekta ,,3 u 1", uvođenje u promet ovih autobusa imat će utjecaj na smanjenje broja autobusa koji su do sada pristizali na područje Pila i kontaktne zone te time i smanjenje prometnih gužvi.


Podsjetimo, proces nabavke prva tri gradska niskopodna zglobna autobusa, popularno nazvanih ,,harmonike", zaključen je nakon odluke Gradskog vijeća Grada Dubrovnika od 23. rujna, kada je društvu Libertas Dubrovnik d.o.o. data suglasnost za sklapanje ugovora o operativnom leasingu. 

Rok isporuke autobusa pojedinačne cijena 2,1 milijun kuna je 90 dana od dana potpisivanja ugovora o leasingu te se stoga prve ,,harmonike" u Dubrovniku mogu očekivati već početkom siječnja 2020. godine. Libertas Dubrovnik samostalno će iz vlastitih prihoda podmirivati obveze predmetnog operativnog leasinga.

Planirana je nabava i dodatna tri  autobusa, tako da će vozni park Libertasa raspolagati s ukupno šest ,,harmonika", a osim za shuttle prijevoz koristit će se i na preopterećenim linijama u javnom gradskom prijevozu, posebno na linijama 1 i 6.
"I noga u guzicu je korak naprijed" - Mao Tse-tung

* Izreka nije u vezi sa gore objavljenim sadržajem/postom

man323

Odbijena je žalba AutoHrvatske na odluku o odabiru...

MAN truck bus

#552
Dok nekima smrkne, drugima svane. ;D
Nadam se da će uskoro doći na panonsko-peripanonski dio RH. yahoo


https://m.soundcloud.com/elz-ard-bouffier-95/azra-poljska-u-mom-srcu
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

netko

#553
Zapravo je ovo možda i jedini način da se Solaris probije na tržište, a to su ovi sistemi nabavke preko EU fondova i ITU mehanizama.
Možda su manevri za namještanje natječaja puno manji (određene karakteristike i specifikacije) pa niska cijena odmah da ogromnu prednost.
Da gradovi samostalno kreću u nabavke sumnjam da bi Solaris prošao jer znamo kako je to do sada išlo. Kad se htjelo nešto kupit, "namjestilo se".......
Evo sada primjer......Gdje je Solaris kod nabavke 3 zglobna autobusa??
Po meni, glatko pobjedio MAN.....
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

MAN SU220

Meni se čini ako ne dobije MAN da neće onda ništa doć. Tko će nas natjerati da kupimo nešto što ne želimo.