Špedicijaturist, Bugojno

Autor busfan, Lipanj 15, 2009, 13:38:14

The_Dubster

Ja sam ga danas vidio  oko pola 5 na putu prema glavnoj AS i baš primjetio da mu šoferšajba na stastavu sa krovom nije dobra baš, puno ima ispucanog i nekih neravnina, možda si na to mislio mirzony?

mirzony

Ma Mujo i odrzava autobus.Jednom sam razgovarao s njim vezano za autobus,vratio ga je iz mrtvih.Dok sam studirao stalno je vozio za Mostar  najvise je kvarova bilo zbao nemara prijasnjih vozaca.Gornja sajba je bila puknuta po savijenim dijelovima,pa kad se autobus naginjao u krivinama dijelovi sajbe su se razdvajali i po 3 cm.Bio je pravi rizik sjediti na prvim sjedistima.A sto se tice prokisnjavanja zadnji dio busa je vjecito propustao vodu i sjedista su zaudarala na vlagu.
Sto se tice te crvene linije na busu,tako sad farbaju sve buseve.Vjerovatno po uzoru na Centrotrans ;D, mada su Špedicijini busevi daleko iza Centrotransa!

emir


U subotu na vrelu Bune ova dva busa te prigradski Mercedes od Bugojnolines-a

mirzony

Ovaj MB je u jako losem stanju. Razbijen je dva puta. Jednom u Slatini kod Jablanice u januaru 2000.god u sudaru s Autoprevozovim autobusom.Tada je doslovno bio na pravom mjestu u pravo vrijeme,jer da nije bilo Špedicijonog busa Autoprevozov autobus bi sletio u Jablaničko jezero. Tada je popravak rađen u Mostaru i urađen je extra,nije se ni primjecivalo da je bio udaren. Drugi put razbijen je u Sarajevu kod Fabrike duhana u ljeto 2003.god. Popravak je rađen u Bugojnu i nije urađeno baš najbolje.Tada su vrata vozača uklonjena i postavljena je jednodijelna šoferšajba. Ubrzo zatim je došlo do kvara na mjenjacu pa je ubacen Fapov :-\ iz Sanosa koji je u međuvremenu rashodovan. Sada je autobus u jadnom stanju. Vecinom saobraca na lokalnoj liniji Donji Vakuf-Bugojno-Gornji Vakuf i ponekad ide i za Mostar. A bio je tako dobar autobus kad je kupljen davne 1996 god. WC je bio u funkciji, caffe aparat,retarder (koji je izvađen).

mirzony

Evo još jedna sličica pronađena na netu. Ikarus 108 a iza Ikarusa minibus Iveco.

mirzony


Evo još neke slike pronađene na netu. Ikarus god. proizvodnje 1991. a iza Ikarusa minibus Iveco.


Još jedan rashodivani Ikarus god.proizvodnje 1991

mirzony

Ostatci TAM-a 190A110. Priprema za odlazak u zaborav. :-[

mirzony

Prije 15-ak dana isječen je i posljednji Špedicijin Ikarus kao i MB 305.

flatić

Skyliner je ove zime na farbanju
Ovo koji dan ga trebaju izvuci iz garaze da ponovo radi linijuBugojo-Sarajevo


Tomek


mirzony

Ovo je jedini bus koji je ostao. Svi ostali busevi su isječeni, ne voze više ni jednu liniju. Liniju za Sarajevo preuzeo Centrotrans, Liniju za Mostar niko  ne vozi, lokalne linije su većinom preuzeli privatni prevoznici.


mirzony

ovaj DAF i Cityliner su jedini preostali autobusi ovog prevoznika. Sve ostalo Ikarusi i Mercedesi su isječeni i odavno zaboravljeni.


mirzony