Razno

Autor Ivan, Rujan 24, 2015, 00:02:33

Ivan

Danas sam na Ljubljanskoj vidio kako prema istoku ide kamion s valjda 4 šasije za minibus, slično onim slikama za zagrebačke Iveco Stratos, kabina je bila prekrivena najlonom.

Zna li netko nešto više?

shef

Da nije za Srbiju za Feniksbus?
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Ivan

Ne znam, prolazio je kroz grad a inače teretni promet prema dalje ide na obilaznicu.

steyr1985

Vjerovatko za Makedoniju dole  rade nekakve zaobljene karaserije na šasiji  Iveca.

smogovci.bbb2

Izvor: http://www.autobusi.net/odrzivi-autobusi-2019-iveco-mercedes-i-volvo/

Održivi autobusi 2019: Iveco, Mercedes i Volvo

Na IAA 2018 u Hanoveru nagrade Sustainable Bus Award 2019 dodeljene za kategoriju gradskih, međugradskih i turističkih autobusa.

Trolejbus Iveco Crealis In-Motion-Charging (koji se puni u pokretu) dužine 18 metara, nagrađen je u kategoriji gradskih autobusa Nagradom za održivi autobus 2019. godine. Uz to, hibridni Citaro Ü je nagrađen za najodrživiji međugradski autobusa, dok je novi Volvo 9900 pobedio konkurenciju na polju turističkih autobusa. Dodela nagrada održana je 19. septembra na Međunarodnom sajmu privrednih vozila IAA 2018 u Hanoveru.

Nije reč samo o električnim gradskim autobusima

Električna energija, korak po korak, postaje osnova u oblasti prevoza ljudi, ali električni autobus na baterije nije jedini akter na sceni. Odluka žirija manifestacije Sustainable Bus Award doprinosi prikazu šireg opsega mogućih izbora, izbor trolejbusa kao gradskog ,,kralja" održivosti autobusa, i hibridnih autobusa u ulozi najodrživijeg međugradskog autobusa. Usluga na veliku daljinu je jedino polje na kojem vidimo, do danas, neospornu i jedinstvenu nadmoć: dizel još uvek nema konkurente. Ali kako godine prolaze, poboljšavaju se standardi udobnosti i sigurnosti, kao i emisija zagađenja, do ideje održivosti, na kojojima su zasnovani kriterijumi manifestacije Sustainable Bus Award, i unapređuju se.

Sedam evropskih zemalja u žiriju SBY

Žiri manifestacije Sustainable Bus Award predstavlja sedam zemalja. Mređa se zaista sastoji od članova Mobilités Magazine (Francuska), Busfahrt (Nemačka), Autobus (Italija), OV-Magazine (Holandija), InfoBus (Poljska), Infotrucker (Rumunija), Carril Bus (Španija). Žiri bira pobednička vozila nakon trostruke procene. Prvo, svaki član žirija podnosi listu kandidata, svih kandidata koji su prošli prvu numeričku procenu. Dvanaest vozila (četiri iz svake kategorije) ulaze kao finalisti. Takođe, traži se od proizvođača da ispune detaljnu dokumentaciju informacijama o vozilima. Konačno, svaki član žirija obezbedio je detaljnu procenu za svako vozilo, uzimajući u obzir vise od 53 parametara podeljenih u sledeće grupe: motor, prenos, sigurnost, udobnost, održivost. Prošle godine, nagradu su odvojili VDL Citea SLFA-181 Electric, Iveco Crossway Le Natural Power i Setra ComfortClass S516 Hd/2.

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

STIB

Na FB sam našao ove dvije slike iz 60-tih godina. Prepoznaje li netko autobuse?

(Tapatalk)

Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

trofazna_struja

Pozdrav, novi sam na forumu i nadam se da pišem na pravoj temi. Nisam neki veliki stručnjak za autobuse i zanima me ako nije problem koji bi mogao ovo biti autobus na fotografiji? Mislim da su 50-te godine.


Paško

Pozdrav, riječ je o Dubravi D5, popularno zvanoj Raketa.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

akzg22

Citat: steyr1985  u Rujan 25, 2015, 16:09:00Vjerovatko za Makedoniju dole  rade nekakve zaobljene karaserije na šasiji  Iveca.
Da nije u pitanju Indbus?

akzg22

Plavi autobus je nepoznate marke što se tiče šasije, no karoseriju je radila Carrozzeria Macchi, Varese, Italija.