Siječanj 27, 2022, 19:32:47
autobusi.org forum

Autor Tema: potrosnja nafte  (Posjeta: 4029 vremena)

Veljača 16, 2014, 21:02:03
Posjeta: 4029 vremena
Offline

DosenT


Je li moguce da autobus ima vecu potrosnju goriva,ako neradi AdBlue??? ???

Veljača 16, 2014, 21:03:32
Odgovori #1
Offline

Shole

Global Moderator
mislim da mu snagu smanji za 20 posto, onda ti to fali u vožnji pa ga gaziš gdje inače nebi pa možda i troši više.

Veljača 17, 2014, 10:02:38
Odgovori #2
Offline

volvobus


da potrošnja se povećava i motor nema 100 postotni učinak ubiti kompjutor mu smanjuje sanagu tj. uključuje se jedna vrsta zaštite motora

Veljača 17, 2014, 19:34:09
Odgovori #3
Offline

421

Vozač
AdBlue utječe na ispuh, a nedostatak dodatka gorivu ne utječe na potrošnju goriva jer je snaga limitirana i elektronički smanjena
pa možeš tiskati pedalu gasa do kraja, ali motor ne reagira dok se ne utoči nova količina AdBlue dodatka.

U slučaju greške na sustavu za pročišćavanje ispušnih plinova (dojava kod prekoračenja dozvoljenih vrijednosti NOx) i kod praznog spremnika za AdBlue trepće kontrolna lampica"Smetnja". Ukoliko je dojava smetnje pokrenuta zbog praznog spremnika
za AdBlue, onda je potrebno odmah natočiti aditiv AdBlue. Prazan spremnik za AdBlue znači, da je vozač u nekom trenutku morao ručno potvrditi pogonski prikaz "Zaliha AdBlue".

U slučaju greške NOx (prikaz kod prekoračenja dozvoljenih vrijednosti NOx) smanjuje se moment motora nakon sljedećeg zaustavljanjavozila. U toj situaciji postoji istovremeno i greška na sustavu za pročišćavanje ispušnih plinova, t.j. trepće
kontrolna lampica "Smetnja". Ako je uzrok tome prazan spremnik za AdBlue, onda se istovremeno pojavljuje i pogonski prikaz "Zaliha AdBlue". Odmah natočiti aditiv AdBlue.
Ke? "Nemojte raditi mobing. Režite mi prst, otvarajte mi krv, ali nemojte me ponižavati!
Ja sam vizionar i ne bavim se tehničkim pojedinostima.
Nisam kopao nos, nego sam namještao tampon."
421 je kriv za sve!

Veljača 17, 2014, 21:08:30
Odgovori #4
Offline

actros


Gubitak snage ovisi o tome kako je programiran kompjuter, i nije kod svih proizvođača isti.

Npr. busevi i kamioni stariji od 2007 godine večinom nemaju mjerač količine ad-bluea, i nisu uprogramirani tako da smanje snagu nakon što nestane ad-blua. Ovi noviji su svi uprogramirani tako da ti uključe blokadu, i na taj način te prisile da ga nadoliješ.

Vožnja bez ad-blua je carinski prekršaj (nešto slično kao i vožnja na ložu), no kako se kod nas to ne kontrolira, ljudi nastoju uštedit koju kunu pa voze bez njega. Neki čak lijevaju običnu vodu u spremnik za ad-blue.... Malo zapadnije je situacija drugačija, policija na cesti ima sonde za mjerenje ispušnih plinova, pa kad te zaustavi, odmah ti na licu mjesta izmjeri, i ako nešto ne štima  >hammer<
« Zadnja izmjena: Veljača 17, 2014, 21:10:43 od actros »

Veljača 18, 2014, 10:41:39
Odgovori #5
Offline

volvobus


tako je u potpunosti je sve istinito

Listopad 24, 2021, 09:10:41
Odgovori #6
Offline

smogovci.bbb2


Je li moguce da autobus ima vecu potrosnju goriva,ako neradi AdBlue??? ???
Izvoe: https://www.kamion-bus.hr/6635/Europi-prijeti-nestasica-AdBlue-dodatka
https://www.kamion-bus.hr/6635/Europi-prijeti-nestasica-AdBlue-dodatka
Europi prijeti nestašica AdBlue dodatka
Visoke cijene plina uzrokovale su nerentabilnost proizvodnje
AdBlue tekućine u većini europskih tvornica pa je proizvodnja u većini tvornica privremeno zaustavljena.
Nakon problema pandemijom, čipovima, kroničnim nedostatkom vozače te s visokim cijenama goriva sad se pojavio još jedan, i to prilično ozbiljan problem, nestašica AdBlue dodatka.
Alarm se upalio kad su dvije najveće europske tvornice, Duslo u Slovačkoj i Ferrara u u Italiji na mjesec dana zaustavile proizvodnju, a proizvodnja je usporio i njemački proizvođač SKW Piesteritz. AdBlue privremeno ne proizvodi ni jedina hrvatska tvornica, Petrokemija u Kutini.
Prekid proizvodnje izazvan je visokom cijenom plina koji je ulazna sirovina za proizvodnju amonijaka od kojeg se proizvodi urea, odnosno AdBlue.
Problemi u opskrbi doveli su do bjesomučne kupnje svih onih koji su mogli doći do nekih količina što je samo dodatno pogoršalo situaciju te nam prijeti nedostatak ovog vrlo važnog sastojka bez kojeg (Euro 5, Euro 6 te neki Euro 4) kamioni ne mogu voziti.
Ovakva situacija je dovela do naglog povećanja cijena u Italiji gdje je cijena 1.000 litara AdBluea skočila s 250 na 500 eura.
Stanje je još gore (ako uopće može biti gore) u Velikoj Britaniji gdje je norveški proizvođač Yara uveo dodatne naknade od preko 5 funti (!?) po litri svog Air1 AdBlue.
Elektronika novih kamiona onemogućit će rad motora ukoliko registrira nedostatak AdBlue dodatka kako bi se izbjeglo zagađenje što znači da nam prijete prilično veliki problemi u opskrbi svim vrstama roba.
Vjerojatno i ovdje možemo očekivati intervenciju pojedinih država kako bi se osigurala proizvodnja i opskrba AdBlueom svih korisnika.
« Zadnja izmjena: Listopad 24, 2021, 09:12:10 od smogovci.bbb2 »
Bolje kukavički pobjeći nego junački poginuti