Auto promet Sisak - povijest

Autor Grof, Srpanj 18, 2010, 22:13:58

Paško

#45
SK-627-AE, garažni broj ne može se pročitati jasno, ali možda je 76.

Paško


Cvebo

 perfeto MAN SG 220 Avtomontaža. Plava boja s narančastom linijom malo vuče na Pulaprometove Ikaruse. Ispod natpisa MAN u ovom slučaju _AN se vidi silueta slova S od tablice, a ispod slova N izgleda kao broj 1. Takve siluete tablice obično ostaju od vremena, prašine i vode kada se tablica direktno učvrsti vijcima bez plastičnog nosača. Nije li možda sredinom 90-tih bilo malo rano rashodovati bus star max 15-ak godina? Budući da zadnjeg dijela uopće nema, možda to upućuje na razlog rashoda?
Meni je jedina poznata Avtomontaža bila SK 896-AD, iz kraja 80-tih. Je li ih bilo uz zglobne Ikaruse još po Sisku, prije dolaska polovnih iz Njemačke?  umnik2

Paško

#48
To S i 1 bili bi ostaci tablice SI-497-51 koju je taj autobus imao. Bio je 1982. godište, a imao je i jednog brata, SI-497-49. Evo i tog (ako ih nije bilo još, a vjerojatno nije). Ovaj je očito imao i hrvatske tablice, ali te mi nisu poznate.

Paško


Paško

Cvebo, moram te ražalostiti, ovo je posljednja fotografija AP-a Sisak koju mi je poslao Alain. Ipak, ostavio sam najjaču mašinu za kraj. :) Ikarus IK-161, SK-764-C, #49, 1989. godište.

Cvebo

 hi Mislim da sam već napisao kako ću ti na ovim slikama biti dovijeka zahvalan. I tebi na nepresušnom znanju i upornosti, dao si mi mnoštvo podataka za koje nisam niti slutio da ću razjasniti. Mislio sam kako će sjećanja u magli ostati takva, jer koga god pitao o autobusima tog razdoblja, ili me blijedo gledaju ili dobijem slijeganje ramenima i pogled sažaljenja. 
pivkan Do neba sam zahvalan i Alainu, čovjeku čije slike pratim već koju godinu kako su se počele objavljivati. U ono vrijeme 90-tih slikati stare aute na koje nitko ne bi niti obratio pozornost, a još manje običnom puku dosadne polutrule autobuse, je pothvat i hobi vizionara. Više od desetljeća prije prvih foruma na ovu tematiku, kada nitko nije ni mogao sanjati zdravom pameću da će se toliko pisati, pratiti i slikati o autobusima. Jedan krajnje neuobičajen hobi je postao neprocjenjiva riznica fotografija koje gotovo nitko nema (nadam se da prijevoznička poduzeća čuvaju arhivu bivših vozila, jer ako ne...)
Mračna vremena 90-tih, kada nikome nije na pamet padalo uz svu problematiku slikati javni prijevoz, su koliko-toliko dobila djelomičan bljesak. Svi bismo voljeli imati barem jednu fotografiju svakog autobusa ponaosob, ali mislim da je i putem ove kolekcije jedan značajan postotak vozila spašen od zaborava. perfeto

Dao bih osvrt i na Ikarusa. Sa sigurnošću se sjećam barem dvije harmonike, a opet... U meni nekako tinja mali tračak nade da bi Alain, ma sigurno, uslikao obadva Ikarusa, ipak su to bili specifični autobusi i tada, znalo se da neće dugo. Uspoređujem nijanse boje na slikama SK 764-C i onoga ispred Slavijinog SK 544-AK. Vjerujem da je to čak isti.
U glavi su mi zvonile kombinacije AC i AM, sada je došla samo C, a AM je isto Slavijin, pa moguće da je to to. Možda drugih Ikarusa AP-a nema, odnosno ima, ali u dijelovima podno Novog mosta (dva komada). Možda je AP SK u 90-te ušao s tri Ikarusa harmonike (C je početak 92. kad je bio 'registracijski boom' jer su svi morali prijeći na nove HR tablice i najviše se kombinacija te godine iskoristilo). Pretpostavljam da su i rashodovani imali slične tablice (jedno slovo), jer bi bili malo prenovi za rashod početkom 90-tih. umnik2
Sve u svemu slika zlata vrijedna, kao i sve ostale, ipak ova mi je nekako najomiljenija. Vjerojatno zato što sam se najčešće vozio s njim, uz Avtomontažu, MB O305G i Neoplana N421SG čije slike nažalost nemamo.

Paško

Potpisujem napisano. Što se tiče Ikarusa, na sisačkom području je postojao još barem jedan: SK-424-U. Bio je to stariji IK-160, 1985. godište. Ne znam je li bio AP-ov ili Slavijin.

Paško

Evo nekoliko fotografija koje smo dobili od samog Auto prometa. Zahvaljujemo im još jednom. :) Rekao bih da su snimljene negdje početkom 1990-ih s obzirom na to da su Ikarus i Sanosi već u rashodu. MAN SG 220 ima tablice SI-872-04 - te tablice nisam vidio dosad, što znači da je to ili četvrti SG (za koji smo znali) ili je jedan od prvih dva dobio nove tablice (to je vjerojatnije). Zapravo, po tim tablicama znam i da su fotografije nastale najranije u jesen 1989. godine. Na posljednjoj slici Sanos S315 ima tablice SI-627-85, TAM SI-732-90 (predaleko da budem siguran), a Sanos S314 ili S415 SI-448-87. Ne znam koji su to autobusi kasnije bili.

Paško

1) još jedna fotografija iz iste serije kao u postu iznad, izašla je na Facebooku Auto promet Sisak. S lijeve strane vidi se neobična shema prigradskog Ikarusa IK-160MP/IK-162.

2) slika koju sam našao u Facebook grupi BANIJA -BANIJSKA SELA. Nažalost, bio je to screenshot pa je kvaliteta nikakva, a opis je "Sisak - Sunja (Veljo šofer i Đorđe Bojčetić kondukter)". Objavio Nik Lalic. Na slici je i tada vrlo mladi SG 220 SI-757-47, kasnije SK-925-M, kasnije SK-896-AD, a u međuvremenu g.b. 50.

Paško

Još jedna fotografija s Facebooka Auto prometa.

Paško

#56
Sunja 1996. - SK-695-AF na 7:35 i u ostatku videa:Zanimljivo je bojanje. Budući da je i ovaj ex KVB Köln, izgleda da su u Sisku prebojali samo donji dio iz crvenog u plavo. Nije puno poživio, nije dočekao 1999.

Paško


Paško

Izvor: https://www.mirovina.hr/price/zaljubljenici-u-stara-vozila-sacuvali-povijest-limenih-ljubimaca-o-kojima-brinu-i-danas/

Piše "prvi autobus u Sisku", ali daleko je od prvog. Ipak, možda je bio prvi u današnjem Auto prometu Sisak 1958., kada je osnovan njegov prethodnik, Željezara-Autosaobraćaj. Tri godine kasnije postao je Auto poduzeće Sisak. Autobus je FAP 5 iz Autokaroserije Zagreb, 1957. ili 1958. godište.

Paško

S njihovog profila na FB. Arhivska fotografija iz 1958. i dvije obiteljske od Emine Harčević koje je proslijedio Donat Rogić. FAP 5 GVF-GR iz 11. oktomvrija i TAM A 3000 S