Promet/Autoprijevoz Sinj - razno

Autor vedro-brzi, Studeni 23, 2007, 23:00:05

Paško

Ažurirao sam popis voznog parka koliko se da iz Splita. Do nekih informacija ne mogu doći. Više autobusa nije se vratilo nakon korone, a izgleda da jedan od najstarijih O404 u Hrvatskoj više ne vozi. Nije registriran od rujna iako je tek prošle godine dobio nove tablice.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Vjerovali ili ne, jedna Setra vratila se iz mrtvih. MA-103-BR zapalila se 23.6.2018., a u proljeće 2019. snimio sam je polurastavljenu u Sinju:



Ne znam je li ležala sve do sada (pretpostavljam da jest), ali registrirana je opet prije sedam dana. Također, ne znam ni gdje je, ali pretpostavljam u Sinju. Načulite oči.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Lion's Driver

Vratila se ima i mjesec dana i prošla put Makarske tada. E sad, vraćena u Makarsku ili je trebalo dovršiti u Makarskoj, ne znam

Paško

https://www.dalmacijadanas.hr/autobusu-usred-voznje-otpalo-kolo-bizarna-nesrece-u-zagori/

Citat:AUTOBUSU USRED VOŽNJE OTPALO KOLO Bizarna nesreća u Zagori
Kako se ovo dogodilo?
Autor: D.D. / Foto: Čitatelj -Utorak, 22.06.2021, 17:26
Čitatelj nam šalju fotografiju nesreće koja se dogodila na predjelu Kukuzovca. Naime, vozaču je u sred vožnje ispalo kolo.
Kako doznajemo nema ozlijeđenih osoba, već je nastala samo materijalna šteta. A vozači se na tom dijelu ceste mole za oprez.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Ma bravo, direktore. Stvarno je vozač kriv što je uzeo taj autobus star 20 godina. Trebao je uzeti drugi na raspolaganju, onaj star 24 godine.

https://www.ferata.hr/direktor-prometa-radalj-znalo-se-da-autobus-nije-ispravan/

Citat:Direktor Prometa Radalj: Znalo se da autobus nije ispravan
Autor/ica FerataObjavljeno: 23 lipnja, 2021

Jučer poslijepodne na državnoj cesti D1 na Kukuzovcu autobusu tvrtke Promet Sinj u vožnji je otpao kotač.

Na svu sreću, nitko od putnika nije ozlijeđen. Direktor Prometa Dražen Radalj u razgovoru za Feratu izrazio je žaljenje zbog ovog slučaja. Kaže kako je riječ o vozilu starom 20 godina za koje se znalo da nije ispravno.

'Naš vozač nije smio uzeti taj autobus jer je bio neispravan i trebao na popravak. Napravio je kardinalnu pogrešku, koja nas košta puno toga. No, što je tu je, najvažnije je da nitko nije ozlijeđen, a mi ćemo svakako provesti našu istragu, i radi naših putnika i radi nas', kazao je Radalj.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

A evo ako kome slučajno treba podsjetnik na sinjski "track record":

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/jesu-li-sinjski-autobusi-opasni-otpadaju-im-kotaci-neki-su-se-zapalili-na-nesnosnim-vrucinama-ne-rade-klima-uredaji-a-bila-je-to-nekad-ugledna-i-jaka-tvrtka-1107837

Citat:Autobusima u ovom dalmatinskom gradu otpadaju kotači, neki su se čak i zapalili, a putnici su spašavali glave i bježali od buktinje. Ne rade im ni klima uređaji...
PIŠE TONI PAŠTAR
23. lipnja 2021. - 13:59

Još jednom su putnici "Prometa Sinj", kako se zove tvrtka kojom je vlasnik supstituirao "Autoprijevoz Sinj", imali sreće. U utorak poslijepodne, autobusu s polaskom u 15 sati iz Splita prema Sinju u vožnji državnom cestom DC-1 na predjelu Kukuzovca otpao je zadnji lijevi kotač. Nitko od putnika nije fizički ozlijeđen.

Na strah u vožnji autobusima ovoga javnog prijevoznika neki od putnika otprije su već naviknuli jer su proživjeli i gora iskustva. Uz pretvaranje autobusa u vožnji u buktinju, o čemu ćemo u nastavku, valja navesti da je svojedobno u pojedinim autobusima ovoga prijevoznika za kišnog vremena bilo poželjno da putnici koriste kišobran jer su autobusi prokišnjavali. O problemima s klimatizacijom da se i ne govori. Brojni autobusi zimi ne griju, a ljeti ne hlade.

Kada putnici upozoravaju i prigovaraju, dobivaju odgovore da se radi o sitnom kvaru koji će uskoro biti otklonjen, ali to uskoro stizalo je rijetko ili nikako. Kada su vijest o vožnji tijekom koje je otpao kotač objavili pojedini portali na društvenim mrežama, doslovno je gorjelo od komentara u kojima pojedinci iz Sinja i Cetinske krajine opisuju svoja iskustva s ovim prijevoznikom. Autobuse kojima se svakodnevno prevoze putnici, među kojima i učenici, nazivaju "karampanama" jer se radi o starim vozilima koja su davno trebala u rezalište, s upitnom tehničkom ispravnosti.

Autobus s putnicima kojemu je u utorak tijekom vožnje otpao kotač star je 20 godina. U upravi "Prometa Sinj" kažu kako se znalo da je autobus neispravan i nije trebao biti u prometu. To nam je potvrdio i Dražen Radalj, direktor "Prometa Sinj".

- Najprije moram izraziti žaljenje zbog ovoga događaja u kojemu na svu sreću nitko nije ozlijeđen, a to je najvažnije. Vozač autobusa imao je informaciju da je autobus neispravan i da treba na popravak. Zašto je ipak uzeo to vozilo, utvrdit ćemo u našoj internoj istrazi u kojoj će krivci biti sankcionirani – kazao nam je direktor Radalj.

Izražavali su predstavnici "Prometa Sinj" i povezanih tvrtki žaljenje i do sada, naročito kada su prije godinu-dvije na njihovim autobusima s putnicima, uključujući i učenike, zaredali požari. Samo zahvaljujući prisebnosti vozača tih autobusa, od kojih su neki potpuno izgorjeli, putnici su uspijevali na vrijeme napustiti vozila i skloniti se na sigurnu udaljenost od buktinje.

"Autoprijevoz Sinj" nekada je bio respektabilna prijevoznička tvrtka s 80-ak autobusa i desecima kamiona. Urušavanje je počelo 90-ih godina prošlog stoljeća, uglavnom zbog nesposobnosti i nebrige vodstva poduzeća, koje je po podobnosti postavljala lokalna politika, a potkradanje novca primljenog od putnika za (ne)izdane putne karte bila je javna tajna. U takvim okolnostima "Autoprijevoz Sinj" zapao je u probleme. Teretni promet je ugašen, a vozni park autobusa sve više je stario. Uza sve to akumulirali su se i gubici.

U takvim okolnostima Sinjani su rješenje vidjeli u pronalaženju strateškog partnera. Našli su ga u tvrtki "Promet Makarska" pa je u veljači 2005. godine između "Autoprijevoza Sinj", "Prometa Makarska", Grada Sinja i Vlade RH zastupane po ministru financija Ivanu Šukeru potpisan ugovor o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji sinjske prijevozničke tvrtke. Po tom ugovoru "Promet Makarska" preuzeo je obvezu financijski ozdraviti "Autoprijevoz Sinj" tako da iz svojih izvora podmiri njegova dugovanja te pomladiti vozni park nabavom novih autobusa.

Kao jamstvo "Promet Makarska" deponirao je u Ministarstvu financija zadužnice na iznos od 17 milijuna kuna. Umjesto nabave novih autobusa, "Promet Makarska" dao je u najam "Autoprijevozu Sinj" cijelu flotu starih autobusa, ali po paprenim cijenama. Takvom politikom strateški partner isisavao je sav svježi novac iz tvrtke, preostao poslije nužnih troškova, a kako se prihodima nisu mogli pokrivati iznosi za najam, gomilala su se potraživanja koja je vlasnik na kraju iskoristio da bi u cijelosti preuzeo svu imovinu "Autoprijevoza Sinj".

Danas je stanje takvo da je "Autoprijevoz Sinj" tvrtka bez imovine i zaposlenika. Vlasnik je osnovao "Promet Sinj" koji je preuzeo sve dopusnice za linijski prijevoz i nova tvrtka nastavila je obavljati putnički prijevoz. Kako se vozni park nije obnovio, što je bilo definirano ugovorom o restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji iz 2005. godine, autobusi su bivali sve stariji i tehnički neispravniji pa se nitko nije čudio seriji požara tijekom 2019. i 2020. godine, jednako kao što se malo tko čudi u utorak otpalom kotaču autobusa.

Ono nad čim se građani zgražaju, a koji su sve skupa komentirali na društvenim mrežama, jest (samo) neefikasni ili krajnje korumpirani državni aparat. Kako je moguće da država nije aktivirala zadužnice "Prometa Makarska" ako strateški partner nije ispunio preuzete obveze? To pitanje se puno puta postavljalo u Sinju, pa i u Zagrebu, ali odgovor nikada nije stigao.

U međuvremenu su ipak nadležni državni organi proveli istragu o događanjima u "Autoprijevozu Sinj", nakon čega su uslijedile optužnice DORH-a pa se sada pred Općinskim sudom u Splitu protiv odgovornih vodi nekoliko kaznenih postupaka. Kakav će biti njihov ishod, ostaje vidjeti.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

https://www.ferata.hr/opet-pozar-na-prometovom-autobusu/

Citat:Opet požar na 'Prometovom' autobusu
Objavljeno: 27 rujna, 2021
Po tko zna koji put, u vožnji se zapalio autobus tvrtke 'Promet Sinj'.

Kako su nam kazali u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Sinj, danas oko 14 sati i 55 minuta dobili su dojavu kako u sinjskom naselju Gljev gori autobus. Odmah po dojavi izašli su na teren. Požar je ubrzo ugašen, a opožaren je dio oko motora autobusa. Sinjski vatrogasci nam kažu kako, kada su stigli na teren, u autobusu ni oko njega nije bilo putnika, a veću štetu na vozilu spriječio je vozač koji je požar gasio vatrogasnim aparatom do dolaska vatrogasaca.

Fotografije koje su se pojavile u člancima nemaju veze s ovim događajem. Na ovu sam nabasao negdje na FB-u, ali nemam pojma je li povezana.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

MAN464

Danas sam vidio 317-ku bus izgleda stvarno extra (y) ali čini mi se da prateća osovina malo previše skače?
AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

Paško

Ne očekujte nikakvu vijest ovdje - ovo je klasičan članak o vožnji u autobusu: nađi par putnika i napiši koju riječ. Fala bogu, i ja sam par sličnih napravio, ali nekad je i to zanimljivo.

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/odvazili-smo-se-na-voznju-autobusom-koji-svako-malo-plane-sa-strepnjom-smo-kupili-kartu-nemate-protupozani-aparat-e-onda-vam-je-bolje-ic-na-noge-1130807

Citat:Nakon što je jučer opet planulo u autobusu, odvažili smo se na vožnju 'vatrenom sinjskom prugom'. Sa strepnjom smo kupili kartu: 'Nemate protupožarni aparat? E, onda vam je bolje ić na noge...'
PIŠE LENKA GOSPODNETIĆ
28. rujna 2021. - 19:37
19488712

Što to u daljini gori, a nisu krjesovi ivanjski? Pa, vrlo moguće da gori, recimo, autobus tvrtke Promet Sinj.

Da u sebi ne krije potencijalnu tragediju, priča bi imala crnohumorni potencijal. Naime, autobusi rečene tvrtke doista su "zaredali" sa kvarovima i samozapaljenjima do te mjere da su vozači umalo doškolovani za vatrogasce, a u najnovijoj drumskoj havariji kad je u Gljevu (u okružju Sinja) gorio autobus, vozač je sam vatrogasnim aparatom plamen u vozilu držao pod kontrolom do dolaska vatrogasaca!

Tim dramatičnim povodom gradonačelnik Sinja Miro Bulj ovih je dana (opetovano) uputio mail ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću u kojemu ga odmah "gađa u sridu":

- Ministre, je li vas sramota da našu djecu prevoze 30 godina stari autobusi, stariji od Biblije?

Tko ovim "karampalinama" od autobusa, starijima od Sinjske rere, daje dozvolu da uopće sudjeluju u prometu, a kamoli da prevoze našu djecu? - ogorčeno se pita Miro rečeni Bulj.

Tim smo povodom i mi, novinari, odlučili staviti glavu u torbu i poduzeti po život opasnu radnju: ukrcati se u autobus na relaciji Split-Sinj. Pa kud puklo, zaiskrilo...

Stižemo na glavni splitski kolodvor, odakle "pruga goni" put Sinja svakih sat vremena. Dan je lijep, suncem obasjan; uživamo u svakoj zraki svjetlosti kao da nam je, božeprosti, zadnja.

Dolazimo na šalter i za 20 kuna kupujemo kartu do alkarskoga grada, puni nade da ćemo do njega i stići. Sa zebnjom se obraćamo prodavaču na šalteru:

- Šta mislite, hoćemo li se domoć' Sinja? - pitamo drhtavim glasom.

- Imate li protupožarni aparat? - mirno upućuje protupitanje biljeter.

- Nemamo - dotučeno priznajemo.

- E, onda vam je bolje ić na noge - hladno kao špricer će čovjek onkraj pleksiglasom blindiranog pulta. U kabini do njega začuje se hihot njegove kolegice...

Nevelika svita čeka na "vrući" autobus; jedan stariji čovjek vraća se iz bolnice, sa Firula "iđe doma, u Sinj".

- Nije mene straj požara, ne bojin se za život. Ionako iđen doma umrit - mračno će čovjek. Ne želi se fotografirati, a mi to poštujemo.

- Triba riskirat, uć u ovaj autobus pa šta bude! Ja put Sinja moran, nema mi druge – iskrena je Ljubica Budimir, Sinjanka opremljena s neuobičajeno puno prtljage za nekoga tko putuje na tako kratkoj relaciji.

- To je zato šta san u Splitu boravila misec dana; čuvala sam jednu staru baku, inače radim ka njegovateljica. A sad moran nazad u Sinj iz obiteljskih razloga. Uć ću u autobus makar se zapalija, moram; strah je luksuz - kazuje prekaljena Sinjanka.

Oko kufera pomaže joj nosač koji nam se predstavio kao "Mirko iz Trogirske Zagore". Pristaje na fotografiranje, ali podatak o prezimenu čuva kao zmija noge. Da nije neko nepopularno, neki Požar, Palikuća, Goribus? Vrag nam ne da mira duši, pušemo i na hladno.

ANTIBIOTIK IZ LJUBITOVICE
- Iz Ljubitovice sam, tamo oklen je dobar antibiotik: luk. Je, bilo je posla u sezoni. Jesan, čuja san za zapaljene autobuse. Mogu van reć samo jedno: kakva firma, takvi i autobusi. Još su i dobri! - smatra nosač Mirko. Za kraj ima važnu napomenu:

- Iman odličnoga domaćeg luka, danas san proda tri rešta. Nema više, mogu ti donit. Ako ćeš stavit glavicu u boršu, iman dvi - ljubazno nudi Mirko.

Lako je njemu planirat život kad ne mora u autobus!

Kročimo u autobus, ova veza ide preko stare ceste, radost vožnje trajat će nešto dulje od sata. Vozač izgleda zdravo, vedro, optimistično; malko nam je laknulo.

- Šjor, oćemo li se užgat? - pitamo ga dok pregledava kartu.

- Danas ne bi tribali! - veselo odvraća.

- Ako nemate vjere, nemojte ulazit. Vjera je sve - uključuje se u priču putnik sa sjedišta najbliže vozačevu.

Izgleda pomalo prijeteće; uskoro saznajemo da se zove Živko Gašpar, da je iz Potravlja, a živi u Austriji. Kaže, nastupao je i na Supertalentu kao širitelj Božje riječi, propovjednik-laik. Želi nam ispričati svoju cijelu priču, ali nas zanima samo njegov doživljaj vožnje autobusom. Boji li se?

- Is, koliko je na meni zaradija Promet Sinj, cili jedan stan! - kaže Živko.

Pitamo ga bi li mu se onda više isplatilo kupiti automobil. Pitanje mu se ne sviđa, zadire u privatnost, miriše na snobizam. Šta bi triba mercedesa vozit, jel?! Već se ražestio; okej, samo smo htjeli vidit zašto autobusnom prijevozniku ostavlja toliko novaca, sam nas je za jezik povukao...

- Nemojte vi meni novinari ovo-ono. Nemojte se ni smijat. Moja priča nije smiješna. U tri godine sam dvadeset hotela promijenio (ubacuje nešto na njemačkom, nap.a.), radim ko konobar, a imam fakultet. Muljaju svi, oće da radim prekovremeno. E, nema više - najavljuje Živko, koji je svima listom dao otkaz. Kaže da ima puno YouTube snimki propovijedi.

- Ovo je Božji sud! - usklikne Živko sa sjedišta.

- Zato i je gorija autobus! - smije se vozač, dok autobus prolazi kroz Solin.

- Jes' upalijo klimu? - zanima Živka.

- Čekaj malo da krene - poručuje Ljubica.

Vožnja uzbrdicom protječe glatko, šanse za preživljavanje sve su nam veće. Čini se da je sve bolje volje i vozač; malko je pojačao na radiju pjesmu "Marčelina", taman kad smo dograbili Klis. Situacija je pomalo nadrealna, ali mirna. Ljudi su, od stanice do stanice, napunili autobus: umirovljenici, studentarija, kućanice srednjih godina. Normalni ljudi, oni koji čine većinu na izborima. Kojih se vlasti najčešće tek tada i sjete...

Penzioner do nas čita "Slobodnu", sve se čini u redu, skoro pa bezbrižno. No, Živko je i dalje živahan.

- Jesu te natrali da se cijepiš? - pita vozača negdje oko Dugopolja.

- Nisu me natrali, nego sam se i sam cijepija - odvraća ovaj.

ZABAVNI VOZAČ
- Znaš koje je moje cjepivo? Jučer san pliva čin san stiga iz Austrije u Split, danas ću trčat do Đonlića, pa na jezero. A navečer, dva češnjaka; i mačke će bižat od mene! - pita i odgovara Živko.

- Ja ne volin češnjak, pa san se mora cijepit - vražji je i vozač, ima na sve odgovor.

Joško Šupić/Cropix
Živko nastavlja:

- Otrovali su me u Austriji mrtvom hranom; meso na veliko kupuju, pa ga drže u hladnjači. Fuj! Nema do češnjaka, vitamina C, banane. Limunade - priča Živko vozaču.

I dalje se kotrljamo sporo i sigurno, ne njušimo opasnost. Ne vonja paljevina, miriše ženski parfem. Kolač. Ugodno je u autobusu, u stvari.

Oko 12.40 prolazimo kroz Dicmo, jedna žena izlazi, vozač joj spretnim skokom doleti izvaditi prtljagu.

- Eh, imam li konduktera, pitate? - obraća nam se u povratku.

- Sve san ja ovde: i vozač, i kondukter, i nosač - veli.

- I psihijatar - nadopunjavamo ga.

- I perač autobusa ćeš bit - ubacuje se i Živko.

- Već jesan! - povlađuje vozač.

- I vodič - sjeti se Živko još jedne uloge. - Turistički.

- Ne bi se čudija. A plaća manja nego kod onih šta pržinu voze - veselo zaključuje svestrani vozač.

Izlazimo živi i zdravi na sinjskom kolodvoru. Naša dosadašnja "pruga" ide dalje, put Vrlike, a mi se odvažimo odmah kupiti kartu za suprotan smjer.

Sad nam se posrećio još noviji, ali i puniji autobus. Vrvi učenicima koji love popodnevnu smjenu u školi, ima i umirovljenika. I ovdje je vozač veseo, susretljiv. Kaže da se zove Marko Rogulj, Dicmanjac je.

- Neće danas gorit, danas je dobar horoskop! - i on, kao i svako veselo domaće čeljade, u humor reciklira žalost svagdašnju. Tako mudri ljudi rade da im bude lakše, da ih čemer ne proguta.

- Znate li da se zapalijo autobus tačno isti dan nakon godinu dana kad je isto gorilo? - upućuje nas u bizarni podatak, zabrinjavajuć' nadasve. No, on ne brine.

Pitamo ga je li zadovoljan plaćom.

- U privatnika san radija sedam godina, ovde san petnaest; to vam sve govori. Bila je plaća prije bolja, ali sad iman život. Manje, ali slađe. Samo da se ništa ne zapali, izgurat ćemo - vedro poručuje vozač Prometa Sinj.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

MAN464

MA-947-BT Sprinter biće prekomanda u Sinj :) jučer je vozio neku liniju iz Otoka a čini mi se da ima već par dana radi za Sinjane :)
AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

MAN464

Setra 317 ul novopristigla
ST-5449-AB
AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

elez

Davno stigla, slikana jos u travnju...
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

MAN464

Sorry mislio sam da je jos nemamo slikanu vidio sam je danas kod Donita usput jedan starliner ima nove rege
AD Maiorem Dei Gloriam!!

"Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini." - Dr.Franjo Tuđman 23.11.1996.

elez

Pregledaj temu slike pa ćeš ih sve vidit s novim regama
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Paško

Citat: Paško  u Kolovoz 15, 2022, 14:28:45uključujući posljednje proizvedenu i posljednje aktivnu Setru S 215 HD u Hrvatskoj. Ovih joj je dana istekao tehnički pregled, a vidjet ćemo hoće li izaći na novi.



Na kraju nije poslana na tehnički pregled. Dakle, povučena je i posljednja aktivna Setra serije 200 u Hrvatskoj, ne računajući model S 250 ni zadarski bibliobus, Setru S 211 H, koja je još u pogonu.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!