"Hrvati" prije nego što su postali "Hrvati" ili nakon što su bili "Hrvati"

Autor Dreamwalker, Veljača 17, 2018, 23:41:06

lussin

Još jedan iz rubrike odlazaka je i ovaj Mercedes Travego 17 RHD-L.
Na forumu dugo poznat kao Lori Trans (PU-445-OP), prošle je godine preselio na Kosovo. Novi mu je vlasnik Besiana Travel (672-KS-870)
Izvor: IG Besiana Travel

Matej

Čazmatransova 773 je stigla iz grada Halbe,iz firme Palm.Slika je nastala 2014te godine u Njemačkoj,a autor je Fellix B.

lussin

Amfan je danas objavio Helijadin MAN NL313L (ST-6533-T), a njegova unutrašnjost i garažni broj nisu stvarali preveliku dilemu o njegovom porijeklu. Karijeru je započeo 2000.  pod garažnim brojem 1542 (B-V 1542) kao jedan od ukupno 70 pristiglih te godine. Dolazili su u četiri serije, a naš je stigao u prvoj
Izvor: www.wupper-sieg-bus.de

lussin

2009. godine Hierl iz Kelheima nabavlja dvije Setre S 415 GT-HD koje su kod navedenog prijevoznika vozile do 2016. kada se razilaze - jedna odlazi u Hrvatsku, a tri godine kasnije druga odlazi u Ukrajinu. Nama zanimljivija druga je nosila tablice KEH-HN 44, da bi dolaskom u Čazmatrans Dalmaciju ponijela ZD-178-IT
Izvor: www.regensburger-busse.de , autor nepoznat

Dreamwalker

Evo nastavka na ovaj post. Črnja Tours je u ožujku ove godine svoje dvije Setre S 431 DT prodao u firmu Shpejtimi Tourstike s Kosova. Nedugo nakon toga Setra ex PU-431-SO odlazi u firmu Vector (691-KS-903), a Setra ex PU-432-SO (sada 691-KS-849) dobiva novi lak i ostaje kod Shpejtimija (prva slika). Na slici 2 vidi se flota Shpejtimi Tourstike. Na toj slici vidi se i bijela Setra S 431 DT (3. u nizu, odmah do ex Črnja) koja je nekad davno bila Darojkovićeva. Danas nosi registraciju 650-KS-665 (3. slika).

foto: FB stranica "Kompania Touristike Shpejtimi"
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

I dalje smo na Kosovu. Čak tri autobusa s prve slike nekad su vozila na HR tablicama. Uz dva autobusa koje sam predstavio u prethodnom postu, a vide se i na ovoj slici, ova Setra S 417 HDH nekad davno bila je u vlasništvu Samoborčeka (ZG-6490-AG). Danas je u firmi Arbeni Tours kao 672-KS-601. foto: FB stranica Arbeni Tours

Na drugoj slici je ex APP-ova Setra S 315 H #144 koja je danas na Kosovu u firmi Beni Reisen s čije sam FB stranice uzeo sliku.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Matej

Ovaj Cityliner proizveden je 2008.godine za firmu Artmeier iz Leithena gdje je nosi registraciju DEG-A230.Zatim 2018.godine dolazi u Hrvatsku u flotu Mondea travel iz Poznanoveca i dobiva registraciju KR-000-DJ.

Slika je s bus-bild.de,nastala je u svibnju 2014.godine luci Sassnitz,a autor je Felix B.

Dreamwalker

Možda zadnji post ove godine u ovoj temi vodi nas u Ukrajinu. Tamo je u veljači završila Setra S 417 HDH ex Samoborček ZG-4590-DO :)

foto: auto.ria.com
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

Na stranici ig-ikarus-200.de našao sam dvije odlične fotografije iz 1999. godine. Glavni likovi su Neoplan Citylineri iz edicije Platinum. Proizvedeno ih je ukupno 61, a kod nas ih je bilo 12.

1. slika: Najstariji Platinum kod nas došao je iz firme Autobus Sachsen iz Chemnitza (C-AS 232). Prvi vlasnik u Hrvatskoj bila je firma Lišane Transturist, pa onda redom AP Davor, Oriovac bus, Sisak turist i na kraju Dajak tours (ZG-7373-GB)

2. slika: RVD iz Dresdena bio je prvi vlasnik Platinuma koji je u Hrvatskoj bio prvo kod Jambrošića, a onda i u Grand Toursu iz Varaždina.


Nijedan od njih više nije aktivan tako da su slike zapravo super vrijedne.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

Napokon i jedna moja fotka u ovoj temi. Ova Setra S 431 DT prije nekog vremena prodana je u Proda Tours iz Srbije. Bivši vlasnik je Darko Tours :)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Majstor

Samo mi sudite pošteno !

Paško

Jedan koji uopće nismo imali na forumu: Euroliner N316Ü ČK-254-IB u vlasništvu firme Darko-turist iz Donje Dubrave. Točnije, na ovim fotkama već je preselio u Globus iz Simićeva. Fotke d.p., autobusi.net
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Matej

Zadnja Setra S315GT-HD u Interu je stigla iz Njemačke,iz firme Müller (Hachenburg),a danas nosi registraciju PŽ-373-EJ. Izvor i autor slike su vidljivi,a nastala je u Dortmundu 2017. godine

Iz iste firme u istu firmu je stigao i MB O404RHD-10. U Njemačkoj je nosio registracije WW-DM330,a danas ga znamo pod PŽ-876-DV. Izvor slike i mjesto slikanja piše,no autor je nepoznat.

Dreamwalker

Vjerujem da bi velika većina vas koji ovo čitate htjela znati što se dogodilo sa Solarisima koje je Libertas iz Dubrovnika odbio preuzeti. Ne, ne stoje više u Metkoviću u skladištu. Tamo su stajali do studenog 2020., a onda ih je Solaris odlučio vratiti u Poljsku, prefarbati i prodati dalje. I nisu dugo čekali jer Solaris je u nekim zemljama tražena roba.

Prvi i najstariji u seriji prodan je odmah po dolasku u Poljsku. Kupila ga je firma MZY Žywiec, a na fotke nije trebalo dugo čekati jer ga je odmah drugi dan poslikao Tyszek - član portala phototrans.eu na kojem sam slike našao. On je slikao i interijer autobusa tako da vidimo kako izgledaju iznutra. Hvala mu na tome.

Sljedeća tri primjerka u svibnju ove godine kupuje firma PKM Šwierklaniec, a za njih su obojani u žuto. Na 4. fotografiji koju je napravio, član gore spomenutog portala, MAly  vidimo jednog od tri, sada žutih, Solarisa koje Dubrovčani nisu htjeli.

Preostalih sedam komada, vjerojatno u srpnju ove godine kupuje firma MKA Jastrzębie-Zdrój. Na zadnjoj slici vidimo prvu fotku nesuđenih Libertasovih Solarisa napravljenu u tom gradu. Gotovo svakodnevno niču nove fotke tih autobusa. Autor je Krzysztoff/phototrans.eu
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Dreamwalker

U zadnje vrijeme, bez obzira na koronu, bilo je dosta kupoprodaje, a samim time i materijala za ovu temu. Tek jutros sam skužio da tema ima čak 50 tisuća pregleda pa ću tim povodom objaviti dva, možda čak i najdraža ulova, ove godine. Pronaći slike starije od 10 godina danas je jako teško pa su mi zato posebno drage.

Fotka koju sam našao na stranici aschaffenburger-busse.de/ nastala je u Stuttgartu u prosincu 2004. godine. Autor Sammlung Sven Winkelhock fotografirao je tad 9 mjeseci staru Setru S 416 HDH koja je danas kod Didovića (ST-3446-A) ;)


Na drugoj fotki je Setra S 416 HDH koja je danas kod Rudija (ČK-955-GF). Fotografirana je u ljeto 2009. u Madridu dok je vozila za belgijski Carolus Prima Tours. Autor: JGR02/camionesclasicos.com :D
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421