Povijest proizvodnje autobusa u Hrvatskoj (Autokaroserija (TAZ) Zagreb, Eurobus)

Autor Tomek, Ožujak 12, 2012, 19:20:09

Tomek

#30
PREZENTACIJA 2 PROTOTIPA TRANSLINER NA SAJMU NAA U NEOPLANU

Prva 2 prototipa TRANSLINERA izrađenih u TAZu prezentirana su na sajmu NAA u rujnu 1989 u NEOPLANu. Prototipovi su dobro prihvaćeni i od stručne javnosti i od kupaca. Dakle TAZ je proizvodno ušao u EU još 1989 godine. U proljeće 1990 god. isporučeno je Neoplanu još 16 autobusa TRANSLINER.










Tomek

#31


Prijevod govora dir. TAZa na prezentaciji Translinera.




Tomek

#32
AUTOBUS D6128

Suradnja sa NEOPLANOM motivirala je i izradu visokog autobusa tip D6128 za domaće kupce. Krenulo se u proizvodnju 10 autobusa






Tomek

#33
ZAVRŠETAK USPJEŠNE PROIZVODNJE

Odmah nakon sprovedenih  izbora u RH (svibanj 1990) donosi se politička odluka da se obustavi proizvodnja u TAZ jer je ona štetna i neprofitabilna te da poduzeće ide u stečaj i u privatizaciju. U to vrijeme TAZ je imao ugovoreno 703 autobusa u izvozu (Engleska, Finska, Njemačka, SSSR, Egipat, Češka) a plan proizvodnje za prvih 6 mj. bio je 298 autobusa. No plan zatvaranja TAZa kreće odmah u realizaciju i postojeće rukovodstvo napušta poduzeće a ubrzo propadaju i svi izvozni poslovi. NEOPLAN prenosi proizvodnju TRANSLINERA u Njemačku i u sljedećim godinama proizvodi ih u velikoj količini. Da nije došlo do nasilnog prekida proizvodnje 1990 godine TAZ bi danas bio uspješno izvozno poduzeće jer je po programu i tehnologiji bio daleko ispred proizvođača autobusa u Turskoj koji su danas nosioci proizvodnje autobusa u EU.


Tomek

#34
Evo ga, to je to o TAZ-u, 90-ih je ostala ekipa koja je životarila na ostacima šasija i karoserija, jedini mini projekt je bio 5 Mercedes Benz O405N2 autobusa za ZET. Ostalo sve pokušaji i modernizacije s tim da kad je nestalo djelova čak su i neke Dubrave izvan TAZ-a dovršavane, poput one koja je sad kod Puće ex Enikon, nju su zajedno Enikon i Herc Tours složili.
Ove Dubrave Neoplan D6128 su sve bile naručene za Čazmatrans, ali tokom rata došlo je do kratkog prekida proizvodnje i onda je ove koje nisu bile isporučene ČZM-u uzeo Croatia bus.
Autobusi koji su se radili 90-ih:

- pokušaj ulaska u gradski segment sa Dubravom 4125 (1kom)

- pokušaj ulaska u gradski segment sa Dubravom 4025N (5kom)

- Dubrava D4025 (1kom)

- redizajnirana Dubrava D1426 (7kom)

- posljednja turistička Dubrava 1438V - zapravo redizajn standardne 1429V (12kom)

Klasične Dubrave 14 kojih je još dosta ostalo na zalihama



TAZ je proizveo zadnje svoje autobuse 1999., nakon toga tvornica je zatvorena te je na mjestu nje kasnije izgrađen Kaufland!

Tomek

#35
POVIJEST EUROBUS-a

EUROBUS d.o.o. – Poduzeće za marketing, projektiranje i proizvodnju osnovano je rujnu 1990 godine u iznajmljenom prostoru na adresi Zeleni trg 3, Zagreb. Poduzeće su osnovala 2 suvlasnika (A.Aleksandrov i Ž.Ivančić) sa osnivačkim kapitalom od 5000 DM. Odmah po osnivanju poduzeće zapošljava 6 djelatnika i započinje rad u projektnom birou na projektu autobusa za TAM Maribor a u komercijalnim poslovima započinje se rad na zastupanju stranih poduzeća iz auto branše.


Tomek

#36
COMPANY PROFILE od EUROBUSA






Tomek

#37





Tomek

#38






Tomek

#39
PROJEKTI ZA TAM MARIBOR – PRVI PROJEKTI EUROBUSA

Za TAM Maribor EUROBUS radi projekte karoserija familije midibusa TAM161A85T i TAM232A90T. Kako je TAM do ovog projekta proizvodio samo šasije za autobuse (karoserije su se radile u AVTOMONTAŽI Ljubljana i AUTOKAROSERIJI Novi Sad)  ovo su prvi autobusi koji će se kompletno proizvoditi u TAMu.  EUROBUS također daje i stručnu pomoć  kod izradu prototipa TAM232A90T u Mariboru. Prototip koji je na slici završen je 1992 god. i izložen na sajmu u Frankfurtu. Proizvodnju autobusa TAM odvaja u posebno poduzeće TAM BUS (od 1996 godine MARBUS).






Tomek

#40
PROJEKTI ZA STEYR BUS BEČ

Za STEYR BUS iz Beča EUROBUS radi 1992 godine redizajn linijskog autobusa STEYR u međugradski autobus tip SBL 12. Projekt se sastoji od novog designa prednjeg dijela autobusa kao i u izradi modela i alata za nove dijelove od poliestera. Kupci u Austriji dobro  prihvaćaju taj autobus i EUROBUS nastavlja suradnju sa STEYR BUSom i započinje rad na projektu niskopodnog gradskog autobusa ali se projekt prekida jer STEYR ulazi u poslovne poteškoće.





Tomek

#41
PROJEKT ZA HERCEGOVINAAUTO MOSTAR

Krajem 1991 godine za HERCEGOVINAAUTO Mostar EUROBUS radi idejni projekt midibusa na šasiji TAM.


Tomek

#42
KOMERCIJALNI POSLOVI EUROBUSA

Komercijalni poslovi EUROBUSA bili su zastupanje proizvođača vozila i opreme za vozila iz EU. Za te poslove kupljen je u 1991 godini od jedne slovenske firme poslovni prostor u sklopu ZV. U tom prostoru se je radilo a 2 puta godišnje i izlagalo u sklopu proljetnog i jesenskog ZV. EUROBUS je izlagao na ZV od 1991 pa sve do 1998 godine sve dok nije primio obavijest od ZVa da makne poslovni objekt u roku od 10 dana sa zemljišta ZVa jer je isto prodano Konzumu. Kako je to bio zidana kuća ista se nije mogla maknuti te ju je ZV srušio  bez naknade EUROBUSU.








Tomek

#43
PROTOTIP AV120 – PRVI AUTOBUS PROIZVEDEN U SAMOSTALNOJ HRVATSKOJ (1992 GOD.)

Prva probna vožnja sa prototipom AV120.





Tomek

#44
PROMOCIJA PROTOTIPA AV120

Promocija prototipa javnosti i kupcima održana je na ZV. Iza predstavljanja autobusa uslijedila je probna vožnja za uzvanike kroz Zagorje.