Farovi

Autor Done, Svibanj 13, 2014, 10:24:19

Done

Potaknuo bih jednu temu,a koja nije bez vraga,radi se naime o kratkim-oborenim svjetlima na autobusima.Kako sam i sam vozač profesionalac nekad bio znam koja je muka voziti po noći da kratkim svjetlima,a i zadnje vrijeme sam se vozio busevima po noći i vidim da se vidljivost u biti nije popravila u zadnjih dvadesetak godina.Dobro neki noviji imaju i ksenon kratka svjetla,ali kad autoputem voziš 90% sa kratkim svjetlima napor je samo takav.Dosta šofera potegne za maglenkama ali to i nije neko riješenje jer današnje maglenke više bliješte nego svijetle pa malo koristi od njih,a i po normalnom vremenu su zakonski zabranjene.Duga svetla su uglavnom ok ali ih malo možeš koristiti pogotovo kad ima prometa na autoputu pa malo koristi od njih.A i kombinacija kratko ksenon dugo halogen je šarenilo samo takvo  pa i to umara oći.Ima li tko kakva pozitivna iskusta sa ovim problemom,i opčenito ima li tko što reći na ovu temu.

Nalc

Ja ću samo reči da upadljivo puno buseva koje srećem ima loše podešena svjetla, tj. obasjavaju avione a ne cestu. Drugo da mi smeta dok sam u autu, al kad me zasljepi kad sam s kombijem, to nije normalno. I maglenke su po novom dopuštene stalno....

Sent from my ST23i using Tapatalk


Shole

Neznam dal su maglenke dopuštene stalno, al sam vidio neke aute da imaju tzv dnevna svjetla na maglenki, tako da vjerovatno si u pravu

valiz

Problem je na autocestama, vožnja je brža,kratka svijetla ne pružaju dovoljnu vidljivost,sa dugima nije u redu voziti,jer smetaju vozilima iz suprotnog smjera.Nije mi jasno kako se nije pazilo i odvojilo jedan smjer od drugog bar živicom,ako je skupa nekakva druga ograda koja bi na neki način i ugrozila živote prilikom prometnih nesreća.Živica bi obranila vozila iz suprotnih smjerova dugih svjetala.Što se tiče vožnje u istom smjeru,trebalo bi sniziti cijenu cestarine,povećati promet pa bi se moglo voziti i sa kratkim svjetlima,jer bi vozilo ispred osvjetlilo dio puta i povećalo vidljivost na taj način i sigurnost,ali,ali,ali kome reći i sa kim pričati kad u današnje vrijeme svatko misli da je najpametniji i najsposobniji.Sve odlučuju ljudi koji se nikada u svom životu nisu ulovili motike,zaradili malo teže 100 kuna ili sačuvaj Bože organizirali i izmislili posao da još neko osim njih zaradi tih 100 kuna bez kojih se nažalost teško živi.Pozdrav svim forumašima,samo naprijed!

421

Ovo kaže Zakon:
Članak 106.
(1) Za osvjetljavanje ceste vozač motornog vozila u pravilu, upotrebljava duga svjetla.
(2) Vozač motornog vozila dužan je umjesto dugih svjetala za osvjetljavanje ceste upotrebljavati kratka svjetla:
1) prije mimoilaženja s drugim vozilom na udaljenosti s koje prosudi da svjetlom svojeg vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi ususret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom, kad vozač tog vozila prijeđe na kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, a uvijek na udaljenosti manjoj od 200 m,
2) za vrijeme dok se kreće za drugim vozilom na takvoj udaljenosti i u takvu položaju da dugim svjetlima svojeg vozila zasljepljuje vozača vozila ispred sebe,
3) dok vozilom prolazi pokraj kolone ili povorke pješaka,
4) kad se kreće cestom koja se prostire neposredno pokraj plovnog puta ili pokraj željezničke ili tramvajske pruge ususret plovilu, odnosno vozilu koje se kreće po tračnicama,
5) kad naiđe na stoku te ostale domaće ili divlje životinje.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama stavka 2. ovoga članka.

Članak 108.
(1) Po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno.
(2) Stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti.
(3) Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani crvene boje.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
Bitna stvar je podešenost farova, koliko su stare leće u farovima, same žarulje (koje bi se trebale mijenjati u paru) itd.
Maglenke, sudeći po zakonu, mogu biti stalno upaljene, ali slaba vajda od njih kad im je namjena osvjetljavanje ruba ceste. Dnevna svjetla u maglenki mogu biti izvedena dodatnom žaruljom unutar nje ili žaruljom koja svijetli smanjenim intenzitetom (poput MAN Lion`s City).
Moram priznati da se vidi osjetna razlika u faru Citara (s lećom) iz 2006. i novijih iz 2009. ili onih kojima su farovi mijenjani zbog p/n naprimjer.
Ne treba zaboraviti da je starenjem potrebno više svjetla za vozače pa smatram da je kombinacija xenon+leća za stariju populaciju vozača idealna kombinacija uz navedene primjedbe.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Done

Ne vidim ja nigdje da u zakonu piše da se maglenkama može voziti po danu i po dobroj vidljivosti,a i gledao sam i na stranici CVH i MUP-ai ispada da je zabranjeno i da je predviđena kazna,mada danas u dosta vozila postoje ona "corner"svjetla di se maglenke pale lijevo ili desno kad se skreće a u tom slučaju ne svijetle u paru,a zakon nalaže da svijetle u paru pa u ovom slučaju zakon demantira sam sebe,pa ispada da te policajac može i nemora kaznit ako voziš sa maglenkama po npr danu ili smanjenoj vidljivosti što je i relativna stvar što je kome smanjena vidljivost i dali je to magla,dim,jaka kiša,susnježica,snijeg itd.A temu sam u biti potakao za problematična kratka svjetla i nažalost ni u budučnosti nevidim da će se na tom polju nešto prosvijetliti.

bre

Prednje maglenke su po meni glupost osim za seljobere koji se voze s upaljenom pozicijom i maglenkama. Kad je "dobra" magla osim pod kratkim svjetlima i nemreš voziti.  Maglenke bacaju široki a kratki snop svjetla pa ti mogu samo pomoći malo da bolje vidiš bankinu. Upotreba magleniki za "cornering" je pohvalna kao i zadnja maglenka koja pomaže da te drugi vozač prije uoči kod smanjene  vidljivosti