Sisak - gradski prijevoz

Autor Ivan, Prosinac 08, 2007, 12:44:28

peron24

#30
Nisam posve siguran oko modela i vrste vrata,jer bilo je stvarno daaavno,ali sjećam se te nijanse,na onom clipu iz 1987 se vidi nekoliko solo Ikarusa,a ja sam bio u Sisku malo poslije toga.

Berlingo

Ja sam bio 1989. Sjecam se kao da je bio zglobni ikarus, ali boje se nebi sjetio. A sad imam i ja pitanje. Da li je imao po cetvero cetverokrilnih vrata? Ma ne brini, javit ce se netko.

tomekk

Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

Grof


Grof

#34
Malo zime  ;D



i jedna današnja:








tomekk

U Sisku ništa novog po pitanju gradskog prijevoza:





Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

tramvajac 92

Tema mrtva 2 i pol godine, što se dogodilo u međuvremenu? Pa ne baš mnogo tog:

  • od 29.02. vozi kružna gradska ln. 5 AK - Tržnica - Zeleni brijeg - AK
  • radnim danom polazi svakih pola sata s kolodvora od 7 do 20, subotom ne vozi u 8, 9 i 12 sati, te od 13.
  • bio je raspisan natječaj za 2 LE (E6) i 8 klasičnih prigradskih E6 autobusa, ili opcionalno 4 LE i 5 klasičnih
  • Ponude su otvorene 26.04. u 10h, tko je dobio ne piše

Sve pokupljeno sa stranica AP Sisak.

Ivan

#37
Citat:Sisak nabavlja 11 novih novih autobusa
HRVATSKA30.5.2016.13:49
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell
Poslovni.hr/Hina
Pri odabiru vozila, Europska je banka prihvatila prijedlog da se nabavi devet međugradskih i dva gradska autobusa.

Zahvaljujući povoljnom kreditu Europske banke za obnovu i razvoj, Sisak će uskoro modernizirati javni autobusni prijevoz nakon što je u ponedjeljak potpisan ugovor o kupnji 11 autobusa Iveco za gradski i prigradski promet koji će biti isporučeni krajem kolovoza.

Ugovor su potpisali predstavnici Auto prometa Sisak d.o.o. i zagrebačke tvrtke Autobus d.o.o. , a potpisivanju je nazočila i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.


Na taj će se način, od ukupno 4,5 milijuna eura odobrenog kredita, ostvariti prvi dio javne nabave u vrijednosti 2,3 milijuna eura. Projektom je još predviđena i nabavka nove informatičke opreme, naplata autobusnih karata SMS-om, osposobljavanje vozača i mehaničara za održavanje novog voznog parka, modernizacija radionice i drugo.

Pri odabiru vozila, Europska je banka prihvatila prijedlog da se nabavi devet međugradskih i dva gradska autobusa. Na taj će se način zadovoljiti potrebe sigurnog školskog prijevoza, jer međugradski autobusi imaju licencu za takav prijevoz.

Kako je rekao direktor Auto prometa Darko Majić, sisački prijevoznik radnim danom, s 13 autobusa, za osam osnovnih škola preveze čak 1100 učenika. Osim toga, u gradskom se prijevozu svakog dana preveze do 5.000 putnika.

S 34 autobusa teško je održavati sve linije, jer je pet autobusa već predviđeno za otpis, no nabavkom novih autobusa, takvih problema više neće biti, a rečeno je i da će do kraja godine biti dogovorene i potrebe novih ulaganja u Auto promet, također iz kredita Europske banke.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček najavila je kako je u tijeku izrada sisačke prometne studije. Dodala je i da mjerama subvencija za prijevoz nezaposlenih, invalida, umirovljenika i učenika, Siščani sve više koriste javni prijevoz.

OK... Lijepo da kupuju no nije mi jasna namjena.

Meni se uglavnom čini previše novih za duge linije koje su poukidane, a premalo samo dva LE-a jer to bi bili savršeni autobusi i za takav manji grad ali i za sve jače linije po većim selima u okolici grada koje praktički ne izlaze iz naseljenog područja kao Greda, Palanjek i Topolovac, pa to je sve 10-ak km i s čestim stanicama... A i za ostale ne tako česte prigradske linije od 20-ak km je LE zapravo najbolji i namijenjen, za sve ove frekventnije bi i niskopodni bio dobar no LE je bolji kompromis za manji grad...
Osim Zagreba i Lonje, sve linije duže od 30-ak km i vrijedne klasičnog prigradskog busa (Kutina i prema Uni) su nedavno ukinute tako da ne znam zašto kupovati više "međugradskih", vjerujem da misle na visoki prigradski poput klasičnog Crosswaya, no za tim nema potrebe jer toga ima dosta u voznom parku s obzirom na ukidanje dugih linija, LE je ekonomično i putnicima pristupačnije rješenje za bliži prigrad kakav Auto promet još osim navedene dvije linije uopće vozi...

tramvajac 92

9 međugradskih - 5 rashod = 4 busa su u plusu, od toga vjerojatno 2 idu za školski prijevoz i 2 pojačanje.

Ivan

Pa dobro, ali uz ovolike redukcije linija dužih od 30 km, što će im više međugradskih / duželinijskih prigradskih od onog što imaju? Kao da su radili narudžbu na osnovi dugih linija koje su vozili prije 5+ godina, i opet zaboravili da imaju veće potrebe za gradskim i kratkim prigradskim linijama koje su ostale jake... Sad bezveze u Topolovac idu ÜL-i, kakvog to smisla ima na liniji od 10 km koja stalno vozi kroz naseljena područja a od toga 2/3 kroz sam grad Sisak? To je bus koji komotno vozi za Zagreb.

Za Zagreb treba valjda 5 autobusa u prometu pa recimo da je potrebno 8 komada uključujući rezervu i održavanje, Kratečko-Lonja treba još jedan kakti recimo (4 polaska dnevno), a čudo od linije uz desnu obalu Save vozi po onom što im je na službenim stranicama jednom dnevno (kako to uopće funkcionira?). Dakle 9-10 autobusa im treba za duge linije uvrh glave, a ako računamo sve koji valjda većinom neće u rashod ((pre)visoki Mercedesi 4 ili barem novija 2, Setra 313UL 5, Isuzu 6, dva MAN SÜ i jedan MB Conecto Ü), ima ih 18, dakle duplo više nego je potrebno, a ako trebaju školske mogli su mlađi među njima biti malo sređeni za školski prijevoz...

Za sve ostalo su bolji gradsko-prigradski za kraće linije, poput očito izgledne kombinacije MAN SL i i Iveco Crossway LE-a kojih je moglo i trebalo biti više, a s ovim što su naručili očito će kratke (jedva) prigraske linije od 10 km nepotrebno dobivati autobuse namijenjene za linije od 50-100 km.

Dakle i da trebaju baš nužno par školskih mogli su uzet 3 komada novih (i to je previše), uz postojeći vozni park i postojeće linije ne treba ni približno 9 međugradskih, osim ako se ne misle riješiti velikog dijela ovih za koje mi se čini da ne bi trebali biti za otpis.


Bar ja tako vidim iako ne idem često u Sisak, možda griješim no čini mi se dosta jasno i jednostavno kako linije funkcioniraju.

tramvajac 92

Pogledaj s Črnomerca kaj vozi za Samobor, isto Setre UL, a ima kojih 18 km, većinom vožnje kroz naselja.

Iskreno, možda se rješe 2 Isuzua, nisu baš nešto dobri. Možda ćemo viđati i Crosswaye u Zagrebu, ali da, poprilično linija su pogasili, a s ljetnim rasporedom još i više toga ide.

Ivan

#41
Pa kad si zadnji put bio na Črnomercu? :) Samoborček sada šalje na Črn stalno Setre NF, Autoturist ih još nema ali Samoborček je već praktički pokrio polovicu. Očito i oni polako shvaćaju da se može koristiti prigradske niskopodne koje sad naveliko kupuje i da je to put u budućnost za linije kroz gusta naselja...

Sisak ima više potrebe za gradskima od Samobora jer ima i prave gradske linije, a skoro cijeli ostatak jakih linija nije izvan kruga od 10 km dok su najduže osim gore navedenih do 27 km, i to rijetko voze tako da bi fokus morao biti na ovima od 10-ak km... Dakle ovo je sad praktički kompletno gradski i bliže-prigradski prijevoznik osim što ima liniju za Zagreb (i izlet za Lonju). Dakle treba im vozni park sličan onom što ima GPP Osijek, a ne recimo AP Varaždin koji vozi po cijeloj županiji i dalje a u gradu i bližem prigradu ne radi previše.

Sve je to sa Siskom za mene "gradskije" nego Samoborček-Autoturist kojima je primarni cilj voziti preko autoceste Zagreb-Sv.Nedjelja-Samobor, a mislim da su i oni griješili u strategiji nabavke koja je zadnjih 10 godina mogla ići prema niskopodnom za sve linije osim za brzi put preko Ljubljanske/A3 i za područja Jaske i Pisarovine što je dosta daleko a ne stoji puno usput u ZET-ovom kraju, no vremena se mijenjaju i s obzirom što sad šalju na linije s puno stanica Samobor-Črnomerec, očito su i oni slično shvatili ono što sam odavno zagovarao.

sniff

Nadamo se da su shvatili,valjda netko čita postove(a bilo bi lijepo ovo u vezi Neoplana TRENDLINERAda se ne šalje na more i obratno! o-0)

Tomek

Samoborček uzima niskopodne samo zato jer je naletio na jeftine primjerke u Njemačkoj, inače da su u boljem stanju i dalje bi vozile Setre UL, a niskopodnih ne bi bilo ;) Njima je svima primarno imati bus koji osim na linijama može povući vikendom do mora na kupanje ili neki drugi izlet..

Majstor

Upravo tako Tomek ima dobrih UL Setri u Njemačkoj ali razlika prema NF
modelu je 5-7ooo Eura a to je jos jedna ovakva NF ica
Samo mi sudite pošteno !